icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
29. nov 2014

http://mobile.ilsole24ore.com/solemobile/main/a...
strucne zhrnutie: Taliansky ustav pre kontrolu liekov vydal zakaz podavania dvoch sarzi vakciny proti chripke Fluad kvoli 11 pripadom smrti, ktora' nastala do 48 hodin po ockovani v Taliansku. Pripady sa vysetruju, pravdepodobne budu' blokovane' i dalsie sarze . Vakcinu Fluad vyraba Novartis a inkriminovane' sarze, ktore' sposobili smrt po ockovani, su zatial dve: 142701 a 143301.

veriiii
Odpoveď bola odstránená
denduska
29. nov 2014

@veriiii nie mila veri, ja som ziaden krok nepreskocila. Domotala si to ty sama, a to tym ze adjuvanty su urcene na to aby spustili nespecificku imunitnu reakciu, na ktoru nadvazuje specificka. Praveze nespecificka reakcia na adjuvant je jeden z neziaducich ucinkov vakcin, a nie ich uloha. Tazko s niekym, komu chyba pokora a nevidi si dalej od nosa. Miesto toho, aby si si priznala, ze si sa mylila, budes mna castovat, co viem-neviem, zosmiesnovat, ironizovat, dokonca vies ake mam doma ucebnice (to poriadne neviem ani ja uz). Apropo bud naozaj nevies citat, alebo si velmi nepozorna, pretoze som napisala, ze moje deti su OCKOVANE. To sa nerovna tomu, ze nedam na vakciny dopustit. Zly zly doktor, co upozorni na neziaduci ucinok lieku. A taky, co neupozorni, ten nech zhori na Urade pre dohlad. What a wonderful world.

veriiii
29. nov 2014

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234368/
CONCLUSION

The evidence does not indicate a causal relation between DPT vaccine and SIDS. Studies showing a temporal relation between these events are consistent with the expected occurrence of SIDS over the age range in which DPT immunization typically occurs.

veriiii
29. nov 2014

@denduska nemusim sa priznavat,ze som sa mylila,ked som sa nemylila..co uz, odporucim ti,len dostudovat si viac o ulohe adjuvantov a akym mechanizmom maju spustat teda tu specificku iminitu? ak nie cez nespecificku?..🙂 a potom sa budes cudovat,kto co domotal🙂 ano,mas pravdu, aj tato nespecificka reakcia mozu za docastny vedlajsi ucinok, lokalnu zapalovu reakciu cez specificke latky,to je jedna vec, druha vec je co nasleduje po tom.....
mne by chybala pokora?Tebe chybaju okrem nej aj odbornejsie knihy😝
zly zly zly doktor,ktory upozorni na NU lieku bez toho aby vedel "vo co tu kraci "
takze uz ozaj posledny prispevok🙂

denduska
29. nov 2014

@veriiii tak nech sa páči http://www.invivogen.com/review-vaccine-adjuvants
citujem: Alum provokes a strong Th2 response, but is rather ineffective against pathogens that require Th1–cell-mediated immunity.
Prikladám link na obrázok http://en.wikipedia.org/wiki/T_helper_cell#medi...
nájdi si tam prosím Th2 lymfocyt. To je ten mechanizmus. Adjuvanty slúžia na zosilnenie špecifickej odpovede a jej pretrvávanie, kým sa vytvorí dostatok protilátok. Inak prebehne len nedostatočne, alebo vôbec nie. Myslím naozaj, že už stačilo 🙂

veriiii
29. nov 2014

chybajuca kapitola ..

Adjuvants enhance immunity to vaccines and experimental antigens by a variety of mechanisms. In the past decade, many receptors and signaling pathways in the innate immune system have been defined and these innate responses strongly influence the adaptive immune response. The focus of this review is to delineate the innate mechanisms by which adjuvants mediate their effects. We highlight how adjuvants can be used to influence the magnitude and alter the quality of the adaptive response in order to provide maximum protection against specific pathogens. Despite the impressive success of currently approved adjuvants for generating immunity to viral and bacterial infections, there remains a need for improved adjuvants that enhance protective antibody responses, especially in populations that respond poorly to current vaccines. However, the larger challenge is to develop vaccines that generate strong T cell immunity with purified or recombinant vaccine antigens.

