(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Tak teda ako sa mám chrániť pred TBC, tetanom, a inými ked neodporúčate niektoré očkovať? Toto som sa ešte od žiadneho kritika očko nedozvedela.
@sardinka333 Rozhodnutie o tom, ci ockovat alebo neockovat musis urobit ty sama, nemoze ho urobit niekto za teba, ci uz nieco odporuca alebo nie. Ja osobne som nikdy nikomu nehovorila, co ma robit. Za seba vsak hovorim, ze som si prestudovala o tom, akym spôsobom sa siria choroby, proti ktorym sa ockuje, kde sa vyskytuju, ake su podmienky na ich sirenie, aka je proti nim liecba a pod. A stale studujem, sledujem informacie (napr. vyskyt cez www.epis.sk, pozeram si stranky RUVZ, lekarske portaly, studie...)
@tin007 teraz sa nevykrúcaj ako had. Ja nemám čas denne alebo stále sledovať portály, študie, grafy a krivky a vyznať sa v tých autoroch ktorí všetci sa tvária vierohodne a presedčivo tak v tom sa ani divá svina nevyzná. Ja som človek pracujuci v inom odbore a musím sa v provom rade vzdelávať v tom, chodiť do roboty a starať sa o rodinu a nie luštit lekarske portaly a študovať ako sa ktorá choroba širi. A nemienim sa obmedzovať samozrejme a trčať doma niekde na lazoch - chcem chodiť na dovolenky, čo predpokladá že budem trčať na letisku a stretávať potenciálne chorých ludí.
Takže ešte raz sa pýtam k téme - ako sa máme chránit pred tbc, tetanom, zášktom, poliom? Okrem očkovania samozrejme. Za ochranu nepovazujem študium lekarksch portalov.
@sardinka333 Prosim?! Ja sa vykrucam? Nikomu som nikdy nehovorila/nepisala co ma robit, ci ma alebo nema ockovat! Nevies citat s porozumenim?! Napisala som, co robim ja, nepisem, ze to tak mas robit aj ty. Ak sa ti moja odpoved nepaci, je to tvoj problem.
No mna picne 😅 , ona nič, ona muzikant, ona nikomu nič nepísala https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/ockovanie15-mesacneho-dietatka/
Napisala som, ze odporucam zatial neockovat a nastudovat si co najviac (v kontexte toho, ze matka pise, ze jej maly mal na ockovanie strasnu reakciu a dane ockovanie sa realizuje v rozpati od 15 do 18 mesiaca): "odporucam zatial neockovat a nastudovat si co najviac, aby si vedela zistit, ci vas cakaju mozne neziaduce ucinky ako pri predchadzajucom ockovani". Za týmito slovami si stojim - nie je tam nic kategoricke o tom, ze matka nema vôbec ockovat, ci naopak ihned ockovat. Ani prispievajuca, ktora vytiahla 3 roky stary príspevok asi nevie citat s porozumenim.
@sardinka333 ved ked nemas cas a zaujem informovat sa,hladat ako sa choroby siria atd. daj sa zaockovat a mas pokoj a svedomie ciste,si 100% chranena a mas po starosti,take jednoduche predsa...
@tin007 a čo sa hned čertíš? toto je práve tema, kde ludia očakavaju že dostanu nejake informácie, jasné a zrozumitelné. Už vidím 99% materí ako študuju a sleduju lekarske portaly, ktorým ani poriadne nerozumeju - ja tiež nie, som pedagog a nie zdravotník a neplanujem meniť kvalifikáciu. V guláši informácií už nie je možné nikomu veriť - lebo to čo platilo pred pol rokom zrazu sa zistí, že to pravda nebola....a pritom to tvrdili tak presvedčivo a vierolomne. Tak prepáč že mi takato odpoved nestačila, čiže odpoved na moju otázku je : čakaj, neustále studuj a ....uvidíš...
Čiže k odpovedi sme sa nedostali. Takže očkovanie mi zatial pride ako jediný možný sposob ako sa chrániť pred niektorými ochoreniami - nič lepšie sme zatial ako ludstvo nevynašli. Ostatní sa zatial vezu na kolektívnej imunite ale v ohniskách nákaz, stačia také romske osady niekde za barákom....tak neviem. Ako sranda - ludia davaju očkovať čoklov a vlastné deti nedaju.....
