(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@monca1982 ja som nehladala iba na SAV, keby si citala poriadne, tak by si to vedela. Ohladom toho dalsieho-budem strucna-netaraj 😉 ... z mojej strany je tato debata skoncena, aj tak s temou nesuvisi.
@adsumus
@monca1982
ak sa bavíme o molekulárnej úrovni, tak syntetický (v prášku) a prírodný (v ovocí) vitamín C je taký istý. ALE! Ten syntetický je čistý, t.j. okrem tej kyseliny askorbovej tam nič iné nie je. Ovocie však okrem vitamínu C obsahuje vlákninu, minerály, stopové prvky, iné vitamíny, ktoré môžu priamo alebo nepriamo ovplyvniť vstrebávanie a metabolizmus vitamínu C, nehovoriac o vplyve týchto látok samotných na organizmus.
@sanym A čo som akože mala ukázať v plnej kráse? Že ma unavuje furt diskutovať o tom, kto je osoba a aký má morálny kredit, ak tvrdí nejakú vec? Veď prírodné vedy sú o tom, že všetko sa dá dokázať a overiť. Čiže toto tvrdenie nie je problém dokázať, ak sa nezakladá na pravde.
A že moja empirická skúsenosť doteraz bola taká, že to - odvádzanie pozornosti od témy a diskutovanie o blbostiach - robia AV? Ospravedlnila som sa jej, priznala som chybu. Ale fakt by som bola rada, ak by sme sa bavili o tom, čo ten článok obsahuje a nie kto je Adam Roman.
Pretože - či už ho napísal fyzik alebo nie - obsahuje tvrdenie, že na molekulárnej úrovni neexistuje "chemické" a "prírodné" nikde vo vesmíre.
Opakujem, že ja nie som fyzik a ani vedec. Som mama na materskej s patrične vytretým mozgom. Ale nie je to tak dávno, čo som sledovala seriál Cosmos, ktorý robí americký vedec - fyzik Neil de Grasse Tyson. Kde niečo obdobné hovoril tiež. Môžte si to pozrieť, je to zaujímavé: http://www.imdb.com/title/tt2395695/
@zuzkaanicka a @adsumus si už zdvyhli ego a dokázali, že som neschopná osoba diskutovať na takejto úrovni o tejto téme. A že tu trepem dve na tri. Tak by som bola rada, ak by sa pre zmenu oni vyjadrili - možno kvalifikovanešie. Stále to od nich čakám. A to neberiem ako výzvu na ďalšie 3 strany hádok o tom, aká som pixla, ktorá sa zhadzuje a zhadzuje očkovanie, lebo tu píše kraviny. Mám záujem o normálnu debatu. Dík baby, že to budete rešpektovať.
@monca1982 Tak ak mas zaujem o normalnu debatu, tak pis fakty, ktore vies podlozit a nebudes mat problem. Zhodila si sa sama, ja som nemusela ani prstom pohnut. A ako som uz pisala, nasu debatu povazujem za skoncenu, tak ma neoznacuj.
@monca1982 ja som na teba reagovala výlučne lebo ma zaujíma ako sa vyrába syntetický hliník. ináč, prečo sa vyjadruješ k mojmu egu, nemáš o nom povedomie žiadne.
@liebling98 existuje podla teba syntetický hliník rovnako ako syntetické cečko?
@liebling98 Áno, áno! Veľký návrat do témy. 🙂 Presne to sa píše v tom článku. Citujem:
"Molekuly sú až tak elementárne zložky prírody, že nemôžu niesť žiadne stopy svojho pôvodu, nemajú žiadnu individualitu. Všetky molekuly tej istej látky sú v celom Vesmíre úplne rovnaké – nič „rovnakejšie“ už nejestvuje! Vyplýva to aj z toho, že sú tvorené ešte jednoduchšími atómami, ktoré sú ďalej „zložené“ z elementárnych častíc, ktoré sú v princípe nerozlíšiteľné: nijak by sa nedalo zistiť, či ste vymenili dva elektróny (protóny) alebo nie (ak by to, samozrejme, bolo možné). Je to jeden zo základný princípov kvantovej mechaniky, ktorým sa podarilo vysvetliť veľmi mnoho predtým nezrozumiteľných javov (napríklad aj supratekutosť a supravodivosť). Ak sa teda nejaká látka vyrobí synteticky a dokonale, je tvorená presne tými molekulami, ktoré tvoria látku prirodzenú."
A tu o tej čistote:
"Prirodzený atropín sa vyextrahoval z rastliny, v ktorej sa syntetizoval za jej života z anorganických látok, umelý sa vyrába z anorganických látok v chemickom reaktore. Molekuly oboch sú však identické. Je tu len malý rozdiel: atropín, získavaný na komerčné účely z rastlín, nebýval taký čistý ako umelý (extrakt obsahoval mnoho prímesí, napríklad aj skopolamín), lebo dokonalá extrakcia je drahá."
