(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus Co tu stale trepete o specifickej situacii??? Sme krajina v EU a eurozone. Mame pristup k najkvalitnejsej pitnej vode v EU - doslova sa v nej kupeme a sprchujeme (svetovy nonsens). Kedze cca 50% obyvatelstva zije na vidieku a v malych mestach, tak vela potravin je vypestovanych doma. Vela domacnosti ma stale sliepky a ine domace zvierata. osadam s "neprisposobyvym" obyvatelstvom sa 85-95% obyvatelstva vyhyba a dokaze vyhnut - mimochodom taketo komunity a mozno este horsie su aj v krajinych, kde je dobrovolne ockovanie a NIKTO tam nepoukazuje na "SPECIFICKU" situaciu.
@adsumus Nechapem. Ved nech maju. Je to ich rozhodnutie - maju dostatok informacii aj o skodlivosti a napriek tomu sa rozhodli, ze daju zaockovat. Co chces? Aby sme teraz chodili po EU a kazdeho sa pytali, preco dal zaockovat, ked vakciny mozu mat aj neziaduce ucinky?
Podla WHO bude stacit 😀 😀 😀 😀 ak bude 95% obyvatelstva zaockovaneho aby dosiahli "neexistujucu" kolektivnu imunitu. Potom budem jeden zmala 5%, ktory vyuziju situaciu a budem "chraneny" aj bez ockovania. 🙂
@adsumus V prvom rade sa jej budem snazit vyhnut a riesit to domacou hospitalizaciou - co sa snazim uz aj teraz. Kedze mam sukromne cislo na mobil nasej novej pediatricky, tak vela veci (zatial 1 - po vysipe potvrdena 6. choroba) vyriesim po telefone a pri zvysenej teplote ihned izolacia doma. Keby takto zodpovedne postupovali vsetci, tak by ziadne epidemie neboli.
@adsumus to, že sa vyše 90% očkuje ešte neznamená, že majú všetky informácie a správne informácie. To máš ako u nás s očkovaním. Tiež očkuje vyše 90% rodičov, ale keď sa čo i len jedného opýtaš, aká vakcína bola podaná ich deťom, tak ti 99% z nich nevie. O tom to celé je. Pediatér odporučí, štát ti to dá ako povinnosť a ty sa nestaráš, očkovať musíš tak či tak. A toto je na hlavu postavené
Pokial viem, tak vacsina infekcnych chorob je nakazliva v prvom stadiu choroby (co su horucky, bolesti hlavy, krku, tela, opuchy). Keby vacsina pediatrov pristupila na prvy kontakt telefonom, tak by nevznikali ani chripkove a ine "banalnejsie epidemie". Ale to by aj rodicia nesmeli s kazdym poskriabanim hned utekat k doktorovi.
@adsumus V podstate stale omielas len, "KED NAHODOU DOJDE", "KED V BUDUCNOSTI BUDU", "KED SA NIEKEDY STANE".
Z toho my vyplyva, ze mas taky strach zo sveta, ze sedis len doma za pocitacom a aj jedlo si objednavas az pred dvere.
Ved co ked:
- ta na chodniku zrazi cyklista
- na ceste prejde auto
- padne s tebou lietadlo
- potopi sa lod
- dostanes chripku (asi si zaockovana)
- dostanes hnacku z toho jedla (asi si zaockovana)
- dostanes - asi nedostanes lebo si proti vsetkemu zaockovana 🙂
Len tak mimochodom - komu a ako pomahas?
"adsumus – Jsme přítomni, pomáháme (latinsky)"
Vacsina mojej rodiny pravidelne aj nepravidelne prispievame Dobremu anjelovi. Ako pomahas ty? Dufam, ze nie len recami tu na MK.
