icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
curious_george
4. aug 2015

@denduska keď budú iní vážiť slová, budem aj ja, aj keď si nemyslím, že by som ich nejako extra nevážil, ale tvoj názor akceptujem. čo sa týka mojich vraj sarkastických poznámok, nesúhlasím, ale aj tento tvoj názor akceptujem.

problém je, že tu sa naozaj nedá normálne diskutovať a mám silný pocit, že normálne tu píšu len odporcovia očkovania (bez alternatívy) a nenormálni sme my všetci ostatní...

slovo rozmaznanci som napísal do úvodzoviek, iste si si všimla, ale čo je podstatné je to, že si za tým stojím. obrazne som tým totiž myslel to, že všetci čo tu žijeme sa tvárime ako najväčší majstri odborníci, no nemáme vôbec potuchy o tom, čo sa deje vo väčšine sveta. hlavné je, že tu ideme mudrovať a dávať do súvislostí okolnosti okolo očkovania tu a v ugande... to je čistá katastrofa a môže to robiť len niekto, kto to robí účelne... možno vám to tak nepríde, ale aj my tu na slovensku patríme do cca 10-15% najvyspelejšej populácie sveta... tak asi si viete predstaviť ten zvyšok... oči by mnohým otvorilo naozaj len to ísť napríklad do afriky do prostredia medzi bežných ľudí tam žijúcich a ja vám garantujem, že by tam nikto z ľudí tu na koňovi neriešil príbalové letáky, alebo možné NU s výskytom 1:100 000 a podobné...

a teda ešte raz, keďže sme v téme o očkovaní, obrazne povedané rozmaznanci sú podľa môjho názoru všetci tí, ktorí nedokážu (alebo nechcú) reálne posúdiť rozsah prínosu očkovania v jeho doterajšej histórii pre ľudstvo ako také. hlavnou témou sú namiesto toho "problémy" typu príbalové letáky... a súhlasím so sašou, hrdinstvo drvivej väčšiny z nich sa skončí akonáhle budú konfrontovaní s ťažkou životnou situáciou súvisiacou so zdravím... čo dúfam, že nikdy nenastane a budeme si tu môcť spokojne diskutovať aj naďalej... 🙂 posledných 8 slov bol sarkazmus, áno.

dai
4. aug 2015

@sorciera24 dojal ta? tak to je mile 😀 fakt si mimo... aspon ze to si si pripustila...inak do pozicie vsevediacej co sa ockovania tyka sa kladies jedine tak ty a este 2-3 nicky ma napadaju ktore su v kazdej teme o ocko, viac menej tie temy vytvaraju a rozvijaju a stale dokoliecka to iste...
ja som sa ani teraz - co bol po dlhom case moj prispevok do tejto temy nevyjadrila k teme ockovania, ale k prispevku o hrani sa na hrdinov ktory tu pridal curios...cize opaet nikoho nepoucujem 🙂
@denduska mozem vediet komu som sa kde vysmievala? ak by si mohla konkretne...
zial ty podcenujes to ze nie vsetci ludia su rovnako vzdelani, s rizikom ze pre teba socieru a inych obhajcov neockovania budem zniet neviem ako arogantne - trosku treba akceptovat aj fakt ze sem casto chodia rodiace deti ( zeny 17,18 - jasne, super ze rodia take mlade ale najst nieco ako ucelenu osobnost s jasnym nazorom v tom veku je skor vynimka... detto zeny ktore nevychodili ani zakladku, zenu pre ktore je nazor na MK posvaetny etc. - toto nevnimat je podla mna alibizmus najhrubsieho zrna - taketo zeny si nazor nevytvaraju kriticky, oni ho prijimaju... a este ked citaju ze denduska je lekarka - bez toho aby ozrejmila ci robi plasticke operacie, onkologiu etc. ... tak to uz bude uplne nazor najsamlepsi... )

sorciera24
4. aug 2015

@dai ako iste citas, ani ja som sa nevyjadrila k ockovaniu ci neockovaniu...to je uz na kazdom, ja na to uz davno nazor mam....ale vyslovene na prispevok adresovany k denduskinmu vzdelaniu, ci profesii..... (temy nevytvaram a uz duplom nikoho neprehovaram ci co...vsevediaca isto nie som.....) nemam na to cas a uz ani chut.......
ale opat som sa utvrdila, z emoja intuicia (ta prvotna) ma v ludoch nikdy nesklame....zatial nikdy....zbohom dai;)

dai
4. aug 2015

@sorciera24 aj tebe zbohom 😉 svoju bohorovnost si opaet dokazala svojou poslednou vetou - gratulujem k tvojej intuicii 😔

denduska
4. aug 2015

@dai varím obed, prepáč nemám čas a nebudem ti osviežovať tvoju krátku pamäť. Kde som ja tu písala, že som lekárka a teraz poďte všetcia poslúchajte moje rady o očkovaní? Ešte som sa s koňom nezrazila, prepáč.