@adsumus presne to isté som chcela napísať ako @denduska Je rozdiel prvok a zlúčenina. O vyrábanie prvkov, konkrétne zlata z iných prvkov tu boli pokusy už od stredoveku. Aj keď je tiež rozdiel prvok a prvok - grafit a diamant, obidva sú len uhlík. Ale tam hrá úlohu počet a usporiadanie medziatomárnych väzieb.
@monca1982 ja plne suhlasim s clankom zahadneho pana fyzika. Ja som dost chapava (aspon si v tomto zmysle dost fandim) a mam aj dost siroky vseobecny prehlad. Takze je mi nad slnko jasnejsie, ze molekula hocicoho je identicka, ci je vyrobena v nejakej fabrike alebo sy vyskytuje v ktoromkolvek zivocichovi alebo rastline. V pripade ucinnych latok lieciv je akurat problem s primesami. V kontrolovanom procese vyroby je mozne maximalne eliminovat neziaduce primesy, co sa pri extrakcii z prirodnych zfrojov neda. Je moj nazor v tomto konkretnom bode nejak odlisny od nazoru zahadneho pana fyzika? Ak ano, v ktorom bode, lebo ja ako citam tak ciram spatne moje prispevky aj clenok pana zahadneho, nejak nevidim ziadne diferencie okrem pouzitia inych slovnych formulacii na vyjadrenie tej istej veci.
@adsumus keby si mala aspon trosku prehlad, tak by si vedela, ze zlato netreba nijakym sposobo vyrabat. Zlato sa vzhladom na svoju absolutne nizku reaktivitu sa vyskytuje v prirode len v cistej kovovej podobe. Zlato ako take, staci iba vhodnym sposobom odseparovet od hlusiny. Zlato sa pokusali vyrabat atak akurat alchymisti, co sa im vzhladom na ich vybavenie, ktore mali k dispozicii nepodarilo. Ciste teoreticky by sa dalo zlato vyrobit z olova. Stacilo by do atomu olova nejakym sposobom implantovat po jednom protone, neutrone a elektrone. Kedze uz jadrova fyzika pokrocila dost daleko, predpokladam, ze by to bolo mozne nielen teoreticky ale ak by sa to rentovalo, tak by to zvladli aj prakticky. ake zlato by bolo synteticke. Ale na podstate atomu by to nemenilo nic. Ta by bola rovnaka ako ta z prirody. Naozaj tu musime temu spamovat traktatmi o metalurgii, chemii a jadrovej fyzike? Podla mna su to absolutne jalove reci, ktore vobec nesuvisia s podsataou problemu.
Mile damy, dolplnim informaciu o vitamine C. Vytamin C je chemicky lavotociva kyselina ascorbova. V prirodnych zdrojoch sa vyskytuje len lavotociva forma kyseliny askorbovej. Pri vyrobe kyseliny ascorbovej sa syntetizuje kyselina ascorbova v jej pravotocivej aj lavotocivej forme v pomere 1:1. Je otazka, ci vyrobcovia separuju zo svojho produktu len lavotocivu kyselinu ascorbovu, ale to nechaju tak, lebo nastastie pravotociva kyselina askorbova nie je pre ludsky organizmus ziadnym doteraz potvrdenym sposobom nebezpecna.
Co sa neda povedat o vsetkych syntetickych molekulach ucinnych latok. Starsie rocniky si spomenu na obrovsku tragediu mnahych nemeckych deti, ktorych mamicky uzivali liek proti tehotenskej nevolnosti. Lavotociva molekula tejto latky bola absolutne neskodna a pomahala pri tehotenskych nevolnostiach, co bolo potvrdene klinickymi studiami pred uvedenim lieku na trh. Zial pravotociva forma tejto molekuly sposbovala malformacie plodu a narodilo sa mnozstvo deti s nevyvynutymi koncatinami. Pri priemyselnej vyrobe (synteze) tejto molekuly sa neodseperovala pravotociva forma molekuly, lebo nikto netusil, ze to moze byt problem.
Nastastie od vtedy sa postupuje pri testovani a schvalovani lieciv inac a ziadny dalsi podobny pripad mi nie je znamy.
@zita19 to ja tu netvrdím, že sa dá zlato vyrábať, to je moncina teoria, o umelom a prírodnom hliníku. som sa doinformovala, bolo to zaujímavé. už sa zaujímam o očkovanie dosť dlho,a le s takým názorom tu ešte nikto nebol. že prírodný hliník je menej škodlivý ako umelý. to som bola poučená až včera a podložené článkom, kde sa slovo hliník nevyskytuje, ale zato sa odhalilo, prečo ludia neveria každej synteticky vyrobenej látke, či už lavotočivej alebo pravotočivej, ja zostávam pri prírodnom cečku, aj ked podla autora som asi zmanipulovaná náboženstvom.
