(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@abbey1 Ako je v rozhovore napísané - výroba hexavakcíny trvá 2 až 3 roky. Pretože každý krok je spätne kontrolovaný. Podľa T. Augustína sú vakcíny momentálne najbezpešnejším liekom, resp. on nevie o žiadnom inom lieku, ktorý by bol takto kontrolovaný. Čiže netreba zovšeobecňovať.
Ak sú nejakí vedci, ktorí sa venujú tejto oblasti alebo imunológovia a sú proti očkovaniu, pokojne ich sem vypíš. Ja som zatiaľ žiadneho nenašla. Ľudia na Slovensku, ktorí sa vyjadrujú proti očkovaniu nemajú vzdelanie v tomto smere a často šíria polopravdy a klamstvá. Nehovorím, že zámerne.
Do pozornosti vám ešte dávam aj stránky Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá má globálne čísla. Napríklad osípky - pokles o 74% po zavedení očkovania, detská obrna - pokles o 99% a pod.
Ak ale veríte, že celý svet je podplatený farma firmami, okrem pána Ing. Fillu, potom je ťažko sa o niečom baviť.
@monca1982 Nie neverím, že celý svet, ale viem, že farma priemysel je obrovský biznis, niektorí lekári a odborníci sa nechajú vedome či nevedome do neho vtiahnúť, sú i lekári, ktorí sa držia svojho svedomia a pracujú pre blaho pacientov a tých si cením, lebo nemajú na nose ružové okuliare dobre zaplatené a podplatené darčekmi od farma firiem, často i v podobe "kongresov".
Zovšeobecňuje tu niekto iný. Stavajú sa tu umelo do opozície očkovaní- neočkovaní. Pána Fillu tu spomínaš ty, nie ja.
@abbey1 A ja zas neverím, že nejaký odborník dá zaočkovať _svoje dieťa_ iba preto, lebo dostane dovolenku alebo dobre platenú prácu. Nechajú svoje deti očkovať, lebo _na základe svojich vedomostí nepochybujú_ o správnosti očkovania a jeho vplyvu na organizmus.
"Myslím si, že mám dosť informácii o účinkoch, bezpečnosti, zložení a výrobe vakcín, avšak ani raz som nezaváhal pri očkovaní mojich detí. Nikdy by som si nedovolil ohroziť vlastné dieťa, ak by som vedel, že existuje potenciálna hrozba plynúca z očkovania. Avšak nedať si ho očkovať by bolo ich reálnym ohrozením nielen teraz, ale aj do budúcnosti."
http://www.3rokyprazdnin.sk/molekularny-biolog-...
Tak isto neverím, že pediater zaočkuje dieťa s vedomín, že mu ide ublížiť. To, že lekári berú úplatky, že sú odmeňovaní farma firmami za tlačenie nejakých liekov je jedna vec. Žiadny lekár by nepropagoval liečivo, ktoré nie je bezečné, schválené a mohlo by ohroziť zdravie jeho pacienta. Ale skutočnosť, že miesto lieku A predpíše liek B, ktorý je o 2 eurá drahší, ale má rovnaký účinok je niečo celkom iné ako _vedomé ublíženie na zdraví_. Ak si naozaj myslíš, že lekár = kriminálnik, ktorý je schopný zdravie človeka vymeniť za poukaz na wellness víkend v Tatrách, tak potom sa ti vôbec čudujem, že k nejakým lekárom chodíš.
"Zaočkovali by ste dieťa, ak by ste vedeli, že mu tým ublížite?
Samozrejme, že nie. Tejto otázke ale nerozumiem, veď to je nemysliteľné."
@monca1982 ak si šéfredaktorkou spomínaného internetového magazínu, mohla by si venovať pozornosť aj jazykovej úprave textov: "Ak aj tvoja žena doma histerčí, že budete mať po očkovaní doma malého autistu, prečítaj si tento krátky rozhovor s prednostom Pediatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne MUDr. Pavlom Šimurkom, PhD. Veď niekto v rodine si musí zachovať zdraví rozum." 🙂
@monca1982 Nemusíš sa obávať. Našťastie už sme veľmi starostlivo vybrali pediatra, stomatologa a pod. Ja k obvodnej chodím len na preventivky. Čo sa týka tvojej otázky, či by lekár zámerne poškodil, odpoviem takto:
1) 1000 krát opakovana lož sa stáva pravdou. Ak je lekár od fakulty udržiavaný v omyle či čiastočnej nevedomosti, nie je to jeho úmysel, ale deje sa.
