(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@denduska inak sa ti este cudujem, ze tu stracas cas....ved je to pod tvoju uroven 😉 a nezabudaj, pri kazdej jednej prilezitosti bude vytiahnute tvoje "zavri si pusu" 😀 sa smejem, lebo to si jej este pekne napisala..... podla mna by si zasluzila tvrdsie prirovnanie....a ano, som zastanca toho, ze nakolko ma slovensky jazyk tak sirokospektralnu lexiku (cize pestrost vulgarizmov a pejorativ)...preco ich vhodne nepouzit?....ved prave pre taketo pripady boli vymyslene.... podla mna jej nesedei ta "pusa" 😀 😎
inak vtipne ctenicko na rano 😎
@sorciera24 ja sa si tiež čudujem 😀 ale tak beriem to ako slušnosť, odpovedať keď sa niekto pýta. A asi preto, že kým som chodila do práce, nakukla som sem veľmi málo, a priznám sa, že mi občas prišlo normálne adsumus ľúto, že čo ju niektorí pranierujú..už chápem, že si za to môže sama svojou.. ani to neviem pomenovať čím..
Práve som bola omrknut, čo nové vo svete očko-neočko a zistila som, že neočkujuca skupina na FB sa nám ocitla v organizačných problémoch, hlava antivax v Austrálii, zostala sama bez ostatných moderátorov. Potrebuje aspon dvoch nových, aby mohli kontrolovať kto je a kto nie je troll, ak sa nikto neprihási, zatvára krám.
https://www.facebook.com/avn.living.wisdom
@adsumus takže k téme...čo lepšie spoločnosť vymyslela okrem očkovania? Pán Tuhársky odporuča vitamín C....pán Fillo dokonca ani antypiretiká neodporuča....No vyznajte sa v tom. 😀 😀 😀
nemám rada, ked sa ludia rozčuluju a tak neviem teraz ako reagovať na tvoj príspevok, aby si sa nenaprskala, lebo, ked nechceš aby som ťa oslovovala načo začínaš so mnou debatu? ináč, odpovedám, že poznám aj zaujímavejšie činnosti ako lustrovať kto je a kto nie je vhodný pre nejakú skupinu na sociálnych sieťach.
Ja sa nerozčuľujem, len sa občas čudujem, nič viac. Ale ďakujem, že ma rešpektuješ a teraz ak dovolíš, bežíme von. Pekný deň všetkým.
@sanym ved tam v tvojom linku c2 ani nepisu,ze nesuvisi,ale ze nemusi,takisto v linku c1 pisu,to co hovorim ako prve..geneticky predisponovane a pravdepodobne virus..tak pravdepodobne a u gynekologovej dcery..tam bola prvotna pricina geneticka zataz, potom zrejme autoimunna hepatitida a nasledoval diebetes 1.v mojom clanku ktory som dala je pisane,ze obezita sa nezvykla spajat s DM1,ale pribudaj pripadov DM1 u obeznych deti..vsak mozes davat linky,ktore nereflektovali toto zistenie..chce to urcite viac vyskumu,nielen statistiky..
Japonsko 2015, 5 ročné chlapča, neočkované proti mumpsu, dostalo mumps (chudatko) a encefalitídu, následky sú ťažké poškodenia, po roku stále pripútaný na lôžko, krmený cez trubicu, aj dýcha cez trubicu. Japonsko nemá toto očkovanie ako odporúčané a ani ho nekryje poistenie, musia si ho platiť sami.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25809834
Viete čomu sa čudujem ja? Že svoj drahocenný čas, ktorý by ste mohli venovať svojim deťom, rodine, priatelom, alebo aj sebe - urobiť si radosť tu fuuuurt melete dokola o NIČOM! Koho to zaujíma? Kto to číta tie linky? Antivaxerov nepresvedčí nič len ked sami ochorejnu, potom možno....a provaxery nemaju čo riešiť. A načo niekoho presviedčať o ,,pravde,,. Zvlášť ked o to ani nestojí.
@sardinka333 Motivácia je tu rozna, niekto si myslí, že zachranuje svet, niekto sa predvádza aký je chytrý, niekto tu chodí len vyrývať a provokovať, občas sa tu mihne predajca alternatívy alebo aj politik tu už bol, ja osobne sa zaujímam o očkovanie kvoli sebe a dcere a zvažujem argumenty a informácie a dezinformácie zo všetkých možných uhlov. Informácie su tu naozaj zaujímavé častokrát, tak sa nečuduj, ked to ludí baví, že diskutuju.