dai
4. aug 2015

@denduska pisala to sociera - ak to nie je pravda tak sa ospravedlnujem - jej slova som vnimala ako pravdu v tomto...

sorciera24
4. aug 2015

@denduska prepac, ze som vytiahla tvoju profesiu.....uz chapem, preco si ju tu nevystatujes....odpravedlnujem sa...

denduska
4. aug 2015

@dai ďakujem, ale nemusíš 😉 Len si uvedom prosím, že aj medzi lekármi su len ľudia, ženy a matky, otcovia atď, ktorí chcú diskutovať s ostatnými bez nálepkovania ako normálni ľudia. Pretože dennodenne stáť medzi dvoma kameňmi ako - vy najlepšie viete, robte so mnou čo chcete - a druhým extrémom - a vy ste kto? Ako sa voláte? Môžete toto robiť? A toto? A prečo nerobíte toto a tak? A hentak? A toto mi nemôžete. Budem sa sťažovať.- je strašne vyčerpávajúce.

denduska
4. aug 2015

@sorciera24 v pohode, ty môžeš 😀 aj tak by ju niekto zniekadiaľ okopíroval. To z mojich naivných čias,keď som myslela,že ľudia si chcú hlavne pomáhať 😀 moja chyba.

dai
Odpoveď bola odstránená
dai
4. aug 2015

@denduska zaujimave ze chces otvorene diskutovat ale sasinu ponuku na diskusiu si odmietla - radsej ides diskutovat so socierou ktorej extremny nazor na ockovanie je asi kazdemu na MK dost znamy - ale tebe to nevadi 😉

sorciera24
4. aug 2015

@dai nie , nie sme...len ju aj poznam (narozdiel od teba)
extremny nazor?....co ej extremny nazor?.... lebo ja nie som vysostne proti ockovaniu.....(moj starsi syn je ciatocne ockovany....a dokonca pripustam moznost, ze v buducnosti aj zaockujem....zavisi od strasne vela faktorov...do kt. ty nevidis...)...ale halvne, ze vies aky mam ja extremny nazor..... 😎 usmevne 😅
YES! co este o mne vies?

dai
4. aug 2015

@sorciera24 mozno tolko co ty o mne - a pozri - uz si vedela na zaklade toho napisat ze ta intuicia nikdy nesklamala 🙂
tu sa prezentujes ako odporca ockovania nepripustajuci alternativy - aspon to si pamaetam z cias kedy som tieto otazky riesila a citala si skusenosti inych mamiciek ( a tento tvoj nazor som citala v mnohych temach o ockovani - nasla som ta v kazdej - preto pisem extremny lebo do tychto tem prispievas naozaj hojne...) ako som pisala snazim sa tieto temy obmedzovat lebo este nic pozitivne nikdy nezrodili podla mna

sorciera24
4. aug 2015

@dai je fakt,z e problemytike sa venujem uz vyse 5 rokov...komplikacie mojho syna ma k tomu nakopli.....(skoda, ze to muselo az tak dojst).....neviem ake alternativy myslis......to, ci niekto ockuje je len jeho vec a ja ho rozhodne nepresviedcam...to, ze kazda minca ma 2 strany je fakt...aj toto.....to, ze su tu rizika i benefity je tiez nad slnko jasne.......a to, ze momentalne neockujem nie je podla mna extrem...(ale sorry, syna si dorazit nedam....)

curious_george
4. aug 2015

ako sme sa pekne z ugandy dostali späť domov k našim problémom 🙂

dai
4. aug 2015

@sorciera24 mozno tych 4-5 rokov dozadu je cas kedy som tuto otazku riesila...pamaetam si na tvoje prve prispevky a ako to nazves tak to nazvi - posobili na mna konkretne extremne ( bolo tam vela vyjadreni typu ako si dala momentalne do zatvorky ) - dnes ja osobne prvykrat citam z tvojej strany prispevky typu ze beries aj benefity ockovania ( preto ta mam v hlave aj velmi silno zaskatulkovanu ako silneho odporcu ockovania - ako som pisala, nielen z tohto fora...)

