icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
veriiii
20. dec 2014

@tin007 SM moze spustit i nadmerny stres ,rozne infekcie atd..

veriiii
20. dec 2014

@tin007 Ako tak citam, ide o urcitu PREDISPONOVANU skupinu- pani doktorka hovori,ze sa dedi dispozicia k autoimunitam,avsak autoimunnu reakciu mozu spustit aj urcite mikroorganizmy-napr virusy,alebo stres atd..apropo,odporuca zatracovany Vigantol...

tin007
20. dec 2014

@veriiii Iste, nehadam sa, ale aj ockovanie (ako vela dalsich AI ochoreni). Mimochodom to, ze mas predispoziciu, ani nemusis vediet, castokrat ochorenie ako keby "preskoci" generaciu.

veriiii
20. dec 2014

@tin007 aj ja som veru zvedava, cca 25 rokov bolo vsetko o.k. od roku 2012 stupa.

veriiii
20. dec 2014

@tin007 ano, moze preskocit, ved aj ked si ockovany...proste neprisiel ten "nespravny" moment,aby sa to spustilo..preto mnoho ludi sa cuduje, ved my to nemame v rodine..genetika to ale najskor odhali..

tin007
20. dec 2014

@veriiii Co myslis? Mumps? Vo vakcine je A kmen, v Michalovciach bol G-ckovy, odhadujem, ze ten sa siri aj dalej Slovenskom a pravdepodobne dochadza k serotypovemu replacementu, takze vakcina chrani velmi malo.

veriiii
20. dec 2014

OTÁZKA: Je roztroušená skleróza dědičná a dá se zjistit, jestli ji mohu dostat? Děkuji Ivan N. Ivan N.
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Přímo dědičná není, dědí se jen dispozice k autoimunitám- ta pak může postihnout nejen nervovou tkáň /RS/, ale třeba štítnou žlázum, střevo atd. Přesto je četnost výskytu v určitých rodinách vyšší než v ostatní populaci a největší riziko onemocnění mají jednovaječné dvojče nemocného, sourozenec nebo dcera nemocné matky. Nemoc je vázána na určité geny, které se ale teprve mapují, a genetické předureční v praxi zatím není možné. 1

veriiii
20. dec 2014

@tin007 ved hej,ale co mi vieme co sa deje tam v Cechach?v akej ocko latke sa nachadza A typ?podla mna nedojde k replacementu tak lahko si myslim,kedze G nie je dominantny kmen, a aj tak niekto si ho doviezol z Nemecka, Britanie,ak aj tam by bol dominantny,a malo dojst k replacementu,tak by sa to riesilo.. a na vychide to bola lokalna mini epidemia..,keby sa situacia vymykala ,tak by urcite zvazovali rozsirenie kmenov..neviem ako mozes hodnotit,ze vakcina chrani malo,?

abbey1
20. dec 2014

@veriiii Vieš, otázkou zostáva, či pri podozreni na určitú predispoziciu ma niekto právo vyhláškou či zákonom nútiť k povinnemu ockovaniu. Mnohé ochorenia potrebujú určitý spustac, ktorý môže a nemusí prist, rovnako je významné v akom veku príde. A riskovať v tak nizuckom dojcenskom veku ma byt na zvážení rodiča. Ma mať niekto iný právo rozhodovať či riskovať možné komplikácie mumpsu, ktoru môžeme a nemusíme dostat, či možné onko ochorenie, ktoré sa môže či nemusí spustiť?
Problémom je, že práve tieto závažné ochorenia stúpajú, pokroky v liečbe su pomalé a príčiny väčšinou stale neobjasnené. Niečo sa vie, niečo sa domnievajú a niečo sa možno len tuší, niečo ukáže čas. Nech riskuje, kto chce.

tin007
20. dec 2014

@veriiii V Priorixe je kmen A. Mumps neskoncil, uz je momentalne pri BB, pred par mesiacmi mali nejaky vyskyt pod Tatrami. RUVZ Michalovce davalo spravy aj s ockovacimi statusmi nakazených; minimalne 2/3 boli ockovani podla ocko. kalendara, z tych neockovanych islo hlavne o deti do 1 roka. Pozri si linky v diskusii Mumps v Michalovciach tu na MK.

tin007
20. dec 2014

@veriiii EPIS http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor... daj si B26 (mumps) a uvidis, ako vyskocil. Alebo si daj vyskyt za 5 r. po tyzdnoch.

veriiii
20. dec 2014

@tin007 ano, pozeram ze vsetky mmr vakciny ho maju, kedze ide o ten isty kmen, jeryl lynn..sa to siri stale medzi romami,ci?

tin007
20. dec 2014

@veriiii Hlavne medzi romami v osadách; nizky hyg. standard, nedodrzanie karanteny... ockovani su.

