icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
janka279
16. aug 2014

@beka12 Neda mi nezapojit sa do diskusie. Ten pribeh z Facebooku je velmi smutny. Rodicom to zmeni cely zivot. Ale na zaklade tych fotiek a informacii k nim sa skutocne neda urcit na co babatko umrelo. To by odhalila len pitva. Ak by to bolo SIDS, tak by boli plucka splasnute, zlepene. Ak by to bol nasledok ockovania a neschopnost vysporiadat sa s jedmi, tak by pluca ostali nafuknute. Ak islo o SIDS, tak monitor dychu ho mohol zachranit. Tazko hodnotit na zaklade dostupnych informacii.

beka12
16. aug 2014

petulaptt to sa tesim s vami, uprimne. Myslim ze to zalezi od organizmu a jeho schopnosti prijat latky, niektori sa s nim vyrovnaju a prijmu ich ine nie. Neodcudzujem nikoho ani sa nesnazim nikomu vnutit svoj nazor. Vsetci sme rodicia ktori v tejto zmatenej dobe hladame to najlepsie co mozme pre svoje milovane deti spravit

beka12
16. aug 2014

@janka279 myslim ze by to bola prilis velka nahoda ak by dieta zomrelo na SIDS prave 12h po ockovani. Ako napriklad aj to ked zdrave dieta plne zivota zostane po ockovani "nahodne" tazko postihnute, coho som bola svedkom na vlastne oci

veriiii
16. aug 2014

@beka12 ano,pretoze aj monitor dychu vie zachranit dieta...mojej malej piskal na 2.den po navrate z porodnice..takze sok velky..nastastie stacilo ju zobudit..dr nikdy nenasiel pricinu..

petulaptt
16. aug 2014

@beka12 ja si tiez myslim, ze to zalezi od organizmu a tiez neodcudzujem zeny co odmietaju ockovanie. Je to na kazdom rodicovi, len sa mi nepaci ze na konikovi sa vela zien snazi presviedcat tie druhe o ich presvedceni. Vsade citam same hadky, dotahovacky a napokon aj urazanie sa a osocovanie prave pre tuto temu. Ked je niekto presvedceny ze da ockovat, nech da a ked niekto nechce dat je to tiez jeho vec. Kazdy chce pre to svoje dieta to najlepsie ale preco sa tu o tom stale niekto vadi to nechapem....nikto dopredu nevie co sa stane a ako sa moze stat zle nezaockovanemu tak sa moze stat aj zaockovanemu....

janka279
16. aug 2014

@beka12 ja to ani nevyvraciam, ani nepotvrdzujem. Jednoducho hovorim, ze mame malo informacii na to, aby sme mohli zaujat jednoznacne stanovisko. Ale urcite uznavam, ze to stoji za povsimnutie a preskumanie. Clovek chce vediet, kde je pravda.

veriiii
16. aug 2014

@beka12 je dobre sa pozriet na problem z oboch stran..mohla si vidiet na vlastne oci,ale poznas vsetky podrobnosti?mnohokrat ani nevieme ,ze deti su tazko chore.nevidime do ich genetickej vybavy...ako napriklad v pripade mitochondrialnych dysfunkcii..dieta moze byt aj chorlavejsie,, a zrazu bac po jednej horucke po ockovani dostane ecefalopatiu s nasledkom autizmus..nasledne sa zisti,ze primarnou pricinou bola porucha mitochondrialneho metabolizmu,co rodic dovtedy netusil.
ono sa uz nejedna teoria zrutila, napr tiomersal a autizmus-uz davno sa nepouzival v beznych detskych vakcinach,ale stale autizmus neklesal..preto nastupila nova teoria-co je to teraz?hlinik?
keby vakciny boli az tak nebezpecne ,preco nie je aspon nadpolovicna vacsina deti poskodenych?mrtvych?
ale argument-ze poskodenia mozu prist aj niekolko rokov, desatroci po ockovani je najlepsi-taka istota..co sa stane medzi poslednym ockovanim a tym osudnym dnom?nic, zijeme medzitym zrazu inak asi- v sterilnej bubline, stravujeme sa najzdravsie v nasom zivote, atd..preto je jasne,ze ta rakovina, cukrovka (alebo ine autoimunne ) musi byt nasledok z ockovania..

