(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@123erika aha, takže podľa teba je možné... vyjadril sa k tomu aj obama... mhmmmm, to sú naozaj presvedčivé argumenty, ale tie vedecké štúdie si akosi nedodala...
a prosím ťa, o akej "epidémii" autizmu v usa to píšeš?????? čísla nepustia? chceš porovnávať úroveň diagnostiky autizmu dnes a v minulom storočí? to je naozaj dosť trúfalé... fakt si treba o tom naštudovať trochu viac, nemyslím to v zlom.
http://healthimpactnews.com/2015/obama-grants-i...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10782831463-...
Ale grafy si uz najdi plsss sam, je ich tam viac nez dost...Viac sa k teme autizmus a mmr vyjadrovat nebudem.
@123erika no dávať mi sem americký zdroj podobný našim konšpiračným webom nemusíš... podtitul "news that impacts your health that other media sources may censor!" mnohému napovedá...
žiaľ, aj čt sa už podarilo urobiť viacero prešľapov, takže prosím si nejaké relevantné vedecké štúdie, o ktorých si predtým písala. ak ich nemáš tak nevadí 🙂
žiaľ, tieto veci nie sú sranda, žijeme v čoraz otvorenejšom svete a vďaka klesajúcemu % zaočkovanosti populácie čoskoro budeme možno prekvapení, že tu budeme mať opäť bežne choroby, na ktoré sme už pomaly zabudli, zato naši starí rodičia si na ne pamätajú veľmi dobre...
čo myslíš, čo je alternatíva očkovania a vakcín a kto z toho chce mať prospech??? 🙂
môj názor je, že skôr či neskôr sa očkovania stanú zase povinné, ale inak, než dnes.
Zbytocne tu budeme stale dookola rozoberat suvislost medzi autizmom a vakcinou, ak by tato moznost/toto podozrenie neexistovalo, nezaoberali by sa nim vedci a nerobilo by sa tolko studii..takze tvrdit, ze autizmus s vakcinou suvis nema, je naozaj trufale, okrem toho, je velmi tazke verit studiam, kde porovnali deti plne zaockovane mmr, s detmi, ktore boli ockovane, ale inou vakcinou, pripadne dostali iba 1 davku mmr a teda sa nepovazuju, za plne ockovane..a na zaklade takejto studie usudit, ze autizmus maju deti rovnako ockovane, ako neockovane a teda suvislost s ockovanim vylucit.
Moj nazor je taky, ze ak by sa suvislost dokozala, tak by to bolo vlastne super, pretoze by bolo jednoduche odstranit pricinu (pri vsetkej ucte k takto chorym detickam).
A preto, ako som uz napisala, som ako dovod neockovania uviedla NU popisane v pribalovom letaku...inak by som bola u pediatricky este teraz a jedna druhej by sme ukazovali grafy, cisla, studie a dohadovali sa na relevantnosti zdrojov z ktorych cerpame. Dufam, ze ste to pochopili, snazila som sa napisat to jasne. Svoje rozhodnutie ohladom neockovania urcite nezmenim!
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila přehodnocení vakcín proti HPV virům za účelem podrobnějšího posouzení jejich bezpečnostního profilu.
http://www.sukl.cz/hpv-vakciny-hodnoceni-bezpec...
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pag...
@123erika máš pocit, že tu nikto chce meniť tvoje rozhodnutie?
1. nedodala si vedecké štúdie, o ktorých si písala.
2. to, že existujú štúdie o spojitosti mmr s autizmom je úplne logické. niekto totiž prišiel s tvrdením, že mmr spôsobuje autizmus (dokonca ten niekto už prišiel o svoju lek. licenciu, lebo podvádzal). tie štúdie teda vznikli preto, aby tieto tvrdenia potvrdili, alebo vyvrátili. vyvrátili ich. je naivné myslieť si, niečo v duchu "ak by na tom nič nebolo, predsa by sa také štúdie nerobili".
