(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Ospravedlnujem sa,zabudla som pred spojenim Virus AIDS dat uvodzovky,aby sme to vsetci pochopili spravne,kedze sa chytame za slovicka 😉
@abbey1 škoda energie a času je nemožné, aby niektorí ludia pochopili a vôbec pripustili, že zdanlivo nemožne a dokonca neexistujúce viem že rozumieš ako to myslím, je možné a existujúce a tí čo sme to zažili na vlastnej koži vieme a vnímame veci iným pohladom a je bezpredmetné niekomu vysvetlovať alebo dokazovať i ked dokazy zdanlivo neexistuju len zdanlivo, nadej ostava len v tom, že raz ta pravda vyjde najavo ale v tomto som pesimistická bude to zrejme trvať velmi velmi velmi dlho, lebo doba je bohužial taká, že tu nejde kompetentným o zdravie ludí ale o uplne niečo iné, ludský život už nemá hodnotu.
@kreativna Smutné je, že niektorým ľuďom samotným nezáleží na ich zdraví, vysmievajú sa veciam, ktoré našťastie nikdy nemuseli riešiť, žartujú o tak závažných ochorenia. Ja neprajem nikomu nič zlé, ale niektorí sú si príliš istí, že ich sa to netýka. Ale vieš ako sa vraví: Nevieš, čo budúcnosť pre teba chystá.
Smutné je, že niekto popiera známe fakty, najsmutnejšie však, že s vysmieva z iných a ich skúseností.
Zienky prosim dufam ze poradite.nikdy som neodsudzovala ockujuce a neockujuce.ale momentalne mam problem.ockovanie som ikdy neodmietla ani v tomto pripade nemam problem ale u najmensej odkladame ockovanie uz dlhsie prave preto ze je casto chora a ked nie ona tak niekto u nas vzdy...a dnes som volala dr ze nemozme prist na ockovanie ze mala vnoci horucku a strasne drazdivy kasel sa jej pustil.a sestricka mi povedala ze mam prist ze to zacina riesit hygiena.co to znamena?nikdy som takuto skusenost nemala.ani neodmietam zamerne ockovanie ale proste je casto chora.co ma teda caka?
@kikushka2386 zrejme robi dr. trosku bububu, ale nedaj sa zastrasit, ak mas pocit, ze na ockovanie nie je spravny cas, nikto ta prinutit nemoze
@alexmianina uvidim dnes poobede jej pridem ukazat malu chora je ze by si nemyslela ze vymyslam choroby.nemam za potrebi robit problemy ale nemozem za to ze su castejsie chore.fakt som sa zlakla lebo neviem co cakat
@kikushka2386 ak pediatricka neberie do uvahy skutocny stav dietata, len potrebuje mat splneny ockovaci plan, kaslala by som na nu a nasla si lepsiu...
@kikushka2386 nenechaj sa zastrašovať, je to tvoje dieťa, iba ty si zaň zodpovedná, ak sa dieťaťu niečo stane, všetka ťarcha ostane len na tebe, a lekárka si bude nad tým ruky umývať. aká hygiena to má riešiť? myslela Reg. úrad verejného zdravotníctva? Ako by sa o tebe dozvedeli? Iba v tom prípade, že by ťa sama nahlásila. A ako ťa môže nahlásiť, keď očkovanie neodmietaš, iba si nútená ho odkladať kvôli chorobe? Je tvoja pediatrička ochotná zobrať na seba zodpovednosť, ak sa dieťaťu niečo stane, lebo ho očkovala choré? Asi by som pre zmenu ten podpis pýtala ja od nej, neviem, či by bola ochotná podpísať zodpovednosť za očkovanie v čase choroby. Robila dieťaťu nejaké vyšetrenia, keď je u vás stále choroba? Či má rentgenové oči a vie, že dieťa nemôže mať v sebe nejakú chorobu, kvôli ktorej je nebezpečné očkovať? Na tvojom mieste by som zvažovala zmenu pediatra. Je neprípustné od lekára tlačiť k očkovaniu počas choroby.