How Do Adjuvants Engage the Innate Immune System?

Adjuvants in widespread clinical or experimental use have long been regarded as either immunostimulatory agents or as passive depots or vehicles. Most immunostimulatory adjuvants are ligands for PRR, although some (not discussed in this review) act by providing a key component of the innate response (cytokines) or by stimulating an activation pathway directly, bypassing the innate receptor (toxins). However, it is now becoming clear that adjuvants once thought to act primarily as depots or formulations, such as alum and emulsions, trigger innate responses and these responses are central to their adjuvant activity (Maraskovsky et al., 2009; Marrack et al., 2009; McKee et al., 2010; Mosca et al., 2008). For these widely used adjuvants there are extensive efficacy data, and substantial human safety databases for vaccines with alum, MF59, AS03, and AS04. For this reason, it is important to define the innate receptors and pathways utilized by these existing, empirically derived adjuvants and to try to establish correlations between observed safety and efficacy and mechanisms of action.

Members of nearly all of the PRR families are potential targets for adjuvants. These include TLRs recognizing lipids, lipoproteins, nucleic acids, and proteins; NOD-like receptors (NLR, also defined as “nucleotide-binding domain and leucine-rich repeat containing” receptors) responding to multiple ligands such as peptidoglycan species, flagellin, toxins, and ATP; helicases (RIG-I-like receptors, RLR) triggered by cytoplasmic RNA; and C-type lectin receptors (CLRs) recognizing carbohydrates and lipids (Beutler, 2009; Iwasaki and Medzhitov, 2010; Kawai and Akira, 2010; Takeuchi and Akira, 2010). They signal through pathways involving distinct adaptor molecules and intermediates such as MyD88, TRIF, RIP2, CARD9, and IPS-1 that partially dictate the outcome of receptor-ligand interaction. Two key transcriptional programs involving the transcription factors NF-κB, IRF-3, and IRF-7 are activated by these signaling circuits, resulting in the induction of genes encoding cytokines, chemokines, and costimulatory molecules that play a key role in priming, expansion, and polarization of immune responses (O’Neill and Bowie, 2010).

Signaling pathways triggered by constituents of damaged or dying host cells can also contribute to the function of adjuvants. This process occurs in part through the inflammasome, a molecular complex that activates caspase 1, which in turn cleaves pro-interleukin-1 β (IL-1β) and pro-IL-18 into their bioactive forms (Martinon et al., 2009). The inflammasome complex is formed upon triggering of NLR such as NLRP3 and NLRC4. This can occur through recognition of microbial ligands such as flagellin or through indirect mechanisms such as host lysosomal damage resulting from the phagocytosis of crystalline particles (e.g., alum and uric acid). Necrotic cells release ATP and uric acid, which activate the NLRP3 inflammasome, thereby linking cellular damage to an inflammatory response (Hornung et al., 2008; Iyer et al., 2009)
@denduska

veriiii
29. nov 2014

@denduska haha nech sa paci🙂 a este mi povedz ako sa vytvori ta specificka imunita u nizko imonogennych vakcin ?ako sa spusti specificka imunita bez "signalizacie" nespecifickej? co spusta tu nespecificku?zeby hlinik?a napr ta neslavna zapalova reakcia?
jojo, samozrejme ze V KONECNOM DOSLEDKU adjuvanty sluzia na zosilnenie specifickej reakcie,to je samozrejme dosledok spustenia nespecfickej vdaka hliniku😀

tak, povedz mi,co je prvy link,obrazocek,krasny prekrasny, bravooo,co je na nom
step 2??PRR ACTIVATION...?nespecificka ci specificka imunita????hmm,.citaj aj obrazok,nielen vypichuj texty
ja viem,ze th lymp.je specificka,,ty mi povedz kam patri PPR alebo NLRP3 co sa kontrene tyka hlinika..

