(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@mariosmykal Uznávam, že som sa osočovaním nechal vyprovokovať k tvrdším reakciám. Tvoje upozornenie beriem na vedomie a milerád dám prednosť korektnej diskusii, ak je tu ešte vôbec možná.
@saska.t @abbey1 @sanym @kvieta to ci to bol iny serotyp,ako v pripade tohtorocnej lokalnej epidemie na vychode,kde sa potvdril typizaciou serotyp G,alebo ci boli /neboli vsetci nakazeni hraci ockovani pred prepuknutim su len nase/vase dohady..a nie, ockovanie nefunguje na 100%,ale takisto sa neda na zaklade tohto hodnotit, ze ockovanie nefunguje..inak by tu neboli len lokalne epidemie a bolo by ich viac..a tiez sa dovtedy,kym sa nevysvetlila situacia tu spekulovalo ,ze ockovanie nefunguje, ked si zoberiete,ze zenske z osady mali dodziavat karantenu a behali po obchodch, tak k epidemii mimo epicentra nedoslo..Tych epidiemii odvtedy bolo viac, a snad vzdy vznikali v romskych osadach..
ale, neockujuci su iste radi,ze su take neucinne vakciny,kedze aspon budu virusy a bakterie kolovat a deti prekonaju v plnom rozsahu tieto infekcie v detskom veku.
a v dospievani ked schyta chlapec mumps a pripadnu orchritidu, tak o neplodnosti teraz nebudem hovorit, ,ale zistila sa spojitost s rakovinou semenikov..
@veriiii Ja s Tebou súhlasím, len som vo svojich príspevkoch na tému mumps pripomínala neočkujúcim ich názor na danú chorobu. Ja ju nepodceňujem, ani nepreceňujem, očkovanie neberiem ako 100% ochranu, ale ako prevenciu a beriem na vedomie aj to, že existuje viac kmeňov a nie proti všetkým sme očkovaní. Kto môže, tieto veci chápe, kto nie, má pripomienky - ako čajočky v spomínanej debatke😉.
@crocodile sam Wakefield ako gastroenterolog vedel,ze po preknani osypok malo mnoho ludi "ako spomienku" Crohnovu chorobu..s tymto faktom chcel pracovat aj spolu s tymi 12 detmi...rodicia tychto deti boli k nemu nasmerovani istou AV organizaciou a ich pravnikmi..W.tvrdil,ze islo o specificku kolitidu-,,kdezto jeho vlastni patologovia pisali v spravach -nespecificka.(tu mozno mat aj po skonzumovani pokazeneho jedla ).takisto su indicie,ze chcel uviets vlastne monovalentne vakciny..
@mariosmykal "Nehnevaj" sa na tých, ktorí majú v danej problematike trošku jasnejšie a kole im oči aj svedomie to, že niekto niekomu môže ublížiť iba na základe svojho subjektívneho názoru a sebavedomiu parádneho koňa a ke´d na to upozorní na fóre, tak Ty jeho príspevok stopneš iba preto, že možno bol osobnejší, ale čo na tom, že mal nejakú výpovednú hodnotu a upozorňuje na bezpečnosť užívania napr. vitamínov?... A v kľude prehliadneš to, že tu petot okomentuje protistranu formou sudcu zároveň sypajúc si popol na hlavu pred Tebou. Toto je fraška. A myslím si, že si dosť inteligentný na to, aby si si to uvedomil a prehodnotil, ako možno jeden z mála moderátorov, pravidlá blokovania príspevkov aspoň v tejto kontroverznej téme.
Mnohokrát to fakt vyzerá, že to ani nečítate a táto téma si to vyžaduje. Môj názor 😉
@tin007 chripkova vakcina je bohuzial dost specificka,kedze je mnoho typov chripkoveho virusu a viac menej sa zasielaju vytery z celeho sveta a zasielaju sa do vytycenych laboratoii ,ktore spolupracuju s WHO,niekedy vo februari, aby sa vytipoval pravdepodobny kmen na nadchadzajucu chripkovu sezonu a vybera sa okolo 3 kmenov....-avsak,stale moze zmiernit priebeh, co moze pomoct tym ohrozenejsim..pri chikovom ochoreni totiz dochadza casto aj ku ko-infekciam u starsich ludi, tj sa pridruzuju aj bakteriane infekty..
