icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
lyzzy
12. apr 2014

@kveta ....ty si dovidis iba po koniec nosa ze?

pectore
12. apr 2014

@kveta tu ti dam par veci k tej rozpravke o kolektivnej imunite...take poviedky o tom ako funguje a tak....
http://www.health.harvard.edu/video/herd-immunity/
http://parasiteecology.wordpress.com/2013/07/13...
http://science-at-home.org/how-herd-immunity-wo...
http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/what-is-he...
http://www.vaccinetimes.com/how-do-we-know-that...

prepac ze som na miesto slovicka ty nepouzila vseoecnejsiu formulku...napr ludia co presadzuju antivax teorie veria na bubakov vo vakcinach a tym ze neockuju svoje zdrave deti ohrozuju tie nase so zdravotnými problemami tym ze tie naše chorobu zvladnu obtiaznejsie vzhlasom na svoj zdravotny stav ... nez tie co su sice neockovane no su zdrave... dik za darwinizmus.... ale bolo to tak myslene...všeobecne... takze dufam ze som ti to vysvetlila.a ...aj ostatnym citatelom.... príjemné čitanie rozpravkového pribehu o kolektivnej imunite a dúfam že ta bude bavit...

aj tebe pekny vecer...

kveta
12. apr 2014

@pectore Trocha faktov ku kolektivnej imunite. Ockovania maju len obmedzenu dobu ucinnosti. Teda napriklad pri rubeole su po ockovani chranene deticky, ale dospievajuci a dospeli uz tuto imunitu nemaju. Cize vacsina populacie nema momentalne vybudovanu imunitu na rubeolu. A kde su tie hrozne epidemie, ktorymi nas strasia ak zaockovanost klesne pod 95 (!) percent populacie?

To iste pri ciernom kasli.

Kolektivna imunita je mytus. Je to sposob ako nas tlacit kupovat vakciny v pocte 5 milionov kusov. Pri niektorych aj 15 milionov. ;)

Ockujeme deticky proti rubeole, aby nenakazili tehulky.. Bububu, zaockujte svoje batola, aby tehulky mali zdrave deticky. Ale! Vacsina populacie narozdiel od batoliat a deti uz imunitu nema. Tak ako to, ze je dolezite ockovat moje dietatko, ale sused z vytahu uz ockovanie nepotrebuje? U neho neplati Bububu, ockujte sa, aby tehulky mali zdrave deticky?

Psychologia ockovania funguje na strachu: straste maminky a ony rady nechaju deti ockovat s hrejivym pocitom, ze to robia pre kolektivnu imunitu. Ale preco stat netlaci nas vsetkych do pravidelneho preockovavania? Ved len tak a jedine tak je mozne zabezpecit, aby ta 95-percentna imunita v celej populacii NAOZAJ vznikla.

Tolko k rozpravkam o "kolektivnej imunite".

pectore
12. apr 2014

@kveta vies nieco o imunologickej pameti...ak hej tak tu nemozes pisat o starsej "nefunkcnej" generaci...

Pri očkovaní si telo nielen buduje protilátky ale zároveň si pamätá spôsob obrany. V tomto prípade je zaužívany pojem imunologická pamäť. Jedná sa o bunky ktoré v organizme dlhodobo prežívajú a pri následnom stretnutí sa s chorobou vedia rýchlejšie , efektívnejšie a špecifickejšie zareagovať.. Neočkovaný jedinec ktorý s chorobou nikdy neprišiel do styku a ani nemal možnosť byť vakcinovaný je vo väčšej nevýhode. Ked dôjde k nákaze jeho telo testuje čo na danú infekciu zaberá. Stráca sa tým čas. Choroba je vo výhode kým ju imunytný systém rozpozná, zareaguje...kým u očkovaného jedinca dôjde k produkcii protilátok. Preto tu epidémie niesu! Pretože najrizikovejšie skupiny sú zaočkované...ďalšie skupiny majú individuálnu mieru protilátok, ale hlavne takýto ľudia už niesu plne vnímaví na infekciu...(ich telo vie akým spôsobom sa má brániť). ...ale rada by som sa drzala toho ze by sme sa nemuseli spolu bavit....

