icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
denduska
4. aug 2015

@curious_george problém je len ten, že drvivá väčšina ľudí (aspoň tu) sa v ťažkej životnej situácii súvisiacej so zdravím neocitne kvôli neočkovaniu (aj keď nejakí sa určite nájdu aj keď možno nie hneď). Preto sa mi takéto zovšeobecňovanie zdalo trochu uletené ale ok. A máš pravdu, byť niekde u "divochov", určite neriešim príbalový leták ani NÚ. Totiž neriešim ani očkovanie. To mi totiž určite pomôže keď tam budem umierať od hladu a smädu.

adsumus
4. aug 2015

@veronikacejpkovaug mna by ešte zaujímalo, či si ty zákonny zástupca detí, ktoré su v tvojom sirotinci ubytované alebo su zákonni zástupci ich rodičia, v prípade že su mrtvi, kto je ich zákonný zástupca. Dakujem.

evittam
4. aug 2015

@curious_george Ako ty vies o com mam alebo nemam "potuchy"?!
@sardinka333 Tvoja "velka pravdepodobnost" je len dalsia odpoved lekarov a tych,co sa im pacia dnesne vakciny na presne to co je faktom- a to je,ze vakcina ti nezaruci ochranu. "Lahsi priebeh" je len o imunite a nie o nejakej vakcine.

curious_george
4. aug 2015

@evittam žiješ v afrike? ovládaš tamojšie reálie? si súčasťou tamojšieho systému zdravotníctva a vecí, o ktorých tu bola reč? ak nie, tak mi prosím neadresuj poznámky tohto typu...

curious_george
4. aug 2015

@denduska ok beriem, ale ľudia (a hlavne deti) tam neumierajú len od hladu a smädu...

jurko77
4. aug 2015

Ja som za očkovanie,je to jediná dobrá vec čo v našom zdravotníctve zostala.A nechápem tych rodičov,čo nedaju zaočkovat svoje deti,v prvom rade nech si uvedomia že tým škodia hlavne svojim detom.

evittam
5. aug 2015

@curious_george Nereaguj na moje prispevky a nebudes musiet vypisovat podobbe ziadosti.

pipilota33
5. aug 2015

@curious_george
@tin007 zaujala ma ta Uganda. Vzhladom na zvysovanie migracie ludi z krajin tretieho sveta, je to pre nas naizaj aktualna tema. Akurat predvcerom vecer bol na SRO rozhovor s profesorom Krcmerym (kto nepozna, je to lekar, ktory spoluzaklada a organizuje liecebne, nemocnice v Afrike)... Hovoril o tom, ako nabozenski extremisti zabijaju zdravotnikov, ktori prichadzaju ockovat deti. Vnimaju to ako jeden zo sposobov americkeho bio utoku. Profedor hovoril o cislach, o tom, co sam zazil a ake stastie maju nase deti, ze netrpia na ochorenia, na ktore sa tam umiera.... Tiez upozornil na navrat uz vymiznutych ochoreni prave v suvislosti s migraciou, pricom sa netreba spoliehat na karantenu a izolaciu v taboroch. Ti ludia chcu prezit a urobia cokolvek, aby sa dostali do ineho sveta.... No, bolo by to na dlhsie. My mame prave pred ockovanim MMR a som stale na pochybach. Ale toto ma dost naklonilo k zaockovaniu. Svet sa meni 😒

adsumus
5. aug 2015

@pipilota33 To je reálne, čo hovorí pán profesor. Tri europske krajiny hlásia prípady záškrtu u utečencov, celkovo 9 ludí. Nemecko, Svedsko a Dánsko. Neverím, že niekto, kto zhliadne ako vyzerá táto choroba, si môže myslieť, že je to lepšie ako zaočkovať.

sissmiss
5. aug 2015

@pipilota33 ja nerozumiem jednej veci- ti africania su zaockovani proti osypkam aj 5krat a predsa ich dostanu. Ako je to mozne? Ak uz neplati to, ze ockovanie chrani pred ochorenim (ak to neplati, neplati ani bajna kolektivna imunita, lebo je postavena na teze, ze drviva vacsina ockovanych neochorie pri kontakte s chorobou), ale len zmiernuje priebeh ochorenia, kde su na slovensku ti co maju lahky priebeh osypok? Verim ze sa nieco casom vyskytne, ak zaockovanost klesne pod urcite zisky, ale zatial...kym tu osypky nie su, tak ockovanie chrani, ked tu osypky budu, tak ockovanie chranit prestane?

curious_george
5. aug 2015

@evittam Ty si ale vtipná, hlavne že ty reaguješ, však? Mimochodom, v tom príspevku, ktorý ti tak vadil som napísal, že VAČŠINA ľudí sú v úvodzovkách rozmaznanci, ktorí nemajú potuchy, čo to je bojovať o život...