aristka
16. aug 2014

@janka279 ja mám skôr pocit,že je to dobrá hra na city mamičiek ,ktoré nemajú ani ponatia vôbec čo to SIDS znamená a čo je podstatou tohto stavu ,plus len nejaké fotečky bez žiadnych iných info
@beka12 tj kazuistika ,rodinná osobná anamnéza ,pitevná správa a všetko okolo prípadu tohto dorbčeka a facebook je najdôveryhodnejšia stránka ,kde treba zhánať info ,čo tak keby si sa info u svoje dr. čo to vôbec SIDS je plus najnovšie poznatky ohľadom tejto dg......,ale na city dobré ...

aristka
16. aug 2014

@veriiii vieš čo aj zo mňa bude autista ,jedla som tortu z práškom do pečiva tj kypriacim práškom ,ktorý obsahuje zlúč.hliníka a dokonca si kvapkám do ucha ušné kvapky a čo tam nevidím v zložení ,hliník ..už len čakám kedy to na mňa príde ,veď vieš ucho a mozog je krátka cesta .... 😕

fidka79
Odpoveď bola odstránená
aristka
16. aug 2014

@fidka79 nemám pocit,že by niekto napísal ,že na SIDS sa nezomiera ,ale fotečky bez ničoho iného je dosť málo ....možno by si nás mohla ty poučiť o tejto dg ,k deťom máš blízko takto predčasne narodeným ,tak pouč nick ,ktorý to sem dal....rada si to prečítam....plus info reálne ohľadom čk smer špitál a informuj sa na to nepotrebuješ ani anglické články tak ako ohľadom SIDS....

beka12
16. aug 2014

@veriiii
@janka279
@petulaptt davam vam za pravdu. Ako rodiacia mame mnozstvo dolezitych rozhodnuti a nie vsetky su jednoduche coho dokazom su asi aj podobne diskusie. Osocovanie a hadanie sa nasim detom zdravie neda, takze si tiez myslim ze je to maximalna strata energie. Kiez by vsetky deti na svete boli zdrave a nieco tak strasne ako v tomto pripade smrt patrila len sedinam.

vld
17. aug 2014

@dazdovka "lenže je neporovnateľne ako sa z nich vystrabia, oveľa skôr ako ich očkovaní surodenci "
K tomuto by sa naslo aj nieco viacvako anekdoticke tvrdenia? Ako si na toto prisla? Nieco na podporu tejto zvlastnej teorie?

vld
17. aug 2014

@saska.t neuraz sa, ale skutocne preukazujes ake prd o tom vies, pretoze cely prispevok je len suhrn tvojich dohadov a dojmov. Takze aj taka vakcinacia v pripade silnych alergikov je blbost, lebo vsak nie je bezne aby bol clovek realne v prirode vystaveny alergenom tak ako je tomu pri vakcinacii (napr mne zvykli pichat celu zimu do svalu zmes pelov roznych trav a stromov...a pocas sezony som mal pokoj...o tom je vakcinacia)

vld
17. aug 2014

@beka12 hlavne treba sirit paniku a hoaxy dalej, ze? Kolko odbornicok na epidemiologiu tu clovek nevidi...vacsia koncentracia tychto google uni graduates ako cernochov v afrike.

vld
17. aug 2014

@fidka79 ou vej...tak takto vedla nestriela ani male decko so zaviazanymi ocami. No nechcem byt ironicky, ale zeby to u toho ck bolo napr aj tym, ze taky ck sa da diagnostikovat a ked sposobi smrt u dietata, tak sa to da jednoznacne preukazat? Na rozdiel od anecdotal evidence pri ockovani, kde jedine co sa da preukazat je urcita casova blizkost? To, ze k tomu doslo, moze byt pravda. Ale o kauzalite sa dalej siria hlavne nicim nepodlozene hoaxy.

