icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zita19
8. máj 2015

@dai spravca informacnych systemov na mestskom urade v BB je pan petot. Vystudoval geograficke informacne systemy.

dai
8. máj 2015

@denduska nechajme to uz... miesas veci ktore spolu nepatria... ty si pisala ze ked maju urgentny pripad tak maju ist k lekarke aj ked ma poradnu... ja som ti pisala ze s urgentami sa chodi na pohotovost... ty si sa pytala naco su teda ordinacne hodiny, ked odporucam pohotovost... odpoved bola s neurgentnymi pripadmi sa da pockat na normalne ordinacne hodiny - nie s nimi obtazovat pocas poradne a samozrejme ani nechodit na pohotovost a tam obtazovat...osobne stale obycajnu horucku ci zapalene hrdlo za urgent nepokladam...

pises ze nie kazdy moze... neviem, ja viem ze vela ludom sa nechce - naco hladat dobru lekarku ked mam jednu minutu od domu , ved potom budem mrncat na internete ake je to vsetko zle ( sama som ti popisala situaciu kedy radsej cestujem niekolko kilomentrov len aby moje deti mali pediatricku podla mojich ocakavani...)

ako pise aristka - popisujes situaciu ako by to u lekarky vyzerat nemalo - proti takemu spravaniu sa treba samozrejme ohradit a nie vyjadrovat falosnu podporu ... moja skusenost aj v normalnom zivote je ze ked chcem nejake spravanie stopnut tak musim byt velmi konzekventna, zial vaecsina ludi ( vzdelani/nevzdelani etc. je jedno ) si bude vzdy vyberat tu jednoduchsiu , pohodlnejsiu cestu slabsieho odporu - ked sa spravanie toleruje tak bude tato situacia zneuzivana....( sama som cez vianoce zazila na kramaroch urgentny pripady co by som tie matky povyhadzovala - dieta tyzden o kasli ale nechcelo sa ist k lekarovi, zrazu na stedry den neordinoval tak bolo treba na kramare, lebo 25teho sa odchadzalo na lyzovacku - tod k popisu urgentu niektorych matiek - lekarka sa nenormalne rozculovala ked sa po 5tich hodinach moje totalne vyhadzane dieta dostalo na radu - 99% pripadov co v ten den mala boli kasliky a zapalene hrdielka ktorym predpisala kludovy rezim a caj...)

dai
8. máj 2015

@zita19 ty si jeho hovorkina?🙂 tak to hej... to je fajn praca, to sa stiha kopu agitacnej prace... a privyrobit si samozrejme tiez treba kedze tam asi slavne platit nebudu🙂

zita19
8. máj 2015

@dai bozechran!!! Ani v najhorsom sne by som toto robit nemohla. Ja som uz dost dlho prekvapena, ze aky kvalifikovany clovek sa vyjadruje k ockovaniu 😖 Ale zas na tom mieste moze nekonecne dlho bezplatne bruzdat po internete a este mu aj plat davaju 😀

denduska
8. máj 2015

@dai haló. Ja som absolútne nikde nenapísala, že majú ísť s urgentným prípadom k lekárovi aj keď má poradňu. Písala som že to tak ľudia robia a to je rozdiel. Niekto to urobí z nevedomosti, niekto nie. Ale bez ohľadu na príčinu žiadna normálna dr.nevyhodí od dverí choré dieťa, ešte keď ju matka prosí o vyšetrenie. A ak to urobí, potom ju roznesú minimálne tu na MK. Iba o tom to bolo, teba odvialo potom na pohotovosti a spol. A môžeme to nechať tak.

dai
8. máj 2015

@denduska jasne... je to aj tak mimo temu🙂 to s tym roznesenim tu na mk mas zial pravdu - tam treba ale potom odporucat sa pozriet na vec aj z opacneho pohladu

ynda
8. máj 2015

@dai taký prístup musí byť super. Tu žiaľ taký výber nemáme. Všetko je na jedno kopyto..
@aristka nechápem, prečo ťa zaujíma, čo tam robia karty mojich detí. Píšem, že to je realita. Nie je jediný v okrese, kt. to takto praktizuje. Takže klobúk dole pred lekármi, ako si opísala. Tu to nikde nefunguje. Tam,kde majú vyhradený čas na poradne, aj tak chodia choré deti. Popr na jednej spoločnej chodbe sú 3 ambulancie vedľa seba, ale tiež nemajú zosuladene poradne. Takže keď aj pred dverami jednej Dr čakajú detičky na poradňu, pred dverami ďalších dvoch je dav kašľa a hlienov. Žiaľ... To je naša poliklinika

petot
8. máj 2015

@zita19 "Podľa seba súdim teba", že?

