(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@lucus83 mala som to asi jednoduchsie nez vacsina mamiciek, kedze dcera reagovala extremne zle na hociake liecivo este pred prvym ockovanim, takze sa najskor odkladalo, potom jej zistili velke mnozstvo alergii z toho najkritickejsie reaguje na vajce, takze mmr sme hned vedeli, ze nehrozi. Manzel, bol od zaciatku proti ockovaniam, dlho sme diskutovali o zlozeni vakcin, vadilo nam, ze nikdy nie je mozne zarucit 100% vycistenie ockovacej latky, kultivacne prostredie, pomocne latky. Na druhej strane nejednotne nariadenia, co sa tyka ockovania vo svete, ako aj závažnosť chorôb, voči ktorým sa očkuje povinne a dobrovolne....z nasho pohladu je taka meningokokova meningitida vaznejsie ochorenie ako tetanus.
@aristka naozaj? A co by si robila ty? Dieta neprijima potravu, vsetky rady od lekarov boli, len neprestavajte kojit, je to vo vas, ukludnite sa...bla,bla, nasadte si dietu, suchare, hydina, maslo...situacia sa nelepsila, ved preco by aj ked nic z toho netoleruje ani teraz.... samozrejme, ze som im verila...co ma chemia spolocne s alergickymi reakciami, s ktorymi sa dieta narodi? Co som sybyla, alebo mam RTG oci, ze sa pozriem na dieta a vidim? A ak som na MK nasla deti s podobnymi problemami a na zaklade toho som zacala tusit, co je vo veci? Kazda jedna pro ocko mamicka tu blahoreci lekarov, treba im doverovat, su vystudovany, netreba verit internetu.....kde boli ti odbornici, ked mi dcere skoro zaviedli PEG sondu do zaludka? Nic by sa nezmenilo, potravu by netolerovala nadalej a co potom? Kde by skoncila.....
@jvlo ja nie som extrémista- neočkovala by som v prípade potvrdenej alergie. No vo Vašom prípade- vážnych reakcií na akékoľvek liečivá, by som sa bála akýchkoľvek možných epidémii- nutnosť použitia ATB
Nezamýšľala som sa nad tým, či je tetanus vážnejšie ochorenie ako meningokok- som rada, že sa očkuje aspoň proti nemu, začala som zvažovať aj očkovanie proti meningokovi- poznám smrteľný prípad. Zatiaľ uvidíme.
Kedže nejde o intravenózne podanie- kultivačných médii a pomocných látok sa až tak neobávam. Ja som mala skôr obavu o to ako zareagujú deti- aké majú genetické predispozície, či nemajú vážnu poruchu imunity- čo by očkovanie odhalilo. Očkovanie by som za to nevinila- skôr by som sa obávala, čo s nami bude-pri bežných infekciách.
@jvlo veľmi pekne si to povedala ,čo ma chemia spoločne s alergickymi reakciami s ktorymi sa narodí...nie je sa prečo rozčulovať a tak ako ty ,ani ten lekar nie je sibyla a je veľmi ťažške dg u malych deti intlolerancie a trva to dlho a ak ma tvoje dieťa prežiť kym sa uzavrie dg.je treba ,aby prijmalo stravu a ako píšeš tvoje dieťa ma viac alergii,tak to asi nebolo jednoduche ...a určite ti odboník musel intolerancie potvrdiť,na zaade niečoho sa predsa predisovalo špeci mlieko... 😉a zhodujem sa s @lucus83 ,nie sme extremisti a neočkuješ kvôli multialergii u tvojho dieťatka...
@lucus83 uz nejaky cas ju otuzujeme + par krat za tyzden inhaluje vincentku, odvtedy nemala zapalene hrdlo ani dychacie cesty, uziva probiotika, hnacky nas obchadzaju a to chodi do jasli, kde za ten cas uz bolo vselico....ked nieco pride, budeme to riesit...... NU nie su v letaku len tak, aby tam nieco bolo napisane, takze by som ockovanie nebrala len ako cestu, ktora moze ochorenie odhalit, ale v niektorych pripadoch aj ako dovod vzniku ochorenia. Cele je to hop alebo trop....pre mna ma ockovanie menej benefitov ako neockovanie, preto som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla
@jvlo pre mňa je to naopak- preto som sa rozhodla ako som sa rozhodla. Netvrdím, že nežiadúce účinky nie sú, ale vážne, len veľmi veľmi výnimočne. Strašiť všetkým, čo sa u malých detí vyskytne, že je to reakcia na očkovanie, je podľa mňa silná káva.