sissmiss
4. aug 2015

@veronikacejpkovaug prosim ta, ak by si mi vedela dat odpoved na moju otazku ako je to v ugande s ockovacimi preukazmi. Spomenula si ich, ale zaroven aj to ze nikto nevie kto cim bol kedy ockovany alebo ze nemaju id a nevedia kolko ich je atd...Ako to je?

sorciera24
4. aug 2015

@dai ano, beriem...ale mozne rizika u mna stale prevysuju tieto benefity.....to, ze som sa podla teba vyjadrovala/vyjadrujem extremne (uhol pohladu....aj ty mozno niekde v inych temach....)......ok, beriem...ale clovek, kt. azzije take negativum po ockovani, je prirodzene tak nabudeny......(dam ruku do ohna, ze by tak reagoval kazdy)......s odstupom casu, sa neriadim podla zvastov MK äco som sa nikdy, obehla som si roznych odbornikov).... a ano,s tale zatial neockujem....ani ejdneho......(ale je mi uplne jedno, kto ano).......

dai
4. aug 2015

@sorciera24 je to dost mozne... vdaka bohu som v podobnej situacii nebola, zazivam samozrejme ine velmi vazne ochorenia v blizkom okoli - aj tu sa ale snazim nehladiet na ich povod striktne hlavne ked previazanost nie je jasne dokazana...Je mi jasne ze ty sa neriadis tym co tu citas a mas svoj vlastny nazor na tuto problematiku - ale to prave som sa snazila napisat - ze prezentaciou vlastnych prispevkov ktorym davame urcitu vahu dost ovplyvnujeme ludi ktori nie su rozhodnuti, nemaju vzdelanie, nemaju nastudovane, nemaju zaujem o vlastne studium etc. ... cize je dobre jasne odkazovat ci ide o vlastny nazor, alebo o nazor podlozeny niecim - ak podlozeny dat zdroj etc.

tin007
4. aug 2015

@curious_george Nesuhlasim s tebou, ze preco riesit ockovanie v Ugande tu na slovenskej stranke.
Este pred par rokmi boli novorodenci ockovani proti TBC v porodnici a mnohých rodicov sa nik nepytal, ci s tym suhlasia, resp. ockovanie pre dieta chcu. Velakrat len prisla sestra a vratila matke zaockovane dieta, resp. zavolala matku, aby isla dieta pocas ockovania drzat.
A ked budes namietat, ze ako to mozem tvrdit, tak ja som osobne jedna z tych matiek, ktorej tak doniesli zaockovane dieta. A ziadne podpisovane informovaného suhlasu sa nekonalo, ani len otazka, ci suhlasim, resp. informacia, ze idu ockovat

curious_george
4. aug 2015

@tin007 prečítaj si, prosím, moje alebo aj iné príspevky k tej téme, lebo zjavne si nezachytila podstatu, o čom som písal...
ibaže naozaj chceš naďalej porovnávať situáciu s očkovaním v krajine, kde ľudia ani nemajú ID, kde nikto nevie kto bol na čo a kedy očkovaný s krajinou, kde v danom čase bolo dané očkovanie normálnou súčasťou systému a teda aj očkovacieho kalendára...

tin007
4. aug 2015

@curious_george V aplikacii ockovania na Slovensku a v Ugande nevidim velky rozdiel; zjednodusene pisem, ze aj na Slovensku prebiehalo a prebieha ockovanie bez suhlasu rodica, bez jeho poriadneho informovania a s nátlakom a tak isto (resp. horsie) je to v Ugande.
Nevidim rozdiel medzi vyhrazanim sa, ze bude sirotinec zatvoreny, ak nedaju jeho manazeri deti ockovat a vyhrazanim sa "socialkou" na Slovensku s tym, ze ta dieta odoberie rodicom, alebo ze sa dieta nedostane do skolky.

veronikacejpkovaug
4. aug 2015

@sissmiss ano pokazde kdyz je dite naockovane, dostane to bud do daneho ockovaciho prukazu, ktery je vystaven tou klinikou a nebo se to i napise na kus papiru.
Kazda klinika da jiny ockovaci prukaz. Takze jedno dite jich muze mit hned nekolik.