@dai Články pre mesačník Dieťa píšem po večeroch a cez víkendy. Beriem za to štandardný autorský honorár, čo je asi 30€, podľa rozsahu. Honorár nie je dôvod, prečo píšem. Ešte ťa niečo zaujíma?

zita19
8. máj 2015

@petot kolkokrat sa tu vyjadrujes cez beznu pracovnu dobu zamestnacov verejnej spravy a zas ani vo verejnej sprave nemate asi viac dovolenky ako my ostatni zamestnani u sukromnikov... Takze co?

petot
8. máj 2015

@zita19 Predstav si, že zamestnanci verejnej správy si niekedy čerpajú aj dovolenku.

zita19
8. máj 2015

@petot je pekne od teba, ze svoju dovolenku obetujes pre tvoje bohumile poslanie. Ale ja byt tvojou zenou, tak ta za to vechtom utlciem.

petot
8. máj 2015

@ajana1 Pri Tvojom príspevku ma v širšom kontexte napadlo nasledovné: Vieš čo je zase zvláštne mne? Obraz ktorý vidím už dosť dlho na rôznych diskusných skupinách: Kritikom očkovania (a váhajúcim rodičom) je vytýkané, že sa nemajú sa vyjadrovať k "odborným témam" pretože sú len laici, a majú dôverovať odborníkom. Ale keď povedia konkrétnu skúsenosť s neprimeraným postupom odborníka (lekára), je im vytknuté, prečo ho ešte nevymenili.

Takže laik sa vraj nedokáže vyjadriť ku konkrétnej téme, ale má byť schopný posúdiť celú prácu viacerých odborníkov v plnej šírke a kvalifikovane si vybrať najlepšieho z nich.

Netvrdím, že si niečo také povedala alebo myslela, je to len postreh 😉

petot
8. máj 2015

@zita19 Moja žena je šľachetná a empatická bytosť, tomu ťažko porozumieš.

Ale je pozoruhodné, že si vpadla do diskusie iných ľudí ktorá sa ťa netýkala, a rovno s nutkavou potrebou urážať a riešiť môj osobný život namiesto diskutovania k téme. A nebolo to prvýkrát. Máš so mnou nejaký osobný problém?

zita19
8. máj 2015

@petot ja som odpovedala na otazku @dai , ostatne si zacal rozvijat ty. Vsak si mohol nechat tak. Pokial viem nezavadzala som svojou odpovedou, takze nemusel si ani ty rozvijat veci co su od veci
A osobny problem s tebou nemam, to ti mozem zarucit. V konecnom dosledku si mi dost ukradnuty aj s tvojimi protiockovacimi teoriami aj s tvojimi megaceckovymi radami.

denduska
9. máj 2015

@petot zitka každého diskutujúceho chlapa tu na MK, ktorý jej názorovo nereže, posiela za manželkou, to je jedno o čom diskutuje. Príčinu môžeme len hádať 😅

adsumus
9. máj 2015

@petot kludne sa vyjadruj od rána do večera, ale ked napíšeš do verejného plátku pre matky, že očkovanie nechráni a o týzden už velice píšeš ospravedlnenia, že predsa len chráni, lebo si si nepovšimol jednu študiu,na ktoru ta upozornili čitatelia tak je potom na smiech tvoje poburenie nad skutočnosťou? (vieme o tom len na základe jedna pani napísala), že doktorka si vzala obal z vakcíny, ked vypisovala odmietnutie. Neviem, čo je horšie, zavádzať ludí alebo opisať udaje z obalu. A mamina naočkovaná proti doktorom bude akukolvek situáciu v ordinácii interpretovať v ich neprospech, slovenská mentalita, robiť z druhého debila.

petot
9. máj 2015

@adsumus Mal by som sa asi zakaždým prísť opýtať teba, lebo ty zrejme poznáš všetky štúdie ktoré na svete vznikli 😉

Mimochodom, tá štúdia v konečnom dôsledku nebola až taká podstatná, ale keď je možnosť, že som sa mýlil, tak si to priznám. Tej štúdii som potom venoval celý ďalší článok.