3. prosím si odpoveď - ako sa zachováš, keď tvoje dieťa ochorie na niektorú z chorôb, proti ktorým sa očkuje (hexou a mmr).
4. prosím si odpoveď ešte raz, nedostal som ju od teba totiž - kto si myslíš, že má prospech z celej tej hystérie okolo škodlivosti očkovania a z toho, aby čo najväčší počet rodičov očkovanie odmietol??? zamysli sa a napíš prosím tvoj názor.
@tin007
Moja kamaratka sa nechala zaockovat proti HPV pred 2 rokmi, minuly rok bola na preventivnej gyn.prehliadke a gynekologicka zistila, ze je nakazena virusom HPV..pred ockovanim ho nemala :( pytala sa, ako to je mozne, ale gynekologicka len pokrcila ramena, ze si to nevie vysvetlit.
Treba si uvedomit, ze vakciny sa testuju priamo na ludoch a testy sa potom vyhodnocuju po rokoch a nasledne sa rozhodne, co dalej- to je dovod, ze sa uz neockuje proti TBC, ze sa upusta od ockovania proti hepB a upravuju sa schemy ockovania. A kludne je mozne, ze sa o 3 roky zo dna na den zrusi aj povinne ockovanie hexou.
@curious_george
Nedodal si studie, ktore by porovnavali neockovane deti vs ockovane a tym by vyvratili tuto suvislost- pretoze take studie neexistuju. Obama sa vyjadril:" nemame epidemiu osypok, mame epidemiu autizmu" a urcite vies, ze zarucil imunitu vedcovi z CDC, ktory priznal, ze udaje ohladom mmr boli sfalsovane v prospech vakciny, tak aby sa zatajila suvislost medzi mmr a autizmom.
Akykolvek link ti tu hodim, budes tvrdit, ze ide o konspiracny zdroj, takze to povazujem za marne...ak na čt budu davat nieco v prospech ockovania, tak to uz pre teba bude relevantny zdroj 🙂 pre teba je konspiracny aj pribalovy letak (ked sa ti to hodi) 🙂
Inak ma zaujima, preco privrzenci ockovania prestali ockovat proti TBC!??
Tiez preco podcenujes slovenske matky- ak sa vie rozhodnut matka vo Svajciarsku, Fr, alebo NL, ci svoje dieta ockovat, pripadne zvazit kedy ho ockovat, preco by som sa ja rozhodnut nemohla 🙂
@tin007
Dosud bylo celosvětově očkováno přibližně 72 milionů osob HPV vakcínami, v databázích nežádoucích účinků je v současné době 95 případů CRPS a 66 případů POTS.
Cílem současného přehodnocení je ověření frekvence výskytu CRPS a POTS po očkování HPV vakcínami a zjištění, zda mají tyto reakce kauzální souvislost s vakcínami. Podle závěrů hodnocení výbor PRAC rozhodne, zda jsou zapotřebí změny textů informací doprovázejících tyto vakcíny, aby byli lékaři i pacienti adekvátně informováni. Po dobu přehodnocování mají být HPV vakcíny používány stejným způsobem jako dosud.
@curious_george
Nasledky ockovania sa mozu prejavit aj o niekolko rokov, v Japonsku bolo hlasenych uz cez 2000 pripadov NU po tejto vakcine, inak tuto vakcinu opat vyraba koncern Merck, tak ako aj mmr napr. Pre mna osobne je nepripustne, aby som sa nechala zaockovat a podstupila tym riziko zavaznych NU, nehovoriac o tom, ze by ma tato vakcina neochranila, alebo co je horsie nakazila by som sa virusom HPV. Urcite tuto vakcinu svojej dcere nedam! Kamaratka to trpko olutovala...
