(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus super clanok vies ako ma dana vakcina zlozenie? kt. kmene su tam zastupene? a teraz novinka pre Teba kedze si taka fundovana kmene kt. sposobuju momentalne v nasej populacii najvacsie problemy v tejto vakcine nie su 😉 ale ja nepochybujem adsumus ze Ty pracujes aj na mikre 😀
@bubulka722 mozes mi prosim Ta poslat aj sukromne spravu ako to potom prebiehalo dalej? pretoze ja som zdravotnik manzelka tiez a keby som doslova nedal do pozoru celu kliniku tak ze sa ma zacali bat tak by mi nikdy nevyhoveli 🙂
@nicearty vidis ty si nechcela nastrih (spravili ti ho), ja som ho zase preferovala pred rupturou 3. a 4. stupna a nerespektovali moje prianie 😠 s vysvetlenim, ze by to bola hanba pre midwife keby ho spravila. Takze ani v poniektorych britskych porodniciach nerespektuju prianie rodicky a este k tomu pridaju bizardne vysvetlenie 😝
Nastastie som porodila s minimalnou trhlinkou bez potreby sutury a po 2 hodinach som behala ako srnka a o 6.5 hodine po porode sme boli vsetci doma 😵 @zigzag
@tatko_bebe Dobre by bolo, keby si podkladal svoje tvrdenia nejakými linkami, lebo potom to vyzerá, že si cucáš z prsta. Ináč, je tu dosť všelijakých tém o rodení, kde chodia tí čo ich to zaujíma. Tu chodíme takí, čo nás zaujíma očkovanie.
@adsumus ospravedlnujem sa, ze som mimo temy, ale skutocne mi nedalo zareagovat na niektore mylne informacie co tu boli napisane.
Inak zacali ste na aristku hon na carodejnice, takze musim sa jej zastat alebo neznalym napisat pomery na SK:
Na Slovensku sa uroven jednotlivych zariadeni diematralne lisi. Povedal by som ze je to uplne individualne aj v BA su nemocnice na najvyssej svetovej urovni a horsie. V jednotlivych krajoch sa to lisi tiez hodne.
Ale treba si uvedomit preco to tak je.
Ide hlavne o celkovu spokojnost personalu v danych nemocniciach, ake maju podmienky, vybavenie, a hlavne mzdy.
Sestricky aj lekari zarabaju v BA kraji podstatne viac ako v nemocnici v PN alebo v spadovych okresnych FN. Maju aj vacsie moznosti odborneho rastu. Je zopar sukromych zariadeni kde Vam poskytnu super sluzby za nemale peniaze ale vacsinou sa len uzko specializuju na niektore obory ako sportova medicina, plasticka chirurgia, alebo gynekologicko-porodnicka, myslim ze je aj sukromna ortopedia, ale ma to jedno velke ale nikde v tychto sukromnych zariadeniach nemaju komplexne vybavenie, takze ked sa niec serie tak volaju zachranku a transportuju svojich klientov (vcul moderne) do tych blbych nemocnic kde chodi plebs. Pretoze u nas sa robi hlavne biznis a udrzovat taku JISku pri zivote alebo ARo je sakra drahe a oni chcu hlavne zarobit 🙂
Co sa tyka kvality v zahrnanici, konkretne v GB, alebo nemusime ist ani tak daleko aj v Osteriechu maju super zariadenia, spickove vybavenie-maju financie a uspesne ich tam leju ale nemaju taky spickovy a skuseny personal ako mame my. A to neprehanam treba sa tam ist pozriet alebo sa porozpravat z nejakymi lekarmi, ci prof. s danych krajin co Vam povedia na uroven nasich zaradeni. Povedia Vam ze to co robia nasi chirurgovia na SK by pri danych podmienkach oni nezvladli, pretoze v Rakusku nebude nikto improvizovat ked mu chyba nejaky zdrav. material, personal atd..
@adsumus rozdiel medzi Tebou a mnou je ze ja mam vedomosti a nepotrebujem na to najeke vyguglene somariny ako Ty
@bubulka722 vieš toto je skôr dôsledok toho,že máme veľkú reťaz nemocníc ,tj.čo väčšie mesto to nemocnica a niekde sú zakopaný ešte v stredoveku,je to aj o personálnom obsadení o peniazoch ,možnostiach alebo nechcú a samozrejme je to aj o tých interných predpisoch,preto je tú tá možnosť informácií o nemocniciach ,čo ponúkajú a na základe toho si vyberiem,ale dovolím si povedať ,že tu na západe máme veľký pokrok a fakt,je snaha ,aby sa mamička cítila dobre....takže nabudúce treba sa zdvihnúť a otočiť sa takýmto špitálom chrbtom.....
@tatko_bebe Som videla tvoje vedomosti, že vo Finsku je zakázané očkovanie a pritom ho majú v očkovacej chéme. Ďakujem pekne za také informácie. Ja im hovorím dezinformácie.
