(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@demo bohužiaľ v tom sa nezhodnem s tebou ,že spúšťačom je väčšinou potr.alergén....mám krásnu skúsenosť zo starej nemocnice v ba 2 týždne na kožnom tj hospitl...to ,že tam boli pac.dospelý ,ktorý mali prejav atopie prvý krát a vyzeralo to na stres tj,psych podklad....plus drahé mastičky len snívaj mastičkovali ich ureou ..plus viem o prípadoch detí ,čo aj v rodine ,kde to mali od bábätka ,tj kojené dieťa a atopické ...plus jeden príklad ,kedy v dospelosti papá všetko doradu a atopia tjkožné zápaly nie sú....príčina atopie je rôznozrodá..to čo platí u vás neplatí u niekoho iného....,ale je dobre ,že vám kožné prejavy ustúpili..
@srdiecko25 srdiečko nepíšeš o ako staré dieŤa sa jedná ,vo tvojom novom nicku ,ktorý je prázdny som nič nevyčítala ,máš dieťa s oslabenou imunitou ,ktoré malo čo,prvé očko a ako si zistila u malinkého bábätka ,že má oslabenú imunitu ..čím tvoj drobec trpí ....ťažko reagovať .... 😒
@sissmiss jasnacka, ale ja ovladam anglicky jazyk velmi dobre, slovom i pismom, mam nastudovane veeeela,
z roznych zdrojov a mne teda staci k tomu, aby som si utvorila svoj vlastny nazor na vec.
V problematike sa vzdelavam kazdu volnu chvilku, nie je to, ze teraz uz mi stacilo ... zaujima ma to.
Mimochodom, velmi vela nasich priatelov sa rozhodli proti ockovaniu, nikdy sme o tom s nimi nehovorili, nediskutovali, kazdy sme sa rozhodli nezavysle na sebe, dla nasich vlastnych vedomosti a veruze, nie je nas tu v okoli malo .... 🙂
@aristka jedna sa o 16 mesacneho syna nieco som stlacila a cela otazka ktoru som pisala sa mi vymazala neviem ci ju vydiet na ploche mne ju uz neukazuje
@srdiecko25 no a teraz ,čo bol očko ,keď ste rozdelili ...nejak som tvoj príspevok nepochopila...v jeho veku ...
@aristka pri kojeni prechadza alergen z potravy matky do jej mlieka-teda aj tu je eliminacna dieta na mieste-ale u matky.
V dospelosti ak vypukne ekzem je menej pravdepodobne ze to je z potraviny-tam uz hra prilis vela vplyvov rolu-stres,u zien tehotenstvo-teda hormonalne zmeny,kontaktne alergie....ale aj prenesnie si potravinovej alergie z detstva-lebo nebola dodrzana spravna, na mieru "usita " dieta.
Ale male deti..tam je najcastejsim spustacom prave potravinova alergia...ale ked sa to nevychyta v utlom detsve tak to uz nabera sirsi rozmer a nie je uz tak priamociara cesta k naprave.
Je potrebne dopriat crevam cas na regeneraciu...cize nezatazovat ich alergenom ktory im skodi....potom sa z alergie da uplne vyrast...vid nas priklad-maly nemohol jest spustu potravin-nielen mliekeo...a dnes moze ozaj vsetko...ale su za tym vyse dva roky tvrdej diety,prisneho rezimu....a postupneho zatazovania novymi potravinami.
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... atopický ekzém....prosím prečítať si ako fungujú ich mazové žľazy....
@aristka sorry ale uz len tato veta---
Liečba atopického ekzému je v súčasnej dobe symptomatická – teda namierená proti prejavom ochorenia, nie príčine. Spočíva v podávaní liekov vonkajších, vnútorných a v úprave životosprávy.
mi smrdi...lebo my sme riesili s kam.zyk pricinu a vdaka tomu ekzem nemame a maly uz moze jest vsetko...ziadne potlacanie priznakov,..sa nekonalo-ved to je cesta k astme napriklad.
presne tymto pristupom co som skopcila sa ridia koziari a alergologovia a potom to tak aj vyzera.......
Tie spustace co tam pisu-ano suhlasim s nim,ale u deti-malych deti do roka hlavne ide takmer vzdy o potravinovu alergiu--aj ked nie na 100% samozrejme. 😉
Potom sa to uz nabaluje jedno podmienuje druhe a sme v kolotoci odkial sa da len tazko vystupit...
nazbiera sa toho potm uz vela-pel,roztoce,zvierata,neskor stres ,hormony........casto preto,lebo prvotna pricina zostala neodhalena a podcenena.....a .imunuta nedostala sancu sa spravne rozvinut.