@tin007 chripkova vakcina je bohuzial dost specificka,kedze je mnoho typov chripkoveho virusu a viac menej sa zasielaju vytery z celeho sveta do vytycenych laboratorii ,ktore spolupracuju s WHO,niekedy vo februari, aby sa vytipoval pravdepodobny kmen na nadchadzajucu chripkovu sezonu a vybera sa okolo 3 kmenov....-avsak,stale moze zmiernit priebeh, co moze pomoct tym ohrozenejsim..pri chikovom ochoreni totiz dochadza casto aj ku ko-infekciam u starsich ludi, tj sa pridruzuju aj bakteriane infekty..
@zuzkaanicka Ja som len nadviazal na tvoju korektnú a vôbec neprovokatívnu diskusiu o tom, že "ITčkar je diagnóza".
@petot ja som o IT-ckaroch naozaj dost davno nepisala, zrejme si si zmylil nick ... ak Ti ide o to, aby si niekoho vyprovokoval a potom ho mohli stopnut, tak skus niekde inde ... a nerob zo seba ukrivdeneho, na ktoreho vsetci utocia a on sa musi iba branit. Venuj sa korektnej diskusii, ako si to sluboval adminom 😉
@veriiii Par veci o priprave chripkovej vakciny som si precitala (o.i. je to aj v jednom z clankov, ktore som dala), mna zaraza, ze napriek tak nízkej ucinnosti ju stale odporucaju. A stale zamlciavaju neziaduce ucinky a mozne rizika; vsak v USA a Kanade je mozne vbehnut do lekarne a nechat sa zaockovat, dokonca maju kvazi pobocky (v nakupnych centrach a pod), kde ta na poziadanie zaockuju.
@petot Nuz, ked tvrdis, ze ti ide o korektnu diskusiu, tak preco zavadzas? Mozno je to nepozornost, to neviem, patrilo by sa to z tvojej strany objasnit. Ale... jednak o ITckarskej diagnoze pisala @zita19...a druhak, myslela tym seba. Nielenze to v prispevky vyssie vysvetlila (zeby dalsia nepozornist), ale ja som to napr pochopil z kontextu jej prispevku aj bez potreby vysvetlenia, aj vzhladom k tomu, ze ona sama je ITckar, lebo to uz na fore pisala...(zeby znova nepozornost pri citani?)
Trosku vela nepozornosti naraz, az z toho vyjde presne to co sa babe chce, aby sa jej snilo 😉 Rozkosny pokus o korektnu diskusiu...
@kvieta Áno, uvedomujem si, že tejto diskusii by sme mohli venovať viac pozornosti a mohli by sme ju moderovať výraznejšie. Kedysi sme tak dokonca aj robili. Ale zároveň rozmýšľam, či je to stále naozaj potrebné. Dovolím si povedať, že úroveň diskusie sa zvýšila a aj urážok a nevhodných príspevkov je menej. Urážky sú teraz viac "medzi riadkami" a na to nie je potrebné aktívne každodenné moderovanie. Preto diskusiu pozorujem a píšem a zasahujem až v prípade, keď je to naozaj potrebné - či už priamo tu, alebo cez správy. Je mojou snahou, aby dostali priestor na vyjadrenie obe strany/tábory diskusie. Avšak, treba dávať pozor, a to sa týka každého diskutujúceho, kedy niekomu radíš a kedy ti na niekom až príliš záleží a začínaš ním manipulovať. Som za to, aby tu našli diskutujúci odpovede na otázky, s ktorými prichádzajú, ale je potrebné, aby to tu nevyzeralo ako na bojovom poli, že kto tomu diskutujúcemu skôr a viac vtlačí vlastný názor. Robte najviac, ako urobiť môžete, ale nechajte na dotyčnom, nech sa rozhodne sám, aj keď s ním nebudete súhlasiť. A v tomto si treba dávať pozor práve na tie urážky "medzi riadkami" a tie budeme aj naďalej vnímať ako nevhodné a dávať za ne sankcie. Myslím si, že je ešte na čom pracovať. Vážim si, že diskutujete a záleží vám na tom, ale občas je naozaj lepšie koňa vypnúť a ísť sa radšej prejsť. Pomáha to. Prajem ti a vám pekný deň 🙂
@tin007 az taka nizska ucinnost nie je... okrem toho, benefitom je,ze zmiernuje priebeh,ak dojde k nakaze inym subtypom...niektori stari ludia ,hlavne ti s pridruzenymi ochoreniami su nachylni na komplikacie chripky, zatial co ich imunitny system bojuje s chripkou, maju prilezitost in ebakterie sa chytit..vela starych ludui takto zomiera nie na samotnu chripku,ale komplikacie zo superinfekcie, napr zapal pluc.. chripku u niektorych skupin netreba bagatelizovat..zatial co u nas zdravych je to povacsine neprijemne ochorenie,ktore treba vylezat-co mnohi ani nerobia,ale aj u takych sa to moze odrazit na srdci ,klboch, plucach. atd..apropo, aj chripkovy virus moze spustit autoimunne reakcie, aj napr diabetes..aj my sme v Anglicku bezne ockovali ...tych,ktori neboli v rizikovej skupine a nespadali teda pod schemu,kedy to mali zadarmo..teda ,toho ,kto chcel a zaplatil si...nemali sme reakcie hlasene..aprop vsetkych tych ludi sme dobre ;poznali,kedze sme boli nasirokonadaleko jedina lekaren, takze ludia k nam pravidelne chodili..