beka12
17. aug 2014

Vld no coment ..... Snáď iba jedno.... Ak ti ostane zdravé dieťa nevládne ležať v posteli samozrejme čírou náhodou po očkovani potom možno pochopíš

vld
17. aug 2014

@beka12 no ja by som to, samozrejme, nezelal nikomu. Ale teraz neviem co konkretne si chcela povedat. Cize ked sa mi to stane u vlastneho decka, uz sa to stane pravdou? To co su toto pre boha za tvrdenia? To sa uz skutocne nezmozete na nic kreativnejsie ako tieto zvasty o pochopeni ked zazijem? To uz je cisty fail. Aj po dychani raz pride smrt, ludia zomieraju aj po jedeni zeleniny. Znamena to, ze zelenina je zivotu nebezpecna? A dokaz mi, ze to tak nie je. Post hoc ergo propter hoc...Inak, to, ze si pri tom bola, ale nemas kompetenciu to skutocne posudit, nemoze byt pre mna dokaz pravdivosti. Je to cynicke? (Lebo to ta zrejme napadlo ked si pisala svoju sablonovu reakciu) Urcite nie. Iba rozumne.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
saska.t
18. aug 2014

@vld ano to som zu tiez videla ,medialna bomba,vakcinacia proti alergii,skolabovanie v ordinacie,bdela koma -smrt,takze to,ze ty to dobre znasas,neznamena ze ostatni to budu dobre znasat,ze im to neublizi,kedze kazdy organizmus je individualny,takze to je len tvoj subjektivny pocit a svoj prd si nechaj pre niekoho ineho,pretoze to o Tom vies asi presne tolko ako ja 😉

vld
18. aug 2014

@saska.t vies, ja nemam problem sam pred sebou alebo aj pred inymi priznat, ze som sprosty. Ale nenahradzam to aspon vlastnymi domnienkami, ktore by som dalej pomahal sirit ako hoax hrajuci sa na fakty.

vld
18. aug 2014

@saska.t este som zabudol...nejaky zdroj by sa nenasiel? Vdaka

saska.t
18. aug 2014

@vld vies,ja nemam Problem sama pred sebou alebo aj pred inymi priznat,ze som sprosta,ale aspon svoju nevedomost neskryvam za anglicke vyrazy tvojho typu,neodsudzujem ludi za iniy nazor, nesnazim sa im stale dokazat aky som ja mudry a aki su oni hlupi,stale niekomu vycital subjektivitu a sam svoju pretlacal v kazdej odpovedi...
Zdroj k pripadu? ved toho boli plne media,televizne noviny na SK,plna TV 😕 nesledujes? nie je to tak davno...mlady muz 27-30 r. presne nepamätam,niekolko rokov po sebe podavane injekcne proti sennej nadche myslim,po poslednej skolaboval priamo v ordinacii,nasledne Stadium koma,po cca mesiaci smrt,vyjadrenia dr,vsetko tam bolo,kludne hladaj,alebo ti urcite niekto najde 😉
A este nieco,minule si pisal,ze si vyberas ludi s ktorymi diskutujes,myslis,zeby si ma mohol z tohto zoznamu vyradit? akosi su tvoje prispevky uz stale o Tom istom a mna nebavi vypisovat stale to iste a inak podla prispevkov som pod tvoju uroven,takze naco ten zaujem....dakujem

vld
18. aug 2014

@fidka79 No neviem...diskutujuce tu nespochybnovali to, ze k udalosti doslo. Iba velmi spravne poukazali na to, ze sa z toho neda urobit jednoznacny zaver, ze pricinou umrtia bolo ockovanie. Ty si vyrukovala s porovnanim s clankom o umrti dietata na ck. A to uz je iny level. Takze snazila si sa narvat kocku do kruhoveho otvoru a tvaris sa, ze ja nechapem. Ale ved fajn, nemusim vsetkemu rozumiet. Tiez sirenie hoaxov po fb antivaxerskou strankou a clanok v novinach...no nech si urobi nazor kazdy sam, ci je to porovnatelne. Nepochybujem, ze v tvojom svete ano.

