icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
vevesh
7. nov 2014

@saska.t vobec to tak nie je - narok na zdravotnu starostlivost mas az potom, ako sa zisti tvoje oficialne meno a pobytovy status - dovtedy ta osetri jedine ak dobrovolna charita, ak nejaka v okoli je ( a ta neockuje - poskytuje len zakladne osetrenia)...
Dalej kazdy je povinny mat v de poistenie - v niektorych pripadoch to vybavit trva jeden kalendarny rok... ( ano, poistia ta zo spatnou platnostou, ale pocas toho roku su ti jedinci neockovani, nemaju narok na zdravotnu starostlivost v niektorych pripadoch, su v kontakte s hocikym a ktovie, co doniesli do darceka...)- samozrejme, ze sa pohybuju normalne v spolocnosti, cize nevies od koho, kde a ako ( takisto ako chripka...)
A dieta nema narok na bezplatnu starostlivost vzdy - pri privatnom poisteni musis najprv vakcinu/osetrenie zaplatit, potom poistovna preplati - ak nemas, dieta neockujes...a pri utecencoch, dokym nie su "oficialni" nikto ockovat nebude (lebo ich mozu este naspat poslat...)- preventivne ockovanie "neznamych osob" sa kona az v pripade preukazania vypuknutia choroby a "nenakazenia sa"...

saska.t
7. nov 2014

@vevesh ja pracujem pre zdravotnu poistovnu,to co si ty popisala nie je Standard, ale vynimka ako ty hovoris cierna diera,aj deti rodicov,ktori su privat versichert neschopni platit ZP maju pravo byt ockovane,platbu prebera stat,samozrejme nie za dospelych,utecenci z krajim kde sa bojuje a dostavaju azyl,ktory sa udeluje v rozmedzi 3-4 tyz.su okamzite po tejto dobe ockovani proti najc. chorobam ako hep.B a ine... Uz to nemusime dalej rozoberat,kazda bude aj tak tvrdit svoju pravdu,takze natahovat sa nema vyznam 😉

vevesh
7. nov 2014

@saska.t ty vies ako funguje teoria, ja prax- teoria je pekna, realita a prax nam vsak otvara oci, pretoze sa neriadi teoriou. ..

...otazka znela, ci poznam ludi, kt. neockovali ( to je jedno kto a preco a dalsie okolo), a ci na danu chorobu ochoreli, a ako odpadli...poznam, odpovedala som...a hned je to uz neuveritelne etc.- no ale to je o inom.. 😉

saska.t
7. nov 2014

@vevesh bohuzial,teoria je väcsinou uplne odlisna od praxe, s tym suhlasim,ale su veci ,ktore sa popriet nedaju...ja ti neberiem tvoju odpoved,len si to napisala ako "nemecku samozrejmost",ze rodicia nemaju na vakcinu,ale samozrejmost to nie je stacilo upresnit situaciu,nic viac 😉

vevesh
7. nov 2014

@saska.t tak to bolo zle pochopene - otazka bola kde sa stalo - no udialo sa v de...nikde som nepovedala, ze je to denno dennA realita... A to svedci o tom, co som napisala vyssie - virusy a bakterie nepoznaju hranice...

demo
7. nov 2014

@saska.t hej, vyznelo to tak, akoby nemecko bolo tak veľmi antisocialne, že si ľudia musia kupovať drahé vakciny a ti, čo na to nemajú - smola. A pritom si dovolím tvrdiť, že opak je pravdou 🙂

petot
7. nov 2014

@curious_george Aj ja som len nejaký IT-čkar, preto som sa o očkovaní poradil s dobrými známymi, lekármi, ktorí by mi nikdy vedome zle neporadili a rozhodne nie sú korumpovaní nijakou firmou. Oni moje pochybnosti rozptýlili, deti boli zaočkované, a doplatili na to.
Ale ja ich za to neviním. Rozhodnutie bolo moje. To ja som sa mal všestranne informovať a nespoliehať sa na dobre mienené no mylné názory jednostranne informovaných lekárov.

To je fajn, že máš svoju vieru v očkovanie a že sa v nej utvrdzuješ u rovnako zmýšľajúcich kolegov. Ja Ti ju neberiem a prajem Tvojmu dieťaťu, aby nemalo žiadnu vážnu reakciu.