veriiii
29. nov 2014

Ja len rychlo ,kym denduska staci preskocit 2-3 kroky
krok c 1 -vpich co sa deje po 3 roznych adjuvantoch- jeden z nich hlinik...
krok c2 spustenie nespecif.imunity
krok c3 nespecif.imunita spustena hlinikom..a NLPR3
krok c 4 pomaly sa dostavame k specifickej imunite,
http://www.invivogen.com/review-vaccine-adjuvants

denduska
29. nov 2014

@veriiii len aby ťa neporazilo za tým počítačom 🙂

veriiii
29. nov 2014

@denduska cize zaver je? 😕
porazilo ma 😀
ale som rada,ze sme sa aj vdaka linku a obrazku co si dala dopracovali k zaveru🙂

denduska
29. nov 2014

@veriiii každý ku svojmu 😉

veriiii
29. nov 2014

@denduska je jedno k akemu zaveru si prisla ,je mi jasne, z toho tonu ,ze neveris ani co je cierne na bielom, ale som rada,ze si sem dala ten vystizny obrazok..domotala si to ty sama, veru a este aj pokora ti chyba! 😨

denduska
29. nov 2014

@veriiii Pretože niekto si nevšimol, že na obrázku sú popísané adjuvanty všeobecne, nielen tie obsahujúce hliník. A tiež si nevšimol vysvetlenie v texte.
Some adjuvants, such as alum and emulsions (e.g. MF59®), function as delivery systems by generating depots that trap antigens at the injection site, providing slow release in order to continue the stimulation of the immune system. (t.j. pravá strana obrázku)
Other adjuvants, essentially ligands for pattern recognition receptors (PRR), act by inducing the innate immunity, predominantly targeting the APCs and consequently influencing the adaptative immune response. (t.j.ľavá strana obrázku - akurát že tieto adjuvanty, pokiaľ viem, vakcíny pre deti neobsahujú.)

Ešte niečo?

denduska
29. nov 2014

Preto som to vypichla z textu, aby si sa nepomotala ako ja sprvu. Ale aj tak si sa. Nič to, ťažký text. Ešte ho nemám dočítaný. Ty zjavne áno.

denduska
29. nov 2014

@veriiii Ale vďaka diskusii s tebou som sa dozvedela, že existujú aj iné adjuvanty, takže som ti v podstate vďačná, lebo si mi pomohla rozšíriť si obzor vedomostí. To nikdy nie je na škodu. Osobne sa mi tie cez PRR páčia viac, uvidíme, keď sa objavia v nejakej bežnej vakcíne.

aristka
Odpoveď bola odstránená
denduska
29. nov 2014

@aristka tak a teraz sa postav pred zrkadlo a prečítaj si svoj príspevok ešte raz.

lucus83
30. nov 2014

@petot svojou odpoveďou si ma neprekvapil, keď nemáš argumenty začneš sa oháňať platenými "trolmi" , hodíš automaticky príbalový leták z vakcíny, žiadna konštruktívna debata k téme o ktorej sa oháňaš, že si na ňu odborník. Tvoju knihu som nečítala, ani nebudem, ale predpokladala som, že keď človek napíše knihu, ktorú považuje za odbornú, nemá problém ju obhájiť. Ty stále píšeš, že ju nemáš prečo obhajovať- ja sa ale pýtam, prečo nepovažuješ za povinnosť obhájiť svoju off label terapiu?

Stále sa oháňaš štúdiami kde bola potvrdená bezpečnosť, ale prečo na ne nehodíš link? Mne to príde nenormálne a aj amorálne. Odborná diskusia by mala byť na úrovni faktov, nie emócii. Ty funguješ na emóciach- stále niekoho obviňuješ, stále hovoríš veľa a stále o ničom a stále dookola o tom istom, bez hlavy a päty a stále sú to polopravdy. Populizmus ako vyšitý.