@sardinka333 Ano, certim sa, pretoze ked ti napisem, ze aky je moj sposob, tak sa ti to nepaci a obvinujes ma z vykrucania sa. Ak si stotoznena s tym, ze ockovanie je jediny mozny sposob ako sa chranit pred niektorými ochoreniami, tak je to super, pre teba. Potom sa ale nepytaj, ako sa mas chranit pred TBC, tetanom a inými ochoreniami.
@saska.t a zase dalšia, ktorá neodpovedala na otázku ako sa chrániť pred ochoreniami okrem očkovania?
Ja nemám čas sedieť hodiny nad internetom a študovať a porovnávať rozne študie a portaly....a ani sa tu nejdem robiť na mudru že by som vedela všetky dostupné informácie relevantne vyhodnotiť a objektívne posudiť. Zdravotnícto nie je moj odbor. Ako sa choroby šíria je pre mna irelevantné - mnohé vzduchom, atd.nechce sa mi tu vypisovať litánie, ktoré aj tak nikoho nezaujímaju, tak čo teraz budem chodiť s rúškou na ustach? Ja nepotrebujem apriori vedieť ako sa choroby šíria, na to naozaj stačí internet...ja potrebujem vedieť ako sa im brániť.
@tin007 prečo by som sa nemohla opýtať? Lebo nemáš odpoved? Tu predpokladám nemá nikto.
Za to že suhlasím so základným očkovaním, tak to ešte neznamená, že ma nezaujíma aj druhá strana mince. O tom je diskusia nie?
@sardinka333 Mas pravo sa pytat, ja som ti napisala to, co robim ja. To, ze sa ti nepaci moja odpoved je tvoj problem. ;)
@sardinka333 moja odpoved bola jasna ak nemas cas a chut treba sa ockovat a mas vyrieseny problem, preco teda chces vediet ako sa chranit chorobam bez ockovania, ved to su pre teba len nove komplikacie a opät len studovanie na ktore ty nemas cas a nie je to tvoj odbor,takze ma vobec vyznam odpovedat na tvoju otazku,kedze je to obsiahla tema a neda sa formulovat do par prispevkov, takze z mojho osobneho pohladu to nema vyznam ani pre teba ani pre mna, pretoze bez casu a hladania informacii ci studovania ostava len naozaj slepo verit tomu, co mi povie napr. vseobecny lekar.
@sardinka333 na internete sa dozvies aj o tom ako sa chorobam chranit. Tetanus ma relativne jednoduchy sposob ochrany. Zabezpecis aby si neutrpela otvorenu ranu niekde vo volnej prirode. Klasicky priklad prepichnutia nohy hrdzavym klincom je sice trosku zavadzajuci, lebo klinec nemusi byt hrdzavy, staci, ze bol znecisteny podou, v ktorej vegetuju zarodky tetanu.
Proti hepatide A sa ochranis tak, ze si budes dosledne umyvat ruky. Vzdy a vsade. Proti hep B sa ochranis, ked zabranis styku s telesnymi tekutinami nakazených ludi. Na to stacia bezne gumove rukavice a prezervativ.
Proti ciernemu kaslu sa ochranis iba a len nosenim rusky, lebo ten sa siri kvapockovou cestou. Tym padom sa ochranis aj od mnohých calsich infekcii sirenych touto cestou.
Uplne najuniverzalnejsia rada je kupit si pretlakovy izolacny odev s filtráciou vzduchu. To to ochrani pred vacsinou. Uplne najlepsie uzavriet sa do absolutnej izolacie a prichadzat do styku len s vysterilitovanymi predmetmi, potravinami, napojmi, oblecenim...
Ked chces zit zivot bezneho cloveka tak bud sa das zaockovat alebo sa zmieri s tym, ze nejaka infekcia ta moze dobehnut.
Mohla by som ti este poradit nieco z kategorie bludov ako koloidne striebro, MMS kvapky, megadavky C vitaminu, antiparazitika, magneticku rezonanciu, detoxikaciu, ocistu cakier (zoznam nie je uplny), ale kedze tymto metodam ani v najmensom neverim, nebudem ich odporucat ani inym.
@saska žial nie som odborníčka na všetko ako mnohé internetové doktorky tu na MK a netrufam si bohorovne povedať že ,,ved ta to nemusí zaujímať, kedže nie si tomu ochotná venovať kvantum času,,. no ale budiš. Každopádne mi z toho vyplýva jediné - neočkovaní sa zatial vezu na kolektívnej imunite. takže z mojho pohladu nie je problém neočkovať - mne by to nevadilo, ale problém je ako sa chrániť...