kveta
12. apr 2014

@pectore Epidémie nie sú, lebo u chorého očkovaného dôjde k produkcii protilátok. Vieš, čo som produkovala minulé leto, keď som sa nakazila čiernym kašlom? Všetko možné, len nie protilátky. Uzdravili ma až druhé antibiotiká po štyroch týždňoch. Manžel detto... Obaja sme ochoreli, lebo imunita po očkovaní proti čiernemu kašľu končí približne po štyroch rokoch! A napriek tomu, že tu takmer nikto starší ako sedem rokov veku nemá imunitu /dokonca už aj provax občas priznáva, že očkovanie proti čiernemu kašľu nesplnilo očakávanie a nefunguje tak ako má/, aj napriek tomu tu epidémie nemáme.. Nie je to očkovanie, ani kolektívna imunita, čo nás držiad zdravých... je to proste fakt, že očkujeme proti chorobám, ktoré boli už na ústupe, keď sme s očkovaním vôbec začali.

A keďže som zistila, že Tvoje príspevky už pred tým publikoval niekto úplne iný /že by plagiátorstvo?/, tiež som stratila záujem s Tebou ďalej diskutovať.

saska.t
12. apr 2014

@pectore pekna teoria,ale prax vyzera uplne inak... 😉

pectore
12. apr 2014

@kveta odkedy je zavedene očkovanie na čierny kašel sa NEUMIERA!!!!! TOTO JE PRI TEJTO CHOROBE ROZHODUJUCE!!! - pretože- Ani prekonanie samotnej choroby v pripade čierneho kašla vám nevytvorí v tele imunitu na takej urovni aby ste sa znova nenakazili!!!! A ked to nedokaze telo ani pri prekonani choroby...sotva to potom dokaze vakcina.....Po prekonani čierneho kašla ho zas môžte dostať!!!!! Vakcina v tomto prípade nechrani pred nakazením ale zmiernuje priebeh ochorenia... co sa odraza v tom že toto ochorenie prestalo byt smrtelné!!!! a mozem vam tu zas nejake linky ale ocividne to nema vyznam...

@saska.t za tou teoriu co tu vypisujem su roky praxe a vyzkumu....ak hladas teoreticke hypotery hladaj na slobode v ockovani....

monika111111
12. apr 2014

@pectore to tvoje neočkované dieťa zo zdravotných dôvodov sa kľudne môže nakaziť aj od zaočkovaného, tých zaočkovaných roznášačov tu máme dosť. okrem toho nie je fér požadovať očkovať relatívne zdravé deti a ohrozovať ich vakcínou, ktorá predsa len môže mať vážne nú. prečo mám myslieť na tvoje dieťa a ohroziť to vlastné? kto mi zaručí, že v ňom nedrieme nejaká skrytá choroba a očkovanie mu tú chorobu nespustí? ktorý lekár mu bude robiť špeciálne vyšetrenia, aby zistil rôzne skryté vady? tým, že ho lekár popočúva a pozrie sa do hrdielka zistí s prepáčením prd. a koniec koncov, keby ho aj dám očkovať a ono dostane nejakú chorobu preventabilnú očkovaním, kto ti zaručí, že sa od neho tvoje dieťa nenakazí?

kveta
12. apr 2014

@monika111111 Hej, svoje decko nezaockuje, lebo to vyhodnotila ako nebezpecne. Ale ostatni maju riskovat, aby jej decko bolo v bezpeci. Zvratena logika.

Moje dieta nema jedno ockovanie. Ale netlacim ine matky, nech svoje deti pripadne aj obetuju, len nech je moje v bezpeci..

kveta
12. apr 2014

@pectore Ked mozeme teda cierny kasel dostavat znovu a znovu napriek ockovaniu, kde je ta kolektivna imunita?? A ako to, ze nie su epidemie cierneho kasla??

monika111111
12. apr 2014

@kveta ja svoje dieťa tiež obetovať nemienim, preto nie je očkované vôbec a ani nebude. príde mi to dosť scestné, aby matky, ktoré majú neočkovateľné choré dieťa nútili matky zo zdravými deťmi hazardovať s ich zdravím. Keď sa pozriem na to z druhej strany, ak je očkovanie také bezpečné a prospešné, prečo niektoré deti nemôžu byť očkované? Aký je dôvod na neočkovanie, keď chorému dieťaťu môže vakcína zachrániť život, tým že ho ochráni pred tak "nebezpečnými" chorobami? Ohľadom čk, to ich skvelé očkovanie zlyháva. Kedysi nám trepali do hlavy, dajte sa očkovať, aby ste neochoreli a dnes, keď ľahko ochorejú aj očkovaní, tak sa nám snažia vymyť mozgy ľahším priebehom u očkovaných. tá ich slávna kolektívna imunita však má týmto riadne štrbiny, očkovaný môže nakaziť hocikoho rovnako ako neočkovaný. Preto sa pýtam o akej kolektívnej imunite je tu reč?
@pectore