Nepáči sa mi len Tvoj dehonestujúci a posmešný prístup. Ty si si neprežil to, čo si prežili iní, tak ak to dokážeš, prosím skús diskutovať bez povýšenectva a lacného nálepkovania. To sú napokon asi dve najrozšírenejšie choroby u slovenského zdravotníckeho personálu.

vroni
7. nov 2014

@zuzkaanicka, ale ved nie u teba. Asi pisem zmatocne. Vzdychanie, ako ubohi obcania zijuci v Nemecku nemaju na vakciny povazujem za pateticky zvast.

curious_george
7. nov 2014

@petot Mne je určite veľmi ľúto, ak sa niečo Tvojim deťom prihodilo, úprimne. Ale rovnako tak nemám pocit, že by som písal povýšenecky. Aj keď nemôžeš vedieť a ani netušíš, čo sme si prežili my, nemôžeš nevidieť práve častokrát odsudzujúci tón tých, čo sú proti očkovaniu a neštítia sa strašiť ostatných ľudí.
Odborníkov, na ktorých sme sa obrátili my, v žiadnom prípade nemôžem považovať za jednostranne informovaných lekárov s mylnými názormi - nie sú to obvodní pediatri, aj keď ani tých nepodceňujem, ale špičkoví lekári, ktorí zachraňujú životy deťom v tých najťažších stavoch, s ktorými 99% populácie nepríde našťastie do kontaktu. Navyše, lekári ktorých sme oslovili sa nenachádzajú na jednom mieste, takže je naivné myslieť si, že sú všetci neinformovaní, nekvalifikovaní... a pod.
Je neodškriepiteľným faktom, že prínos očkovania v populácii je mnohonásobne vyšší, ako prípadné negatíva. Samozrejme, keďže ide o zásah do organizmu, môžu sa vyskytnúť komplikácie, ja som ale nezachytil žiadny prípad, okrem domnienok, kedy by bolo dokázané, že očkovanie spôsobilo napríklad úmrtie dieťaťa, alebo nejaké vážne ochorenie, poškodenie... atď. A prosím nezačnime tu zase vyťahovať to, že dokázané to nebolo preto, lebo je tu všetko ovládané farmakomafiou... Ale o to nejde.
Extrémne zriedkavé reakcie sa môžu objaviť u predisponovaných jedincov, tak je to ale aj pri neprebernom množstve iných liekov. To však neznamená, že očkovanie je zlé a nepotrebné, dokonca ako také škodlivé.

petot
7. nov 2014

@curious_george Skús si prečítať svoj príspevok (10:24) optikou druhej strany, ktorú nálepkuješ "antivax" apod a zamysli sa, ako to asi pôsobí. Ale beriem Tvoje vysvetlenie a nebudem túto stránku ďalej rozoberať.

Vzhľadom k absencii spoľahlivých dát, tvrdenia o mnohonásobne prevažujúcom prínose očkovania nad rizikami zostávajú v rovine viery. To je v poriadku, pokým sa nezačne vydávať za "neodškriepiteľný fakt". 😉

"Špičkový lekár zachraňujúci životy" nemusí byť v problematike očkovania o nič väčší odborník než pediater, pokiaľ sa samozrejme nevenuje základnému imunobiologickému alebo toxikologickému výskumu vakcín.

zita19
7. nov 2014

moj to boze...

curious_george
8. nov 2014

@petot
1. absencia spoľahlivých dát? to hádam nie... aj bez výsledkov štúdií (len tu na tomto fóre sú kvaná linkov) je najlepším dôkazom výrazný ústup jednotlivých ochorení v našich končinách. podľa mňa by vzhľadom na globalizáciu malo byť v súčasnosti očkovanie ešte väčšou prioritou, kedykoľvek sa sem môže čokoľvek z cudziny "priviezť", napríklad z krajín kde sa neočkuje a to môže tých neočkovaných ohroziť... ale to už možno špekulujem... kiežby...
2. špičkový lekár - pediater, ktorý zachraňuje životy a stretáva sa s tými najťažšími prípadmi snáď má dostatočné znalosti, objektívne znalosti, ohľadne prípadných nežiaducich účinkov očkovania a komplikácií s tým súvisiacimi, o ktorých sa tu dookola píše, čo všetko očkovanie spôsobuje... O tomto, dúfam, nepochybuješ. Alebo máš pocit, že IT-čkar na Slobode očkovania, alebo na Slobodnom vysielači sú väčší odborníci??? Kde vlastne potom končia tie deti s vážnymi následkami po očkovaní??? V ambulancii u obvodného, alebo u špičkového pediatra, keď je to také vážne???

petot
8. nov 2014

@curious_george Ad ústup ochorení - dovolím si pripomenúť, že časová súvislosť neznamená príčinnú súvislosť. Alebo v opačnom prípade očakávam, že za rovnako nepochybnú budeš považovať súvislosť medzi očkovaním a autizmom. Uplatňujme rovnaký meter...