Ale odhliadnuc vraj len také očkovanie proti osýpkam znižuje výskyt herpes zoster v neskoršom veku. Očkovanie predstavuje ochranu 70 - 90% pred typickou varicelllou, 95% ťažkou...takže komu mám veriť? Slepo sa dá veriť hoci komu aj homeopatovi, ktorý človeka presvedčí.
@zita19 zitka presvedečila si ma! Zajtra ideme na očkovanie....(a teraz bez srandy vazne idem s malou na preočko v 6 roku) pekný den prajem, som sa aspon nasmiala konečne! 😀 😀 😀 😀
@sardinka333 no problem vidim v tom ze "vodu kazes, ale vino pijes" nemas cas na studovanie, ale ty tvrdis, ze ostatni sa vezu na kolektivnej imunite, odkial to vies? Studovala si, citala si internet ci nebodaj Info od Dr,vlastna skusenost? No ako som uz spominala , pre teba je naozaj najlepsie ockovat, napriek tomu ze sa tvaris,ze ta zaujima aj ina moznost , nie je to tak,takze zrejme ide akurat o provokovanie, ale to je samozrejme len moj osobny nazor , takze tzv. diskusiu uz mozme uzavriet.
@saska.t iná možnosť ako sa chrániť spomínaných ochorení proste nie je.
Zjednodušene povedané - čím väčšie percento populácie tvoria imunny jedinci,či už prekonaním alebo očkovaním, tým je menšie riziko nákazy pre vnímavé osoby. Samozrejme tak ako všetko na svete, nie je to 100% a beriem do uvahy samozrejme aj to že treba zaočkovať aj tých ktorým vypršala imunita. Tvrdenia napr. takého pána Filla su no dajme tomu diskutabilné. Podla neho citujem : ak nejaké očkovanie nezabráni chorobe, ale ,,len,, zmierni jej príznaky takéto očkovanie je väčšou hrozbou pre pre verejné zdravie ako neočkovanie. Plus samozrejme odmieta zrážanie teploty...
Ale aby som len nekrivdila chápem, že kolektívna imunita sa tvorila nie len očkovaním...ale najprv PREKONÁVANÍM ochorení. A deti po roka podla pána Filla boli chránený práve takouto KL lebo vraj boli kojené do roka, dvoch ....ak samozrejme neochoreli a nepomreli (podla mna). To že sme očkovanie vymenili za rakovinu, alergie a neviem aké choroby su velmi odvážne tvrdenia a zatial 100% nepreukázatelné. Ked zoberieme do uvahy genofond niektorých jedincov čo sa ,,množia,, naozaj nie je možné všetko zvaliť na očkovanie, napr. alergie, ekzemy. Zvlášť ak samotní rodič toto ochorenie prekonal prípadne nim trpí on, niekto z rodiny.
baby...ja by som chcela vyhlasit MIER medzi vsetkymi, ci ockovanymi al. neockovanymi a uzavriet debaty s tym, ze: Ti ktori nechcu nech sa nedaju ockovat a ti co sa daju ockovat sa nemusia predsa nicoho obavat (cize ani nezaockovanych). A to co povazujeme pre svoje za dieta najlepsie nech to spravime a nech neodsudime druheho za to, ze to spravil inak. Su to predsa nase deti. Takze v tomto bode som dosla k tomu, ze tuto debatu zacinam povazovat za BEZPREDMETNU. PEACE!!! PLEAS!!!! KTO SA PRIDA?
@sardinka333 Vždy je lepšie povedať, že ekzém alebo alergia je z očkovania, než pripustiť si, že rodič sám je prenášačom vadného génu.
@mumboo možno tomu neuveríš, ale ja ta ani nijaku matku apriori neodsudzujem ak neočkuje, ale nie je pravda že sa nemáme čoho obávať. Práveže máme, zabudnuté choroby sa vracaju - jednak koli tomu že pribuda počet populácie ktorej vypršala ,,imunita,, u niektorých ochorení a pribudaju vnímaví jedinci, hranice otvorené. Celkom slušný základ pre epidémiu nie? nie že by som teda stresovala zatial predsa len prevláda zaočkovaná populácia....ale ako rodič by som obavy mala a samozrejme mám z každého vážnejšieho ochorenia bez ohladu na očkovanie či neočkovanie.