Kdyz jsme napriklad dostaly miminko kteremu zemrela maminka po porodu, zdravotni sestra ho hned po narozeni naockovala proti tuberkuloze a to nam prislo napsane na kus papirku i s miminkem, tim myslim.. na kus papiru od sesitu.

curious_george
4. aug 2015

@tin007 ak v týchto veciach nevidíš rozdiel, tak ja Ti naozaj nemám k tomu čo napísať.

tin007
4. aug 2015

@curious_george Je to moj nazor na vec, ja ti tvoj neberiem, ani pisat mi uz nemusis.

sissmiss
4. aug 2015

@veronikacejpkovaug dakujem za odpoved. Takze je to asi tak ze je v tom bordel, strati sa listok, kde je napisane jedno ockovanie a knizocka kde je napisanych dalsich 5 a dieta zaockuju este raz siestimi? Alebo aj ked knizka ci kusok papiera su, tak sa preockovava lebo prisli vakciny? Vies aky je zhruba ockovaci kalendar na cz/sk? Mas pocit ze podobny format sa dodrziava aj v ugande? Je technicky mozne mat nejako podlozene vyhlasenie ze v ugande zomrelo niekolko tisic neockovanych ludi na osypky? Alebo tam zomieraju aj ockovani (ak si to ty zazila osobne na klinike kde pracujes, ze ludia ockovani prpti osypkam snad pat krat a zomru na ne (dostanu osypky a zomru na pridruzenu superinfekciu). Resp....dostavaju osypky aj ti ktori su proti nim ockovani?

tin007
4. aug 2015

@sissmiss V tabulke 1 je platny ockovaci plan Ugandy http://www.nationalplanningcycles.org/sites/def...
Nemozem pisat za Veroniku, napisem ti, co viem, lebo som sa na to uz pytala; Veronika nepracuje na klinike (tam bola ako sprevadzajuca osoba/zakonny zastupca niektorých chorých deti, ked boli hospitalizovane), vedie neziskovu organizaciu Whisper, ktora prevadzkuje sirotinec a skolu (1. stupen) v Ugandskej dedine. O osýpkach u nich v skole a sirotinci pisala par stran dozadu; dostali ich aj ockovane aj neockovane deti.

sissmiss
4. aug 2015

@tin007 vdaka...neviem najst ze kedy v akom veku sa ockovania opakuju, nasla som len tu tabulku kde sa spomina ze measles jeden krat v 9M. (Atd).

tin007
4. aug 2015

@sissmiss
Podla toho, co som nasla, tak potom ockuju dievcata a zeny okolo 14-15 roku a tehotne zeny.
Tu je k tomu brozurka http://www.path.org/vaccineresources/files/Ugan...

Vyberam zo zadnej strany z tzv Prime messages:
The vaccines are safe, effective and free; and they are available at government and non-government health
facilities.
It is safe to immunise a sick child.
Additional doses of vaccines during special immunisation campaigns strengthen children’s immunity against diseases. Support special immunisation campaigns in your area.

denduska
4. aug 2015

@dai S tebou nemá význam diskutovať. Pretože neviem prečo odo mňa konkrétne očakávaš (a to nielen ty), že len kvôli svojmu zamestnaniu mám zodpovednosť za všetky virtuálne osoby čítajuce toto fórum. To hádam nemôžeš myslieť vážne. Mne je úplne jedno kto tu čo píše a kto to číta, mám zodpovednosť za to čo píšem ja. Nie som tu za žiadne odbory, skupiny, či organizácie. Zodpovedná som za ľudí, s ktorými reálne prichádzam do styku v práci. A môžem ti pripadať neviemako divná, ale spasiteľský komplex nemám. A ak je niekto naozaj tak, nazvime to jednoduchý, že by sa nechal troma riadkami tu presvedčiť ako smrtiacom očkovaní, tak som presvedčená, že ho za také isté tri minúty presvedčí pediater o jeho prospešnosti, a poznám dosť takých prípadov. Išli odmietnuť očkovanie a vrátili sa ešte aj s nepovinnou vakcínou. A neodmietam diskusiu. Odmietla som diskusiu štýlom "ja som doktor, kto je viac". Nechápem totiž, čo nové si z nej ja mám potom odniesť. A že niekomu nejde dokopy moje zamestnanie a môj názor a potrebujú ma preto zosmiešňovať...ať je libo 😉
P.S. Sorcieru poznám roky. Tak prepáč teda, že diskusiu s ňou vediem v kamarátskom duchu. A či očkuje mi je úplne jedno.