(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@norwayka ja som nikdy netvrdila, čo píšeš,že jediným šíritelom osypok sú malé neočkované deti, neviem kde si to nabrala, to si vybav s tým kto to tvrdí a nie so mnou, lebo ja si to nemyslím, ani to netvrdím, ja som sa len zaujímala, prečo píšeš, že ludia choreju z vakcín. Na Slovensku desatisíce detí zaočkované ročne a žiadne epidémia a ak sa niečo objaví, tak je preukázatelne podla genotypu určené, že ide o importus zo zahraničia, tak som sa len zaujímala,ale vidím, že asi zbytočne, či?
ale aspon sa mi zase raz potvrdilo, ze prenasacom moze byt hocikto.
a kedze som v prekrucacej nalade, tak ma tak pobavila idea, ze Amisi isli do Disnelayndu a nakazili filipinskymi osypkami zaockovanych Americanov 😉 😎
@norwayka Aha, takže neočkovaní Amishi zavliekli osypky do USA z Filipín, kde boli na nejakom náboženskom stretnutí, asi šíriť svoje neočkujuce náboženstvo, nakazili dalších neočkovaných Amishov a tebe sa z toho potvrdilo, že prenášačom môže byť hocikto? Celkom tomu rozumiem, to dáva jasný zmysel. 😀
@norwayka neviem kolko toho vies o ockovani v Californii ale rodicia si mozu uplatnit neockovanie z osobnych dovodov, do skoly staci doniest papier, ze neockujes, lebo v to neveris, a dieta ti do skoly bez problemov zoberu. takze ziadni zaockovani Americania osypky nedostali, ale ich nezaockovane deti, ktore ich teraz prenasaju po celom state.
http://www.cnn.com/2015/01/29/health/california...
otec, ktoreho syn nemoze byt ockovany, pretoze prekonal rakovinu ziada skolsky distrikt, aby docasne vylucili vsetky neockovane deti zo skoly, az kym docasna epidemia osypok nezmizne. preco by mal riskovat ze jeho dieta to dostane a zomrie?
mimochodom byvam v Kalifornii takze sa ma tema epidemie osypok s Disneylandu celkom dotyka...
este ze zmysel pre humor nam zostava. ked uz aj to sa prekruti, to uz je ina zabava 😀
@norwayka nikdy som netvrdila, ze nemôžes po ockovani mmr ochorieť- štatisticky je šanca 5%. To ze neochorie nezaockovany ked sa stretne s osypkami je tiež cca 5%. Pre teba je to úplne to iste- ze z toho automaticky vyplýva, ze šanca, ze ochorie zaockavany je presne tá istá, ako pre neockovaneho. Potom ked to vezmeme štatisticky je tu úplne vyrovnaná možnosť, ze to v rovnakej miere roznášajú ockovani aj neočkovaní.
Vidíme to v praxi - epidémie osýpok su bežne v oblasti s % preockovanosti nad 95 však? Slovensko je príkladom. To ze sa ohniska v dnešnej dobe vyskytovali v oblastiach, kde ockovanost a preockovanost výrazne poklesla je čistá náhoda.
Ja som reagovala na to, ze tym ze sa ockuje živou vakcínou, automaticky na základe toho môžeš byt prenášačom osýpok.
@lucus83 pisala som, ze ja by som mohla tvrdit na oplatku, ale to nerobim. asi uz neviem po slovensky. lebo nikto mi dnes nejak nerozumie. aspon podmienovacej vete nie. po druhe som napisala, ze kedze je to ziva vakcina, tak mozes ochoriet na tie choroby a tym padom byt nosicom. that's all.
taksom to myslela a dufam, ze som sa zase nezaplietla v jazyku do niecoho. lebo potom uz len ticho budem, hehehe.
@norwayka "Taketo tvrdit, to ja mozem tak isto tvrdit, ze to roznasaju ockovane deti, kedze sa ockuju zivou vakcinou a mozu v pohode vsetky choroby z MMRky dostat."
Tá veta sa dá pochopiť dvojako, ja som to pochopila tak, ze kedže sa ockuje živou vakcínou - môžeš sa prostredníctvom nej nakaziť a dostať v pohode osýpky, mumps al rubeolu.
Ďakujem za vysvetlenie- pochopila som ako si to myslela.
@veronikax ja sa nespolieham na všetky štatistiky, ale len na štatistiky o ktorých viem kto ich robí a z čoho ich robí,
Robím v lekárni a stále prispievame údajmi na kopu štatistík. Su to výstupy z počítača, ktoré nemáš veľmi ako ovplyvniť ( v lekárni nepracujú vačšinou počítačovi experti, ani nikto ich v podstate nemá dôvod meniť) navyše su povinne takze - musia takto prispievať všetky lekárne( aj veľkosť vzorky je dostatočná) Takze výsledkom verím, rátam z odchýlkami ale tie určite nebudú viac ako 5%.
Tiež verím aj iným zdravotníckym štatistikám plus mínus 10% to si viem odsledovať aj logikou.