Mám oskúšané očkovanie proti Čiernemu kašľu- ja nepreočkovaná som sa trápila s ním dva mesiace. Moje preočkované deti ani nezakašľali.
@aristka speci mlieko bolo predpisane na zaklade mojho 10minutoveho rozhovoru s lekarkou a sona, ktore bolo v poriadku. Uz nebol cas cakat na vysledky z krvi. Gastroenerolog ma spoznat alergicku reakciu na zaklade opisu matky, ak opisem take mnozstvo ukazovatelov... Preto neverim lekarom ani nos medzi ocami, nejde len o to neskore zdiagnostikovanie, ale aj vyjadrenia voci jej ockovaniu/neockovaniu. Neockovanie sme sice zacali riesit pre alergicke reakcie, ale nase rozhodnutie je nemenne, ci sa jedna o Nelku, alebo o dieta, ktore mozno raz budeme mat a bude zdrave. Vyssie som pisala vsetky dovody, ktore nas k neockovaniu viedli a je ich viac ako len zdravotne problemy nasej dcery.
@lucus83 nikto nevidi do buducnosti....preto su vsetko len predpoklady, Nela sa hrala s dietom co hnackovalo jedna radost, ze zo zubkov...a bol z toho rotavirus......nedostala ho, tretie dieta, co sa s nimi hralo ho dostalo a bolo ockovane Rotarixom. Pre mna by bola smerodajna niekolkorocna rozsiahla studia ockovane vs.neockovane deti. Vo svojej podstate mi nevadi, ked rodicia ockuju svoje deti, je to ich rozhodnutie, su zakonny zastupcovia, zodpovedat sa budu svojim detom...aj ja by som sa rada zodpovedala len tomu svojmu bez natlaku z okolia
@denduska Ja som si kukla, že aké nežiaduce účinky pri vakcíne Infanrix hexa su v rozsahu 1/1,000 až 10,000 tak ide o kolapsový stav, anafylaxiu, lymfadenopatia,apnoe u velmi predčasne narodených detí, vyrážka, opuch a dalej sa tam uvádza, že priemerne vymiznu do štyroch dní. Pre mna neporovnatelné s následkami po chorobách, tak by ma celkom zaujímalo, prečo su pre teba tieto stavy horšie ako choroby, ak môžeš napísať.
http://www.ema.europa.eu/docs/sk_SK/document_li...
@jvlo pišeš,že dr to ma spoznať hneď,fakt sorry ,ale kde si študovala medic chemiu,tych chorô
b,ktore sa takto prejavujú je kvantum ,aj.vyvojove chyby trav traktu a male dieta pre vek nepodá jasnú anamnezu plus vyš.metody su velmi obmedzene,je uplne naivne si myslieť ,že to ide šup šup.a mlieko ak ste aj vy alergici sa píše hypoalergéne po odobratí rod,anamnézy a to asi trva 10min.
@aristka ak si citala moj clanok, tak vies, ze ju gastroenteroligicka v ziline vyhlasila za zdravu, takisto lekari z detskeho oddelenia tvrdili, ze jej nic nie je. Nela mala viacero ukazovatelov, ktore definuju minimalne alergiu na BKM, pri ktorej sa hned predpisuje specialne mlieko. Diagnozu jej stanovila uplne ina dr. u ktorej som si prednostne vysetrenie doslova vyplakala v telefone. Tej trvala diagnostika 10 minut. Ono je to uz teraz jedno, v tom obdobi som uz nemala dostatok energie, aby som dala podnet na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou, hoci nam to bolo inymi lekarmi odporucene...
@jvlo možno bola babulka v poriadku z pohladu gastroeneterologicky, ale nebola v poriadku z hladiska alergologičky, nebola tá druhá lekárka alergologička, ktorá jej vedela určiť diagnozu? Podla mna vás mala pedina poposielať na vyšetrenia, hned ako si nahlásila ťažkosti s jedením.