Na okraj, skús mi povedať jeden príklad kedy sa niektorá verejná očkovacia autorita verejne ospravedlnila za nepresnosť, alebo hoci aj úplné nepravdy ktoré povedala.

adsumus
9. máj 2015

@petot Vieš, ja neocenujem, že si písal bludy a ked ta upozornili, že píšeš, tak si ich odvolal, nakolko kopec ludí si opravy neprečítalo. A neočkuju, lebo očkovanie je nepotrebné, čítali v časopise od uja tuhárskeho, ten to robí zdarma a má vela odkazov, ten musí mať pravdu a ešte ked má šlachetnú ženu. Osypky ako?, ked prekonáš, že máš narušnu imunitu až na tri roky?

zimmi1
9. máj 2015

@curious_george ok, len par citacii, preco si myslim, ze oznacujes neockujucich za hlupakov:
-5. máj o 11:01- ...je naozaj neuveriteľné sledovať, koľko ľudí už dokázali konšpirátori zmagoriť... a len žasnem, koľko ľudí je teraz akoby bez mozgu... nerozmýšľajú, len čítajú rad radom tie výplody chorých myslí z bádateľa, slobody v očkovaní a podobných skladov trápností... ale ako sa hovorí, ak sa niečo opakuje 300x, tak je to pravda...
-5. máj o 21:50- aj vy a vám podobní máte leví podiel na tom, že k pediatrom do ambulancií chodia konšpiračnými teóriami zmagorení rodičia, ktorí veria viac bludom a nie medicínskymi štúdiami dokázaným faktom...

dalej sa mi hladat nechce, myslim, ze to je jasne

za pisanie v zenskom rode sa ospravedlnujem, mohla som si to vsimnut, len nejak vzdy predpokladam, ze su tu hlavne zeny 🙂

za to ze podla teba, je viac pozitiv ockovania ako negativ, ta nezatracujem, nesuhlasim, ale to je asi tak vsetko, ako som spominala uz vyssie, vadi mi len sposob tvojho vyjadrovania o "zmagorenych rodicoch"

dalej hovoris, ze tu je minimum mamiciek, ktore maju priamu skusenost a vacsinou to je o JPP- toto nie je pravda, to ze sa kazdy nevyjadruje prave tu( ved kto by uz aj na to mal nervy, obyc. ked sa uz nejaka vyjadri, tak je tu viac menej zvozena, ze vlastne to nie je NU a prejavilo by sa to aj tak, nehovoriac o tom, ze ma pomaly este aj dolozit akej velkosti ma nohy 🙂 aby sa jej vypoved vobec brala do uvahy), neznamena, ze neexistuje, su tu sukromne skupiny pre mamicky s detmi s NU.
deti mojich troch kamosiek mali/maju NU (nemyslim tym teploty 40tky, tych by bolo a okrem toho sa to tu aj tak poklada za normalny prejav)- poznam osobne, stretavame sa, nie je to ze znama mojej znamej a to mne uz pride dost a nie mizive percento.

ty hovoris, ze ja neverim.. mne sa skor zda, ze ty az moc veris ockovaniu, az natolko, ze nie si ochotny pripustit, zeby to mohlo byt aj inak- prv nez budes nieco namietat, myslim ze citacie, ktore uvadzam vyssie to dokazuju, a prave mozno kvoli tejto viere, ako to volas, nestudujes vsetky dostupne informacie s otvorenou hlavou...ale ja chapem, ze je tazke vystupit zo zabehnutych kolaji, bo nam to trepu do hlavy hadam od skolky, cez vsetky stupne vzdelavania, nehovoriac o tlaku medii, verejnej mienky, susedov, babiek 😉 doktorov (ale povedzme si, robia to, na co boli vyskoleni a vacsina nema potrebu problematiku skumat na vlastnu past) a musim povedat, ze ked som citala tvoju vetu 300x opakovana loz, toto bolo prve, co mi napadlo..pchaju sa nam do hlavy urcite informacie uz tak dllho, ze je tazke pripustit, ze nie je vsetko ruzove, o to viac, ze ide o taku globalnu loz.. a teraz ma nechap zle, ockovanie ako take je podla mna prelomovy napad- aj ked to tak uplne nevyslo..skoda.. a tak isto nezdielam nazor, ze je absolutne neucinne, ked sa organizmus stretne s antigenom, tak nejaku odpoved to vyvola..otazka je vsak ze aku, a na ako dlho...vyrobcovia sami uvadzaju, ze tu tzv. imunitu neziskaju vsetci jedinci, a ako vlastne by mala trvat..nuz, ak mas nejaky dobry vyskum na toto, rada si kuknem, ale pochybujem, ze mas.. vystavovat tak male deticky tym mnohym toxickym latkam a kope antigenov v tak kratkom casovom rozmedzi v ramci prevencie, navyse pokial vysledok je naozaj otazny a potencionalne nebezpecny.. ? stoji to za to? ma niekto pravo nutit ta do toho? ma niekto pravo oznacovat ta za zmagoreneho, lebo vidis aj negativa?

