icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
3. apr 2015

@adsumus Neplet si zaujatost s kritickostou; jednoducho neviem nadabit na poriadny vyskum; vsade su len metaanalyzy roznych clankov, ktore su velakrat tiez metaanalyzami clankov... Takze som kriticka a uprimne, radsej sa opriem o data zo Slovenska, hoci je ich poctom menej ako z celého sveta, ale ktore idu viac do hlbky (konkretne jednotlive spravy UVZ, EPIS...), rozpisu vekovu strukturu, zmienia sa o sociálnej situacii, uvedu napr. vysledky serologickych testov...
Odporucam ti knihu od Gerharda Buchwalda - Ockovani, obchod se strachem, to je priklad velmi dokladnej prace. Napríklad si pisal s ludmi, ktori prekonali osýpky a priamo od nich zistoval data, ktore potom spracuval do svojich studii a dalsich prac.

adsumus
3. apr 2015

@tin007 Clovek, ktorý studiu neprečíta a nazve ju že je to len hra s číslami a mačkopes a podobne sa nepovažuje za kritckého, ale za zaujatého. Hlavne ak vynecháva pri studiu časti, kde je jasné uvedené, že vakcína chráni, aj ked v menšom rozsahu. Ináč, študii na internete je veľa, máš ich všetky v tom linku, čo som dala, takže rozhodnutie je na tebe. A ak ideš podla jednej epidémie v osade, tak ideš, každý sa podla niečoho rozhoduje. Ináč, to čo uvádzaš, že epis ide do hlbky alebo štatistika UVZ, tak to všetko v tých študiach je samozrejme pokryté. 😉

tin007
3. apr 2015

@adsumus Asi necitas s porozumenim; napisala som, ze som si tu studiu prebehla; tz. ja som ju precitala (citam velmi rychlo), len som si nerozklikavala jednotlive zdroje (vacsina aj tak nie je v plnom rozsahu pristupna).
Ak si chcela dat nieco, co dokazuje, ze vakcina (stale sa bavime o mumpse) chrani, mala si vybrat konkretnu studiu (z tych 47ich) a nie metaanalyzu.
Mimochodm, nevidim dovod na to, aby som citala zdroj o epidemii mumpsu v Korei, ci USA, ked zijem na Slovensku.

adsumus
3. apr 2015

@tin007 Ja som si to kukla z rychlika, ale neviem sa stotožniť s jeho vyjadreniami, že osypky boli neškodná detská choroba, ktoru každý rodič považoval za dobre, ked jeho dieťatko prekonalo, lebo to jednoducho nie je pravda. Napríklad táto sestra dievčatka, ktoré ochorelo s doživotnými následkami na osypky, má skusenosť z prvej ruky a je za očkovanie. Osypky im zničili život. http://www.voicesforvaccines.org/measles-and-my...

tin007
3. apr 2015

@adsumus
Co tu pises o osýpkach?!?! Toto je snad treti krat, ked si piseme a jednoducho, ked nevies ako pokracovat, tak zrazu napises nieco o osýpkach.

adsumus
3. apr 2015

@tin007 reagovala som na buchwalda, ktorého si mi odporučila na študium a jeho knihu o neočkovaní, to je všetko, nemusíš byť podozrievavá.

tin007
3. apr 2015

@adsumus Mohla si napisat, ze si skocila na Buchwalda. Citala som ho par rokov dozadu (asi 3-4), teraz som si knihu otvorila. Tie data, ktore zistoval aj z korespondencie s infikovanými, sa tykali pravych kiahni (nestovice) nie osýpok (spalnicky).

adsumus
3. apr 2015

@tin007 nalistuj si stranu 118, tam to uvádza, ja sa nestotožnujem, pretože som čítala príliš vela nešťastných deti, ktorým sa nepodarilo prekonať tuto chorobu bez vážnych následkov, takže sa mi vylučuje ten chlapík ako zdroj info, nakolko neuvádza pravdu v tejto jednej veci, môže byť na omyle aj u iných. Idem na vzduch, je pekne ahoj. ale určite si ešte počítam v tej jeho knihe aj čo sa kiahní týka.

tin007
3. apr 2015

@adsumus Piseme si o tej istej knihe? Na strane 118 rozobera Buchwald (od 117tej) v knihe Ockovani obchod se strachem HIB (haemophilus influenzae typu b) a nie osýpky.

adsumus
3. apr 2015

@tin007 ja mám anglicku verziu, pohladaj si, neviem aké čislo je to v slovenskej, malo by to byť tak 30 strán dozadu, ved máš obsah.