@evittam už ako Ty robíš štatistiky alebo ako do nich prispievaš, je na Tvojom svedomí.
@veronikax aj ja sa čudujem ako ľudia hocičomu veria, hlavne čo je mimo zdravému sedliackemu rozumu. Ked zastávajú názor ja tomu neverím, nerozumiem teda je to určite klamstvo, konšpirácia farmalobby, lekárov a UFO a neviem čo ešte. Ešte aj základne princípy fyziky, chémie, fyziológie su zmanipulovane a vymyslene...
Ja som farmaceut a mám obe deti zaočkované, všetky spolužiačky čo poznám majú zaočkované deti, všetkych lekárov čo poznám su zaočkovani, aj ich deti aj vnúčence. Vedome si " mrzacime" svoje deti, lebo sme tak " zmanipulovaní " farmalobby, ze už nevieme čo od rozkose 😉 😀 😀 😀
@veronikax ja za problém beriem to, ze Ty hneď zovšeobecňujes, hneď vravíš, ze všetko je zmanipulovane, vysmievas sa z toho, ze ľudia veria lekárom. Podľa jednej skúsenosti hodnotíš celok. Na druhej strane je dôležité aj do akej miery ju Ty dokážeš objektívne posúdiť, ako sa dokážeš pozrieť na vec z nadhľadu- a to Ta nechcem zhadzovať.
Lekári nenahlasuju poriadne nežiadúce účinky to je pravda, ale NU môže v súčasnej dobe nahlásiť každý kto ma podozrenie- no ani to nezmenilo štatistiky. Pretože aj ked sa presunula zodpovednosť aj na spoločnosť nič sa nezlepšilo. Takze chyba nebude len v lekároch.
"Antivaxxeri dali moje dieťa do 28 dnovej karantény." Vypoved maminy 6 mesačnej Olívie, ktorá bola pri návšteve lekára vystavená vírusu osypok od neočkovaného dieťaťa a preto musela celý mesiac stráviť doma v karanténe, rovnako ako 9 dalších detí, ktoré navštívilo lekára ten istý den. "Ak by Olívia dostala osypky, mohla by ohluchnúť alebo aj zomrieť. " Tento príbeh uverejnila CNN, dufam, že nebude proti pravidlám tohto fora nejakým záhadným spôsobom.
http://edition.cnn.com/2015/01/28/health/measle...
@lucus83 a preco by sme mali verit tebe, anonymnej prispievatelke, ze mas vsetkych farmaceutov a lekaraov znamych, kt. vysostne maju vsetko poockvoane? 😀 ja ked som sa dlho venovala problematike a obehla fakt dost lekarov i farmaceutov ....tak su aj taki, co neockuju....nie je ich vacsina, ale je ich dost (z roznych odborov) 😉 ano, nemusis mi verit, sme na anonymnom fore, ale ja viem tiez svoje a tym padom je pre mna tvoja vypoved bezpredmetna a vobec ma nepresvedcis, ze vsetci lekari a farmaceuti ockuju...proste nie 😀
@lucus83 vysmievam????? Mala som pediatricku .... a skoro mi dodzubala dieta!!! Neverim lekarom??? Mozno uz neverim vsetkym..... Hladala som takeho...ktoremu mozem verit. Jeden Dr. zastrasuje ....a druhy povie....to je v poriadku neockovat. Moje dieta?? Skoro vobec nebola chora .... deti z ulice??? 2 r. az 5r. uz behaju po imunologickom...lebo sa nemozu zbavit antibiotik... v kuse su chorlave! Za 3 tyzdne 3 druhy atb??? Bez toho aby im Dr. vzala krv??? To ja by som sa mala bat....ze moje dieta od nich nievo chyti... Neraz sa stalo ze mojej zakaslali do tvare .... a nic...sme zdravi.... Akurat to prve ockovanie nam dodzubalo kozicku na pipine uz ako 3 mes. babatko.... A to sa uz napravit neda!! Statistiky??? Otrepala by som ich lekarke o hlavu!! Tak asi takto...
Staci obycajny tetanus... Neockovani bud zostanu do konca zivota poskodeni, alebo sa z toho akosi vylizu pomocou lekarov a antisera na tetanove toxiny a s velkou pravdepodobnostou umoznia takto tetanu zmutovat a ohrozit casom aj ockovane obyvatelstvo. Neockovane zeny sa mozu stretnut v tehotenstve s ruzienkou - asi ich nepotesi starat sa o postihnute dieta... Nechajme ich, nech sa neockuju... Ohrozia hlavne seba, ale zial casom aj nas...
@andromeda_ja s rubeolou sa v tehotenstve kľudne môžu stretnúť aj očkované ženy. Posledné preočkovanie MMR je v 11-tom roku života. Dnes bežne rodia ženy po 30-ke, dokonca často ako prvorodičky. Protilátky z očkovania spred vyše 20-tich rokov môžu, ale nemusia mať.

@adsumus MAs pravdu, pre mna je norska tlac domaca. Tak zacnem citat slovensku, ta je zahranicna 🙂