@tatko_bebe ďakujem ,ani ja by som to lepšie nepodala....nikto nemôže chcieť,že roky čo sa tu zanedbávalo sa spraví jedným šupom a stále upozorňujem aj v mojom okolí,máte právo výberu...preto nejdem do prvého špitálu čo je najblížšie.....a je lepšie ísť do fakultných nemocníc ,či na východe alebo západe lebo tam sa leje viac financií lebo ich ťahá štát a tie maličké kraj...potom tá kvalita samozrejme nie je na tekaj úrovni,ale je to aj o ľudoch a s tým nič nespravíme.....
a založte si na toto inú tému,nie na očku....
adsumus chcel by som Ta vidiet v reali, lebo Ty si zadubenec, ale ked chces poslem Ti cislo na jednu kolegynu a ona Ti vysvetli ako to s tymi pneumokokmi je. To ze si si vyguglila nejaku schemu neznamena vobec nic. Ale darmo ja som dezinformator 😀 bola si niekedy vo Finsku? alebo tam mas nejakych znamych? ci Ti len staci ockovacia schema z netu? 😀 😀 😀
@aristka vies, ale napr. podanie oxytocinu, vynutena epiziotomia, klystir, poloha pri porode atd. nie je "vysoka" medicina, na to nepotrebujes specializovane pracoviska ako pri transplantacii obliciek 😉 a presne o to tu ide, aby urcite osetrenia a sposoby boli standardom, nestoji to ani euro navyse. A nie kazdy ma to "stastie" , ze zije v BA alebo v KE kde ma moznost vyberu nemocnice 😉
@tatko_bebe a co sa tyka "improvizacii" v slovenskom zdravotnictve, mnoho veci sa robi pololegalne (ak pracujes v zdravotnictve tak to vies) a v zapadnych krajinach by to neobstalo, su tam urcite narodne guidelines a podla nich sa ide, ak vybocis si zalovatelny a bez problemov prides o diplom a tym padom nemas prijem, pracu atd. Takze by som neplietla hrusky s jablkami. A ver tomu, tento system prichadza postupne aj na Slovensko..z niektorych "novot" mam tiez zmiesane pocity. Aristka obcas zavadza, netvrdim, ze zamerne len sa nejak nevieme a z mojho pohladu z jej strany nechceme pochopit. Ja viem, ze nase zdravotnictvo potrebuje prekopat a naliat peniaze, ale uz treba zacat.
@slniecko77 zijes na Slovensku alebo nie? lebo podla toho co pises asi nie. Na Slovensku tie peniaze nie su a dlho nebudu. A prekopavanie nebude rocna zalezitost aj keby peniaze hned boli. Pretoze kym odide generacia ludi ktori maju viac ako 35 tak to potrva este minimalne dalsich 20-30rokov.. Pisem o generaci ludi kt. v celom zdravotnictve su, zazili socializmus a nemaju a nechcu prijat dnesny svet, ani sa im sice necudujem ale ONO SA TO NEZMENI 😀
@tatko_bebe Môžeš poslať číslo, lebo informácia, ktorú uvádzaš je pomerne závažná pri rozhodovaní, či dám alebo nedám svoje dieťa zaočkovať, tak by som si ju rada overila. Urážky vynechaj.
@slniecko77 ja ti to napíšem takto,jeden príklad dokonca z rodiny....môjmu bratovi prišlo dosť nevolňo,žili v írsku ,mal pocit,že umiera,celkovo zlý stav,dýchavičný ,tachykardický celková slabos a vys.krvný tlak....na slovenskú nábeh na infarkt lebo podľa ekg infarkt u nich izba ako neviem koľko hviezdičkovom hoteli aj zo stravou ,základné odbery,žiadna rehydratácia a bolo mu povedané ,že je prepracovaný,tj.ich diagnóza,ale starostlivosť ako o celebritu,ale nie zdravotná...žiadne ekg,len základné odbery...po mojej urgencii ,prišiel po prepustený sem na slovensko a podstúpil vyš.čo sú u nás základné ak je podozrenie na srdiečko ako ekg sono a pod.a mal arytmie a vysoký cholesterol a tlak..lekár zalamoval rukami a ja tiež keď som videla výsledky,veď on bol pred bránou infarktu a mladý chalan,to ,že prenatálna starostlivosť je nula bodov a niečo také píšu aj dievčatá tu na mk z anglicka,niečo ako otváram sa v 32 týždni a naše dievčatá poradia smer nemocka,dievča z anglicka a načo ,keď oni sa ma len opýtajú na symptómy prichádzajúceho pôrodu....treba si pozrieť aj iné témy....takže nie všetko je len ten vonkajší krásny obal....inak tých príbehov by bolo viac....