adsumus
4. apr 2015

@tin007 Tak som si kukla tie kiahne, ako si mi odporučila a tam ide o to, že Buchwald uvádza, že ludia sa aj napriek očkovaniu nakazili a mreli na pravé kiahne. Za príklad dáva aj poslednu osobu, čo sa nakazila kiahnami na svete Ali Maow Maalin, kde píše, že chlapík bol očkovaný a napriek tomu sa nakazil, lenže chlapík tvrdí, že očkovaný nebol, tak neviem odkial má pán doktor opačné info. 😒

''I was scared of being vaccinated then. It looked like the shot hurt," said Mo'allim, 48, who was sick for 50 days with smallpox but recovered completely. ''Now when I meet parents who refuse to give their children the polio vaccine, I tell them my story. I tell them how important these vaccines are. I tell them not to do something foolish like me."
http://www.boston.com/yourlife/health/diseases/...

Druhá vec, nenašla som, čo teda vyhubilo pravé kiahne ak nie očkovanie, Buchwald nepíše alebo ja to neviem v tej knihe nájsť? Tretia vec, Buchwald nemá ani jedinú študiu v pubmede, nevieš prečo nepublikoval svoje názory vo vedeckej komunite?

tin007
4. apr 2015

@adsumus
Teraz som si pozerala rozne zdroje o Maalinovi a roznia sa; niekde naozaj pisu, ze nebol ockovany, avsak nasla som aj informacie, ze bol. "According to CDC epidemiologist Jason Weisfeld, one of the people who led the later containment effort in Merca, Maalin had received the smallpox vaccine but it had failed to take, and he had not been protected." - toto je z wikipedie a tu som nasla tiez info, ze podla niektorých bol, podla iných nebol ockovany http://www.answers.com/topic/ali-maow-maalin#ci...
Ale myslim, ze je to uplne nepodstatne, pretoze cca 20 stran v knihe je velmi podrobny prehlad o kazdom jednom pripade pravych kiahni, o ockovacom statuse, o tom, co ti ludia robili atd.
Co sa tyka ostatných otázok, ktore kladies; nebola som pri eridikacii pravych kiahni a ani som s Buchwaldom osobne nekonzultovala, takze ti neviem povedat, preco o tom Buchwald (ne)pise. A urcite si sa tam aj docitala, ze napisal okolo 200 monografii o ockovani (ze ho napr. odmietli v odb. leka. casopisoch) a tieto potom publikoval v nemeckých odb. casopisoch pre liecitelov, prirod. medicinu a dalsich casopisoch.
Mimochodom, dr. Buchwald bol znalec na otazky ockovania, castokrat vystupujuci na sude. Tu je zaznam jedneho z jeho svedectiev: http://www.whale.to/vaccines/buchwald9.html

adsumus
4. apr 2015

@tin007 Sám Maalin uvádza, že očkovaný nebol, pretože sa bál a potom ako ochorel na pravé kiahne a vyzdravel sa stal zástancom očkovania a radil rodičom, aby nepodliehali strachu ako on a ich deti nedopadli ako on. Takže informácia od Buchwalda, že očkovaný bol je bud klamstvo alebo neúplná, pretože mal uviesť, že chlapík tvrdí, že očkovaný bol, ale to neuvádza, takže ak si to sama neoveríš, budeš veriť, bud klamlivej alebo neuplnej informácii a rozhodneš sa podla nej. Ináč, má tam viac ničím nepodložených tvrdení. Od lekára by som čakala objektivitu, ako mám dalej vedieť, že iné infomácie, ktorá uvádza nie su podobného charakteru? Ten záznam vypovede nie je zo sudu.

tin007
4. apr 2015

@adsumus
Mozno ani sam Maalin nevedel ako to bolo, to sa uz nikdy nedozvieme.
Myslis si, ze si Buchwald vymyslel tie vsetky osobne udaje, ktore uvadza k epidemiam pravych kiahni vo svojej knihe? Nejdem obhajovat a ani neobhajujem Buchwaldove zavery; ja som ho uviedla ako priklad cloveka, ktory urobil naozaj dosledny prieskum. A prosim, neargumentuj tu jednou jedinou osobou, kde je neiste, ci bola alebo nebola ockovana. Ja osobne, ked som si pozerala dnes zdroje, tak by som povedala, ze asi naozaj nebol, je vsak dost mozne, ze administrativne to vykazane bolo, takze zalezi aj od toho, z akých zdrojov kto cerpal. Totiz, ked som si hladala k tomu informacie, tak som prebehla par clankov priamych ucastnikov, ktori pisali, ze vsetkych ockovali doradu, bez ohladu na to, kde boli. A ktovie ako sa riesila v takomto pripade administrativa (ci mali vôbec jasny prehlad kde kto byva, ako sa vola atd), pise sa tam, ze napr. Somalsko malo obrovsky problem v tom, ze mali cca 3.5 mil. nomadov/kocovnikov.
Aha, ano mas pravdu, nie je to zo sudu.