@sardinka333 a na co sem chodis ty, ked ta to nezaujima a ani nemas cas? Co z tvojho prispevku najviac vystihuje teba?
@sardinka333 my vieme ,že si dostala v jednej téme stopku,si zjavne rozčúlená,ale bohužiaľ musíš si to vydiskutovať s adminom a nie spamovať tému tak dlhým príspevkom,ktorý ti zabral veľmi veľa času a o ten čas si okradla svoju rodinu......toto sú dôležité témy a každý kto má čo dať k téme má na to právo ,bez ohľadu rozoberania osobných tj.časových súvislostí.....dávaj si pozor na príspevky lebo ťa budú nahlasovať a dostaneš zákaz do celého fóra.....a hlavne sa upokoj... 😉
@adsumus tu nikto nediskutuje - tu sa ludia handrkuju ale babky na trhu, jedna do druhej furt rýpe, zhadzuje, znevažuje a ironizuje...Ženy ktoré sa tvária ako najväčšie odborníčky na svete a pritom su to v odbore nevzdelané osoby, len vyčítali z netu a čomu uverili to aj šíria dalej či to je pravda alebo nie si každý musí urobiť názor sám.Pre mna nie su doveryhodná ani jedna nech by už napísali čokolvek po tom čo tu predvadzaju...neverím takýmto anonymom na nete. Ak má aj niekto iný názor ako ja - tak sa to dá povedať slušne a nie hned začať vyskakovať - to už potom ani druhá strana nemá chuť ,,baviť sa normálne kedže sa to nedá,,. Zhánať informácie je fajn a potrebné, ale nie byť otrokom informácií a strachu z očka či neočka- netvrdím že je to tvoj prípad. Tieto trhovníčky ti čo ponukaju? Len na teba bonzuju ako male deti v školke - ved je to skor n a smiech ako na ,,diskusiu,,. Ja som sa tu stale nedozvedela čo iné a učinné vymysleli antivaxery okrem očkovania a rušky? NIČ....holé NIČ....očkovanie nie je spásonosné, to je fakt, tak ako žiadny liek, medicinsky postup nie je ,,všemocný,, ale može pomocť. A nemusí - tak je to v tejto problematike všetko má svoje pre aj proti, nič nie je len čierne alebo len biele. Takže ak sa chceš relevantne informovať tak sa pýtaj ozajstných odborníkov z radov imunologov, biochemikov a neviem kto všetko sa tenjto problematike venuje. A pochybujem že linky provaxerov antivaxmatky vobec čítaju....su už presvedčení o tom čomu veria.
@aristka ty sa vieš aj normálne baviť s ludmi? Či kde som ja na teba reagovala? Pre mna za mna chod bonzovať komu chceš, čo si myslíš ze mna to trápi? Prípadne že som na nejakom ,,nobl fore,, kde mi na tom záleží? šak sa bav len s kým chceš..na mna nereaguj tak ako ja na teba nereagujem...No už sa trasem, že ma bloknu. Mať tieto starosti....
@sardinka333 nejak neviem o čo ti ide a prečo vôbec urážaš ,samozrejme tvoje príspevky nahlásim....nedovolím ,aby sa spamovala tak dôležitá téma ,je mi ľúto....
Nesmierne by ma zaujimalo, ci sa slovenski epidemiológovia niekedy zamyslali nad tym, ake genotypy mumpsu sa vyskytuju (najma v Europe), ked sa potvrdi ochorenie. WHO ma pekne urobene statistiky a teda nech pozeram, ako pozeram, nevidim tam ani jedno ochorenie na kmen A (ktory je vo vakcine, ktore sa pouziva aj u nas a aj v Europe). Prevlada najma kmen G (ten, co mame od 9/2013 na Slovensku).
http://www.who.int/immunization/monitoring_surv...
Kde asi soudruzi z NDR udelali chybu?
@aristka koho urážam? Poprosím konkretne citácie....nikoho osobne. Tvoja reakcia na mna bola urážlivá z 12:58 - ja som o tebe konkretne nikde nič uražlivé nenapisala. Toto naozaj považujem z tvojej strany za šikanovanie....ale poslúž si, nemám s tým problém.