PS-ta uprava zivotsprvay co tam pisu obsahuje zvacsa len vyhybanie sa typickym alergenom-ako orechom,citrusom,rajcinam.....a to vacsnou nestaci.
Moj napr na nic z typickych alergenov nereagoval-okrem mlieka-co je typicky detsky alergen
Inak to bolo patranie a hladanei a vyzadovalo to ozaj trpezlivost a vela casu..
@kaja73 ahoj a ako vyzera atopicky ekzem? On aj mizne a po case sa ukaze? Nas maly mal dvakrat na 1 rucicke taku suchu a jemne zacervenanu cast, prvykrat sme mu to len natierali indulonou,modrou do par dni to zmizlo, druhykrat sme sli ku koznej, ta mu dala dake masti, po par dnpch to opat preslo a uz to skoro 2roky nemal. Viem, ze nejedol vtedy nic, co by nejedaval i predtym.
A mala ma tiez teraz take nie o po prvyraz,ale uz jej to mizne, opat jej to kremujem indulonou modrou.
U nej rozmyslam, co takeho jedla, ale opat nenachadzam nic vynimocne, ani, kedze je este rano dojcena, som nejedla noc, co by som predtym nejedla..
Deti maju predispoziciu na suchu pokozku z oboch rodin, moja babka chodila do nemocky na penicilinove injekcie, lebo to mala hrozne, z cohokolvek bola aj vyhadzana, musela sa stale mastit.
A muz s otcom tiez maju suchu pîozku na niektorych miestach hlavy..
Dakujem sa odpoved..
@siska53 ja mozem popisat akurat tak nas--- flaky cervene, obrovske po celom tele-ozaj vsade okrem chrbta,neskor kravacajuce chrasty na krku,podkoleni...niekde to bolo suche,inde mokvajuce,niekde krvacajuce,niekede biele,niekde cervene...su rozne fazy ekzemu a ekzem moze byt tiez zapaleny,komplikovany kvasinkou,dakou bakteriou......a to vsetko ovplyvnuje ako vyzera.
Teda ti moc neporadim-obrat sa skor na forum o ekzeme.....su tam baby co sa vyznaju...
Ja viem poradit akurat ze,suche biele plochy sa len premastnuju,cervene sa nesmu premastnovat-tam treba davat zinkove kremy a az ked cerven zmizne,tak premastnovat.
Na kvasinku treba ine,na bakeriu ine......ja to vsetko neovladam...
A zaklad je vychytat alergeny....ci mate ekzem......to ti povie koziar aj my sme si sli pre diagnozu k nemu akurat s liecbou sme si museli poradit uz sami.
@kaja73 aha, no tak to nam nepovedal vyslovene, ze to je ekzem, on mal len taky maly fliacik... Odvtedy sme tam neboli. Nebol dovod. Potravinove alergie nam neskumali, ze ked nehnackuje a tak, lebo pnsa po nicom z potravy nevyhadzal. Krv mu raz brali. Lebo vraca al naj astejsie po mlieku,ale aj tam bolo vsetko ok. Tak neviem.. Ale vdaka skusim, ked si zas najdem cas pisat.
Nech sa paci, beseda o povinnom ockovani vcera v Dubravke: http://nezavisla.blogspot.sk/2014/02/beseda-o-p...
@siska53 vidisi a to je to co pisem-vraciate po mlieku,ale krv nic neukaze, tak mlieko je v tom nevinne......presne z tychto situacii potom vznika zanedbanie diety,lebo krv......ale krv nie je smerodatna-ani nam nic nikdy na nic neukazala a predsa mal kopec druhov potrain na ktore v realite reagoval. 😢
Upozonil ta lekar ze krvne testy nie su spolahlive? A hlavne pri detom su casto uplne mylne?
Max testy na laktozu su presnejsie-tam sa berie prstova krv myslim 3 kra po sebe v jeden den po vypiti laktozy.....to je celkom presny test.
Ale potravinove alergie sa v krvi casto dokazat nedaju.....ty si hlavne dieta vsimaj a riad sa svojim pozorovanim....
citujem....základné vlastnosti kože u atopikov ,je nadmerná suchosť kože spôsobená nedostatočnou alebo odlišnou funkciou mazových žliaz...tým pádom je tam narušený obranný mechanizmus kože ,keďže mazové žľazy u zdr.jedinca zlúžia na tvorbu mazu tj,tuku ,ktorá nám slúži ako ochranná bariéra pred škodlivými vplyvmi ...takže u atopikov je táto bariéra nedostatočná alebo žiadna ....tj dopovedala som ..