adsumus
4. apr 2015

@tin007 Ja neargumentujem jednou osobou, len som upozornila, že niektoré vyjadrenia Buchwalda nie su celkom v poriadku. (Buchwald tvrdí, že chlapík ochorel aj napriek tomu, že bol očkovaný, ale ked si to overuješ, zistíš, že chlapík z tvrdí, že očkovaný nebol, ale sú tam aj iné tvrdenia, kde nie je žiadny odkaz a mal by byť.) Neviem ako su na tom ostatné prípady, ktoré spomína, nakolko su založene na nejakej osobnej korešpondencii, možu byť pravdivé, nemusia. Osobne by som na takýchto informáciach svoje rozhodnutie neočkovať dieťa určite nepostavila.

bluerose
8. apr 2015

Neviete niekto ako sa ockuje po tretom roku dovtedy neockovane dieta? Sesternica sa rozhodla zaockovat a jej pedina tvrdi, ze musi mat 3 hexy a raz mmr. No ked sa pytala nejakej svojej znamej, ktora robi v nemocke na pediatrii, tak jej povedala, ze sa dava uz len nejaka 1 vakcina ktora sa dava bezne na preockovani v siestom roku. 😕

adsumus
9. apr 2015

@bluerose nech sa informuje tu http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-... bude asi najlepšie.

sorciera24
9. apr 2015

@bluerose nasa pedina povedala, ze po 3.roku sa uz hexa podavat nema....dokonca volala na RUVZ a tam povedali, ze ked tak stihnut 1.davku do 3.rokov.....popravde, maju v tom mierny chaos...

denduska
9. apr 2015

@bluerose účinnosť a bezpečnosť Infanrixu hexa bola stanovená len u osôb do veku 36 mesiacov. V danom veku potrebuje stále tri dávky zo všetkého, okrem Hib, kde stačí jedna. Najschodnejšie by bolo prvá dávka Infanrix-IPV-Hib (tu je ale dlhodobý medzinárodný výpadok), o 6-8 týždňov Infanrix-polio (ten je oficiálne len na preočkovanie, ale zložením adekvátny hexe), a tretia dávka po 4.roku Boostrix-polio. HepB monovakcínou Engerix B junior v troch dávkach v rovnakej schéme (0-2-6mes.) či už simultánne s Infanrixmi alebo v nasledujúcom období.

bluerose
9. apr 2015

@denduska dakujem za vycerpavajucu odpoved. A ked je teda vypadok tej Infanrix-IPV-Hib, tak sa moze nahradit Hexou? A potom musi mat klasicke preockovanie v 6.roku, ako bezne ockovane deti, alebo sa to poposuva? A mmr vakcinu nedostane vobec?

@sorciera24 no ona cim sa viac pyta, tym ma roznejsie nazory, uz sa bola pytat dnes svojej lekarky, ku ktorej chodila ako dieta a ta jej povedala, ze normalne 3x hexa, mmr, ale ze uz netreba pneumokoky, kazdy inac no... 😔 A vy ste to stihli do tych 3 rokov, ci nechali ste dietatko neockovane?

denduska
9. apr 2015

@bluerose náhradou za Infanrix-IPV-Hib je vakcína Pediacel, bohužiaľ jej registrácia bola práve kvôli Infanrixu zrušená. Infanrix však možno zoženie v zahraničí, na slovenský recept, no z vlastnej skúsenosti už ani tomu neverím, v Maďarsku ho tiež nemajú. Možno ČR alebo Rakúsko. Potom už len vynechať Hib a dať aj ako prvú dávku Infanrix polio ak s tým pediater nemá problém. 90% invazívnych Hib infekcií sa vyskytne u detí do 2 rokov, čo je dané hlavne špecifickou anatómiou dýchacích ciest u malých detí. Preočkovať najskôr po 5.rokoch stačí, veľmi pravdepodobne aj po 10. MMR bude potrebovať 1 dávku + booster po 6.mesiacoch až 14.rokoch - to je oficiálne uznané (osobne nerozumiem ako môže byť až taký rozptyl, no ale budiž 🙂

bluerose
10. apr 2015

@denduska Dakujem. Takze mi z toho vychadza, ze rodic, ktory sa rozhodne po troch rokoch dietata ho zaockovat vlastne ani nema cim. Sesterka toto povedala pediatricke a ta sa vyjadrila, ze je to nemozne zaockovat na SVK dieta s vakcinou z inej krajiny. Sesterke ide hlavne o MMR, to by chcela dat, lekarka povedala, ze to MMR pichnut moze, ale ked pises, ze az v 14.rokoch?