Nemáš predstavu o absorbcii, nemáš predstavu o osmotickom tlaku, o tlmivých roztokoch o základoch chémie. O farmakokinetických parametroch ani nehovorím.
Vytkla som Ti, že z farmakokinetického pohľadu nemôžeš stotožňovať štúdie na per os podanie a infúzne podanie. To sa v medicíne nerobí, vzhľadom k tomu, že ak podáš niečo intravenózne- odpadá Ti proces absorbcie. Ty z nich môžeš vychádzať, ale v žiadnom prípade ich nemôžeš stotožňovať. A ja som mala pripomienky a chcela som vysvetlenie práve k per os podaniu a následnej absorbcii.
Ja nie som proti podávaniu Cečka v normálnych dávkach, ja mám pripomienky k megaaskorbickej liečbe. A hlavne k megaaskorbickej liečbe detí do jedného roka. Kys askorbova je pomerne silná kyselina pH jej 2% roztoku má 2,4 až 2,8.( pH neutrálne je 7) http://sk.wikipedia.org/wiki/Kyslosť Ak vezmeme do úvahy že veľkosť žalúdka mesačného dieťaťa je na úrovni veľkosti slepačieho vajca ( http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli... ) a pije len v malých množstvách čo asi urobia mega dávky s jeho žalúdkom? Ako sa asi zvýši kyslosť jeho žalúdka a čo to narobí s jeho pažerákom, pri refluxoch, ktoré sú v tomto veku viac než bežné?
Ako si vlastne predstavuješ podávanie megadávok pri čiernom kašli? Prakticky, ako často a v akých dávkach? (S p. Filom propagujete stránky, podľa ktorých dieťa s čiernym kašľom, má ostať čo najďalej od lekára má sa hojdať v hojdacom kresle,má dostávať megadávky cecka a nemá sa mu zrážať teplota)
Medzičasom som si naštudovala, že kys absorbová nevyvolá vnútornú acidózu, pretože po per os podaní nie je možné nedosiahnuť v krvi takú koncentráciu, ako dosiahne na pár hodín po podaní vo vysokých dávkach injekčne (u inj podania je to ale ošetrené adjuvantami). Zaťažuje a prekysľuje sa "len" tráviaci trakt. Prekysľuje sa žaludok, pažerák. Telo nie je schopné vstrebať takmer 80% kyseliny z megadávok. Kys ask. sa potom nevstrebáva ale sa metabolizuje v črevách- dekarboxyluje sa za tvorby CO2. Takže ako sprievodný jav hl u malých deti do jedného roku sú úplne zbytočné koliky, hnačky, nafukovanie- bolesť bruška. (stále píšem o megaaskorbických dávkach). Naše telo má obmedzené možnosti vstrebávania vit C vzhľadom k tomu, že za posledné tisícročia si vystačil s normálnymi dávkami. A megaaskorbickou teóriou evolúciu neurýchliš.Telo je prispôsobené vonkajším podmienkam a nič nerobí zbytočne.

Injekčné podanie kys askorbovej z hľadiska acidózy, je ošetrené, podaním pufra- ktorý vyrovnáva pH kys. askorbovej. Ako pufre- tlmivé roztoky sa používajú sodné soli, ktoré sa vo vodnom prostredí-krvi disociujú. Takže sodný katión potom figuruje sám za seba- a potom platia pre neho podmienky nezávislé od kys askorbovej. Distribuuje sa po tele, musí sa vylúčiť- teda prejsť obličkami. Vylučovanie sodíka sa riadi koncentračným spádom, ovplyvňuje vylučovanie kopu iných látok hlavne iónov- tam je pri vysokých dávkach záťaž pre obličky Vzhľadom k tomu, že obrovské množstvo reakcií v tele je riadené sodikovými kanálmi - nervové vzruchy, činnosť srdca svaly- vylučovanie hormónov.... to všetko ovplyvňuje sodík, priamo i nepriamo.http://www1.lf1.cuni.cz/~zfisar/bp/1.6...
Od jeho koncentrácie záleží minerálna rovnováha, osmotická rovnováha- jednoducho vnútorné prostredie. Ty kyselinu do tela injekčne nemôžeš podať bez úpravy pH a osmolarity. čím však dáš viac kyseliny- tým dáš viac sodíka, tým viac zaťažíš srdce, tým viac zaťažíš obličky. Aj kvôli sodíku je infúzne podávanie kys askorbovej obmedzené-preto Tvoja veta "Väčšie dávky neboli skúmané (autori nemali potuchy, na čo by mohli slúžiť)" vyznie úplne mimo.
Navyše u malých detí do jedného roku, a to hlavne nedonosených je sodík obrovské riziko- glomeruly obličiek sú nedovyvíjané a prebytočný sodík nedokážu vylučiť, v tele sa kumuluje- a to je pre organizmus obrovská pohroma. Toto je reakcia na infúzne podanie megadávok- na štúdie na ktoré si sa odvolával a samozrejme si na ne nedal link.
V normálnych odporúčaných dávkach 7,5g infúzne dvakrát do týždňa je ošetrený aj sodík- ale napriek tomu sú tam upozornenia- ktoré som posielala minule. Ak obličky nie sú v poriadku, hrozí kumulácia sodika.