@tatko_bebe na Slovensku som cca 4-5 mesiacov v roku 😉
Ja verim, ze zmeni..ludia musia zacat mysliet inak..lekari sa budu musiet prestat hrat na Bohov a ludia ich budu musiet prestat nekriticky uctievat 😉 😀
"Najčastejšou príčinou invazívnych pneumokokových infekcií u detí do piatich rokov je sérotyp 19A, ktorý je navyše typický svojou multirezistenciou na antibiotiká, čím môže ohrozovať pacienta pre neskoro indikovanú cielenú antibiotickú liečbu,“ vysvetlil prednosta Pediatrickej kliniky FN v Trenčíne Pavol Šimurka. "Ochranu proti sérotypu 19A, ale aj proti pneumokokovým pneumóniám vo všeobecnosti poskytuje jedine 13-valentná vakcína,“ dodal Šimurka."
Citované zo stránky http://www.gynda.sk/clanok/283/očkovanie-proti-...
Sme v očkovaní a stav slovenského zdravotníctva s ním súvisí naozaj len veľmi okrajovo. Pretože sa očkuje všade v Europe rovnako viac menej a stav nášho zdravotníctva nie je v tejto súvislosti dôležitý.
@adsumus Ty urazas mna ani netusis o danej problematike makke fň 🙂 serotypy kt. sposobuju momentalne realne problemy detom v danej vakcine absentuju. A kedze tato vakcina nieje uplne koser co sa tyka NU tak mam na to svoj nazor. Ludstvo si stale mysli ze ake je jednoduche nabuchat vakciny a problem sa odstrani, ale bohuzial svojou aktivitou si len vyrabame rezistentnejsie kmene, multirezistentne kmene ako S.aureus atd
Ale to je na dlhsiu diskusiu a nie som proti vakcinacii
@aristka halo, ja tam zijem a do takych tem prispievam 😉
Co sa tyka tvojho bratranca, ja tiez nepotrebujem krasnu izbu, vyskereny personal, ale poriadnu starostlivost, ale uctu si zasluzi kazdy clovek a na Slovensku nie vsetci zdravotnici beru pacienta ako svojpravnu o sebe rozhodujucu bytost.
Popravde, vsimla som si (netvrdim, ze to plati 100%), ale povacsine maju problemy s vysetreniami ti ktori neovladaju dobre jazyk, tym sa nechcem nikoho dotknut. Ja som si viac-menej presadila vsetko co som povazovala za potrebne, myslim, ze som bola pre moju MW hysterka 😀 Neber vazne vsetko co sa popise na tychto strankach, nepoznas druhu stranu problemu, nevies ako to v skytocnosti bolo. Co povazujes za potrebne v prenatalnej starostlivosti ty? X ultrazvukov, vysetrovanie zospodu, o-GTT test pre kazdu tehotnu atd? Stoji to nesmierne peniaze, je to zbytocne a clovek nikdy nevie co to moze vyprovokovat....a netvrdim, ze mne niektore veci neprekazali 😉 a ked ti to mam vratit tvojou mincou, aj v Irsku existuju privatny lekari u ktorych sa mohol tvoj bratranec nechat vysetrit.
@adsumus momentalne mame serotyp 19 kt. sice vo vakcine je ale napriek tomu ze realny priklad cela trieda deticiek bola povinne ockovana 13valentnou vakcinou kde 19ma byt, a vs napriek tomu 19tku dostali a v takej agresivnej podobe ze bola multirezistentna. Deticky sa postupne preliecovali viac kombinaciou celkom dlho.. a To su realne priklady.
a v podstate mi je jedno ci Ta to zaujima alebo nie. Nebudem sa Ti tu spovedat, nieco Ti dokazovat alebo Ta presviedcat ani Ta urazat ci nechat sa od Teba urazat.
@tatko_bebe Ale to, čo uvádza ten pán doktor je v rozpore s tým, čo tvrdíš ty a neviem, čím ťa urážam. Ja som ti nenapísala, že si zadubenec, ale ty mne.Že si preverujem tvoje vyhlásenia? Máš tu predsa priestor nato, aby si mi celú vec vysvetlil.
@slniecko77 prist sem na par mesiacov neznamena ze mas kontakt so Slovenskom a vies ako to tu chodi.. bez urazky. Tiez ma to tu uz nebavi a pomaly si balim kufre a odchadzam do Viedne, pretoze ma zaplatia a ked budem byvat na SK tak sa budem mat lepsie..
@adsumus pan prednosta povedal tak to bude asi pravda. To ze pan prednosta potom siel na kongres co mu vyrobca vakciny venoval sa tam uz nepise :D toto je realita dnesnej spolocnosti
@tatko_bebe ale viem porovnat minimalne system v UK a na SVK, narozdiel od niekoho kto nos zo SVK nevystrcil, tiez bez urazky 😉 a kontakt zo slovenskym zdravotnictvom mam viac nez slusny 🙂
Goog luck vo Viedni..
mne sa system v UK po medializiacii ich social uradu a odoberani deti dost znepacil, takze s rodinou by som tam uz nesiel aj ked su mi Briti sympatickejsi ako nemecky hovoriace krajiny

@aristka haha tak s tym nastrihom a oxytocinom, ze nie je podavany rutinne si ma pekne pobavila, asi sa ti o nasich porodnichach prisnil krasny sen, snivaj dalej, nebudem ta rusit 😀