@tin007 Nikde, mumpsova zložka vakcíny má "len" 85% učinnosť, čo sa môže zdať niektorým, že nechráni, pretože ochoreju aj zaočkovaní, napriek tejto a podobnej epidémii mumpsu v romskych osadách, je zjavné, že chráni, nakolko vždy zatial ochorelo "len" pár detí a choroba s nešírila dalej v populácii. A ako môže dopadnúť mumps u neočkovaného dieťa, som ti dala,po roku má stále tracheostomiu, aj také sa može prihodiť. Treba brať do uvahy veci v širších suvislostiach. Posielam vedecké hodnotenie mumpsových epidémii u zaokčovaných ludí s ohladom na učinnosť vakcíny, možné príčiny slabšej ochrany. V skratke neočkovaní ochoreli v 31-43% očkovaní choreli v 4-13% a dvomi dávkami 2-3%, takže záver je, že očkovanie chráni. A ide o vedcov z USA, takže sudruhmi by som ich nenazývala. Je to naozaj nevhodné prirovnanie, že tí, ktorí sa zaoberaju okčovaním a vyjde im, ťe ano, tak že su nejakí sudruhovia, to si nechaj radšej, ak chceš civilizovanu debatu.
http://cid.oxfordjournals.org/content/47/11/145...
@adsumus Pisem o Slovensku; o slovenských epidemiológoch; ti sami su na rozpakoch, vid zavery prednasky na vakcinologickom kongrese.
Aké sú dôvody ochorenia očkovaných, resp. vzniku súčasných epidémií ?
Otázky, na ktoré stále hľadáme odpoveď :
1. Došlo k zmene cirkulujúceho vírusu ?
(riešenie – podrobné genetické vyšetrenie cirkulujúcich vírusov patotitídy)
2. Došlo k zlyhaniu parotitickej zložky v očkovacej látke ? (neustálym pasažovaním stratil vírus imunogenitu?)
3. Je potrebné upraviť očkovací kalendár ?
Aká je v súčasnosti kolektívna imunita u starších detí ?
(Odpoveď by priniesol IP.)
4. Sú pravdivé údaje o zaočkovanosti získané zo zdravotných dokumentácií ?
Mimochodom statistiky zo Slovenska, co sa tyka ochorenia a ockovanosti su ine:
Z celkového počtu 142 chorých bolo proti parotitíde očkovaných 120 osôb :
1 dávkou očkovacej látky 68 osôb (48 %),
2 dávkami - 48 osôb (34%),
3 dávkami – 4 osoby (2,8 %),
22 osôb nebolo zaočkovaných, z toho :
14 osôb nepodliehalo očkovaniu kvôli veku,
v 5 prípadoch sa nám nepodarilo zistiť údaj o očkovaní
3 osoby neboli očkované (ani po opakovaných výzvach sa nedostavili na očkovanie)
Počet kompletne očkovaných vzhľadom na svoj vek 107 (89%) (z celkového počtu očkovaných 120).
Zdrojom je prezentacia MUDr. Staskovej a Bc. Macikovej.
@tin007 Tento príspevok si tu už dávala minule, učinnosť vakcíny sa ale nepočíta tak, že si určíš kolko ludí ochorelo a zotoho bolo očkovaných a neočkovaných, ale kolko ludí bolo vystavených vírusu a neochorelo alebo ochorelo, takže predstav si, že celá osada bola vystvaená mumpsu a ochorelo 8 detí, bez vážneho priebehu. Už si stihla ináč kuknuť ten link, čo som ti dala? Ináč, neviem prečo podsuvaš, že je niekto v rozpakoch,hlavne ked nemá priestor tu dať vlastný postoj, touto vecou sa normálne vedci a lekári už zaoberaju dlhodobo. Aj ja som sa tým zaoberala, že či dať dieťa okčovať aj napriek tej relatívne nižšej ochrane, ale vyšlo mi, že ano. Je to hnusná choroba a ked sa dá vyhnúť, vyhneme sa.
@tin007 V tejto veci neposlúžim, ja sa radšej zaoberám tým, čo sa deje po celom svete,koniec koncov vírusy sa dobre preparvuju letecky, pre mna je to akosi určujucejšie, chápeš, slovensko chudobizen, peniaze na vyskum, vedu a školstvo na nule. A naši lekári aj tak tiež idu podla sveta, čo sa očkovacej schemy týka, takže opakujem je mi luto, musíš sa niekde inde pýtať, chápeš, že jedna dve správy v novinách, plus štatistika jedinej epidémie v romskej osade, nemôžu byť podkladom pre informované rozhodnutie.
