icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
7. máj 2015

@aristka aj moja vedela plakať do fialova,nepoznám dieťa, ktoré by nezaplakalo počas prvého roka života, či už prvá bolačka alebo vetry, treba myslieť, čo je horšie, či očkovať alebo ked ochorie. Poškodenia po chorobách netrvaju priemerne štyri dni ako nežiaduce účinky vakcín.

denduska
7. máj 2015

@adsumus @aristka vy máte svoju pravdu, ja mám svoju, len taký malý rozdiel je medzi nami, že ja som bola tam a videla to na vlastné oči a vy sa to snažíte zoširoka aproximovať. Mám dosť detí a dosť vecí a plačov som s nimi preskákala, aby som dokázala aspoň v rámci nich diferencovať. A ostatné skutočnosti, na ktoré sa prišlo ex post a kvôli ktorým malo byť dcére jednoznačne očkovanie minimálne odložené (akurát že pediatričku ani nenapadlo ich skúmať), určite tu rozoberať nebudem. Užili sme si trápenia a starostí dosť. Som rada, že je to z veľkej časti za nami a že nad vašimi úvahami sa môžem teraz už len zhovievavo usmievať.

adsumus
7. máj 2015

@denduska Ty máš svoju pravdu a rodičia detí, ktoré pomreli alebo zostali postihnuté po chorbách tiež svoju. Tiež sa môžu nad tvojim postojom k plaču dcerky len pousmiať, ale nechajme tak. Mne je luto tvojho dieťatka, ale ešte viac tých, čo neprežili choroby. A deti tehotných žien, ktoré sa pre neočkovanie narodili postihnuté.

denduska
7. máj 2015

@adsumus ja sa do druhých nestarám. Každý má svoj kríž. Brať si na plecia starosti a bolesti cudzích anonymných ľudí nebudem. Ani o to na revanš nikoho nežiadam. Kto chce, tomu rada pomôžem, ale utápať sa v žiali kto kde na čo umrel, prepáč v tom nevidím žiaden zmysel.

curious_george
7. máj 2015

@zimmi1 ukážte mi, kde som neočkujúcich označil za komplet debilov, alebo nezodpovedných hlupákov. trochu objektivity by nezaškodilo... ak niečo vidíte medzi riadkami, tak to vidíte vy, ja to tam dávať nemusím a napriek tomu to tam môžete vidieť... či?
príklad štúdie britského lekára a autizmu som zámerne vytiahol, ako absurditu. nebolo to myslené na vás osobne. z vašej strany ale ohľadne debaty o faktoch prišli len prázdne frázy o tom, že neexistujú žiadne objektívne štúdie a podobne... pre niekoho existujú, pre niekoho nie... ale ja to beriem, ja chápem, že keď neveríte, tak nezačnete veriť len tak.
ja si ale tak isto ako vy môžem vyjadriť svoj názor a neviem, prečo by som mal byť zatracovaný za to, že ja vidím na očkovaní viac pozitív, ako prípadných negatív. a verte mi úprimne, že čo sa nášho dieťaťa týka, máme na opatrnosť dôvodov viac než dosť...
nežiaduce účinky, a to tu už bolo povedané miliónkrát sa môžu, síce veľmi zriedkavo, ale môžu vyskytnúť. to tu ale nikto, aspoň čo som ja čítal, z podporovateľov očkovania nepopiera.
dovolím si k tomuto s čistým svedomím povedať, že je tu naozaj minimum mamičiek, ktoré majú osobnú, podčiarkujem osobnú skúsenosť s nežiaducimi účinkami očkovania. drvivá väčšina, a odhadujem to tak na 99%, "skúseností" a zdôvodnení, prečo neočkovať je typu jpp - "moja známa povedala...", "mamička v čakárni hovorila..."... atď... a to je na tom to, čo ja vidím ako najhoršie a hystéria okolo očkovania je celá falošná.
a inak, som muž, nie žena.

adsumus
7. máj 2015

@denduska Pokial sa delíš verejne o svoj kríž, mala by si príjmať aj kríž iných ludí (su aj ludia, čo sa nedelia,ale príjmajú), ale debata je o očkovaní, čo je horšie chorieť alebo sa očkovať. mamina dieťatka, čo odkladala očko a má dom ležiaka by s tebou asi zhodu nenašla. rovnako kopec iných ludí.