Neviem už ako to mám vysvetliť. Skúsim v bodoch.
1. Bez ohľadu na to, ako získavame hliník, v tejto diskusii sa vyskytujú názory ľudí, ktorí tvrdia, že vakcína je plná škodlivej chémie a hliník, ktorý človek príjme prirodzene z prírodných zdrojov je neškodný oproti tomu, ktorý je vpichnutý vo vakcíne. Táto téma má 340 strán a nejdem to spätne dohľadávať. Ale viem, že to tu v diskusii padlo. Zdôrazňujem, že nejde o moju teóriu a ani názor. Proste to tu AV ľudia písali.
2. Článok, ktorý som sem postla mal byť ďalšou alternatívnou k obrázku o zložení jahody, ktorý som sem dala pred nedávnom. Teda má poukazovať, že aj "prírodné" veci sú plné "chémie". A teda mal klásť nové otázky pre bio ľudí a liečiteľov, čo tu diskutujú a operujú s týmito termínmi.
3. Hliník "prírodný" a "umelý" som použila v príspevku ako vtip. Hliník je symbolom chémie vo vakcíne. Hoci sa tam ani nenachádza, iba zlúčeniny. A slová "prírodný" a "umelý" boli myslené s nadsázkou, viď bod 1.
Neviem, či som to teraz vysvetlila jasne. Ale lepšie to už neviem vysvetliť.
Očkovanie znižuje vyskyt leukémie. http://www.healthcanal.com/cancers/63606-ucsf-l...
Len obrovská škoda, že sa počet leukémií u detí neznižuje napriek plošnému povinnému očkovaniu. Teda aspoň u nás na Slovensku. ☹
@abbey1 kolko by jej bolo, keby že sa prestane očkovať? a ako vieš, že sa neznižila, ved v minulosti detičky mreli ročné, dvojročné, bola som minule na všetkých svetých pri hrobčekoch, veľmi veľa malinkých drobcov pochovaných len z jedného ročníka. tie deti nevedeli prežiť rozne infekcie, takže ani dlhodobejšie následky sa na nich neprejavovali, vedci tvrdia, že opakovane infekcie môžu byť spúšťačom najroznejších ochorení vrátane leukémie, kedže leukemické bunky nevedia vyzrieť na normálne, lebo telíčko bojuje s chorobami, ak som to dobre pochopila, budem rada ak to niekto prečítate a date svoj pohlad.
@adsumus A ty vieš, koľko by jej bolo, keby sa prestalo očkovať? Je tragikomické, že niekto urobí výskum a vyhlási, že očkovanie znižuje výskyt leukémií napriek tomu, že jej počet u detí stále narastá. Je to naozaj zaujímavý pohľad na vec.
Ja nechodím na hrobčeky len na všetkých svätých, tak mám skoro každodenný pohľad na ich počet, aspoň v našom okolí si ešte veľmi dobre pamätám ako ktoré dieťatko tragicky skončilo. Ale to tu budem daromne vypisovať, keďže to nemá nič s tebou pridaným príspevkom.
Očkovanie vraj znižuje výskyt leukémií, ktorých počet napriek tomu neustále narastá. Len na to som chcela poukázať.

@zuzkaanicka A ešte niečo mám potrebu povedať. 🙂 Nikde som netvrdila, že Adam Roman pôsobí v SAV. Túto inšitúciu som dala iba ako príklad. Napísala som "hypoteticky". Viď význam slova: http://slovnik.azet.sk/synonyma/?q=hypotetický
Pretože SAV tiež poznám a viem, ako to tam chodí. Že keď sa niekto prezentuje nevhodnými názormi, alebo kontaktami s osobami, ktoré majú nevhodné názory, ani si neškrtne. Dokonca nemôže publikovať a podobné veci. Osobne som to zažila pri práci na jednom projekte, ktorý nemal so SAV nič spoločné, ale niekto sa s niekým poznal a ten niekto pracoval v SAV a mal vplyv a my sme nedostali finančnú podporu, pretože ten niekto, kto nám ju mal dať sa bál, čo na to povie jeho kamarát zo SAV. Komplikované a tak trochu JPP, pretože o tom viac nenapíšem.
Ale opakujem - to bol len príklad, pretože neviem o koho sa jedná a ani kde pôsobí. Kedysi som pracovala pre človeka, ktorý spravuje stránku humanisti.sk a on mi potvrdil, že ho osobne pozná a je to fyzik. Ale nepovie mi jeho skutočné meno. To je všetko, čo ti k tomu môžem napísať.