@adsumus Prebehla som si ten "klenot" ktory si sem dala; vsak to je taky mackopes az mi je do placu! Co urobili "vyskumnici"; hladali cez vybrane slova (mumps, vakcina proti mumpsu, MMR vakcina, epidemia, ci vypuknutie) clanky a z nich vyberali data. Plus brali informacie z celeho sveta pocas rokov 1977-2008. A mohla by som dalej pokracovat, ake perly som tam este nasla. Proste zas sa niekto hral s cislami od stola a pocitaca a potom o tom vydal studiu.
Vôbec nic sa tam ale nepise o tom, co ty spominas a to: kolko ludi bolo vystavene vírusom. Pretoze to nik nedokaze urcit. Virus nie je lopta v priemere aspon 10 cm, ktora je ziarivo ruzova a ked sa niekoho dotkne, necha na nom svoju znacku!
Doplnam tvoj posledny príspevok: Nejaky zlepenec roznych clankov s vybranymi slovami, ktore sa tykaju mumpsu z celého sveta a pod. by nemal byt dôvodom pre informovane rozhodnutie. Hlavne, ak tam uvadzaju take veci ako ucinnost vakciny Urabe 54,4% az 93% (sialeny rozptyl) ci Rubini (od negatívnych ucinkov po 33% ucinnost - este lepsia chutovka).
@tin007 Ked sa ti vedecká studia nepáči, tak sa ti nepáči, aj ked prečo si neuviedla, ved to je naopak dobre, že vyhodnocovali učinnosť vakcíny na epidémiech mumpsu po celom svete, dali širší obraz aspon, podla mna lepšie ako článok z miestnych novín. A tiež by som sa o cudzej práci nevyjadrovala, že sa hral s číslami, dosť to z teba ide, že si proti týmto vedeckým vyskumom a prori zaujatá, hlavne ked vysledkom je že vakcína chráni, že?
Mimochodom zaver tej "studie" (skor by som to nazvala statistickeho pohravania si) vobec neznie tak, ako si to napisala ty: "V skratke neočkovaní ochoreli v 31-43% očkovaní choreli v 4-13% a dvomi dávkami 2-3%, takže záver je, že očkovanie chráni."
Naopak, pise sa tam, ze dovody prepuknutia mumpsu medzi ockovanou populáciou ostavaju nejasne, no su tam niektore prispievajuce faktory, ako je to uvedene v dokumente. The cause of mumps outbreaks among vaccinated populations remains unclear, but several potential contributing factors may be involved, as documented in this review.
Epidemie sa v poslednej dobe vyskytli v populacii, ktora mala na viac ako 95% 2 dozy vakciny, co silne naznacuje, ze dlhodoba ochrana pred prepuknutim mumpsu s pouzitim sucasnych vakcin a ockovacich planov nemusi byt uskutocnitelna.
That outbreaks have recently occurred in populations with >95% 2-dose vaccine coverage strongly suggests that long-term prevention of mumps outbreaks with use of current vaccines and vaccination schedules may not be feasible.
Matematicke modelovanie vratane populácie vysoko ockovanej s 2 dozami bude dolezite v posudzovani roznych ockovacich planov.
Mathematical modeling including populations highly vaccinated with 2 doses would be important in assessing different vaccination schedules.
Dalsi vyskum je potrebny aby sa vytvorila imunogennejsia a efektivnejsia vakcina proti mumpsu a/alebo sa preskuma/prehodnoti sucasna ockovacia politika.
Additional research is needed to develop more immunogenic and effective mumps vaccines and/or to review current vaccination policies.

@adsumus a čo? Kde som tam poslala niekoho na psychiatriu? Že to tam ty vidíš, je tvoja vec. Sa tu smejem, ako ma máš v zuboch. Sa trasieš od jedu, hľadáš, snoríš, kopíruješ. Bože môj. Mám ti nájsť ako ďalšie užívateľky konkrétne obvinili druhých že majú poruchu osobnosti? Priamo som ťa označila, kde si vtedy bola? Čušala ako voš, lebo to neboli antivaxerky. Pani spravodlivá adsumus. Fuj.