@mariosmykal Nedavno som Vam pisala a chcela som vediet, ako je to s mazanim prispevkov, odpoved som nedostala. Mozno to nebolo pochopene ako otazka, tak sa pytam priamo:
1. Existuje kriterium, podla ktoreho rozhodujete, ze nejaky prispevok je urazajuci? ... ak ano, mohli by ste ho zverejnit?
2. Preco niektore prispevky miznu bez stopy a niektore su zmazane a je pri nich info, ze napr. prispievatel urazal atd.?
@ice8 hej bolo menej autistov,ale viac retardacii...,-kedysi boli mnohi autisti zle diagnostikovani ako mentalne retardovani..,dnes je to opacne, viac autistov,menej retardacii..-,pre lepsie porozumenie tejto poruchy, pre stanovenie pravidile v diagnostike atd..a co sa tyka celiakie a laktozovej intoleancie-to sa vo vacsine dedi z pokolenia na pokolenie..btw,vies kolkym z tych deti z moje generacie stanobvili spravu diagnozy az v dospelosti?hmm?cely mlady zivot pretrpeli hnackami, ,nafukovanim ,neprospievanim, zahadnymi anemiami , chorobnostou..atd..
@veriiii mas uplnu pravdu aj s autistami aj s celiakiou.
Brat mojej kamosky pred cca40 rokmi skoncil v ustave ako mentalne retardovany. Ked som sa tak nad tym zamyslala, tak z toho co teraz viem o autizme bol s najvacsou pravdepodobnostou autista. Teraz su chvalabohu aj vypracovane diagnosticke postupy na jej odhalenie a aj sa tymto ludom venuje nalezita pozornost a starostlivost .
Mojej kolegini zdiagnostikovali celiakiu az vtedy, ked ju odhalili u jej mladsej dcery. Potom uz diagnostikovali celu rodinu. Ma ju koleginina mama, koleginina sestra a ma ju aj ich starsia dcera. V casoch ked boli moje deti male o takom niecom hovorili ako o velmi vzacnej chorobe a ani sa ju nejak nesnazili vyhladavat. Kolki pacienti, ktori v dospelosti ochoreli na rakovinu criev ju nemali nikdy zdiagnostikovanu sa mozme len domnievat.
Kedze nemame relevantne statistiky z dob minulých, lebo mnohe pripady prepadli sitom bez spravnej diagnozy, nemozeme jednoznacne tvrdit, ze stupa pocetnost. Stupa pocet spravne diagnostikovaných. Ked to zoberieme uplne pragmaticky, je dobre, ze stupa pocet zdiagnostikovanych, lebo spravna diagnoza im zaruci spravnu starostlivost. @ice8
@ice8 ja neviem ci Ckom liecena chripka trva len 2-3 dni,mozno nadcha ,to by som verila..ta prupovidka o tyzdni lieceni,nelieceni sa vztahuje na nadchu,nie chripku 😀 ..vsak ja nehovorim,ze sa maju vsetci doradu zaockovat proti chripke,ja hovorim o rizikovych skupinach..ani ja nie som, ani moja mama, dochodkyna, lenze mi nebyvame casto chore,ona je fit, nema ani diabetes, ani nie je srdciarka, atd..cize ,nepatri k rizikovym ..
detske leukemie z pohladu cancer research UK.
http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/can...
http://aje.oxfordjournals.org/content/167/5/598...