@123erika
Prepáč, ale argumentovať mi tu Obamom, čo povedal, nepovedal... no čo Ti na to mám povedať... snáď len toľko, že predpokladám, že takto považuješ za relevantné a hodnotné všetky vyjadrenia, čo u nás povedal napríklad Fico, alebo iný POLITIK...
Ak mi hodíš link z konšpiračného webu, tak neviem, ako inak ho mám nazvať. ČT rešpektujem, ale to neznamená, že verím všetkému, čo tam uvedú, je to médium, sú to tiež len NOVINÁRI, nie odborníci. Ak by si si dala tú námahu a našla si niektoré moje staršie príspevky, vždy som tvrdil, že zdrojom informácií pre rozhodovanie o očkovaní / neočkovaní pre rodičov v žiadnom prípade nemajú byť fóra, ale ani internet, pretože nie každý je schopný rozoznať kvalitu a dôveryhodnosť zdroja, ktoré články sú konšpiračné a ktoré nie. Tu je dnes veľká móda, že "všetko sa dá nájsť na webe" a je to pravda. Ale pravda je aj to, že okrem tej pravdy je na webe aj množstvo klamstiev, manipulácií, dezinformácií... Preto moja už viackrát opakovaná otázka na Teba - kto si myslíš, že má zo spochybňovania očkovania prospech???
Ja chápem, že nie je ľahké dnes nájsť, a u nás obzvlášť, takých lekárov, na ktorých sa v tejto oblasti môžeme spoľahnúť a dôverovať im. Mnohí sa stretávajú práve s opakom, žiaľ. Ale to neznamená, že takí neexistujú, len treba možno hľadať, oslovovať, konzultovať... Za seba poviem, že takých poznám viacerých a to mi stačí, pretože mi všetci povedali aj A aj B a my sme sa rozhodovali či očkovať, alebo nie a rozhodli sme sa pre očkovanie. A to mi ver, že predtým ako sme sa tak rozhodli, dali sme si veľmi záležať na zisťovaní všetkých pre a proti pretože sme si v živote prešli tým, čím si drvivá väčšina rodičov našťastie prechádzať nemusí.
Prečo by mal pre mňa byť príbalový leták košpiračný?
Vieš, dám Ti sem napríklad tento link z dôveryhodného zdroja a ty mi naň aj tak povieš, že to čo je tam napísané nie je pravda... a tak sa môžeme točiť dokola... ale tak nech sa páči: http://cid.oxfordjournals.org/content/48/4/456....
A na koniec, odkiaľ si prišla na to, že podceňujem slovenské matky? Existujú dôvody neočkovať (napr. zdravotné), ale keď vidím, že sa niektorí rozhodujú podľa "pseudozdrojov" typu konšpiračných webov, mám potrebu na to upozorniť, pretože sa to týka aj mňa, ako očkujúceho rodiča, aké je % zaočkovanosti populácie v mojom okolí...
Doba medzi nakazením HPV a prvými príznakmi može byť až niekolko mesiacov..vzácne aj dlhšiu dobu. Dovtedy nemá väčšina nakazených ŽIADNE príznaky ochorenia. Pred očkovaním ten virus tvoja kamaratka kludne mohla mať len o tom nevedela, nemala priznaky a latentne v nej ,,driemal,,. takže neverím, že ,,gynekologička si to nevedela vysvetliť,, vedela...ale čo jej mala povedať? Nech ,,sexuje,, s ochranou? V dnešnej dobe striedania sex. partnerov má HPV už kde kto a ani o tom nevie a imunitný systém sa s touto infekciou dokáže dokonca vysporiadať u zdravých jedincov. Takže HPV považujem za ,,komerčnu,, vakcínu a tiež by som ju dcere nedala...skor by som ju učila a budem učiť, že nie je ,,matrac,, aby rozťahovala nohy, nechala sa prstovať s nahodnými známosťami alebo po diskotekach a podobne...🙂
Keby ste videli mlade, 35-40rocne zeny, nie doslova asocialne, ktore prichadzaju na onkologiu s Ca cervicis uteri v IIB. Stadiu, t.j. s infiltraciou parametrii (zavesneho aparatu),s pozit HPV 16 a 18, tak by ste sa zaockovat dali. Pri tomto stadiu (alebo potom od III.) uz infiltrovane zvacsa aj organy, ako rektum a mocovy mechur a neda sa to operovat. Kocky mavaju foma par rocne deti a pred sebou nejasnu prognozu.