veriiii
20. dec 2014

@tin007 tie grafy su super, avsak,keby si videla pocet populacie co bola v styku s nakazenymi , a zoberies si,ze ide o dost nakazlive ochorenie,tak z toho mi nijako nevychadza ,ze vakcina je neucinna..
a pozeram, rok 2013 uz zacalo stupat..dovtedy super,nie?

veriiii
20. dec 2014

@abbey1 ako prave tie ranne ockovania mozu mat protektivny ucinokm podla tej studie,tak isto ako ranne infekcie..ak sa bude ockovanie povazovat za jasneho spustacam,tak tvoja otazka bude namieste..

tin007
20. dec 2014

@veriiii Nepozeram sa na to tak optimisticky ako ty, ale tvoj nazor ti neberiem. Konkretne v pripade mumpsu vidim prinos vakciny proti jeho sireniu ako velmi maly a za ovela dolezitejsie v jeho prevencii vidim hygienu, dobru vyzivu a izolaciu nakazených.

veriiii
20. dec 2014

@abbey1 pozri, a k tomu nuteniu-nuti sa ako sa nuti-viem,ze mnohi rodicia uspesne obisli pokutu,mnohi dostali minimalnu, ini "zavadzaju "lekara niekolko rokov a cakaju na premeskanie,kto chce sa zariadi,aby neplatil! rodica sa mozu rozhodnut , ci sa im oplati risknut napr ten mumps(akurat nie najvhodnejsi priklad-take osypky by boli lepsi) a jeho pripade komplikacie...len nech sa rozhodnu aj na zaklade pravdivych informacii, tj nebagatelizovania tychto ochoreni a dezinformacii.

veriiii
20. dec 2014

@tin007 tie pocty su nizke ,to mi k optimizmu staci.je dost mozne, ze aj Ackova vie do urcitej miery zneutralizovat G kmen...a na to,ze zenske z osad behaju kade tade,jasne ze karantena je dolezita,aj hygiena..a okrem toho,nenakazila sa snad komplet osada,teda ti ockovani..ked si zoberies, ze kolko ludi je v jednej chatrci a "kazdy s kazdym"😀.
a co sa ty tak bojis mumpsu?

kvieta
20. dec 2014

@mariosmykal Ďakujem za odpoveď. Mala som na mysli skôr to, že je tu spústa príspevkov, ktoré sú vyslovene nebezpečným návodom, zavádzajúce a svojim obsahom vysmievajúce sa faktom, tie volajú za stopnutím. Ja rozumiem tomu, že MK nepreberá zodpovednosť za príspevky, ich obsah, no na druhej strane, ak sú stopnuté príspevky, ktoré sú obsahovo hodnotné ale sú medzi riadkami kritické voči tým, o ktorých som písala vyššie, tak to už nie je z vašej strany nestranné, pretože kritika nemusí byť urážajúca, ani vyvracanie klamlivých domnienok, nech je to aj zosilneným "hlasom". Preto nedivte sa, keď sa zdá, že MK takt vytvára priestor práve pre šarlatánov. Kto kým manipuluje na MK je jasné. Majú tu na to priestoru viac, ako by si mali zaslúžiť a tí, ktorí na to upozorňujú sú stopnutí za urážanie, v tom lepšom prípade iba ich príspevky.
Verím Ti, že ako laik sa snažíš o čo najlepšie posúdenie príspevkov. Ale ako si písal, je ešte na čom pracovať.
Prajem krásny posledný predvianočný víkend.

abbey1
20. dec 2014

@veriiii No tiež by sme sa radšej zariadili a neplatili. Radšej by som tu pokutu dala napr Plamienku a nie nejak nenazrancom, ktorí pre chorých nehnu prstom. Ale tak zaplatili sme jednu, možno zaplatíme druhú. Ale bolo by fajn nepopierateľne, že je povinné.Ale je naozaj zaujímavé, že i u nás, kde sa tak poctivo ockuje u malých deticiek, ma leukemia stúpajúcu tendenciu. Tie štúdie potom vyznievajú tragikomicky. Bohužiaľ, pre tie úbohé deti. A naozaj snáď ukáže čas a nájde sa účinná liečba nez hrišnici vedľajších účinkov.
Mumps som spomenula, lebo je rovnako medzi povinnými a vy ste ho tu spomínali. A pokutu sme platili i za mumps.
Lúčim sa a prajem Šťastné a veselé a hlavne v plnom zdraví. To je najhlavnejsie.

veriiii
20. dec 2014

jojo,keby ine faktory neexistovali,mozno by sa preukazal ten ucinok jasnejsie..nejako tou studou ale museli na to prist...hlavne je,ze nepotvrdil opak😉kedze ockovaniebrali do uvahy...
neviem kde koncia tie peniaze z pokut,ale viem si predstavit,ze nie tam kde su najpotrebnejsie...pekne Vianoce aj vam.

