icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
petot
5. máj 2015

@lucus83 Nebyť Tvojho subjektívneho dovetku, mohol to byť celkom (a na pomery tejto úbohej diskusnej skupiny až nebývale) objektívny príspevok.

lucus83
5. máj 2015

@petot len skromnosť Ti nedovolí pripomenúť, ze Tvojimi "silne ojektivnymi" príspevkami pozdvihujes tuto diskutujúci skupinu do nebeských výšok.

petot
5. máj 2015

@lucus83 Mýliš sa, ja si svoju subjektívnosť veľmi dobre uvedomujem. Práve preto sa bavím na osobných útokoch od @adsumus

lucus83
5. máj 2015

@petot tak nerozumiem, co máš proti môjmu subjektivnemu dodatku- ktorý vyplynul ako dojem po prečítaní knihy,( ktorej autor sa snaží, co najpresnejšie opísať život a dielo Fleminga, rozvoj bakterologie a imunologiie) a niekolkých konšpiračných teórii antivax- ( ktore v mnohých prípadoch vyjdú viac ako dojmy než fakty vychádzajúce zo skutočnosti)
Svoje dojmy mám ošetrené aj poznatkami zo školy, z praxe...

aristka
5. máj 2015

@petot mňa by zaujimalo ,čo su to u teba zakladne poznatky ,ktore pediater neovláda ,ale ty určite ano.....veď tyždňami študia nemôžeš obsiahnuť ani len anatomiu a fyziologiu človeka a tu ty neovladaš a bohužiaľ ,je to odraz ,aby si pochopil zvyšok....fakt sorry ,ale postaviť seba pred pediatra je pre mňa ako čitateľa viac ako usmevne ....prečo doteraz nemaš titul mudr.keď na to stačia tyždne....

petot
5. máj 2015

@kvieta Pokiaľ ide o úrady, v tomto s Tebou súhlasím. Keby im to bolo došlo niekedy v roku 2007, možno až do 2009, mohli zaviesť dobrovoľné očkovanie a takmer nikto by si to ani nebol všimol. Naše združenie bolo verejnosti prakticky neznáme, zameriavalo sa najmä na rokovania s ministerstvom a NRSR, a po dosiahnutí cieľa by si mohlo dať viac-menej pohov (taká bola vtedajšia predstava).

Namiesto toho, pritvrdzovaním a tlačením na pílu dosiahli akurát to, že sa stále viac ľudí začalo pýtať, a títo ľudia od úradov často nedostali úplnú, vnútorne konzistentnú, uspokojivú odpoveď. Takto sa úradom podarilo "stvoriť" napríklad aj Mariána Filla, ktorý by ináč dodnes spokojne pracoval v softvérovej firme. A nás samozrejme donútili zhromažďovať informácie na obranu ľudí voči úradným poťahovačkám a zbierať podporu verejnosti na boj s čoraz drsnejšími novelami legislatívy.

Podľa mňa arogantný prístup niektorých (nie všetkých) úradov k občanom SR je v konečnom dôsledku hlavným dôvodom poklesu dôvery verejnosti v očkovací program. Keby toto bol cieľ nášho združenia, mohli by sme jasať. Lenže naším cieľom je predovšetkým slobodná voľba, a tomuto žiaľ konanie úradov nepomáha.

Toľko môj subjektívny pohľad na vec.

petot
5. máj 2015

@lucus83 To je v poriadku, poukázal som len na to, že podľa mňa si tým dovetkom hodnotu príspevku zbytočne znížila. Ale to je Tvoja vec.

petot
5. máj 2015

@aristka Chceš to vedieť?

Tak napríklad teraz čerstvo jedna mamička bola odmietnuť očkovanie a lekárka ani sestrička si nevedeli spomenúť, aký názov vakcíny majú zapísať do záznamu o odmietnutí a museli sa pozrieť do chladničky.

Iný príklad - lekárka presviedčala rodiča, že Infanrix Hexa neobsahuje hliník.