@sardinka333 odvazne tvrdenie je,ze chranit sa neda inak ako ockovanim, je zavadzajuce,ze rozpravas,ze nestudujes,necitas atd.,lebo na to nemas cas,nie je to tvoj odbor a potom mi vysypes co povedal pan Filo, no takze si mohla vo svojich prispevkoch rovno naspisat,ze je to predsa len provokacia,a ze chces len zosmiesnit protistranu ,co ti teda moc nevyslo...
@monca1982 ekzémy alebo alergie su vysledkom toho ako žijeme, nová ,,doba,, priniesla nové ochorenia. Stačí sa opýtať našich rodičov pred 30 rokmi, všetci sme boli zaočkovaní a alergie, astmy....sa vyskytovali vo velmi malej miere. Dnes? Imuno alergo a gastro ambulancie praskaju vo švíkoch....velmi zjednodušene to povedala naša prednášajuca na somatickom vývine - pokrok v medicíne, liečbe umožnil aj záchranu jedincov, ktorí by ,,prirodzene,, neprežili - nedonosené deti, deti oslabené a sledované a pod. a táto populácia s ,,mizerným, genofondom sa dalej množí. Je to hnusne povedané ale je na tom niečo. Akú generáciu splodia dnešní alergici, astmatici, celiatici a neviem akí ,,ici,,. Plus ešte ked partner bude tiež s diagnozou? No 100% zdravý jedinec to asi nebude....
@sardinka333 A ešte si zober fakt, že vek rodičov stúpa. Kým moja mama v mojom veku už mala 2 deti a mala vybavené, ja som ešte len čerstvá prvorodička. Po 30tke už majú ženy za sebou aj nejaké tie ochorenia z nezdravej životosprávy (tlak, cholesterol, cukrovka, štítna žľaza, obezita...) a s takou výbavou idú do tehotenstva.
@mumboo Problém je, že nezaočkovaných sa bohužiaľ musíme obávať. Či sa nám to páči alebo nie. Pokiaľ nebude zaočkovanosť nad 95% popuácie, choroby budú stále v obehu a budú ohrozovať všetkých. To je ten hlavný problém, ktorý máme my - zástanci očkovania - s tými, ktorí sa slobodne rozhodli neočkovať.
Možno ľuďom v diskusii niečo napovie tento rozhovor.
http://www.3rokyprazdnin.sk/5-otazok-o-ockovani...
@saska.t ale nechcem nikoho zosmiešniť, čo mi tu podsuvaš? Samozrejme že neustále nesledujem a neštudujem traktáty o očkovaní. To že som si prečitala zopár člankov zo mna nerobí nijaku odborníčku, ani človeka, ktorý si može povedať že ,,všetko vie,, ale tu na MK sa snad internetové doktorky idu rovnať imunologom, biochemikom čo to študovali - ja sa držím pri zemi. Fillo je bežný slovenský neočkár a s ich stránkou sa stretol snad aj vrabec na streche resp. hocikto kto si vie kliknuť na ,,gúgl,,.
@monca1982 ....mila monika hrozbou pre svoje deti si v tom pripade aj ty sama, hoci si bola ockovana. Uz len ked si vezmes cierny kasel. Bolo zistene, ze dlzka ucinku vakciny je max 5-6rokov od poslednej vakcinacie. Ja teda aj ty si dostala poslednu davku vakciny v 6 roku zivota. Tvoj organizmus sa teda teoreticky uz v 12roku zivota zacina povazovat za neockovany. Protilatky v tvojej krvi proti tejto chorobe uz davno nie su. A teda podla vasej teorie ockovanych sa tu neda hovorit ani z daleka o kolektivnej imunite. Toto plati o kazdej chorobe z povinneho ockovania.Jedine ochorenie proti kt. sa dosp.clovek ockuje je tetanus. A to ze sa niekto da zaockovat este neznamena, ze jeho telo si protilatky vytvorilo automaticky (pretoze to nieje vec samozrejmá). Jedno co si urcite telo po vakcinacii odnesie je narusenie bunkovej imunity.
http://www.rizikaockovania.sk/dok/Kolektivna_im...

@aristka nahlasovala si aj dámy, ktoré rozoberali kde robím, čo robím a aká som atď? To nebolo mimo tému, že? Ale teraz ti asi došlo hlavne čo si tu sama popísala a dúfaš že zmažú aj tvoje príspevky, keď sa tak vehementne dožaduješ 😝