A tl nie su kocky,co roztahuju nohy, len maju smolu,ze vychytali prave take nebezpecne kmene HPV, lebo obycajne ostatne kmene ma vacsina zien,ale imunitny system sa s tym vue zvacsa celkom dobre vysporiadat.
@sasa1983 mas pravdu, ja v podnikoch a na diske som tiež nevidela žiadne asociálky a vyslovene štetky...pekné, mladé ženy okolo 30 sa tam vrteli ako ,,hadice,, okolo chlapov s jasným ,,sexuálnym posolstvom,,. stačí pár takýchto náhodných známostí a riziko infektu je ,,fajné,, takže nielen vakcína ale aj istá zdržanlivosť, a to čo dnešným mladým chýba - sexuálne zábrany, stabilný partner, nielen abtikoncepcia tbl. ale ak kondm, ...keby sa dalo na to očkovať tak nevaham ani sekundu. Je to ruská ruleta a mnohí ani nevedia že ju hraju...
@curious_george
Ak by sa Kiska oficialne vyjadril, ze stat bude odskodnovat rodiny deti, ktorych zdravie bolo poskodene nasledkom vakcinacie, pripadne, ze vakciny su uplne bezpecne a prinos prevazuje nad rizikom, verim tomu, ze by ho tu mnohi citovali.. Pisala som o autizme v USA, preto som citovala Obamu
Ako hlavny argument som vzdy pouzila pribalovy letak hexavakciny a NU popisane v nom- ako kolaps, strata vedomia, sok, atd
To ze moji znami skoncili po ockovani s detmi na pohotovosti je bohuzial fakt a nie konspiracny pseudozdroj.
Uprimne prajem tvojim detom, aby ockovania zvladali dobre a bez nasledkov, alebo NU.
Suhlasim s tym, co si napisal o lekaroch, aj o tom, ze mnohi rodiacia nie su informovani dostatocne- mne povedala kolegyna v praci, ze oni ockuju a o NU radsej vediet nechce, lebo by sa zlakla a musela by sa rozhodnut, svojej pediatricke veri- aj to je postoj.
Rodicia by mali citat a byt informovani...
@sardinka333 nestaci ti par nahodnych zamosti na prenos hvp ,ale jedna o ktorej si myslis ,ze je ten pravy a mozno prave ten mal pred dotycnou az jedneho sexualneho partnera....
@aristka je mi to jasné... 🙂 možnosť tam vždy je aj keby to bol princ na bielom koni s jedinou predchádzajucou známosťou...napriek tomu je to stale menšie riziko v porovnaní s promiskuitným životom mnohých dnešných mladých.
@aristka je to važne zaujímavé, ak má niekto vo svojom okolí až ,,niekolko,, známych ktorí mali 100% NU po očkovaní...fakt su už ludia ,,zmagorení,,...ale ako sa vraví..,,čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo,, (aj ked netvrdím že žiadne NU nikdy neboli a nie su - žial, to je riziko každého liečiva - aj Ibalginu)
@sasa1983 za mna....nie, nedala by som sa zaockovat, aj keby som ich videla..... konala som tak, aby som toto nemusela riesit...aj ked je mi jasne, ze som vynimka....ale zodpovedam si za svoje zdravie....