@kikushka2386 to je normalny postup podla ockovacieho kalendara,ked sa nedodrzi cas a postupnost, tak pride sankcia vo forme predvolania na hygienu/ruvz/,to je v pripade odmietnutia,v tvojom pripade,kedze si to ustne neodmietla,tak sestricka len tak splechla,keby si mala kontraindikaciu,sankcia by ta necakala,ale sama vies,ak dieta sa ti nezda zdrave,a momentalne ho nechces ockovat,mas narok to posuvat,ci odmietat,to ostatne je na rozhodnuti lekarky 😉 ,ale ak ti niekto povie,ze ockovat mozes i v pripade nejakej teploty,alebo lahkej virozy,je krajne nezodpovedne 😒
@kbeata Ja som odmietla ockovanie v case nedodiagnostikovanej choroby tvorby krvi. Povodna pediatricka chcela ockovat aj tak. Nova, proockovacia pediatricka to zakceptovala. Netreba pediatrom slepo verit len preto, ze chcu zarobit na ockovani. Treba posluchat matersky instinkt. Ked je dieta chore, s teplotou, nech sa pani pediatricka nahlasi sama. Ale na psychiatrii alebo na policii. Podla aktualneho stavu mysle.
@pectore Takze Michalovce, kde vypukla /podla Teba/ choroba, na ktoru nie sme ockovani, je skvela ukazka toho, co sa stane pri neockovani? Divne... Mame tu teda populaciu 5 milionov ludi neockovanych a za tie roky sa nam tu objavila jedna silne lokalna epidemia v socialne marginalizovanom prostredi.. Mne z toho vyplyva, ze ta chorobnost je prekliato nizka, aby sme jej ockovanim vsetci riskovali poockovacie neziaduce ucinky... Ale verim, ze Ty si uz svoje dieta zaockovala proti tomuto "nebezpecnemu" ochoreniu z Michaloviec. Ci? ;)
Ja viem. Nezaockovala. Len tu teoretizujes. Ale nezijes podla toho, co tu hlasas.
@kveta vdaka tvojmu prispevku som si pripomenula preco sa uz nechodim bavit na forum ale do skupin vo fotoblogu.... 😀 😀 😀 😉
....kazdy jeden očkovany riskuje neziaduce ucinky ..ale nie z dovodu co si napisala...... tie dovody su daleko vaznejsie a nieje ich malo....preco je tato choroba prekliato nizka?...pretoze nikde na svete uz neexistuje??? alebo preto ze sme ju minimalizovali ockovanim???.... 😉 a ked tuto prevenciu odstranime jak dlho bude stav prekliatej "nizkosti" trvat? ....
@pectore Takze tato choroba v Michalovciach je podla Teba na Slovensku nizka vdaka ockovaniu? Nehovorila si, ze na tento genotyp nie sme ockovani?
A nedozvedela som sa stale, ci si na nu bezala zaockovat svoje dieta. Iste by potesilo aj ostatnych proocko, keby si sem napisala, kde si zohnala proti nej vakcinu. Ty teoreticka.
@kveta ano hovorila...a bola to lokalna epidemia...to si zase pisala ty....neviem čo čakas ze priroda funguje nejak matematicky a kedze nie sme ockovany tak prejde hory doly a vsetci sa nakazíme... kazdy jeden bude mat mumps...či ako?..... a inak existuju poznatky ze zaockovanost proti genotypu A znizuje vyskyt napr genotypu G....
Citujem : "aj v Cesku sposobil genotyp G v rokoch 2005-2006 epidemiu, aj Cesi pouzivaju Jeryl Lynn (A genotyp) - tiez bolo viac pripadov ockovanych, ale komplikacii bolo viac u neockovanych ... http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.asp...