K údajným benefitom očkovania ešte toľko, že pochybnosť je o to silnejšia, že sa verejnosť rutinne klame vo veci ústupu úmrtnosti. Tá totiž ustúpila podstatne skôr než boli nasadené očkovacie programy. Keď neexistuje úprimnosť v tomto smere, môžme brať vážne tvrdenia o ústupe chorobnosti, ktorá sa sleduje omnoho ťažšie, že aspoň tá bola vďaka očkovaniu?

Keďže spoločnosť sa vyvíja a mení, z epidemiologických údajov sa kauzalita nedá odvodiť. Zásluha očkovania na ústupe ochorení by sa dala preukázať placebom kontrolovanou dlhodobou skúškou, ale taká sa, vraj z etických dôvodov, nerobí.

Takže na strane benefitu, v skutočnosti nie sú spoľahlivé údaje o tom, koľkým ochoreniam/úmrtiam očkovanie zabráni v dlhodobom horizonte.

Pokiaľ ide o riziká, to máš to isté v opačnom garde. Klinické skúšky hodnotia iba krátkodobú bezpečnosť a len BEZPROSTREDNE POZOROVATEĽNÉ nežiaduce účinky, aj to len u dokonale zdravých ľudí. Potom sa už spolieha na postmarketingové sledovanie. Inými slovami, že NEPOZOROVATEĽNÉ a dlhodobé nežiaduce účinky, u pestrej a nie dokonale zdravej populácie, si lekári všimnú a ohlásia.

Je čistá ilúzia, že takéto niečo funguje. Lekári odmietajú priznať súvislosť príznakov čo i len týždeň po očkovaní. Chronické problémy (autoimunita, alergie apod) sú úplne pod radarom. Samotný ŠÚKL uznáva, že hlási sa menej než 1% NÚ.

O niektorých následkoch, ak sa týkajú nejakých dlhodobých zásahov do biochémie, imunity apod vôbec ani len netušíme. Už len to, čo bolo publikované na tomto poli za posledné 3 roky bolo jedno prekvapenie za druhým. A opäť, dlhodobé placebom kontrolované skúšky, kde by sa komplexne vyhodnotil zdravotný stav, sa "z etických dôvodov" nerobia.

Takže na strane rizík máme tiež len veľmi hmlisté predstavy.

Žiadne jednoznačné vyhodnotenie za týchto okolností nie je možné. Ostáva to v rovine názoru, a na ten má právo každý, tak zástancovia, ako aj kritici.

aristka
8. nov 2014

@curious_george odporúčam ti prečítať si tému megaliečby vit.c a budeš vedieŤ s kým tu vôbec debatíš ,tj s akým virtuálnym odborníkom ..... 😖

aristka
8. nov 2014

@curious_george https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/vitamin-c-megaskorbicka-liecba-rady-a-skusenosti/ tu je sa link ....inak ,keď som do tejto témy písala ja a ešte jeden nick ,ktorý je medicínky vzdelaný ,boli príspevky mazané a dokonca bola téma dočasne pozastavená ,určite to stojí za to si to pozrieť a budeš vedieť o čom je celé av a ich pseudoodborníci.....

citronius
8. nov 2014

Ahojte, len nedávno som sa dozvedela, že TBC vypadlo z povinného očkovania, lekárka mojej malej ho odporúča,no čítala a počula som veľa negatív, poraďte. Dcérka má 17 mesiacov. Ďakujem

aristka
8. nov 2014

@citronius najväčšie negatívum ,je schytať samotnú chorobu a nehovoriac jej komplikované formy ,kde očko im predchádza ,sama by som svoje deti očko aj teraz aj keď nie je povinné ....

citronius
8. nov 2014

@aristka Ďakujem krásne, no koľko ľudí toľko odlišných názorov a už som z toho mimo, jasné že chcem malej len to najlepšie

zita19
8. nov 2014

@curious_george tych ITcarov, ktori prehodili specializaciu na ockovanie je na MK viac...