Risk of Childhood Leukemia Associated with Vaccination, Infection, and Medication Use in Childhood
zaujimava studia -
u deti,ktore niekedy brali vitaminove doplnky bolo pozorovane zvysene rizko leukemii
With respect to medication use, an excess risk of leukemia was observed among children that had ever taken vitamin supplements (OR = 1.66, 95 percent CI: 1.18, 2.33)
ockovanie v detstve ma vseobecne protektivny ucinok proti leukemiam
Studies of vaccination in infancy or early childhood have generally reported a protective effect on the risk of childhood leukemia (16–19), although findings vary according to the type of vaccine and the age at immunization. Decreased risks of leukemia have been associated with measles vaccination (16), DTP vaccination (17), Haemophilus influenzae type B (Hib) vaccination (20–22), and BCG vaccination for tuberculosis (16). Timely completion of early childhood immunizations may decrease the risk of leukemia through general improvements in immune functioning (2, 4). Vaccination in childhood would also be consistent with higher levels of herd immunity (natural immunization), which may also reduce risk
ako?studia sa priklana k nazoru,ze skore "zatazovanie" imunitneho systemu ,vratane skoreho ockovania mozu mat protektivny ucinok proti detskym leukemiam...
Na zamyslenie http://www.horacke-noviny.com/zprava-priusnic-p... Som zvedava, ci aj slovenski epidemiológovia vyhodnocuju a analyzuju dovody vyskytu mumpsu u ockovanych od 9/2013 (Michalovce a pod)
@ice8 nehovorí sa to náhodou o nádche liečená 7 dní a neliečená 7 dní ..o chrípke to počujem prvá krát a z praxe ,ak sa ľudia navalia nejakým teraflu a podobnými hlúposťami ,ktoré potlačia len príznaky a chodia do práce ,keďže si nemôžu dovoliť pn ,chrípka môže trvať veľmi dlho a dokonca zanechať následky a pritom stačí 2 -3 dni ležať s citrónovým čajom a medom ,nepotrebuješ ani umelinu vit.C a po 3 dňoch nevieš ,že bola nejaká choroba .....možno doplnok výživy na teba pôsobí psychosomaticky ,niečo ako keď si pac.pýta diazepam a pichneme mu fyziológ a zrazu je kľudný ako keby dostal diazepam ....tj pri chrípke stačí vyležať a vyždímaný citrón v čaji ....
Zaujimavy clanok; nadmerne ockovanie zivymi vakcínami moze sposobit roztrusenu sklerozu http://ona.idnes.cz/on-line-rozhovor-o-roztrous...
@abbey1tento vyskum overoval tezu, ze skore zatazenie imunitneho systemu moze mat protektivny ucinok na urcite detske leukemie.. tento vyskum sa pozeral na rozne aspekty-ako boli deti krmene po narodeni, akymi infekciami si presli,ake lieky uzivali,ich ocko status,kedy sa ockovalo.. a preco stupa?mozno tymi umelymi vitaminmi? 😕
rakovina tu vzdy bola a bude, nebude klesat..a ak mas zlu genetiku uz v rodokmeni,alebo nejaku mutciu de novo, ci pocas vnutromaternicoveho vyvinu, ci po narodeni,alebo napr poruchy nejakeho mechanizmu,ako tvoje telo odhali a zneskodni rast nadoru, tak ziadne protektivny ucinok sa asi nekona,,.
ale-dala som aj iny link,dolu,,od dost vyzamnej charity,ktora robi velke vyskumy okolo rakoviny a mas tam niekolko typov,preco to tak moze byt...ockovanie ako rizikovy faktor tam je?.

@mariosmykal a este mi napadlo, ze si si snad veci zle vysvetlil...
"vsak vies, ITckar, je diagnoza..." som myslela IBA a LEN na SEBA. Ja sa za to, ze som ITckar nehanbim, som na svoje povalenie hrda a som zmierena s tym, ze ma ludia povazuju za divnu.
VOBEC ale VOBEC som sa nevysmievala ani z teba, ani z pana oponenta...
Ja som sa len uplne trapne dozadovala vysvetlenia niektorých veci. Ako sa veci maju mi bolo vysvetlene nad slnko jasnejsie. Dakujem. Uz budem cusat, slubujem.