Z týchto vecí budem vychádzať aj pre per os podanie askorbátu sodného. Askorbát sodný je soľ silnej kyseliny a zásady takže vo vodnom prostredí sa bude disociovať a mať pH neutrálne. Po disociácii soli oba ióny R-COO- a Na+ vystupujú sami za seba. Vstrebávajú sa sami za seba, majú od seba nezávislé účinky. Sodný ión sa vstrebáva veľmi rýchlo a prakticky pre neho platí to čo pre injekčne podané Na+ v pufry pri infúznom podaní kys askorbovej. Platí, že zaťažuje obličky, že deti do jedného roka, kvôli nedovyvinutiu glomerul obličiek, kumulujú sodík, čo je obrovská záťaž nielen pre obličky. Takže pozor na dlhodobé podávanie.
PS ak aj vytvoríš vysoké hladiny v krvi, stále si len na úrovni krvného obehu - askorbát sa musí dostať do tkanív- ináč jeho podanie prakticky nemá zmysel- musí sa stať kofaktorom enzýmov, musí mať priestor na antixidačné pôsobenie. Aj tu je presun do tkanív obmedzený a 80% askorbátu vstrebaného do krvi sa vylúči von bez úžitku. Telo si dokáže vytvárať len minimálne zásoby askorbátu cca 7Omg u dospelého človeka. Tvorbu kameňov som spomínala už minule.
Ja len dúfam že mami navaria čaj dajú do neho megaaskorbickú dávku na celý deň a svetlo a čas urobia svoje. Do večera sa kys ask. rozloží. Len dúfam, že malým deťom askorbát sodný nedoporučuješ.

lucus83
30. nov 2014

@petot celá moja predchádzajúca odpoveď bola k injekčnému podaniu a k Tvojim náznakom Klennerovej štúdie. Vychádzala som z letáka na C-Injektopas- oficiálny liek na infúzne podávanie C. Buď si to nepochopil, alebo si reagoval len populisticky lebo si nemal argumenty.

veriiii
30. nov 2014

@aristka jojo, nemyslim si,ze anesteziolog vela toho nakeca pocas zakroku....cize tebe by nozky nekmitali ako jej pusinka🙂

veriiii
30. nov 2014

@denduska hovoris o tom texte s obrazkom co si poslala link?no,staci si pozriet ten obrazok-krasne ilustrovany-step by step..,ano,male pismenka su tam,ale aj tie su dolezite..a staci pozriet prvu vetu pod tym..neviem na co narazas, ale-odbornu anglicitinu mam v malicku,kedze pracujem v svojom odbore a vzdelavam sa stale..cize nejaky par stranovy text mi nerobi problem precitat a hlavne mu porozumiet po odbornej stranke..farmakologiu ma sice davnesiue ale zmaknutu na dobrej urovni..
..a co tym myslis,ze som sa krutial dookola?vpodstate som sa tocila stale okolo toho isteho,to len ty si nevedela pochopit,a tocila si sa okolo svojho..
p.s nechcem aby to tu vyznelo,ze mojou specializaciu su imunologicke adjuvanty..len som si tak matne spomenula,ze co nam prednasali...asi trosku viac do hlbky ako na LF v tomto ohlade...