@tanapeta Ja si nemyslím, že nemajú správne informácie, pretože zaočkovanosť tam poklesla okolo roku 2000, kedy bola zverejnená štúdia o autizme a očkovaní a preto sa rodičia rozhodovali neočkovať svoje deti, média vystupovali proti očkovaniu, objavovali sa neočkujúce celebrity a potom sa tam začali postupne objavovať väčšie menšie epidémie a zaočkovanosť sa vracia na pôvodnú úroveň. Dokonca v Amerike existuje odpočítavalo ľudí, ktorí ochoreli alebo umreli na očkovaním preventabilné ochorenia. Za 6 rokov 1176 úmrtí a 118 010 ochorení.
Pracujem v zdravotníctve. Týždenne diagnostikujeme minimálne dva nové prípady aktívnej tuberkulózy. Nejedná sa len o pacientov z rizikových skupín. Moje dieťa vakcínu proti tbc nedostalo ( bola zrušená účinná vakcína proti tbc), ale určite ju dostane, (rovnako ako všetky ostatné), pretože tbc je viac ako bežné. Dnes sa stretávame s rôznymi názormi na očkovanie, ale rovnako ako sa nie každý inžinier rozumie do stavania domov ( niektorí sú ekonómovia, iní pracujú pre automobilky atď), tak sa ani väčšina lekárov nerozumie do témy očkovania ( jeden semester imunológie v druhom ročníku je na to veľmi málo). No fakt, že 100% imunológov ( fundovaných odborníkov) očkovanie odporúča hovorí za všetko. Očkovanie pred infekciou nechráni úplne, ale v prípade jej výskytu minimalizuje jej dopad na ľudský-detský organizmus. Jeden z hlavných dôvodov očkovania, je aj ochrana imunokompromitovaných jedincov a poruchy imunity sú dnes naozaj bežnejšie ako v minulosti....Očkovanie má nežiadúce účinky a tieto nežiadúce účinky naozaj môžu byť dramatické, ale myslím si že práve takýmto spôsobom sa identifikujú detičky s poruchami imunity a práve ich ďalšie očkovanie z robí silnejšie a odolnejšie. Jedno čo mňa osobne mrzí a čo by sa malo zmeniť je nehumánne využívanie ľudských embryí ako nosiča očkovacej látky (napr.aj MMR), tu by mala existovať výhrada svedomia a mala by nám byť ponúknutá etická -kresťanská náhrada. Pekný deň všetkým.
@ludka0903 hlavne nezabudni potom na pravidelnu kontrolu protilatok, ja som ju dostala niekolko krat, ale bohuzial moj najcerstvejsi tuberkulinovy test dopadol opat uplne negativne.... 😉 no a este by si mala vediet, ze proti najbeznejsej plucnej forme vakcina v podstate nechrani.... Aky kmen najcastejsie diagnostikujete na SK? Ako casto byvaju komplikacie?
@kveta Tak to sa už veľmi na očkovanie odvolávať nemôžete, ke´dže protilátky pribúdajúcim vekom klesajú. Ja idem budúci rok na preočkovanie záškrt-tetanus-čierny kašeľ, vraj je troj vakcína na preočkovanie dospelých práve pre stúpajúci výskyt ČK - info od môjho lekára. Preočkovávam sa pravidelne a ČK by som teraz dala aj keby nebol ako zložka, kvôli sebe ale hlavne kvôli dcére. Mne to tiež nikto nikdy neponúkol, ale v čakárni má lekár vždy vycapené, ktoré ročníky sa preočkovávajú, tak som si to všimla. A nakoniec, si dosť zbehlá v tejto téme, aspoň tak vystupuješ, takže máš informácie o očkovaní, protilátkach a tak.
@sirinka dcere robili vyter v nemocnici , na kontrole u pediatricky uz bol nalez OK...v sprave z nemocnice nebol uvedeny konkretny typ pneumokoka, ked som sa na to pytala pediatricky, tak povedala, ze konkretne kmene im nepisu, tak dedukujem, ze to ostava v laboratoriu...
....nemas nahodou zakaz prispievat do tejto temy? 😅

@mano5 Ano, ale na Slovensku je špecifická situácia vzhľadom na zloženie obyvateľstva, treba brať do úvahy.