@123erika sa mi zdá zvláštne, že kritizuješ (ne)informovanosť rodičov a pritom si ty sama uvádzala včera, že neočkuješ kvoli príbalovému letáku, kde bolo podla teba uvedené, poškodenie nervovej sustavy ale ono to tam nie je, tak neviem aká je tvoja informovanosť alebo dezinformovanosť? nič v zlom, samozrejme, ani ťa nepreviedčam, je mi jedno, či si očkuješ dieťa alebo nie.
@123erika
1. Môžeš mi prosím ťa k tomu citovaniu Obamu,keď už je to teda také dôležité, dať nejaký iný, normálny a dôveryhodný link, okrem toho konšpiračného?
2. Aj tak mi ale nejde do hlavy... ak NU v príbalovom letáku boli pre Teba dôvodom pre neočkovanie, ako sa staviaš k NU v príbalových letákoch k ostatným liekom? Vážne NU sú uvedené v príbalových letákoch mnohých, skoro všetkých liekov a pritom ide častokrát o lieky, ktoré doslova zachraňujú životy... Tak ako? Pri iných Ti to nevadí?
Je mi jasné, že najlepšie je neužívať žiadne lieky, ale tak to v živote žiaľ nechodí a myslím si, že každý z nás raz bude potrebovať veľmi silné lieky s množstvom NU, len aby nám pomohli... Kto ich potrebovať nikdy nebude si môže gratulovať, je to šťastný človek.
3. Ak odmietaš očkovanie svojich detí, mala by si mať nejakú alternatívu - čo to je?
ja by som si ešte dovolila zareagovať na predošlý istý príspevok ohľadne závažnej reakcie na podanú očkovaciu látku v minulosti. Ešte by som rada podotkla, že nie som zanietený zástanca očkujme, všetkých na všetko. Napr. ale svojmu dieťaťu plánujem dať aj meningokoky, a Rotarix sme dali tiež (najslabšia vírusová vakcína zo všetkých a najlepšie tolerovaná). Napr. ak určitá osoba dostane po podaní nap. doxycyklínových ATB reakciu, nech je hociaká (podľa možnosti nie smrteľná), tak to je síce nebezpečné, ale ešte to neznamená, že dotyčná osoba už do konca života nedostane žiadne ATB (dokonca aj doxycyklin napr. Doxybene môže teoreticky dostať pod kortikoidnou prípravou). A už vôbec to neznamená, že tieto konkétne ATB, alebo hociaké iné ATB nemôžu dostávať všetci príbuzní dotyčnej osoby s reakciou. A ani že všetci, ktorí majú v rodine alergiu (alimentárnu, aspiračnú, idiopatickú -nezistí sa na čo a z čoho, sekudárnu..)nemôžu dostávať ATB. Uvádzať, že ak niekto bol očkovaníý napr. na TBC, a mal reakciu, tak preto už ho ebudeme očkovať a ani nikoho ďalšieho z rodiny a najlepšie, ani nikoho z spolubývajúcej populácie je na základe takejto dedukcie trestné a malo by byť postihnuteľné. Saša
Niektore prispekvky sa skutocne nedaju citat a su pre silne zaludky..
Inak ockovat dieta, aj napriek tomu, ze uz neziaduce ucinky na vakcinu malo, tak to sa neodporuca ani samotnym vyrobcom a pochybujem, ze normalna pediatricka by dieta po zavznom NU zaockovala zas, nehovoriac o normalnej matke... Fuj

Tento dokument nevysvetluje pricinu epidemie autizmu v USA, cisla nepustia..kym v r.1980 trpelo autizmom 1 dieta z 10000, dnes je to 1 z 55...v kazdom pripade, urcite na MK su temy ohladom mmr a autizmu, preto to uz tu viac rozoberat nemusime. Podla mna je mozne, ze rovnako ako u cukrovky, moze byt aj autizmus vrodeny/dedicny, alebo ziskany- sposobeny vakcinou/vakcinami.
A to, ze sa sfalsovali udaje a vysledky testov v USA ohladom suvislosti vakciny mmr a autizmu je fakt, vyjadril sa k tomu aj Obama.