(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@saska.t konecne niekto kto ma podobny nazor ako ja..ockovat ano ale iny klaendar a pritupovat viac individualnejsie
Nebol dokázaný žiadny súvis medzi vakcináciou a autizmom - súhrnný výsledok 10 medzinárodných štúdií, do ktorých zahrnuli až 1,25 MILIÓNA detí : http://sciencealert.com.au/news/20141905-25534....
Ja som za povinné očkovanie, nakoľko chorých jedincov mať nechceme! 🙂
http://www.topky.sk/cl/10/1398005/Prvy-skutocny...
skutočný dôkaz na TOPKY.SK !!! 😀 😀 😀 😀 prevratná informácia na zákazku reklamnej agentúry? 😀 😀
@bvladka nie je tam ziaden odkaz na tu studiu ako bola robena, z akych dat vychadzali a co presne porovnavali. Namiesto toho, aby vyvracali, ze ockovanie sposobuje autizmus, by mali robit vyskumy, kde zistia ako teda ten autizmus vznika, aby sa mu dalo predchadzat, kedze je vo vyspelych krajinach epidemia autizmu.
@vld čo ti furt vadí, navážaj sa do niekoho iného....Ja svoj postoj ani názor na očkovanie (a špeciálne na MMR vakcínu) nemienim meniť, kvôli špeciálnemu dôvodu ako je os. skúsenosť....A článok som čítala (a myslím si teda o ňom svoje), aj diskusiu pod ním... smajlov si dám koľko sa mi bude páčiť, podčiarknem, čo budem považovať za potrebné, to nie je tvoja vec, alebo áno? 🙄
@alikaa OK, súhlasím, že autistov pribúda a som za to, aby sa robil obšírnejší výskum, ale nemyslím si, že autizmus vzniká z očkovania nakoľko sa jedná o naštartovanie našich vlastných protilátok a preto si myslím, že to s autizmom nič nemá ... skôr by som videla vinníka náš celý konzumný svet = čo dýchame, čo pijeme, čo jeme a v 20 storočí sa všetko nakopilo, dávame jesť zvieratám antibiotika, urýchľovače rastu a potom sa to odrazí na našom zdraví a hlavne na našich deťoch ..., je to smutné, ale je to tak ☹ napr. začiatkom 20 storočia chamtiví ľudia prišli na to, že keď dáme kuraťu hormóny na urýchlenie ich vzrastu tak bude viac ľudí nakŕmených, ale časom (je to smutné) aj zdegenerovaných a výsledkom je?: ... tisícročia sú ľudia vzrastovo pomerne malí a v 20 storočí neuveriteľne narástli, síce nám ľuďom sa vysokí ľudia (povrchne) páčia, ale je to určitá vada, pri ktorej trpia kĺby, kosti a iné neduhy týmto spojené ... toto je len jeden príklad na ktorý sa už dávno prišlo, že prečo tak neúmerne rastieme a nie sme rovnakí ako naši predkovia napr. prarodičia ... aj na autizmus sa príde podovným spôsobom, že niečo škodlivé konzumujeme, pijeme, možno aj (čo ja viem) mydlá sú to čo to spôsobuje ... ale očkovanie? Očkovanie je naopak najlepší vynález 20 storočia 🙂 Som chemička tak preto si myslím, že očkovanie nie je príčinou porúch. V.
@bvladka asi si si este necitala pribalove letaky vakcin, ked toto pises. Ale ok, to je tvoj nazor, nemas ho podlozeny vyskumami, ani nicim inym. A presne toto mna zaujima, nech niekto vyriesi tu velku zahadu, lebo zatial si len vsetci "myslia", ale ziadne padne argumenty nie su. Vygooglila som k tomu tvojmu clanku, ze ta studia co je spominana, tak ziaden vyskum robeny nebol, len boli povytahovane informacie zo studii, ktore uz boli robene davnejsie a tvrdili, ze autizmus z ockovania nie je a boli zoskupene do "tejto jednej studie". Inak davnejsie bol v pribalovom letaku MMRky v USA napisany ako neziaduci ucinok aj autizmus, ale ho odtial vynali...