veriiii
30. nov 2014

@denduska co som si nevsimla?ak sa dobre pozries, obrazok z prveho linku-pojednava osud 3 roznych adjuvantov,vratane hlinika..a ten je v hexe napr..
ale to som uvadzala ako prvy koment k tomu obrazku. vcera 29.11. 23:08.krok c1-.....
hlinik je v step 3,co som pisala ,ze spusta reakciu cez NLRP3..a ano,prava strana obrazku, kde je medzikrok -zapal..
...at injection site?zaujimave, ty si nedavno pisala o jeho posobeni ako adjuvante uz v krvnom obehu..Some adjuvants, such as alum and emulsions (e.g. MF59®), function as delivery systems by generating depots that trap antigens at the injection site, providing slow release in order to continue the stimulation of the immune system. (t.j. pravá strana obrázku)-no, a co je na tomto take protirecive ,ze si to musela vypichnut?? si precitaj radsej moje predchazdajuece prispevky,kde hovorim ake FUNKCIE ma hlinik...neviem, asi nespravne chapes slovku antigen v tejto vete..?
jojo,..obrazok nepusti,text nepousti, btw ty si vybrala ten text, ja som ho pred tym nikdy nevidela, ale dobry je.. 😅

denduska
30. nov 2014

@veriiii Čo chceš? Mať posledné slovo? Kľudne si ho maj, dupotaj, vidím, že ho vieš mať aj niekoľkokrát po sebe. Ak nevidíš že 2 a 3 sú paralelné veci a nie sériové, a ešte to máš aj označené, tak už ozaj nemáme o čom. A nikde som nenapísala, že nepôsobí aj v mieste vpichu. Naopak niekoľkokrát. Ale preto sa do vakcín zámerne nepridáva. Ku skvelej angličtine ti samozrejme gratulujem.

denduska
30. nov 2014

@veriiii joj a k tomu tvojmu odporovaniu si..
14.13 píšeš: cize nejaky par stranovy text mi nerobi problem precitat a hlavne mu porozumiet po odbornej stranke
14.40 píšeš: btw ty si vybrala ten text, ja som ho pred tym nikdy nevidela

Juj začínam sa celkom fajn baviť 🙂

mia353
30. nov 2014

Ahojte maminy, v súčasnosti detičky nemajú toľko imunity ako kedysi. Sama z vlastných skúseností to viem 😒 Z očkovania tak deti sú ešte viac choré než predtým. Z vlastných skúseností vám odporúčam: nedajte očkovať dieťatko, kým nemá 1 rok, lebo vtedy sa jeho imunita najviac vyvíja a aj očkovanie mu môže uškodiť. Ak vám po očkovaní dieťa začne sopliť alebo kašľať, snažte sa očkovaniu vyhnúť. Nebojte sa, doktori vás budú prehovárať, že dieťa bude choré atď. Nie je to pravda 🙂 Nedala som syna zaočkovať, a je celý rok zdravý, ani horúčky nemá. A staršiu dcéru som očkovať dávala, lebo som si myslela, že jej to pomôže. Nepomohlo, bola často chorá. Teraz, keď nie je očkovaná, ani nie je chorá.
Je pravda, očkovanie je na niečo dobré. Ale momentálne lekári dávajú deťom až príliš veľa očkovaní a vyzerá to tak, že očkovanie im viac škodí ako pomáha. Vyskúšané na vlastnej koži 🙂 prajem veľa šťastia a držím palce 🙂 doktori vás budú prehovárať, ale nevšímajte si to. Nikdy sa nevzdávajte! Vaše deti a ich zdravie sú najdôležitejšie! 🙂 Oni za to stoja!
Skúste aj bylinné čaje a med (napr.kvetový) - sú veľmi dobré na imunitu aj pre maličké deti. Mám to už vyskúšané. 🙂

denduska
30. nov 2014

@veriiii aha myslela si to asi inak, prepac 😉 uz ma dieta zabava, takze som nepozorna. Co som napisala 15.01 plati.