2) Su lekári, ktorí za úplatky a provízie zapredali svoje poslanie. A prosím, netvarme sa, že takí nie su.
3) Odpoviem proti otázkou. Myslíš, že by lekár- rodič zámerne nezaockoval svoje dieťa s úmyslom mu ublížiť? Lebo ver, že su i lekári, ktorí neockuju vôbec, alebo čiastočne.
Rovnako sa môžem spýtať, či skutočne myslíš, že k rozhodnutiu nezaockovat vedie rodičov jedej prečítajú článok?
Nikoho nepresviedcam k neockovaniu či ockovaniu. Je to veľmi náročné a individuálne rozhodnutie, často ovplyvnené predchádzajúcimi problému a ver, že skúsenosti s napr RUVZ a niektorými odborníkmi nás vôbec nepresvedčili, že v tej oblasti im ide len o blaho toho jediného dietatka.
Padli tu v diskusii nejaké tvrdenia o tom, aké jedy obsahujú vakcíny. V dobe, kedy tu o tom diskusia prebiehala som nevedela viac ako baby, ktoré to tvrdili. Lebo akože pečítať si “adsorbováno na hydroxid hlinitý, hydratovaný (Al(OH)3) – 0,5 miligramů Al3+” automaticky neznamená, že do dieťaťa vpichnú smrteľnú dávku hliníka. Všetky informácie boli čerpané zo stránok slobodavockovani.sk, kde sú síce vypísané zloženia vakcín a účinky látok na organizmus, ale nie v stopových množstvách, ako sa nachádzajú vo vakcíne. Zabiť človeka môže aj priveľa vody, soli, cukru... nie len hliníka. Takže sme si dali tú námahu, lebo nás samých to zaujímalo a spísali sme otázky pre odborníka. A keďže ani obuvníka by sme sa nepýtali na zloženie špaldovej múky, rozhodli sme sa opýtať človeka, ktorí s tým pracuje.
Myslím, že v článku je dostatočne pre nás laikov vysvetlené, čo znamenajú jednotlivé zloženia. Zatiaľ sa žiadna z vás báb, ktoré tu zastupujete antivax nevyjadrila k informáciám, ktoré sú tam uvedené.
1. Zaujímal by ma veľmi váš názor, napríklad na to, či vám nevadí, že "zabíjate" svoje dieťa dojčením dlhším ako 10 dní, keďže do neho pumpujete toľko hliníka, ako je vo vakcíne?
2. Ďalej by ma zaujímalo, ako to, že stále žijete, keď v krvi máte oveľa vyššiu koncentráciu formaldehydu, ako obsahuje vakcína?
3. Tie "jedy" sú potrebné pri výrobe vakcíny, aby mala účinok, ktorý sa od nej očakáva. Vedeli by ste vyrobiť vakcínu, ktorá by uvedené zložky neobsahovala a bola by rovnako efektívna?
4. Ak sa niečo vyrába 2-3 rokov, kvôli kontrole, nezdá sa vám to zodpovedné? Ako dlho vyrábajú vaši homeopati svoje preparáty? Ako dlho sa vyrába bielidlo a kto ho kontroluje, ktoré s obľubou lejete do svojich detí?
5. Myslíte si, že homeopat/liečiteľ/vesmírny človek, ktorý vám bude tvrdiť, že "tradičná" medicína je zlá, očkovanie je jed a osýpky neexistujú a vzápätí vám ponúkne detoxikačný čajík za 5 eur nesleduje svoje vlastné záujmy na úkor vášho zdravia?
@monca1982 mozno preto, lebo ziaden antivax nezastupujeme, ziadne bielidlo do svojich deti nelejeme. Mna by zaujimalo jedno - ak je hlinik taky bezpecny, preco sa zakazalo pouzivanie hlinikovych priborov v stravovacich zariadeniach a skolskych jedalnach? To s tym pumpovanim rovnakeho mnozstva hlinika materskym mliekom beriem z tvojej strany ako zart. Snad ani sama neveris tomu, ze prijat hlinik oralne a vakcinou je jedno a to iste. Takze sa vyjadrim len k bodu c. 3 - ano, presne to je ciel a vizia do buducnosti - vyroba ucinnej a zaroven bezpecnej vakciny, vyvoj novych bezpecnejsich adjuvancii. Odporucam prednasky, ktore odzneli na jednotlivych medzinarodnych kongresoch o autoimunite, ktorych sucastou je vzdy aj sympozium o vakcinach. A kedze som sa pred casom zaprisahala, ze tychto tem sa budem stranit, tak to dodrzim a prajem prijemnu debatu.