To nie je žiadna nová štúdia. Oprášili niekoľko starých štúdií a zabalili ich do novej spoločnej škatuľky.
@alikaa OK, beriem 🙂 ... som chemik a toto je môj názor ... a ty vieš vedeckými argumentami podložiť tvoje tvrdenia? Lebo ja sa neoháňam ničím nezmyselným. Som len chemik a preto viem, že najnežiadúcejšie účinky na plod má práve chémia, ktorú denne konzumujeme tým sa aj degenerujeme a tu by som hľadala súvis k autizmu a ešte doplním aj stres :-/ . Očkovanie zatiaľ pomohlo miliónom ľudí, ktorí sa vyhli vážnym chorobám, ktoré boli v minulosti bežné a umieralo sa na ne často a dnes vďaka vakcínam máme oveľa nižšiu úmrtnosť. To sa nedá poprieť. Nechcem sa tu s nikým hádať, predsa nie som vedec, je to môj pragmatický názor 🙂
@bvladka Nie, ona svoj nazor vedecky podlozit nevie, staci jej samu seba pohladkat po hlavicke a potlapkat po pliecku, ze je to predsa jej nazor a ma nan pravo...ale teba alebo hocikoho ineho takymito poziadavkami na rozne studie bez hanby zahlti...a ked jej das odkaz na nejaku studiu alebo rozsiahlu metaanalyzu, ktora jej domienky vyvracia, tak ju aj tak zhodi s tym, ze vlastne nepotrebuje dokaz vyvratenia suvislosti, ale ocakava nieco ine... a takto dookola...
@petot Ake vedecke nedostatky? Robil si nejake odborne recenzie, ktore by boli potvrdene dalsimi vedcami? Ako, zaujima ma to vazne a bez ironie, lebo, pri vsetkej ucte, jedna sa len o tvoj dohad/nazor. A to asi nestaci na splachnutie zaverov studii prijimanych sirokou vedeckou obcou.
.. okrem toho, metaanalyza by s velkou pravdepodobnostou vyznamne metodologicke nedostatky odhalila...aj preto sa napr. vo vyskume pouziva.
Nejdem polemizovat o tazkych konfliktoch zaujmov, lebo nemam chut insitne dumkovat o skorumpovanosti vsetkeho ziveho aj neziveho na zemeguli, pripadne, ci nie su podplateni nahodou aj nejaki zeleni muzickovia v inych galaxiach...kedze ja sam som povazovany za (pod)plateneho diskutera, tak by som sa asi aj tak ja sam dostal v takejto debate do tazkeho conflict of interest...
@vld Niekoľko príkladov nájdeš napr. tu: http://www.rizikaockovania.sk/spravy/stanovisko...
Ak vieš o solídnej štúdii, preukaznej, bez konfliktov záujmov, s dobrou metodikou, sem s ňou. Som samé ucho/oko.
@petot
@vld ... ja rozumiem mamičkám aj oteckom, ktorí sústavne hľadajú vinníka za rôzne ochorenia, autizmus, či metabolické poruchy, ktoré ich ratolesti počas detstva získajú, ale nerozumiem prečo vinníkov vyhľadávajú tam kde nie sú, nakoľko neexistuje žiaden vedecký podklad, že vakcíny sú nejakým spôsobom vadné ... ak zrušíme povinnú vakcináciu tak na isto môžeme očakávať to čo vďaka očkovaniu tu už dávno nemáme: rôzne ochorenia a s tým spojená aj úmrtnosti detí ... neprajem si aby sa niečo také rodičom stalo, ale ak sa to raz predsa len stane a nebude povinnosťou deti zaočkovať tak potom rodičia zažijú skutočné utrpenie keď sa vrátia (dnes už takmer zabudnuté) ťažké choroby :-/ jediné šťastie je, že tie zaočkované detičky to nedostanú ... čiže ja by som určite kôli zdraviu našich detí povinné očkovanie nezrušila 🙂
@bvladka Ja som ziadne tvrdenia nepisala, len som polozila par otazok, resp. par uvah, ze namiesto toho, aby vyvracali, ze ockovanie sposobuje autizmus, tak maju najst tu pricinu autizmu, kedze je stale viac a viac autistickych deti. Tak by radsej tu pricinu mali najst a odstranit. Ak teda veris, ze vsetko je to vnutromaternicovym vyvojom, tak mi ako chemicka vysvetli, ze ked mas poskodeny mozog, tak akoto, ze sa dieta do cca 1.5 roka vyvija ako zdrave dieta a az potom strati vsetky dovtedy nadobudnute schopnosti komunikacie? Akoto, ze ten poskodeny mozog dovolil dietatu sa naucit rozpravat, usmievat sa a komunikovat ako zdrave dieta, ked ten mozog je poskodeny este v maternici? A inak este by si mi ako chemicka mohla vysvetlit co v tele robia fragmenty cudzorodej DNA, ktore sa ockovanim dostanu do tela a nevedia sa vylucit.