kopec citania na vecer, nuz tak dobru noc.

curious_george
9. máj 2015

@zimmi1 ďakujem za moje citácie a aj keď si síce myslím, že to nemá význam, ale odpoviem Ti.

v prvom rade - ty nemáš absolútne ani najmenšieho, naozaj ani najmenšieho poňatia, čo som si ja o očkovaní naštudoval a s kým som túto problematiku konzultoval predtým, ako sme sa našu dcérku rozhodli normálne očkovať. nemám ale ani žiadnu potrebu Ti to vysvetľovať. kto chce, info si nájde...

po druhé - uznávam, že vyjadrenie o zmagorených rodičoch vyznieva možno expresívne, no nič lepšie ma v tom momente nenapadlo. dúfam, že sa mi teraz nebudeš snažiť vyvrátiť fakt, že v poslednej dobe je doslova módou neočkovať a do ambulancií skutočne chodia bludmi nainfikovaní rodičia odmietajúci očkovanie nie na základe konkrétnych skúseností, skutočných dôkazov... ale na základe konšpiračných článkov na už mnou veľakrát spomínaných weboch, ale nielen tam, samozrejme... ďalším obľúbeným kanálom na šírenie týchto hlúpostí sú sociálne siete, ktoré majú veľmi silnú schopnosť ovplyvňovať verejnú mienku. treba si trošku niečo naštudovať o trollovaní a veľmi rýchlo zistíš, ako to funguje a aké ľahké je v dnešnej dobe vyvolať davovú hystériu...

po tretie, trvám na tom, že je minimum mamičiek s reálnymi skúsenosťami s NU. Tvoj argument o deťoch Tvojich troch kamošiek ma v tom len utvrdil, prepáč, efekt tohto argumentu je úplne opačný, ako si zrejme myslela... a teda rovnako ani toto nemá význam ďalej rozvádzať... snáď len toľko, že vyzerá to tak, že máš riadne "šťastie" na NU - hneď u troch kamošiek vážnejšie NU... hm, predpokladám, že to nenechali len tak a nahlásili.

a na koniec... na argumenty typu lekáril, ktorí robia len to na čo boli vyškolení, globálna lož, alebo vystavovanie detičiek toxickým látkam... na to už fakt radšej nebudem písať nič, lebo by som sem iba zbytočne zase vniesol nejaké vášne a to nechcem. ale buď si istá, že tu nájdeš mnohých, čo Ti to olajkujú 😉