Na to, aby antivaxeri mohli tvrdit, ze ockovani maju vacsie riziko ochoriet na mumps ako neockovani, by museli poznat tzv. attack rate, ktory nebol (mozno zatial) na vychode stanoveny. V holandskych skolach riadil genotyp D a G a bol stanoveny attack rate, podla ktoreho nezaockovane decka mali vacsie riziko schytat mumps. Inak povedane, cim nizsia preockovanost v skole, tym vacsi pocet pripadov. Viz tabulka 1 tu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC364... odporucam cely clanok, alebo si dohladaj ctrl-f: genotype ...
Mumps sa na Vychode stale vyskytuje a stale akosi "utoci" na ockovanych - posledna sprava za marec http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_mar14.pdf aj vo februari boli 3 pripady, 1 neockovany pre vek a dvaja ockovani http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_feb14.pdf
Genotyp bol stanoveny ako G, v ockovacej latke je typ A, takze tento vyrok "v michalovciach bol hlavne iny genotym mumpsu nez proti ktoremu sme ockovany...skvela ukazka toho co sa bude diat ak sa prestane ockovat.." nema ziadnu logiku. Vyzera to skor tak, ze ti, ktori mumps prekonali prirodzene su chraneni proti vsetkym genotypom.
@pectore A kde je dokaz, ze prave ockovanie je prave ten faktor, ktory sposobuje, ze neockovani choreju viac? Lebo neockovani mozu mat ekonomicke prekazky v pristupe k zdravotnemu poisteniu a ockovaniu. Maju menej penazi, horsie bytove podmienky, horsi hygienicky standard, atd. Ked to dovediem teda ad absurdum, moze byt dovodom vyssej chorobnosti nezaockovanych fakt, ze maju na svojom obydli menej okien /chudobnejsie, menej priestranne byvanie/. Takze riesenim moze byt stavanie obydli s viac oknami.
Takze kde je dokaz, ze skutocne prave neockovanie je ta jedina a skutocna pricina tohto javu? Ten dokaz nie je. Len sa ukazuje, ze deti s drahsou elektronikou v domacnosti su hold zdravsie. ;)
Priklad hepatitida A. Cele roky zurievali epidemie v nasom okrese. Vzdy v romskej stvrti. Takze farba pleti je ten faktor, ktory sposobil, ze su chorlavejsi? Alebo nizsia zaockovanost v tejto komunite proti mumpsu sposobila vyssiu chorobnost na hepatitidu A?
Tolko k Tvojim tabulkam a dokazom. Az budes vyzyvat na plosne ockovanie mumpsu z Michaloviec, navrhujem, aby si zacala od svojho decka. A az potom si otvaraj pusu na deti nas ostatnych.
@pectore Moze to byt tak, nikto nepopiera... Nezhyzdene osypky su bezne ochorenie, ktore ked dieta prekona, ma lepsiu celkovu imunitu, velmi podobne ako napr. kiahne. Tak na co neprirodzenou formou pchat este aj s kadecim inym infekciu formou vakciny?
@kveta kazda jedna choroba je specificka....to co plati pre zltacku neplati pre mumps...a to co plati pre mumps neplati pre cierny kasel....mozme sa bavit bud k mumpsu alebo ku zltacne..nemozme to co plati u jednej choroby spajat stym co plati na choroby ine.... tento tvoj nizsi standart ...sa pozri do afriky a na dovody pre vakcinaciu tam....v zlych podmienkach v ktorých je horsi zivotny standart je ockovanie este dolezitejsie...a jeho vyznam je tam daleko vyraznejsie vidiet..prave na takom mieste.... staci sa pozret na obdobie pred vakcinaciu a po vakcinaci..na tie cisla ...su velavravne...ale nie nagrafy umrtnosti !!! Ale na pocty nakazenych.... alebo n grafy z afriky pred ockovanim a po ockovanim....no nic...