@sanym nie, nemusis na otazky v prispevku @monca1982 o 16:20 odpovedat ty. Ale na MK je dost kvaziodbornikov, ktori broja proti ockovaniu a siria tu svoje konspiracne teorie a dalsie kvazi-zistenia, ktorými strasia mamicky. Bolo by dobre, keby na tieto otazky odpovedali oni.
Urcite uz citaju tieto riadky, tak ich vyzyvam aby sa zapojili a zodpovedali.
@sanym Nikto netvrdí, že hliník je bezpečný. Ja tvrdím, že nebezpečné je všetko vo veľkom množstve. Hliníku je vo vakcíne toľko, koľko je v materskom mlieku počas 10 dní dojčenia. Neviem, prečo zakázali používanie hliníkových príborov. Ak ich zakázali, tak zrejme uvoľňovali viac hliníka, ako je bezpečné. Ale to len hádam.
Neviem, či je rozdiel prijať hliník orálne alebo injekciou. Máš v sebe hliník.
Antivax, hliníkový riad a iné pohlady.
"Určite si pamätáte, keď sa masovo začali vyhadzovať riady a príbory z hliníka. Zrazu sa totiž zistilo, že sú zdraviu škodlivé. Áno aj nie. Hliník sám o sebe, je relatívne drahá surovina, a tak v zápale budovania lepších zajtrajškov do neho v rámci šetrenia primiešavali olovo. Nie tak dávno v minulosti boli z olova aj vodovodné trubky. Že olovo je zdraviu škodlivé spochybňovať samozrejme nebudem, ale určite je rozdiel medzi hliníkový a “hliníkovým” riadom. Hystéria okolo vyhadzovania hliníkových nádob bola teda na mieste, ale doba pokročila a dnes v dobrých obchodoch s kulinárskymi potrebami zoženiete špičkové hrnce práve z čistého a hrubého hliníka. Čistý hliník sám o sebe nie je zdraviu škodlivý a dokonca spĺňa aj prísne gastronomické princípy HACCP pre použitie s potravinami. Jediné, čo sa vyslovene neodporúča, je skladovať v takýchto riadoch potraviny viac ako 24 hodín, toto platí najmä kyslé alebo slané."
http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/h...
@monca1982 Ake doťahuješ sa ty. Nemôžem ti predsa odpovedať na otázky, ktorými som sa nikdy nezaoberala a nemám dôvod zaoberať. Nepijem žiadne bielidlo,... Neočkujem z určitých dôvodov. Ty sa tu snažíš ľudí škatuľkovať do určitej skupiny s určitým vodcom.
To ako by som sa ja teba opýtala, či si abstinujúci alkoholik, alebo takých poznám a očkujú, tak všetci očkujúci sú abstinujúci alkoholici.
Ty si neočkujúcich, či čiastočne očkujúcich do nejakej pseudo skupiny. Ja ale fakt netuším, či si bežná mama, ktorá sa o očko zaujíma, alebo tu reprezentuješ skupinu nejakých ľudí, ktorí sa zaujímajú o očko, keďže tu pridávaš príspevky v zmysle: "My sme sa opýtali...", následne zasa nejaké skopírované preložené.
Ale asi neodpoviem ja tebe a ani ti mne, čo by sme chceli počuť.
My máme svojéezávažné dôvody prečo už neočkujeme. Homeo sme párkrát použili a zabralo, lekárov,ak potrebujeme, už sme našli skvelých, pokutu už sme zaplatili.
Tvrdíš, že si laik a veríš odborníkom, to som aj ja a verím svojim skúsenostiam a odborníkom,ktorých si vážim.
Príbehy rodičov, ktorí boli antivax, ale zmenili svoj názor a už očkujú. http://www.voicesforvaccines.org/category/anti-...