Ak medzi tú väčšinu nepatríš, tak naozaj nevidím dôvod, aby si mi písala "Ako ty vies o com mam alebo nemam "potuchy"?!"? Adresoval som ten príspevok Tebe? Kde sme, v škôlke a hráme sa tu so slovíčkami? 🙂

aristka
5. aug 2015

@sissmiss ty si nieco nastuduj o ockovani staci ti aj tychto 368 stran a potom sa nemusis pytat tieto otazky ,plus co sa tyka temy afrika ,zjavne ani sam nick netusi co bolo tym detom cudzincami pichnute ,kedze tam neboli ani pritomny ....takze o pichani 5krat proti osypkam neviem kde si vycitala ....

adsumus
5. aug 2015

@sissmiss Tí Afričania ešte v roku 2009 zomierali na osypky v počte 6000 detí ročne, potom tam rozbehli obrovsku očkovaciu kampan a dnes tam deti nezomieraju a že su zaočkované aj 5krát to máš odkial taku informáciu? Tuná, čo písala veronika a potom sa ukázalo, že jej deti nepichali zdravotníci, ale ani nevie kto a ani nevie, či ani nevie, čo im bolo pichané.

adsumus
5. aug 2015

Obrázky z Afriky ako sa tam očkuju detičky, aby neumierali na osypky. Toho roku ich zomrelo 267 v provincii Katang, v Demokratickej republike Kongo.
http://www.msf.org/article/drc-msf-has-vaccinat...

evittam
5. aug 2015

@curious_george Ja som reagovala na tvoj príspevok zo včera - a áno adresoval si ho aj mne - ale v škôlke si asi ty, keď pravdepodobne nevieš čo píšeš a komu. Ja som tebe predtým ani nepísala a ani som ťa nijak nikde nespomínala. Prosím, viackrát ma neoslovuj,nereaguj a ani nič podobné, nemám záujem o debaty s tebou. Ďakujem.

curious_george
5. aug 2015

@evittam prepáč, máš pravdu, mohlo to tak vyzerať, ale tebe bola adresovaná len prvá časť toho príspevku ako reakcia na tvoj predchádzajúci príspevok.
tá druhá časť, na ktorú si ty reagovala, bola myslená vo všeobecnosti ľuďom tu na koňovi, nie tebe osobne.

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@pipilota33 Wow ja byla v 9 africkych zemich, a nevim ze by tam teroristi zabijeli lidi co ockuji. To jsem jeste v zivote NIKDE NIKDY NESLYSELA!!!! To mi je trosku k smichu!

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@adsumus Zakonnym zastupce je nase domov/ neboli NGO v te dobe co jsou u nas ubytovane. Jinak jeste jednou podotykam ze tam neexistuje ZADNA sepsana dokumentace ohledne zakonnych zastupcu kdo je kdo - to jenom mame u NGOs ale kdyz nekomu zemre matka, zakonnym zastupcem se automaticky stane kdokoliv kdo se o dite stara. Je to neformalni, nikde se to neeviduje.

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@adsumus deti v africe trpi uplne jinak nez deti nekde jinde. Plno deti ma HIV akdyz uz i tak velice tezce nemocny HIV pozitivni clovicek, dostane cokoliv i rymu, tak zemre.. rikaji co ty deti zemrely na MEASLES ze byly treba HIV pozitivni?? Normalne zdrave dite ti jen tak nezemre. Taky nezapomen, tam je uplne jina hygiena, deti tam ji i odpadky aby se najedly. Maji prujmy atddd a MEASLES (osypky) ma snad skoro kazde dite! Fakt nechapu co se tady tak silene vsude zastrasuje??