Stačí ti to takto?

kvieta
5. máj 2015

@petot Jedna možno osobná otázka:
Tebe sa páči, ako to robí Fillo?

adsumus
6. máj 2015

@petot poprosím o nehodnotenie mojho nicku, ja tvoju vysosť tiež nehodnotím. Ale pre tvoju informáciu, ja nie som agresívna, ale nasrdená, že kvoli dezinformáciam budu naše deti ohrozené chorobami. Tie info o sestričke a lekárke aké su hlupe, máme podložené? či len jedna pani napísala(bohvie ako to naozaj bolo) a veselo šírime dalej, lebo to vyhovuje naším názorom, momentálne silnej potrebe zbaviť sa zodpovednosti za to, že desíte rodičov na smrť, nie to nie vy ste na vine, že sa deti neočkuju, ale lekárka, ktorá nevie názov vakcíny. Pre tvoje doinfo, infanrix hexa naozaj neobsahuje hliník, ale jeho zlučeniny. 😝

petot
6. máj 2015

@adsumus "ja tvoju vysosť tiež nehodnotím"

Nehodnotím teba ale tvoje správanie.

petot
6. máj 2015

@kvieta Použil som ho ako príklad, aké kontraproduktívne je správanie úradov.

Keď sa pýtaš, on to robí tak ako to považuje za najlepšie. Je to jeho právo. Keby som to chcel robiť ako on, boli by sme v jednej partii. Nie sme. Jeho spôsob kritiky mi je cudzí (pričom však 100x cudzejšie sú mi arogantné táraniny "Neveriacich" anonymov). No, každý sme nejakí a viem si na ňom vážiť nasadenie a obetavosť. Ktorý postup je vhodnejší, to ukáže čas. A možno sú v slovakistane potrebné oba.

kvieta
6. máj 2015

@petot Ďakujem za úprimnosť😉

aristka
6. máj 2015

@petot bol s tam pritomny ak to pripisuješ dr...a ďalej dr.nemaju len očkovanie ,potrebuju vedieť aj kvantum inych okrem ineho liekov a to doslovne a nie je nič zvlaštne ,že si musi opakovane pozrieť letak tj zloženie a duplom ak tam je konkretna zlučenina hlinika a nie čisty hlinik....pre lekara je dôležita učinna latka ,kontraindikacie a možne nu a nie si pamätať pridavne latky viac ako 100liekov ,s ktorymi pracuje ,ktorych letaky si vie otvoriť v počitači a pozrieť....to nie je zakladna vedomosť,ako ty udavaš....povedz mi napr.ty celkove zloženie od učinnej latky az po pridavne latky takeho sinupretu .....

tin007
6. máj 2015

Mne osobne do oci tvrdila lekarka/pediatricka, ze mumps, osýpky a rubeola su detske choroby s lahkym priebehom (v case, ked sme sa zhovarali, mala uz cez 50 r., cize urcite zazila este obdobie pred ockovanim proti MMR a s danými ochoreniami sa stretla u deti - to vtedy este fungovali dve cakarne u lekara; jedna na infekcne deti a druha na ostatne pripady - objednani, recepty, kontroly a pod.). A par minut potom mi povedala, ze MMR (tu neviem, ci si myslela, ze taky je nazov vakciny alebo len pouzila skratku, s ktorou sa stretavala na oznacenie ochoreni) treba urcite naockovat, pretoze su to smrtelne choroby. Jaj a potom este dodala perlu, ze ved na vychode SR su epidemie osýpok. Toto bolo v r. 2010, podla epis.sk v tom case nebol hlaseny ziaden pripad v SR.

monca1982
6. máj 2015

Je kontraproduktívne baviť sa na úrovni, na akú to @petot zaťahuje. Proste keď antivax nemá argumenty, začne trolliť a vyvolávať hádky. Nemá zmysel rozoberať jeho JPP argument o sestričke, ktorá nevedela, čím chcela zaočkovať dieťa, pretože jediný dôkaz, ktorým tento argument môže dokázať sa nachádza tam, kde vznikol - teda v útrobách jeho mozgu.

Diskusiou o takýchto blbostiach zahlcujeme tému, nahrávame antivaxerom v šírení bludov (osobne si neviem predstaviť takú sestričku a ani zariadenie, v ktorom by mohla pôsobiť), pretože o nich diskutujeme.

Poďme sa baviť o očkovaní. Znova.

@petot prosím si odpovede na otázky:

1. Prečo si myslíš, že tu už nemáme epidémie smrteľných chorôb, ktoré pred zavedením celoplošného očkovania zabíjali deti a po začatí povinného očkovania rapídne klesli?