curious_george
8. nov 2014

@petot moja odpoveď by bola príliš dlhá a Tvoj príspevok mi len ukázal, že by aj tak bola absolútne zbytočná. prepáč, ale nenašiel som tam ani jeden jediný odborný argument.

petot
8. nov 2014

@curious_george Nech sa páči a nápodobne 🙂

norwayka
8. nov 2014

@rencika969 Mam tri male neockovane deti. najstarsi, kazdu chvilu 5 rokov, potom 3,5 a 2. Nedostali sme ziadnu z 'ockovacich' chorob. aspon zatial nie. Jedine sme mali ovcie kiahne u prostredneho, keby sa nevysypal, ani neviem. ani teplota, ani svrbenie, proste nic. najstarsi neviem, ci ich mal, mal par bodiek, ale nie som si ista, ci reakcia na chlor ci kiahne. najmladsi ich nedostal, aspon si myslim, kedze u kazdeho to moze prebiehat inak.

rencika969
9. nov 2014

@norwayka ďakujem za info. Asi takto som si to predstavovala. Len pár ľudí asi nepochopilo co chcem. Tak hlavne len tak ďalej pokračujte.

zimmi1
10. nov 2014

@petot ahoj, velmi sa mi pacia tvoje prispevky, pises vecne a velmi slusnou, neurazajucou, nezlahcujucou formou, ktora je na tomto fore vzacna. navyse musim uznat, ze sa zhodujeme v tom, ze zasluhy ockovania nie su preukazane presne z dovodov, ktore si udal 🙂
len tolko k tomu.

petot
10. nov 2014

@zimmi1 Ďakujem

ice8
Odpoveď bola odstránená
ice8
Odpoveď bola odstránená
saska.t
10. nov 2014

@ice8 Veda dospela,v piatkovom telerane rozpraval nejaky Dr. ze preventivna davka vit. C v zimnom obdobi ma byt 1g 😉 vsetko nizsie davkovanie je nedostatocne 😉 😀

zita19
10. nov 2014

nebudem komentovat vsektolen par poznamok:
Toto musim, inac by mi bol vyvalilo: koncentrovany zamiak, mrkva ma dostali... 😀 😀 😀
Nie som vonkoncom zbehla v technologii vyroby potravin, nie som zbehla ani v technologii vyroby vyzivovych doplnkov ale nejaku predstavu na zaklade toho co som sa dozvedela uz mam. Prave preto by ma zaujimalo(naozaj zaujimalo, lebo ja som clovek zvedavy a rada sa dozvedam nieco nove, rada sa necham poucit od mudrejsich) ako do jednej tabletky multivitaminu natlacia odporucane mnozstvo zeleniny a ovocia (400 az 600 g), ktore zabezpecuju primerany prijem vitaminov a stopových prvkov pre dospelého cloveka.
Ja som stale presvedcena, ze sa len namiesa prislusne mnozstvo synteticky vyrobených alebo pomocou chemie extrahovaných komponentov s prislusnym mnozstvom pomocnych latok a nalisuju sa tabletky.
To ci to vyrobca vyraba a rozdava na vlastne naklady alebo si tym zaroven aj generuje zisk rozoberat nebudem, lebo to je jasnemu kazdemu trosku sudnemu cloveku, ktory ma aspon nejaky sajn o fungovani ekonomiky a pri premyslani pouziva vlastnu hlavu.
A este k tvojim nadcham, chripkam, a inym chorobam tejto kategorie: Neuveris aj medicina postupila a nenasadzuju sa ATB hlava nehlava ako pred 30 rokmi. Bezne sa vysetruje pri týchto ochoreniach CPR aby sa zistilo ci sa jedna a bakterialnu nakazu, kde su ATB opodstatnene alebo sa jedna o virusovu, ktora sa lieci iba symptomaticky a podporuje sa imunitny system organizmu.
A ani je ATB nezeriem ako cukriky (dokonca za posledných cca 30 rokov som ich brala lan 3x, raz na infekcny zapal kosti a raz na zapal okostnice). Bezne nachladnutia liecim kludovym rezimom, zvysenym prijmom vitamínom (uplne beznym vit.C z lekarne) a ovocim, vysokym prijmom tekutin. Podotykam zvasenym, nezerem Cvitamin z drogerie po lyzickach. A zvycajne do 5 dni som uplne OK.