A ked teda spominas, ze vdaka vakcinam mame ovela nizsiu umrntost, tak preco sa stale neumiera na mor, zltu zimnicu, choleru, sarlach ci spanielsku chripku, na ktore sa nikdy neockovalo a ktore kedysi kosili velke casti populacie? A preco nie su ohrozeni ludia v krajinach, kde nie je povinne ockovanie, napr. v Rakusku, Nemecku, Norsku, Finsku, Anglicku a pod.?
@bvladka Myslím, že máš chybné informácie. Úmrtnosť na infekčné ochorenia z drvivej väčšiny vymizla už pred zavedením súčasných plošných očkovacích programov. http://rizikaockovania.sk/dok/Statistiky_infekc...
Výhody očkovania ťažko vysvetlíš rodičom, ktorí videli ako ublížilo ich dieťaťu. Ale chápem, že "sýty hladnému neverí".
V každom prípade, aj keď s Tebou nesúhlasím, ďakujem za aspoň slušný príspevok 🙂
@saska.t zabudla si dodat, ze ockovanie zabezpeci lahsi priebeh onemocnenia 😉
@zuzkaanicka to tiez nie je dokazane a ak si nasla taku studiu Sem s nou,rada si ju precitam...mimochodom @bvladka nehovorila o lahsom priebehu ale o nedostani choroby
@alikaa ... ja som ti nevytkla žiadne tvrdenia, len som sa opýtala, že či ich vieš niečim podložiť a nič viac. To čo tu píšem je môj názor a ja ti tvoj neberiem. Vážim si len slušné debaty 🙂
Ja chcem len poukázať na to, že choroby, ktoré boli na našom území vymizli a choroby o ktorých tu píšeš, vymizli ešte pred vakcináciou, tak na čo proti nim očkovať. Zaočkovávať za začalo tými chorobami, ktoré nás tu na Slovensku skutočne kosili: záškrt, tetanus, čierny kašeľ, pneumokoky, detská obrna, hemofil. inf., hepatitída B, osýpky mumps, rubeola a iné závažné ochorenia ... ale dobrovoľne sa dá zoočkovať aj proti ďalším chorobám, ale to už musí zvážiť každá mamička osobitne 😉 V krajinách kde to nieje povinné, nieje povinné ani poistenie a tieto služby sú tam platené.
Môžeš skúsiť do parlamentu navrhnúť zákon o nepovinnom očkovaní, máš ako odporca na to právo, myslím to vážne, nie som v takejto vážnej veci sarkastická.
Inak autisti tu boli aj pred očkovaním ... je to o tom, že autistov pribúda, diabetikov pribúda a aj ľudí s rakovinou je stále viac a viac, a preto ja osobne som za to hľadať skutočné príčiny. Ja sama mám v rodine ľudí s takýmito neduhmi :-/ Ak sa nájde priama spojitosť ľudských porúch s očkovaním tak treba s tým niečo robiť, ale dovtedy sú to len domnienky a nie fakty.

http://ona.idnes.cz/sveho-syna-nenechavam-ockov...