vld
18. aug 2014

@saska.t pouzivas prilis silne slova, mizno chces zdoraznit melodramatickost povedaneho...napr odsudzovat niekoho za nazory... na to si pouzila ake deduktivno-analyticke postupy? no, mne je sumafuk aky ma kto nazor. Ale ak si niekto mysli, ze mu staci vlastny nazor, pristup na net a znalost abecedy, aby sa citil kompetentny vyjadrovat sa k veciam, ktorym nerozumie a hlavne tie svoje nazory sirit ako fakty, tak na to budem poukazovat vzdy. Nikomu sa nesnazim dokazovat nejaku svoju mudrost alebo inemu hlupost. Hlupost sa zvykne prejavit sama. Uz si videla niekde v mojich prispevkoch, ze by som si robil nechutnu srandu z niekoho profesie a spochybnoval jeho/jej odbornost ako to s oblubou robis ty? A to aj napriek tomu, ze tvojou profesiou je nieco uplne ine? Aspon pls neprojektuj svoje spravanie na mna.

saska.t
18. aug 2014

@vld vsetko co si popisal sa tu deje denno-denne,vcetne zneuctovania akejkolvek profesie, nie z mojej strany, ty vies co je mojou profesiou?,alebo si si len precital,co som vystudovala kedysi davno a sam si si nieco domyslel? Ja sa svojou druhou profesiou,ktoru som aj vysudovala uspesne zivim velmi dlho.Vidis tu niekde v diskusii odbornika na vakcinaciu,alebo minimalne ludi s medicinskym vzdelanim,ktori rozumeju profesionalne tejto problematike okolo ockovania,ja nie... Ja nikomu nic nedokazujem,riadim si svoj zivot,ostatni nech si riadia svoje a tebe ja dokazovat naozaj nic nechcem,jedine co chcem od teba je vyradenie z tvojho zoznamu diskutujucich
a ano mas pravdu hlupost sa prejavi sama,suhlasim,vela krat sa tu prejavila a bude sa aj nadalej,pretoze,taki su ludia....

saska.t
18. aug 2014

@vld oh a este nieco,ja som sa z nikoho profesie nevysmievala,ja som iba napisala,ze profesionalitu a pristup si predstavujem uplne inak a to je velky rozdiel...

vld
18. aug 2014

@saska.t ok, zvrhlo sa to na trapne handrkovanie, nema to zmysel dalej rozvijat. Co je tvojou profesiou mozno fakt neviem...mozno som si skutocne urobil mylny dojem na zaklade prispevkov. Ono to v podstate dolezite nie je, nemam ambiciu tvoju profesiu alebo odbornost v tom co robis nijako tahat do diskusie. V kazdom pripade, diskutovat so mnou nemusis (aj ty mas moznost volby), ale svoje pravo a chut komentovat veci, ktore ma zaujmu, si s prepacenim, ponecham pre seba...

saska.t
18. aug 2014

@vld ano, suhlasim 😉 nemala som v umysle brat ti tvoje pravo volby

veriiii
18. aug 2014

@beka12 no, ja som pisala,ze nevidime do genetickej vybavy naseho dietata-napriklad-juveniluy diabetes, ktory pripisuju ockovaniu ma svoj gen.-ten bol uz davno identifikovany....juvenilny diabetes mozes dostat ak mas tento gen aj pre obycajnu nadchu..alebo hociake"banalne "infekcne ochorenie..
tazke neruologicke reakcie ako pises-zde ti dieta zostane bezvladne lezat su extrem-ale tazke neuro reakcie ako encefalopartie s nadledkom autizmu alebo epilepsia su tiez geneticky podmienene choroby,a prejabvuju sa do 14.dna po ockovani...a ako som spominala v pripade encefalopatii casto za tym stoji tzv mitochondrilana porucha-spustenie neurolog.tazkosti dojde pri horucke-akejkolvek --po ockovani, aj po chrike, alebo nej chorobe sprevadzanej horuckou..