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@sissmiss :D nevis ze se rika ze ockovai neni 100%? Kdyz jsem se pred lety ockovala na muj prvni vylet do afriky, tak mi rekly ze jsem dotala Typhoid (coz byla blost), a rekli mi ze ockovani neni stoprocentni. Tyfus to nebyl, byla to malarie, malarii mi nepoznali jelikzo jsem tehna brala antimalarika. Nakonec jedina tridenni lecba na malarii mi pomohla. Kdybych tu mela vypravet o tech nemocech na kterych se ockuje, napriklad na TB, uz byste chapaly ze lekari silene zastrasuji. Samy tomu veri.

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@sissmiss Tam se nic nedodrzuje, kdyz neprijdou na schuzku na preockovani, nikdo je nehleda. Nikdo ani nevi adresu. Tam adresy neexistuji. Ano, lidi je radeji naockuji znova. Jeste jednou podotykam, statistikam se neda verit, jelikoz ja 90 procent ugandnskych klinic nevede, a maji v tom bordel. My jsme registrovana NGO a CBO (Community Based Organization) a jenom ti v tech kancelarich nekolikrat 'stratili' nase desky! Tam to neni evidovany ani v pocitaci. a to jsme International Non Government ORganization a oni to nemaji v pocitaci???!! Tak co by mely mit udaje o ockovani? To ma mozna jenom tak UNICEF a tito lidi co si to eviduji koho kdy naockuji, a samozrejme nejaky soukromy NGO (jako jsme my) co si vedou statistiky a vse dokumentuji, ale samotny stat? Neexistuje. Tam jdes na polici, a tam si vse pisou na papir rukou. Pocitace?hahaha

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@ajana1 Ne nebojim! 🙂 Tam se bojim jenom dopravnich nehod, a mozna tak unosu a vrazd, a teroristickych utoku. Ty jsou vyhlasene tak 2x do mesice.. Jen tak pro zajimavost.. jsou vyhlasene proti Americanum, Britum a Francouzum

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@sissmiss William tuto kartu dostal ve statni nemocnici - je to jakoby ockovaci prukaz. Vidim to poprve. Je to asi novinka.

sissmiss
5. aug 2015

@veronikacejpkovaug kokso, obdivujem Ta. A dakujem za to co robis. Ako clovek cloveku, ja takej obety nie som schopna a som vdacna tomu kto je

veronikacejpkovaug
5. aug 2015

@sissmiss Dekuji moc moc moc. Musime si v zivote pomahat a ne se porad jenom skadlit, pomlouvat, obvinovat a urazet. Chapu ze ockovani je velice horke tema, a bohuzel ti lidi co pro ockovani jsou ze vsim vsudy jsou take ti co nejvice vulgarneji napadaji ostatni. Taky jsem takova byla do te doby nez jsem treba do te afriky prijela a zjistila ze vse je uplne jinak nez se vypravi u nas v Evrope (a to ne jenom o ockovani ale uplne o vsem). 😲

curious_george
5. aug 2015

@veronikacejpkovaug ďakujeme za vykreslenie situácie v afrike, ja ale stále nechápem, aký má súvis to, že je tam vo všetkom bordel, že nikto o ničom nevie, že sa tam nič neeviduje, že sa tam očkuje hlava nehlava... aký to má súvis s tým, o čom sa diskutuje v tejto téme?
a mimochodom, musela by si si tu toho prečítať trochu viac, aby si videla, kto tu koho napáda a hlavne, kto koho straší...

abbey1
5. aug 2015

Pozerám, že tu admin robil nejaké čistky. Uvítala by som vysvetlenie, čo bolo v mojom príspevku urážlivé. Admin sa asi nevyjadrí, tak by sa mohla tá dotknutá duša, ktorá príspevok nahlásila. 😉

aristka
Odpoveď bola odstránená
adsumus
6. aug 2015

@veronikacejpkovaug neviem, čo považuješ za zastrašovanie, že sa informuje, že ešte v roku 2009 zomrelo v ugande 6000 detí na osypky? teraz už neumieraju, po masívnom očkovaní, čím to je, myslíš, že tie deti su menej hladné, alebo maju menej aids, píšeš, že si nikdy nepočula o zabíjaní zdravotníkov,ktorí sa snažia očkovať deti tak ti posielam nejaké linky http://www.bbc.com/news/world-africa-21381773

tin007
6. aug 2015

@veronikacejpkovaug Nasla som letak, ktory je sice starsi (2002) ale hovori o tom, ako ma byt vykonavane ockovanie v UG, ked si pozries hlavne zadnu stranu, tak bude vsetko asi o dost jasnejsie http://www.path.org/vaccineresources/files/Ugan...