kde je dokaz ze neockovany su viac chory nez ockovany? .aj v tom obrazku ktory som tu dala... sa pozri na pocet nakazenych a na to kolko z nich bolo neockovanych.... čo za dokazy si predstavujes?...aky dokaz by ti stacil??? Ci ziadny nasvete ta najskor nepresvedci....
s mumpsom v michalovciach si zacala ty..ty si tu o tom zacala tocit....ja som dala do pozornosti nieco ine... jediny kto tu je utocny si ty..so stvojim odporucanim co mam a co nemam robit...no dovi dopo... nenechajte sa rusit v tej vasej antivax seanse..... ale bohuzial gro z veci co tu pisete stoji na hlinenych nohach.... a dokazy prehliadate....
@kikushka2386 ja som tiez odkladala dlho ockovanie drobca, lebo najprv som si chcela byt ista, zistovala som info pre aj proti...a potom, ked do mna nakoniec vsetci nahucali, ze ano, ze aj prva dcerka je na vsetko a v pohode, tak som na 7 mes. malickeho sla. Den po ockovani maly zacal plakat, ale tak velmi, ze som nechapala, nikdy tak neplace, je to usmievave vesele dietatko. Plakal a plakal a mrncal, prestal jest, spat, nechcel sa hrat, ani na rukach nebol spokojny...nespal cele dni a noci, bol vycerpany a ja tiez. Po 5 dnoch a v stave mojho zufalstva som volala lekarke, ze neviem co s malym, ze uz placem aj ja, tak mi poradila nejake homeopatika a po nich sa to postupne upokojilo...po mesiaci predvcerom sme mali mat druhe ockovanie, ale momentalne som ho odsunula a uvidim, ci vobec a ak ano, najprv zajdem za homeopatkou, ci mi nieco da. Moja lekarka s tym nemala problem, dokonca sama povedala, ze to bude lepsie (aj ked je pravda, ze keby som ja to nenavrhla odklad, pichla by bez problemov...).
@charlottes osypky a kiahnue su diametralne odlisne...to je presne to co hovorim..to co plati u jedneho ochorenia neplati u druheho....
Osýpky: - Zápal pľúc: 1 z 20
- Encefalitída: 1 z 2000
- Smrť: 1 z 3000
10.2.2014 zomrel Max Schoenbohm na zriedkavú komplkáciu SSPE, ktorými sa nakazil ako 6 mesačný: http://www.aktion-max.de/
....dalsi co sa nakazil ako trojrocny oslepol: http://www.tribune.com.ng/news2013/index.php/en...
Vietnam od začiatku roka. Pokles zaočkovanosti....epidemia 7 detí mtrvych. ...: http://www.shanghaidaily.com/article/article_xi...
...v Holandsku. Sumerizujem následky do 28.augusta 2013.
1,226 prípadov, z toho 1 encefalitída, 90 zápalov pľúc, 66 prípadov zápalov ucha.V tom čase ešte nebolo zaznamenané umrtie, ale jedna dievčina neskôr zomrela.
96,5% neočkovaní, 3,2% očkovaní jednou dávkou, 0,3% očkovaní dvomi dávkami. priemerný vek 10 rokov. Dôvody na neočkovanie boli Ortodoxný protestantizmus a Antroposofizmus : http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.asp...
a mozem takto pokracovat donekonecna... nieje to take lahke ochorenie ...lahke je pre tych co su zaockovany ..ale inak je to ochorenie ktore je typicke castymi komplikaciami.... a mozno lahke je tiez pre tych ktory o nom nic nevedia....: http://primar.sme.sk/c/4117234/osypky.html
@pectore Vies aky dokaz mi staci? Pro vakcinisti tvrdia, ze neexistuje fokaz, ze ked zdrave dieta umrelo par hodin po ockovani, tak to nie je dokaz, ze umrelo vdaka ockovaniu. Ze je to len nahodny vyskyt umrtia v case ockovania. Takze chcem taky dokaz kde je naprosto jasne, ze cely dej suvisi len s neockovanim. Napriklad slepa studia, rovnake dve skupiny, jedna ockovana, druha nie, rovnaky ekonomicky status, atd. Vtedy sa mozeme bavit o skutocnom dokaze. Inak je to dokaz na urovni, ze zltacka suvisi s poctom ponoziek vlastnenych rodinov. Ok, v Tvojom pripade mumps. ;)
A ano, ked chces nutit moje decko ockovat, aby ini ludia nechytili chorobu, na ktoru vakcina podla vyrobcu ani nezabera, tak s tym mam vazne problem. Zaockuj svoje dieta. Ale to sa Ti nepozdava a nemas ani slusnost napisat, ze ho proti tejto chorobe ockovat nemienis.