adsumus
7. máj 2015

@curious_george tu je veľký problém, že je kvantum ludí, ktorých antivaxeri priamo oslovuju a tvrdia im, že za chorobou ich dieťaťa je očkovanie, akoukolvek chorobou. Ak sa na fore objaví mamina, že dieťa má problém, hned tam sonduju, či bolo dieťa očkované. Ak bolo, začnú viniť očkovanie. Ak nebolo prestanu sa o problém zaujímať.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dcerka-zacala-krutit-a-klipkat-ocami-a-ruckami-sla-do-klbka-2/

denduska
7. máj 2015

@adsumus ale ja to rešpektujem. No nemusim to rozoberať ani sa tým trápiť. Ani nikoho nenútim so mnou súhlasiť. Míňam energiu na dôležitejšie veci. Podelila som sa a tam končím. Vzájomné presviedčanie aj tak nikam nevedie, osobné skúsenosti sú neprenosné.

adsumus
7. máj 2015

@denduska povedala by som, že pre teba su prenosné, ináč by si sa o ne nedelila už od roku 2009. pre mna moje skusenosti naozaj su neprenosné a preto sa ani nedelím.

denduska
7. máj 2015

@adsumus no a? Môžem sa deliť o čo chcem a o čo nechcem, sa nebudem. Podľa teba je asi všetko prenosné, teba to slovo máta na každom kroku 😀 prestaň o tých chorobách na chvíľu čítať.

adsumus
7. máj 2015

@denduska o mna sa neboj, ja som v pohode, ja sa nebojím ani chorob, ani antivaxerov, ani očkovania, ani farmabiznisu.

kvieta
7. máj 2015

@jvlo Toto, čo si opísala, to sú zlé medziľudské vzťahy, zlé vzťahy v rodine. Ja by som ju v tom momente postavila do pozoru a aj lekára a v minúte by si uvedomili obaja, ako sa kto má správať a kto koho zastávať. Stačilo zaujať správny postoj na mieste. Nedala by som sa odbiť sestričkou, o to skôr nie, keby sa chovala voči mne zaujato. Nehnevaj sa, ale riešenie problému z Tvojej strany sa mi zdá ako žabomyšie vojny v rodine, nie ako konštruktívny prístup k problému. Takto potom môžem hodnotiť aj Tvoj prístup k ostatným opísaným problémom: viac slov ako činov. A to, že lekár si dal tú námahu, aby sa tu zaregistroval a napísal svoj názor, tiež o niečom hovorí. Prečo si to nekonzultovala priamo s ním? Sestrička nie je bodyguard, nemyslíš?

denduska
7. máj 2015

@adsumus vôbec sa o teba nebojím, skôr sa smejem, že sa pýtaš akože so záujmom, čo sa nám stalo a pritom máš dávno prehľad 😀

kvieta
7. máj 2015

@denduska Lenže tie choroby prenosné sú a tragédiou bude, keď na neočkovanie na SK doplatí najrizikovejšia skupina: deti do 2 rokov. (tuším najskôr práve vtedy sú najposr. nerozhodnutí rodičia ochotní očkovať, lebo im AV natlačili do hlavy, že vtedy je to už ako-tak bezpečné☹- prečo asi?...)

denduska
7. máj 2015

@kvieta ale veď ja som nepísala že ochorenia nie sú prenosné (okrem tetanu teda) ale osobné skúsenosti. No podľa adsumus sú podľa mňa prenosné, keďže som si dovolila už o tom písať v minulosti. Ona nielenže robí korektúru toho čo píšem, ale už aj toho čo si myslím. Dokonca vidí do mojej minulosti lepšie než ja. Čistý koniec toto tu 😀

kvieta
7. máj 2015

@denduska Z vážnej veci sa tu robí fraška☹ To je koniec...

denduska
7. máj 2015

@kvieta no to máš pravdu ale moje dvere sú tie nesprávne. Ja nikoho skúsenosti a názory nedehonestujem. Na nikoho nič nevyťahujem, nesondujem vo fóre aby som vždy na počkanie vytasila linky s "dôkazmi".

adsumus
7. máj 2015

@kvieta denda písala o skusenostiach, že nie su prenosné a pritom sa o svoje skusenosti delí už 6 rokov na fore, to ma zaujalo, prečo sa delí, ked si súčasne myslí, že sa nedá. Zaujímaju ma tieto veci, rozpory myslenia. O svoje skusenosti sa delí, ale iné nepríjma, su neprenosné podla nej.

adsumus
7. máj 2015

@denduska ty len dávaš tým, čo s tebou nesuhlasia psychiatrické diagnozy. šikulo, nesonduješ, rovno odsudzuješ.