denduska
10. apr 2015

@bluerose MMR môže pichnúť aj teraz, len to treba preočkovať. Najskôr 6 mesiacov po prvej dávke a tento interval môže byť omnoho dlhší (aj tých 14 rokov po prvej). Vakcína ak je u nás registrovaná, sa dá kúpiť hocikde v zahraničí s našim receptom ( ako aj iné lieky, často to využívajú ľudia v pohraničných oblastiach a dá sa aj ušetriť - viď nás vyšiel Neisvac 21€ vs.tu by to bolo 30€ to je už celkom dosť). Dokonca vakcíny u nás neregistrované, ktoré majú EU registráciu, sa môžu používať aj u tu (ale prakticky som to ešte neskúšala). A máš dobrý postreh, človek by čakal, že v dnešnej dobe sa portfólio bude rozširovať,namiesto toho Slovensko kráča presne opačným smerom, ako sa vyjadrila naša pediatrička.

bluerose
10. apr 2015

@denduska dakujem, si velmi zlata, ze si mi takto podrobne odpovedala. Tak snad sa im podari s lekarkou dohodnut podla ich predstav. Sesterke aj tak ide hlavne o osypky a mumps, tak je dobre, ze aspom toto sa moze zaockovat bezproblemov aj teraz.

denduska
10. apr 2015

@bluerose nemáš vôbec zač 🙂 želám im pevné nervy a hlave žiadne nežiadúce účinky 😉

zuzcami
15. apr 2015
https://www.youtube.com/watch?v=2SYs8rQfPs0

teraz som dopozerala. Veľmi zrozumiteľné a jasné.

adsumus
15. apr 2015

mamine zomiera zdravá, krásna dcera, ako bábetko sa nakazila osypkami, tiež neočkovala.

https://www.youtube.com/watch?v=aB8kGwKZiq0
monca1982
21. apr 2015

Pár slov o zložení vakcín, baby.

http://www.3rokyprazdnin.sk/molekularny-biolog-...

sanym
21. apr 2015

@monca1982 k pánovi biológovi snáď len toľkoto: " RNDr. Tomáš Augustín - Pravidelne sa zúčastňuje vakcinologických kongresov a konferencií v SR aj zahraničí. Pracuje pre farmaceutickú firmu GlaxoSmithKline v oblasti imunológie a vakcín." 😀

monca1982
21. apr 2015

@sanym A? Kedy konečne baby pochopíte, že ľudia s primeraným vzdelaním pracujú v oblasti, v ktorej sa celoživotne vzdelávajú? Veď je to predsa úplne normálne. Ak chceš získať informácie, ideš sa spýtať človeka, ktorý ich má, pretože s nimi denne pracuje. Asi keby o zložení vakcín nevedel nič, tak nerobí vo firme, ktorá sa venuje ich výrobe. Logicky.

Vyberali sme pre rozhovor zámerne človeka, ktorí je z prostredia, má vzdelanie a vie sa k zloženiu vakcín vyjadriť. A zámerne sme zverejnili jeho pracovnú pozíciu, ktorá - podľa nás v redakcii - je dôkazom jeho odbornosti.

Ale prosím. Ak si myslíte, že človek, ktorý je autorom stránky slobodavockovani.sk má lepšie vedomosti o komplikovanom 2 roky dlhom procese výroby vakcíny, tak už k tomu nemám čo dodať.

Rozhovor sme urobili. Zverenili. Pre rodičov, ktorí sa možno obávajú, pretože antivax sa dostáva do médií a šíri paniku. Laik (ako som ja a ďaších X ľudí na tejto stránke) nemajú šancu vyznať sa v konšpiráciach, ktoré sa tvária odborne. Tu sú informácie od vedca. Ako s nimi naložíte, to už je vaša vec. Fakty typu - hliník dostáva dieťa aj v materskom mlieku alebo formaldehyd sa nachádza v krvi vo väčšej koncentrácii, ako vo vakcíne však hovoria za všetko.

Dobrú noc.