@jvlo Ináč, teraz som si našla ako si sa sťažovala na sestričku tu na fore až kým ti to tam nenapísal sám doktor, že klameš o prípade. https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/staznost-na-sestricku-a-lekara/
@adsumus v prvom rade nebola v poriadku z gastro hladiska, pre taketo male deti sa alergie riesia na gastre, lezala som s nou v za nemocnici, ani ich nenapadlozobrat krv na IgE. Prosila som ich o to, nic....Hluchota, slepota 1. triedy. Vies ako si ocko/neocko mamicky nadavaju do oviec, biomatiek a podobne. To prve je prave pre tu neotrasitelnu doveru voci lekarom. To je jedno ci choroba vznikla ockovanim, vrodene, alebo ziskane, vela z nas sa stretlo s podobnym pristupom ako ja. Je skupina lekarov, ktori z vas urobia hlupakov, neschopnych postarat sa o vlastne dieta, tym sposobia nedoveru voci lekarom a celemu zdravotnictvu. A tie biomatky, casto vznikaju prave pre to, ked lekar nepomoze, clovek si pomoze sam...vyskytuje sa to vo vsetkych medicinskych specializaciach, kozny lekar predpise na exem ako prve kortikoidy, nakoniec sa namicka dozvie, ze dieta a premastovanie je ucinnejsie a setrnejsie...preco by to malo byt s ockovanim inak?
@adsumus nesledujem všetky updaty, čo sa týka písomnej informácie k Infanrixu hexa, ale v tom, čo bol aktuálny v tom čase to bolo uvedené ako: neutíšiteľný neobvyklý plač v trvaní viac ako 3 hodiny, apnoe, cyanóza, kolaps (hypotonicko-hyporesponzívna epizóda). Nie som si istá či všetky (vezmime už len také apnoe) vzácne NÚ vymiznú BEZ NÁSLEDKOV do 4 dní..vymiznú možno, ale určite nie bez odbornej pomoci a o následkoch môžeme polemizovať. A preto -
Nevidím dôvod, aby preventívne opatrenie povinne aplikované na dojčatách so sebou nieslo riziko takýchto vážnych nežiaducich reakcií.
Nevidím dôvod podstupovať riziko týchto NÚ, keď nie je známy ani mechanizmus ich vzniku.
Nevidím dôvod podstupovať toto riziko, keď nie sú známe možné následky na fyzickom a duševnom zdraví detí, u ktorých tieto NÚ boli pozorované (nikto ich nesleduje o rok, dva, v škôlke, škole).
Nevidím dôvod položiť svoje dieťa na oltár spoločnosti, ktorá mi pri prípadnych následkoch nedokáže poskytnúť radu, pomoc či nebodaj kompenzáciu a otočí sa mi chrbtom.
A o akých vážnejších následkoch chorôb sa vlastne rozprávame? Keby sa toto stalo iným rodičom, keby sa to stalo v noci..zapíše sa to ako SIDS a ideme ďalej. Ale máš pravdu, to už by nebol NÚ, to by bol ten vyšší cieľ. A na záver - stále svoje deti očkujem. Tak ako chcem a ako uznám za vhodné. Nič nechcem od tejto spoločnosti, ktorá nemala záujem mi pomôcť, keď som potrebovala. Ktorú moje dieťa nezaujíma ani na poslednom mieste. Ani ja už nemám záujem o ňu.
@jvlo A môžem vedieť ako dopadla tá sťažnosť?
@denduska ja ťa chápem,bojíš sa. len pýtala som sa na niečo iné, tieto nežiaduce účinky v porovnaní s chorbami, prečo si sa rozhodla, že choroby su menšie zlo? ved taká hepatitída môže vyústiť do rakoviny, dcerka môže počas tehotenstva chytiť rubeolu, narodí sa poškodené vnuča a tak dalej. To ma zaujíma, že prečo ti to dojde menej nebezpečné. Neber, že ja ťa nutim očkovať, kvoli mne sa isto nemusíte, ani kvoli mojej rodine, jediné čoho sa bojím je rubeola, ked bude moja mala čakať vnúča, čo potom? Máme tam príbeh v skupine Očkujuce maminky, že herečka sa počas vystupenia nakazila od svojej obdivovatelky, ktorá vedela, že má sedieť doma v karantene, ale napriek tomu liezla na koncert, dieťa sa narodilo choré. Takže kto tu obetuje deti? Tí, čo sa očkuju alebo tí, čo neočkuju, ja by som do takýchto krajností isto nešla.
@adsumus nedopadlo to ziadno....z nemocnice neprisla ziadna reakcia....tato uzasna sestricka konecne dala pokoj celej manzelovej rodine, uz po nich nejaci, vzdy ked ich stretne v tescu, alebo na ulici. Tak som to uz dalej neriesila, bola som rada, ze name od nej pokoj Ale man 100 chuti zavolat do nemocnice, pripadne im ju poslat znova....