@demo In 34 children with atopic dermatitis, 33 were SPT-positive with Wheat, and 18 with Oats. Positive IgE antibody tests to Wheat and Oats could be detected in 32 and 30 samples respectively. SPT with Rice, Corn, Millet or Buckwheat was positive in 16/34 patients (10). The strong association between positive oral Wheat challenge and positive skin reactivity with ethanol-soluble gliadin suggests that gliadin is an important allergen in Wheat-allergic children with AD (107)
@kaja73 on len,obcas po nom,vracal...a dost aj po polievkach,ale je,prabda,ze ked prestal pit mlieko,tak to ustupilo. Ostatne mliecne vyrobky jedava v pogode. Teraz vracia len v prvy den,choroby,ked ma vela hlienov. Mne je,tiez po mlieku tazko,tak,ho nepijem.
a na nic take ma doktorka neupozornila,ze to je nespolahlive. :(
@natas4 staci tu nebyt par dni alebo tyzdnov a neviem o com je pointa ale charakter prispevkov jednotlivych jedincov je stale rovnaky
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... dr.Eleková má vyštudovanú medicínu ,ale nemá špecializáciu z pediatrie,epidemiológie a vakcinológie ...je to dr.pre dospelých a s deťmi nemá profesijnú skúsenosť ..zaujímavé čítanie ...
@tatko_bebe je to celé o mne ...tému by mohli premenovať nick aristka....o ničom ,čo ti poviem ...
@kaja73 plne suhlasim, lekari neriesia pricinu,ale len dosledky,moja dcera do 4 r. nemala nikdy ziadnu chorobu ATB,len klasicke nadchy, od 4 r. znicoho nic 2-3 x za zimu zapal stred.ucha na co jej vzdy dali ATB,presli sme 4 ORL a kazdy tvrdil nieco ine,hned chceli operovat,vkladat do usi rurky,vyberat mandle/polypy atd.este raz opakujem nikdy nebola chora (Angina,chripka,priedusky,proste nic len klasicke 3dnove virozy) az som sa nastvala a skusila posledneho ORL,ktory vseobecne nema dobru povest(je rus a to nemci nemusia) a kedze som nemala co stratit isla som za nim a pan Dr. mi rovno povedal po vysetreni,ze jasne ze vsetci chcu hned rezat,kedze priplatky za OP su väcsie ako poriadne vysetrit dieta,za co ma len pausal... Malu poriadne vysetril,odporucil postup a na hladanie priciny,preco sa to deje opakovane nam odporucil homeopata. V ramci homeopatie som dost velky skeptik,mne nikdy nepomohla,ale odkedy sme presli liecbou,moje dieta nemalo uz 2 zimne sezony ziadne problemy s usami ani po obrovskych prechladnutiach,uja usneho pre istotu navstevujeme kazde 3 mes. ci je vsetko ok a sme mu vdacni a vsade ho chvalime,pretoze jediny ochotne povedal ako to je a hladal aj pricinu-neliecil len dosledky. Dnes som viezla malu do MS a v radiu hovorili o Tom ze kazde 3 dieta v de ma bud rurky v usiach,alebo vyoperovne mandle,cim to asi bude?? Samozrejme cest vynimkam doktorom,ktori robia svoju pracu este stale poctivo ...

@kaja73 je to tak. a ako hovorim, lekari sa pritom pred rokmi zacali uberat spravnym smerom. a obavam sa , ze podobny scenar plati aj pri vakcinach. vyvijaju sa nove, ktore sa sice testuju mnoho rokov pred ich zavedenim, ale o ich skutocnom dopade na zdravie sa presvedcime az po mnohorocnom masovom aplikovani. ved aj ten protopic bol zrejme pred uvedenim na trh dokladne prevereny. Momentalne prebieha jeho overovanie v praxi a ulohou lekarov je pravdepodobne robit ciarky pri menach pacientov: tu sa vyskytol lymfom, tu zase rakovina koze. Zhruba o 20 rokov sa to vyhodnoti a ukaze alebo neukaze sa suvis. Dovtedy radi SUKL nevysadzovat. Lebo by to ohrozilo vyskum?