sanym
7. máj 2015

@adsumus slovné spojenie "skúsenosti nie sú prenosné" znamená, že ak niečo zažiješ na vlastnej koži, nikto iný nemôže zažiť presne to isté, aj keď sa to môže javiť ako to isté a teda to nemôže ani dokonale pochopiť. Čiže keď niekto napíše, že skúsenosti nie sú prenosné, nemyslí tým, že sa s nimi nedá podeliť s ostatnými.

jvlo
7. máj 2015

@kvieta prosím ťa ak sa chceš už k niečomu vyjadrovať, prečítaj si celú diskusiu. Nie som hlúpa, aby som to s ním neriešila na mieste + som mu ešte poslala e-mail, kde je prepísaná celá sťažnosť. Jeho vyjadrenie o tom, že nás sestrička nepozná, cez to, že nenechávajú deti čakať sú mi akurát tak na smiech. Má veľmi slabú pamäť. Ale, načo tu ja vlastne vysvetľujem niečo niekomu, kto nemá problém uraziť ma len preto, lebo sa snaží byť aspoň trochu zaujímavý. A potom sa tu čudujete, že vás volajú ovce....pán doktor sa vyjadrí, nevadí, že to nie je pravda, ale povedal to pán doktor, tak je to pravda 😀 Idem radsej vybrať letnú dovolenku, ako zabíjať tu čas s vami 😝

denduska
7. máj 2015

@adsumus opakujem - žiadnu psychiatrickú diagnózu som nestanovila. To, že ty si to tam videla, je len a len tvoj problém. Aj to ostatné čo vidíš, je len tvoja vec. Ja tvoje myslenie nezmením, ani o to nemám najmenší záujem. Ak nerozumieš, píš dokola o tom delení a prenášaní a neviem čom pokojne, mne to žily netrhá. Hoc na celú stranu. A teraz sa porúčam, idem tráviť voľné dni plodnejšie.

adsumus
7. máj 2015

@sanym osobne skusenosti sa stali neprenosnými až potom, čo som upozornila na utrpenie iných rodičov a to tých, čo im deti pomreli na choroby, v tom momente sa skusnosti stali neprenosnými. denda sa nemieni trápiť inými ludmi, lebo skusenosti su neprenosné, ale to jej nebráni deliť sa o svoje, aj napriek tomu, že su neprenosné.

kvieta
7. máj 2015

@denduska Mne je jedno, či vyťahuješ nejaké linky, alebo nie. Pritakávaš bludom AV a tým nepriamo pomáhaš citovo vydierať rodičov, ktorí sú vo fáze rozhodovania očkovať-neočkovať. Si jedna z x, ktorí sa v problematike orientujú úpne laicky. Som rada, že moje dieťa je už v podstate mimo rizikovej skupiny, má skoro 7 rokov, plne očkovaná, takže by mala max. schytať miernejší priebeh a ďalšie deti mať už nemienim. No je mi ľúto iných... tých, ktorí sa spoliehajú na to, že tie chorby sú bežné detské, že NÚ po ich prekonaní sú nič oproti NÚ z vakcinácie a blá blá blá. Fakt ukáže čas. Ale keď sa dožijem vnúčaťa a toto bude do 1.očkovania ohrozené podobnými nezodpovednými indivíduami, tak budem prskať! A možno viac, ako ty a x vás tu a teraz.

kvieta
7. máj 2015

@jvlo Čítala som si to skôr, ako to adsumus sem zavesila. Si natoľko múdra, že si to zavesila na MK, namiesto toho, aby si to s tým dr. riešila v jeho ambulancii, aké rozumné!

denduska
7. máj 2015

@kvieta kľudne prskaj, minule mali v Lidli vlhké utierky na monitory 😉 a opakujem, klopeš (trieskaš) na nesprávne dvere, lebo ja svoje deti očkujem. Aspoň vidno ako pozorne čítaš. Pekný večer 🙂

kvieta
7. máj 2015

@denduska Ide aj o to, kedy a čo očkuješ. Som v obraze 😉

sanym
7. máj 2015

@denduska to je jedno, ale orientuješ sa v tom laicky a si nezodpovedné indivíduum 😀

denduska
7. máj 2015

@kvieta keď myslíš 😀

adsumus
7. máj 2015

@denduska zasa urážaš, ty si napísala na tomto fore, že svoje dieťa nebudeš očkovať aby nemalo autizmus.