2. Ako vysvetlíš, že detská obrna po zavedení plošného očkovania novorodencov klesla o 99%. (Údaje WHO.) Dnes táto choroba prakticky neexistuje.

tin007
6. máj 2015

@monca1982 Prosim ta, daj mi ten zdroj WHO, kde je uvedene, ze klesla detska obrna po zavedeni plosneho ockovania novorodencov o 99%. Dakujm

zimmi1
6. máj 2015

@curious_george reagujem na prispevok v ktorom pises, ze 300x opakovana loz sa stava pravdou..velmi sa mi to paci, avsak myslim, ze to moze platit aj o dogme ockovania 😉

este by som rada poznamenala, ze netreba citat tzv. konspiracne stranky, staci urobit kuk do pribalovych letakov, kuk do chemie (tu je to troska zlozitejsie, uznavam), kuk na nejake tie oficialne statistiky a cloveku s otvorenou hlavou musi dojst, ze niektore tie "vseobecne uznavane pravdy" stoja na vratkych nohach..

alebo, na co by sme si overovali niektore veci a rozmyslali, ked to uz za nas urobili druhi a perfektne to funguje, co?

ale podme k faktom, kedze tie najviac lubime 😉 poviem ti, ze neexistuje ani jedna nezavisla, dvojita zaslepena studia s dostatocnou vzrokou ludi, neexistuju ziadne poriadne studie o tom, ako sa latky z vakcin dlhodobo spravaju v organizme atd atd takze podla mojho nazoru je trufale hovorit o medicinskom FAKTE a vymyvani mozgov, konspiracnych teoriach, zmagorenych rodicoch a kopec dalsich oznaceni..

ludia, ktory museli znasat nasledky na svojich vlastnych detoch, by ti o tom vedeli povedat svoje..ale ups, vlastne nevedeli, bo napriek tomu ze pribalovy letak obsahuje NU, ze v zahranici sa vyskytuju NU a dokonca sa odskodnuju obete, slovensko je zazracna krajina, kde sa NU nevyskytuju..asi to je nasou zdraviu prospesnou klimou 😀 mali by sa sem chodit ockovat aj z inych krajin v ramci prevencie, ved co neurobis pre svoje dieta.

nech ukoncim svoj monolog..podla mna je proti mojim pravam, ak ma stat nuti dat ockovat moje dieta latkou, ktora mu moze poskodit zdravie a ak sa nahodou nieco zomelie, je to moja zodpovednost s tymto zit..ak uz su vsade prezentovane benefity ockovani(ktore mimochodom podla statistik chorobnosti su velmi otazne), mali by sme byt rovnako pouceni aj o moznych komplikaciach a kedze tieto su neodskriepitelne, nikto nema pravo pozadovat odomna toto riziko podstupovat pod natlakom sankcii- ci uz financnych, alebo inych..inak ten natlak medii v poslednej dobe je tiez uplne"ňu ňu ňu"- a vraciame sa k vyjadreniu na zaciatku 300 x opakovana loz..ale to uz poznas.. tak dalej pekne kukaj spravy a nabuduce mozno pridas nieco o kolektivnej imunite🙂

curious_george
6. máj 2015

@zimmi1 ja chápem, že nastavenie mozgu apriori odmietať výsledky medicínskych štúdií argumentmi o ich neobjektívnosti, alebo nedostatočnej vzorke vám bráni rozmýšľať inak. potom sa naozaj normálny človek môže len smiať na starom známom prípade štúdie Dr. Wakefielda o dokázaní autizmu ako následku očkovania, ktorú realizoval na vzorke až 8 dopredu starostlivo vybratých detí... takáto štúdia poslúžila konšpirátorom ako skvelý argument... a sami vidíte, koľkí ľudia to "zožrali"...
kto chce, výsledky veľkého množstva štúdií si nájde...
naopak trúfalé je písať o odškodňovaní obetí NU v zahraničí... píšete o tom, akoby to bolo na dennom poriadku, ale žiaľ bez faktov... dajte sem fakty a nie takéto útržky z nového času...
ja osobne mám dostatočne zlé, dokonca tragické skúsenosti so slovenskými lekármi a obhajovať ich naozaj nemám žiadny dôvod. no toto nie je o tom. to, že vás štát "núti" očkovať je o zodpovednosti. ale vzhľadom na prvú vetu tohto môjho komentára o nastavení mozgu to nemá význam ďalej rozvádzať 🙂
prajem všetko dobré

monca1982
6. máj 2015
monca1982
6. máj 2015

@tin007

"Since 1988, polio cases have decreased by over 99%, from an estimated 350 000 cases to 1352 reported cases in 2010. The reduction is the result of the global effort to eradicate the disease. Only three countries – Afghanistan, Nigeria and Pakistan) – remain polio-endemic, down from more than 125 in 1988."

http://www.who.int/features/factfiles/immunizat...
Majú to v pop-up okne. Treba kliknúť na "Read 10 facts on immunization", je to fakt č. 8.