@adsumus však som ti odpovedala. Nebyť rýchleho zásahu a nejakého zázračného zvyšku duchaprítomnosti, ktorý mi ostal, bohvie ako to dopadne. Celkom dobre si viem predstaviť stovky iných rodičov, ktorí na takéto situácie školení nie sú, ako v panike pobehujú s mľandravým omodralým bábätkom po byte a nie sú schopní ani myslieť a môže byť neskoro. Takže možné následky sú pre mňa rovnaké s očkovaním alebo bez. Smrť tu, či smrť tam. Smrť je všade okolo nás a nečíha len z infekčných chorôb. Môžeme sa báť, môžeme sa očkovať alebo sa môžeme snažiť nezblázniť.
@adsumus očkovaná bola Infanrix Hexa + Prevenar 7 (nepovinný cha cha 😀) cyanóza bola už následok apnoe. Krik začal cca 4-5 hodín po, trval necelé 4 hodiny čiže cca 8-9 hodil po očkovaní. Mladí a sprostí, dali sme ešte druhé,lebo nás presvedčili a dieťa bolo premedikované ako slon. Taká reakcia sa už nedostavila aj keď tri noci som oka nezažmúrila, no ale prišli kožné problémy, pri ktorých sa aj kožiarka škrabala cez hlavu za uchom, podozrenie bolo haldam na všetko od rosacey po dermatomyozitídu. Vtedy už všetci dali ruky preč. Ale stále som v podstate rada, že sme dopadli len tak. A už si dávam pozor.
@lucus83 😉 ale no taaak, mne je jasne, ze sa nikdy nemozu konat prave z dovodu, ktory si menovala 🙂
mojim argumentom som len chcela tuto k @curious_george poukazat na to, ze pokial sa tak silno drzi studii a faktov, tak vlastne nema k dispozicii nic, co by robilo z neockujucich komplet preukazatelnych debilov...
@curious_george vytahovat studiu o autizme mozes pri niekom, kto ju spominal..osobne som v ziadnom mojom prispevku autizmus nevytahovala, tak isto si mozes vsimnut, ze pokial sa uz pustam do nejakej debaty( co robim velmi malo, bo obyc. to nestoji za to, asi ako prave teraz), tak neuvadzam odkazy ako sloboda ockovania a pod. kvoli zaujatym diskuterom ako ty..
vyhladat si mozno mnozstvo studii, ale ci niektore z toho stoja za to, aby boli brane aj do uvahy, to uz je nieco ine...
pocuj, sme na slobodnom fore, kazdy si moze pisat co chce, ale musim ti povedat, ze mna dost vytaca, ako medzi riadkami oznacujes neockujucich za nezodpovednych hlupakov a pri tom nie si ochotna nezaujato skumat, ci na tych "bludoch" nie je aj nieco pravdy..
co sa tyka tej zodpovednosti, teraz neviem, kam ta zaradit..ockujes pre dobro spolocnosti a to ze sa "sem-tam" objavia nejake tie NU..nuz, niekto cierneho petra musi vytiahnut v ramci vyssieho dobra.. alebo si zo sveta " teplotka a bolava nozicka?"
neviem, ci si niekedy videla pribalovy letak, tak si ho pozri http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/pil/infanr... okrem moznych NU je velmi zaujimava cast upozornenia a opatrenia a ze som zlata, tak ti sem dam aj mmr http://www.liekinfo.sk/liek-priorix-plv-iol-1x0...
kedze normalne pekne pises medzi riadkami, mozes zacat tak aj citat a nemusis odsudzovat rodicov, pre ktorych maju vakciny viac negativ ako pozitiv.
@adsumus ja sama som mala epizodu s mojim babom ,kedy mi ako mesačny ako som ho kupala a mala otočeneho na brušku hLavička nebola ponorena ,prestal dychať otočila som ho celeho fialoveho a stracal vedomie ,použila som všetky hmaty ake ovladam ,nezabralo a musela som ho predychnuť,mal 1mesiac ,bol nalačno a keby som nevedela čo robiť ,zomrel by....pekne mi zružovel a bol ok a doteraz nechapem čo sa stalo...keby bol očko už by som mala pričinu...

@lucus83 ja mam medicinsku chemiu a manzel je biochemik