pectore
13. apr 2014

@monika111111 to by su musle vidiet do problematiki viac nez len mat na nu svoj nazor...poznat problematiku vakcín cierneho kasla.....a je vela dovodu preco neockovat niektore deti koli zdravotnym problemom.... a este viac dovodou preco zaockovat ostatne zdrave deti...nieje to obeda ale solidarsnost...fungovanie v spolocnosti.....ale koncim zatial s forom nebavi ma dokola pisat to iste... kto ma zaujem o seriozne info ohladom ockovani najde si nas vo fotoblogu....(povinne ockovanie a jeho zmysel) je tam priestor aj pre antivax...kludne pridte debatovat...tu ma nebavi bojovat s 10 naraz.... tam sa riesia veci seriozne tu sa len bije do prs....

kveta
13. apr 2014

@pectore Dosli argumenty, ze? ;)

pectore
13. apr 2014

@kveta jasne agrumenty...😀 skor chut sa tomu hovori.... vidim ze tu hadzem hrach na stenu....

kveta
13. apr 2014

@pectore "Tu ma nebavi bojovat s 10 naraz.." Prosim Ta, do kolko vies naratat? Lebo ja tu ziadnych 10 nevidim..

saska.t
13. apr 2014

@pectore roky praxe a vyskumu su na oboch stranach,takze velmi zly Argument,ja nikde hladat nemusim,ja som svoje odpovede uz nasla a ak budem hladat odpovede mam na to odbornikov vo svojom okoli ako aj znamych vo vyskume,urcite nebudem hladat na MK a v tvojej skupine jednostranne zameranej a hlavne u tolko spominanych LAIKOV takze myslim,ze si dobre urobila ak uz nebudes opät hadzat hrach v otvorenom fore /ako si to sama napisala/,nahodou by ti ludia odporovali a to nie je nic pre teba,kludne masiruj bruska tam kde doteraz 😉

pectore
13. apr 2014

@kveta tu to neni jedina tema... 😉 a neni vyzkum ako vyzkum...
@saska.t jaj ty vasi odbornici...no dobre dobre... 😉 😀 😀 vela zdaru...

saska.t
13. apr 2014

@pectore asi tak ako "vasi odbornici" kazda minca ma 2 strany a nie je len tvoja minca 😀

pectore
13. apr 2014

@saska.t toho co si napisala by si sa mala drzat ako kliest....

jankali
13. apr 2014

@pectore čo je to antroposofizmus?

nikimax
13. apr 2014

@pectore no nie.....skoro som padla na zadok!!! 😀 😀 Ty nemáš očkované dieťa!? A prosím ťa, čo v takom bezpečnom očkovaní je u teba prekážkou?Vari len ťa neoslovili príbehy vážnych poškodení a pripúšťaš, že očkovanie je vysoko riziková záležitosť? Ved ty si v podstate na našej strane, len si sa zle od začiatku zaradila! 😀 😀 A rada kukneš aj do prírodnej lekárne, však......Len priznať to verejne je tvoj problém a nechceš prezliekať kabát, aby si neupadla do nemilosti kamošiek *vakcinátoriek*......Hned mám krajší deň 😀 😀 😀

ikaza
13. apr 2014

@jankali antropomorfizmus - personifikacia - poludstovanie - nezive veci maju vlastnosti zivych - slnko sa usmieva, mesiac spi, sova nosi okuliare, kocur je v cizmach atd.