xsenova
30. nov 2014

My mame veselu skusenost z ockovania. Problem s travenim laktozy dieta automaticky prebera od rodica - hlavne matky. Ja som lactose intol aj partner, takze dcera bude mat ten isty problem nam oznamila jej pediatricka. To jej nebranilo jej dat prvu Hexa vakcinu - kde sa laktoza nachadza 🙄 Krv v stolici bol len zlomok problemov ktore nastali po ockovani. Doockovali sme pediacelom kde laktoza nie je. Teraz je v odobi kedy by mala dostat MMR vakcinu a pediatricka basni o tom ako ju mame dat zaockovat. V MMR je samozrejme laktoza. Nepochopim ako doktor moze odporucat/prikazovat vakcinu v ktorej je pre ockovaneho alergen 🙄

veriiii
30. nov 2014

@denduska no,bohuzial nejako mi neda nereagovat opat:

denduska @veriiii joj a k tomu tvojmu odporovaniu si..
14.13 píšeš: cize nejaky par stranovy text mi nerobi problem precitat a hlavne mu porozumiet po odbornej stranke
14.40 píšeš: btw ty si vybrala ten text, ja som ho pred tym nikdy nevidela
k mojej poznamke-o14:13-a co?ved som dala jednu info ako som citala tvoj text,ved tvoj text nemal par ani viac stran? a dalej pokracujem uz vseobecne,.vsak pisem,ze sa neustale vzdelavam aj v anglictine........
k mojej poznamke.o 14:40 -ano,prvy krat som ho videla,ked si mi dala link, a zbezne som si ho pozrela, co je na tom cudne?vsak na to nepotrebujem 2 dni--a aj keby som ho kukla cely-hlavne je,ze info o ktorej tocim je na zaciatku..to ze si nasla info v texte ale zjavne tomu nechapes, je druha vec.. nechapem,ako si odporujem v predchadzajucom prispevku..---pisem, stacil mi ten obrazok,a s tymi info co som na nom videla plus par viet pod tym som bola familiarna,len som sa utvrdila,ze si dobre pamatam z minulosti-aby si si teraz nemyslela,ze som nejaky adjuvantovy expert tu, zbezne som si pamatala funkcie hlinika..ale vdaka za osviezenie a utvrdenie,ze ma pamat neklame.. 😀 a koniec koncov, tato info je to o com tu tocim uz 2. den a uz ma to NEBAVI🙂
tak,kludne maj ty teraz posledne slovo,kludne hladaj kde si odporujem ,mylim sa,

ja som tu dala normalnu informaciu o tom ako adjuvanty posobia cez nespecificku imunitu,ze si (tvoja kniha )preskocila krok,ty si zacala tvrdit ,ze co to meliem,urazas aj ine osoby @aristka dalej,ze operujem s niecim comu absolutne nerozumiem-hlavne,ze ty pises, ze hlinik posobi s antigenom v krvnom obehu.dalej,.. ,ze tu nespecificku by som mala aj keby si mi pichla fyzak do zadku*ano,ale my sme sa bavili o adjuvant-->nespecif.imun,-->specif.imun.. ze splietame fantazmagorie.. a zrazu,ked sa mas moznost sama presvedcit,ze som az take fantazmagorie nesplietala, tak zacnes tu hladat ,kde si odporujem..ako DOVI DOPO... 😀

denduska
30. nov 2014

@veriiii jujha normalne som sa ti ospravedlnila ak si si to nevsimla, chcela som si do teba rypnut, nevyslo mi to, hadam sa svet nezruti, uprimne ma mrzi ze som to s protirecenim v poslednych prispevkoch zle pochopila, dovod som udala. Ale nesklamala si ma, teda fakt. Vdaka za diskusiu.