tin007
20. dec 2014

@veriiii Zabudla som ti odpovedat: nebojim sa mumpsu; sama som ho prekonala ako cca 6 rocna (uz neviem presne); tyzden som bola doma, asi 2 dni som mala opuchnutu priusnu zlazu a to bolo vsetko. brat ich prekonal zaroven so mnou (mal vtedy asi 3 a pol roka, mozno 4) a bol rovnaky sysel ako ja; na jeho plodnosti sa to nepodpisalo :D netusim, ako som ich dostala, mozno na nejakej mumpsovej navsteve (aj ovcie kiahne som tak mala)

ice8
Odpoveď bola odstránená
ice8
Odpoveď bola odstránená
veriiii
20. dec 2014

@ice8 neviem ake je odovodnenie s tymi vitaminovymi doplnkami,mozno,ze netreba zasa ladovat deti umelymi vitaminami,aby sa predchadzalo chorobam,ked treba zatazovat imunitny system uz od mala?
no,lekarka ti asi nediagnostikovala zle chripku,kedze chripaka ma svoje specificke priznaky..neviem ako dlho si sa mordoval s chripkou,kym si isiel k dr na potvrdenie?co si nenasadil zazracne megacecko hned? 😀
no,bohuzial, chripku netreba podcenovat, vela ludi zapije zazracne pilule proti chripke z lekarne, to ich ako tak "vzruzi" a idu makat-mozu dopadnut zle☹ ako napr kamaratou otec! chripka moze poskodit aj srdcove chlopne, sval atd..nehovoriac,ze moze spustit autoimunne ochorenia ako napr DM, SM,problemy so stitnou zlazou...
no, predpoved pocasia nevychadza casto...neviem ci sa ale pri tom zrovna riadia statistikami? 😀

zita19
20. dec 2014

@ice8 99% doplnkov stravy su chemicky pripravovane a extrahovane latky. Neverim marketingovym bachorkam vyrobcov, ze prave ten ICH doplnok vyzivy je koncentoavanych doporucenych pol kila zeleniny, co ma clovek denne zjest.
Vitaminovy doplnok vyzivy by mal aspon neuskodit, ked uz nepomoze. Ci pomoze netusia ani srnky v lese, lebo relevantne klinicke studie sa na nich nerobia, lebo kto by ich robil, ked to zakon neprikazuje a nebude zbatocne plytvat peniazmi a znizovat si tak kralovsky zisk, ktory mu ich vyroba a distribucia relativne bezstarostne prinasa... Vsak staci zaplatit dobru marketingovu kanpan a zákazníci uz naletia a kupia...

zita19
20. dec 2014

@veriiii predpoved pocasia sa robi pomocou matematických modelov a aktualne získaných dat. To zmanena, ze sa zozbieraju data o pocasi za posledných par dni na uzemi povedzme od vychodneho pobrezia severnej Ameriky az po Ural a na zaklade týchto udajov matematicky model porovnavanim s vývojom pocasia v minulosti, ked boli zistene podobne udaje vypocitava pravdepodobny vyvoj pocasia. Cim viac udajov je k dispozicii pre stanovenie matematického modelu, cim viac udajov bolo spracovaných statisticky v minulosti pri tvorbe matematického modeliú, cim vykonnejsi pocitach tieto udaje spracovava, tym je vacsia pravdepodobnost, ze predpoved sa naplni.
Ale matematicky model (pre uzemie Ceska a Slovenska model Aladin) nema ziadny vplyv na to ako sa pocasie vyvija. Takze pani meteorolgovia ani ich matematicky model vonkoncom nemozu za to, ze mame Vianoce za dverami a kvitnu pupavy. Pricina je uplne inde, aj ked netusim kde.

veriiii
21. dec 2014

zeny,tym co chybaju zakladne poznatky o ludskom tele a tak splietaju jedno s druhym-sadnut za TV,na STV1 ide Bol raz jeden zivot😀

siska53
21. dec 2014

@zita19 v telke na staniciach ako Spektrum,Prima zoom som sa dozvedela dve teorie - 1.cinnost mimozemstanov.
2. Spravanie sa Slnka.
Podla toho je jedna z tychto moznosti vraj dolezitejsia ako cinnost ludi - ich bezohladnost k Maticke Zemi, ktoru som tipovala ja.
Tak si vyber,co je ti blizsie.
Sice je to mimo temu,ale ked ste uz nacali to pocasie.,🙂

siska53
21. dec 2014

@veriiii a kto nestihne,je to aj na youtube. 🙂