A k tomu jeden pekný obrázok. Ktovie, čo by si pomyslel ten človek o dnešnej spoločnosti.
http://amhistory.si.edu/polio/historicalphotos/...

saska.t
6. máj 2015

Prepacte,ale niekedy sa to tu uz naozaj neda citat,tolko mudrosti len na jednej strane a tolko hluposti na strane druhej ... Neustale sme my" tzv. antivax" oznacovani za nezodpovednych,ktori maju vymyte mozgy,nehovorit o privlastkoch "biomatka, kojofilka,odmietac mediciny,pozivac sava ci vit. C,D,homeo-filovia,vyznavaci alternativ atd." (ak som na nieco dolezite zabudla prosim doplnit) tzv.stranou "provax) a mna by naozaj zaujimalo,kto vam dal pravo sudit nase rozhodnutia bez toho,aby ste nas poznali, mali vsetky dolezite poznatky o nasich zivotoch a skusenostiach a dovodoch,preco sme sa tak rozhodli...Naozaj si nepamätam,ze by tu niekto z nas stalych prispievajucich sudil vas "antivax" za to,ze svoje deti ockujete a dehonestoval vas vyssie zmienenymi vyrazmi, takze o nasej sudnosti by som naozaj pomlcala,pretoze ta vasa nie je o nic lepsia....

denduska
6. máj 2015

@saska.t neboj, videli by svoje deti po očkovaní trpieť (čo samozrejme nikomu neprajem ani v najhoršom sne) a hneď by sa im tie mozgy nastavili len taký hukot 😝 co už na také prízemnosti sa dá iné napísať..a tým horšie, že ma týmto štýlom fakt prekvapil človek, ktorý viem že bojoval tvrdo o zdravie svojho dieťaťa.

tin007
6. máj 2015

@monca1982 A kde sa tam pise o novorodencoch? Pise sa tam o "polio cases", cize pripadoch polia, nie o newborns.

petrofka
6. máj 2015

Nechapem, preco su odsudzovani ludia, co nedaju dieta zaockovat. Ved nezaockovane dieta nemoze nijako ohrozit tie ostatne zaockovane. Ved preto sa ockuju, nie? Tak kde je problem? Kazdy zvazi sam, co pre neho znamena zodpovednost.

adsumus
6. máj 2015

@saska.t vás "provax" si nechcela náhodou napísať? Ináč, ak ti môžem poradiť sťažuj sa adminom, ked ťa niekto konkretne uráža a nehádž tu všetkých do jedného vrecka. A či ma niekto sudil, že si očkujjem decko? Si snád robiš srandu.mne tu neočkujuci písali, že si vraždím svoje dieťa aj ked sučastne podla nich nie som matka a mám si počkať ako zle dopadne a ja s ním a že nemám písať za očkovanie pretože antivax má svojich fanatikov a že môžem byť rada, že som dala dole fotky mojho decka a podobne svinstvá, že som až zvažovala trestné oznámenie za nebezpečné vyhrážanie a stále zvažujem a že sa voda na mna ako na svinu varí a nejdem pokračovať radšej,vidly do chrbta takže haltuj, lebo názov biomatka je oproti tomu láskavým pohladením.

adsumus
6. máj 2015

@petrofka Neočkované deti neohrozuju len asi tých hore dole 10% očkovaných, ale aj bábetká, deti, čo očkované nemôžu byť a starých ludí, tehotné ženy, lebo rubeolou s amôžeš nakaziť znova. Teba niekto konkretne na tomto fore odsudil, že neočkuješ? Ako ťa odsudili?

petrofka
6. máj 2015

@adsumus este raz si precitaj moj prispevok, hlavne prvu vetu. A mozno by to chcelo trosku porelaxovat, nech ta tvoja agresivita trosku opadne ;)

ajana1
6. máj 2015

@petrofka sice nemoze ohrozit deti ockovane ale su aj take co ockovane byt nemozu a tie deticky sa spoliehaju na kolektivnu imunitu. Zaujimave ze napr v Holandsku je ockovanie dobrovolne ale viac ako 95% deti su zaockovane. A v tejto dobe kde je vysoka migracia ludi (aj z rozvojovych krajin) sa zvysuje riziko nakazenia chorobami ktore sa v Europe uz dlhodobo nevyskytuju.

dollynkaa
6. máj 2015

@ajana1 no asi takto to potrebovala vysvetlit pani!