Posudzujem ludi podla cinov. Nie podla toho, co inym nutia robit. A tu sa to hemzi proockovacimi damami, ktore same sa ockovat nedaju, ale cudzie deti by ockovali jedna radost.
@kveta u takeho dietata sa najskor urobila pitva..vysledok tej pitvy hovoril co?....
...čo ked ockovanie skutocne nema taku moc aby na fleku dieta zabilo..co ked je to suhra dalsich okolnosti....?
dobre vies ze takyto dokaz pozadovat je nerealne.... utopisticke ... az ma unavuje citat take fantazie... az raz bude vsetko na svete rovnake aby sa to dalo porovnavat tak ako si to predstavujes ... potom sa mozme zas pobavit...ale tak skoro to nebude...
aka vakcina podla výrobcu nezabera????....viem ze ockovanie nefunguje 100% to ale neznamena ze je neucinne a nefunkce... jeho ucinost je rozna v zavislosti od vakciny....o nezaberani by sme sa mohli bavit pri homeopatikach napriklad...
ja mam jedno svoje dieta plne ockovane s mierne upravenym ockovacim kalendarom.... druhe ockovane nemam pretoze nam to vzhladom na jeho zdravotny stav pediatricka zatial neodporuca.... hned ako bude mozne budem s ockovanim pokracovat aj u neho.... deti ktore nemaju zdravotny problem by mali byt ockovane prave preto aby deti ktorým to zdravotny stav nedovoli boli chranene ...kolektivnou imunitou.... to ze ty neockujes svoje dieta koli tomu ze veris na bubaky vo vakcine ohrozuje nielen tvoje dieta ale aj moje... s tym rozdielom ze ja ockovat nemozem..... to je fer???... Asi tiez nie...
@pectore Neohovaraj ma!!! To co tu siris za lzi, ze verim na bubaky a neockujem?? Ja som ockovana o dve vakciny viac nez vobec stat ziada a mojmu dietatu zo zdravotnych dovodov chyba MMR. Tak ako sa opovazujes tu tvrdit, ze verim na bubakov a tak neockujem a ohrozujem neockovanim Tvoje decko??
Ubohe klamstvo..
@pectore Toto je podla Teba priklad?
Pectore: " to ze ty neockujes svoje dieta koli tomu ze veris na bubaky vo vakcine ohrozuje nielen tvoje dieta ale aj moje... s tym rozdielom ze ja ockovat nemozem..... to je fer???... Asi tiez nie..."
No, zrejme si si nevsimla, ale je to uboha loz a osobny utok. Ale ospravedlnenia sa nedockam, ze? Tolko k teme, kto je tu konfliktny. Typicky provax... Odvolat sa na rozpravku o kolektivnej imunite a robit z oponentov konfliktne osoby nehodne diskusie.
Pekny vecer.

Aha takze my sa vobec nebavime o moznosti a Probleme ako takom,ale slovickareni a chytani sa slovicok,uz som to pochopila, no tak k tomu nemam co dodat,to je nad moje chapanie.. 😅 kedze si tu skacu virusy z cloveka na cloveka ako opicky a hlavne Virus AIDS,ktory o Virus HIV ani nezakopol a hned to bol AIDS, pretoze my sme tu vsetci Taki nevzdelanci,smutna realita ...