@abbey1 "My sme sa spýtali" = my v redakcii 3rokyprazdnin.sk. Petra Kollárová, jej brat Peťo, Mikuláš Matulák a ja. Keďže z nich všetkých som na Modrom koni iba ja, som taký bleskozvod. K ostatnému sa nebudem vyjadrovať, lebo by sme zase odbočili od témy. Len jedno poviem - nebola si jediná, ktorá tu diskutovala. Bolo tu viac mám, ktoré so savom problém nemali. A aj pán, ktorý tvrdil, že osýpky neexistujú. To len tak pre info.
@monca1982 Mne sa najviac páčila vypoved maminy, ktorá bola sedem rokov proti očkovaniu, nečítala žiadne provax info, lebo tomu apriori neverila, píše, že celkovo neverila ludom a neverila ani vláde, lekárom, farmaceutickému biznisu, lenže ked nastala epidémia osypok v ich okolí, začala dumať nad rizikami ochorení, pripustila konečne, že vo vyjadreniach antivaxerov je veľké množstvo nezrovnalostí, klamstiev a zavádzaní, potom si pozrela to obrovské množstvo vedeckeho vyskumu ohladom očkovania a uvedomila si, že je nemožné aby desaťtisíce ludí, vedcov, lekárov, rodičov, všetci klamali a nakoniec si uvedomila to najvážnejšie, že ak by jej sedem neočkovaných detí ochorelo, v bezpríznakovom inkubačnom období, by mohli ochorenie preniesť na bábetko jej sestry, ked si to všetko uvedomila, zamrazilo ju až do kosti, nastal čas na plne informované, zodpovedné rozhodnutie v prospech jej detí a spoločnosti. Dohodla sa s lekárom na začatí očkovania jej siedmych detí. Týžden pred začatím očkovania jej deti pochoreli na čierny kašeľ, nestihla to, škoda, ale aspon dala výpoved, ktorá obehla celý svet a o ktorej verí, že pomôže aj iným rodičom. Sedem rokov zamrznutá v strachu z očkovania, sposobeného dezinformáciami. To sú všetko jej slová, nie moje.
http://www.voicesforvaccines.org/we-learned-the...
Uz som to raz spominala, ale ja sa rada zopakujem 🙂 Myslim, ze najvacsi problem ockovania je v tom, ze bolo vyvinute pre ZDRAVYCH jedincov a jedine, co sa doktorka pyta pred ockovanim je: ci dieta nema teploty al. ci nekasle, cize nijak inak sa nevysetruje jeho vhodny/nevhodny stav na ockovanie. Dieta moze mat casto skryte problemy (hl. nejake autoimunitne a pod.) a ockovanim sa teda moze urobit velmi vela zla.
@monca1982 Nedá mi ešte nezareagovať. Ktoré konkrétne choroby , proti ktorým sa očkuje mal pán doktor na mysli? Predpokladám, že hovoril o povinnom očkovaní. Podľa mojich informácií je rodičov odmietajúcich očkovanie málo a takmer každý pediater povie rodičovi, ktorý nechce očkovať, že je v jeho obvode jediný. Takže aké sú tie prípady detí, ktoré ochoreli na očkovaním preventabilnú chorobu, s ktorými sa stretáva BEŽNE?
@sanym Možno myslel toto dievčatko, ktoré prednedávnom zomrelo na pneumokoka, nebola očkovaná.
http://budejovice.idnes.cz/patnactimesicni-holc... Co hovoríš na ten riad, nevadí, že si tu strašila príbormi a pritom to tak nebolo?
@sanym tak mna si vystrašila riadne teraz čo? celé detstvo na hliníku, či mi nepoškodilo, nejako, ale je to dobré, našťastie, stále si treba preverovať, čo sa človek dočíta. Ináč prečo sa nespýtaš toho lekára s akými chorobami sa stretáva? ja som sa pýtala svojej pediny a spomínala zápaly mozgu, že bývaju časté u malých detí, kludne chod do nemocky nejakej a povypytuj sa ako to deti zvládaju.
@sanym Napr. chrípka. Nie je to povinné očkovanie, ale otázka nebola položená tak, že by sa týkala len povinného očkovania.

@monca1982 Vieš, každý si verí, čomu uveriť chce. I názory vedcov sa rôznia. A bohužiaľ, práve minulý týždeň som sa na vlastné oči a uši videla, ako sa robia napr skúšky lieku na dobrovoľníkoch. Dobre viem, ako to prebieha na mnohých kongresoch. Keď máš osobné skúsenosti s pochybeniami a nekalosťami v určitých oblastiach, už neveríš slepo a bezhranične len titulu.