pectore
13. apr 2014

@nikimax oslovila ma pediatricka aby sme ockovanie posunuli pretoze treba urobit este zopar vysetreni.. a .niekde sa caka aj mesiac..... Ja som za ockovanie ale nie bezhlave...tak ako predtym tak aj teraz...moj nazor sa nemeni..zdrave deti by mali byt ockovane ..moje zdrave dieta je ockovane.... druhe moje dieta nejde zatial podla tabuliek tak som opatrna...tak ako by mala byt opatrna kazda matka....som rada ze som ti spravila lepsi den.... ja kabat nemenim...moj nazor na ockovanie je tu : https://www.modrykonik.sk/blog/pectore/article/ockovat-ci-neockovat/ ..a vzdy vravim a aj to tak robim..najprv liecime prirodnými vecami... (nemyslim vsak homeopatiu)..a ked nepomozu bylinky, cesnak cibula...tak az potom vyhladavam lekrsku pomoc....samozrejme zavisi to aj od vaznosti choroby... neexperintujem kolko moje dieta vydrzi.....neviem v com je moj nazor iny....ze mas s toho taku radost...ale hned ako nam to okolnosti dovolia s ockovanim sa u nas pokracuje.... 😉

pectore
13. apr 2014

@jankali ..." rôzne praktiky liečiteľov, používanie kryštálov, dobíjanie sa zo stromov, kameňov, vody, využívanie magickej sily mesiaca či hviezd"

sanym
13. apr 2014

@pectore Môžem sa spýtať prečo tvoje zdravé dieťa malo, ako píšeš, mierne upravený očkovací kalendár? Keď naši odborníci na očkovanie považujú náš očkovací kalendár za vhodný pre všetkých.

saska.t
13. apr 2014

@pectore aj sa drzim,nemaj obavy,kazda minca ma 2 strany,nech sa tyka cohokolvek, akurat je rozdiel ked ju niekto preferuje fanaticky a nepripusti ziadnu inu moznost ty a adsumus,alebo pripusti,ze nie je vsetko take,ako to presadzuju ti vzdelani ci nevzdelani Dr. a nerobia z ludi ovce,ktorym ked povedia,ze treba ockovat,vsetci bezhlavo idu bez rozmyslu,inak prave si ma presvedcila aspon trosku,ze rozmyslas nad dosledkami ockovania a pozdrav svoju Dr. prva normalna,ktora si plni svoju pracu poctivo a nechce bezhlavo za kazdu cenu splnit plan 😉

pectore
13. apr 2014

@sanym mierne upraveny u mna znamena ze som neockovala vakciny naraz ale hexu a ockovanie proti pneumokokom sme rozdelili...s mesacným rozostupom....je to lepsie pretoze ak sa nahodou objavia vazne NU clovek vie ktora vakcina bola problematicka...kedsa tieto vakciny daju spolu (tak ako je to v ockovacom kalendari) v pripade vaznych NU mozem len tipovat ktora s vakcin to sposobila... MMR sme ockovali podla kalendara....bez komplikacii.... prve ockovanei sme mali v troch mesiacoch...

pectore
13. apr 2014

@saska.t ovce tu z ludi robi pan MANOF...manipulator a klamar ...ano KLAMAR... staci si pozret ako vypisuje ze v zahranici niesu epidemie.... a mi ich v skupine dokumentujeme.... ale skoda reci.... to ze som tie jeho klamstva vyvracala zo mna spravilo fanaticku??? ...i ked moj nazor na ockovanie je stale rovnaky..... pri dietati ktore nema dobrz zdravotny stav som nikdy neodporucila nikomu ockovat..ani pri blbych soploch ci zapalenom ocku......vzdy si pockat na to kym bude dieta zdrave...atd atd...

sanym
13. apr 2014

@pectore Takže ak som to správne pochopila, nesúhlasíš s tým, aby sa Hexa a Prevenar resp. Synflorix očkovali spolu. Zaujímal by ma tvoj názor na to, prečo je táto kombinácia vakcín podľa zostavovateľov nášho očkovacieho kalendára v poriadku.

pectore
13. apr 2014

@sanym nedasa to presne definovat stylom ze ja stym nesuhlasim..... taketo rozdelene ockovanie ma aj minusy...dieta je 2x tolko vystvene stresu z ockovani...kedze namiesto 3 navstev ich musi absolvovat 6..je na zvazeni matky čo je pre nu a jej dieta lepsie.... ja som dala prednsot stresu ale zas mi to ponuka prehladnost v pripadnych NU... niekomu ten stres za to nestoji a zvoli si ockovanie dat spolu..pediatri by mali byt otvoreny aj jednej aj druhej moznosti.... nevravim ze ockovanie spolu je zle...ale podla mna je to lepsie rozdelit...a svoj dovod som opisala.