pekný večer

adsumus
10. máj 2015

@zimmi1 zaujímavé ako si sa pustila do georga koli zmagoreným rodičom. Ale po prvé, uplne prehliadaš, že on neoznačil všetkých neočkujucich, že su zmagorení, ale len časť a myslím, že vyslovene oprávnenene, ved len napríklad hlava antivax na koníku, verí, že obrna sa nemôže prenášať vzduchom, dalši mi odporúčal, že v prípade tetanu mám nabehnúť do lekárne, zakúpiť si injekčný vitamín c a aplikovať to vlastnému decku do žily,miesto náklusu do nemocky, chápeš? presný návod na zabitie, další mudrc mi píše, že osypky neexistuju, decko nie je choré, bolo popráškované lietadlom, dalšia tu dojde s tým, že vakcína, ked sa nepoužije sa zahreje a dá opäť do obehu, dalšia si myslí, že v zahraničí sa vôbec neočkuju, lebo tam je okčovanie dobrovolné, dalšia zas verí, že vo vakcínach je 80% ortute, dalšia neočkuje, lebo volačo pravdy na tom bude, dalšia neočkuje, lebo nechce nič riskovať, choroby nevie ani vymenovať, tri deti má, dve neočkované, jedno očkované, to jediné je zdravé, ale ona nič neriskuje a tak dalej a tak dalej. a podruhé by ma naozaj zaujímalo ako si ty konkretne dokázala posúdiť, či
@curious_george neštuduje všetky dostupné informácie s otvorenou hlavou, ohánaš sa, že ťa uráža a toto z tvojej strany je čo? označíš ho za zadubenca bez mihnutia oka, len pretože nie je antivax? sedíš mu v hlave, že vieš posúdiť ako študuje, či na zákade čoho? teba nikdy nenapadlo, že to môže byť naopak a zatemnenie máš ty?

lumir711
10. máj 2015

Súhlasíte s náz orom, že tí neočkovaní môžu ohroziť aj očkovaných. Niekde som to čítal. Veď báť by sa mali práve tí neočkovaní, tí čo sa dali zaočkovať by mali byť pred epidémiou chránení? Aký je váš názor na to?

adsumus
10. máj 2015

@lumir711 Okolo desať percent zo zaočkovaných môže ochorieť, záleží podla vakcíny a choroby, napríklad osýpková je vysoko učinná, ochoreju len okolo 1% očkovaných, ale pri čiernom kašli je to viac, ale hlavný problém, su malé deti, tehtoné ženy, starí, chorí, po operáciach, terapiách, takže ked si tu pustíme ochorenia, budeme platiť viac menej všetci. Napríklad čierny kašeľ môžeš prekonávať zas a znova, rubeolu tiež, hlavne v tehotenstve poškodí plod a tak dalej. Po osýpkách máš zničenú imunitu ešte tri roky, do toho chytneš mumps alebo kiahne, môže byť zaujímavé. Tak ale nastupili sme do toho vlaku, vid 88% zaokčovanosť v Petržalke,, padá nam to rovnako ako na Ukrajine a západ si zatial drží vysoku zaočkovanosť. Okrem toho náklady na liečbu budu hradené z našich spoločných zdrojov a tie sa môžu šplhať riadne vysoko.Takže každý nech sa páči k tematike vyjadrovať.

tanusenka
10. máj 2015

@lumir711 ja suhlasim ze neockovani mozu nakazit ockovanych ak je dieta vystavovane neustale detom ktore su nedajboze chore tak podla mna ano moze sa nakazit...

tin007
10. máj 2015

Sprava o cinnosti RUVZ Kosice http://www.uvzsr.sk/docs/vs/2014_VS_RUVZ/Kosice... Zaujmave citanie, napr. taka strana 285 o mumpse: 96 osob ochorelo; 1 neockovany pre vek, 1 nezisteny (pristahoval sa z CR), ostatni ockovani 1 alebo 2x.

evica01
10. máj 2015

331 stran 😕

ynda
10. máj 2015

@curious_george myslím, že čokoľvek sa sem napíše, tak je to prevrátené proti.... či je to proočko, či antivax...
ja ti napíšem, že starší mal NU, na základe ktorých som mladšieho odmietla očkovať, ty si to prečítaš, ale zas len povieš, že je to JPP.... takže tie skúsenosti s NU sa sem píšu, avšak ten, kto sa nad tým absolútne nad tým nezamyslí, im neuverí, pretože všetko je len JPP 😉

adsumus
10. máj 2015

@ynda mna by zaujímalo aké NU mal tvoj syn, že si dalšieho už neočkovala, dakujem.

ynda
10. máj 2015

@adsumus horúčky nad 40 (4 dni vkuse), triaška, febr. kŕče, hurónsky rev, hnačka po dobu pol roka, a rok opakujúci sa zápal HDC. Bolo to po MMR na šiesty deň od očkovania. Ďakujem, že ma nebudeš osočovať 😉

adsumus
10. máj 2015

@ynda prečo by som mala, predpokladáš dopredu? ten zápal hdc mal podla teba z vakcíny? nemá zistenu oslabenu imunitu?