(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
dala som duplovanu otazku, ako adsumus,asi sme naladení na rovnaku vlnovu dlzku 😀
@kbeata som zo Slovenska, nemala som okrem ovcich kiahni (nemali najjednoduchsi priebeh a ostali mi aj jazvy na tvari, takze som rada, ze moje deti maju aj toto ockovanie) ziadne z chorob, proti ktorym sa ockuje. Som este z generacie, kde boli dievcata ockovane len proti ruzienke, pamatam si to ockovanie i ked ziadne zaznamy sa v mojej zdravotnej karte nenasli, ked som ich hladala koli praci. V Kanade mi pocas tehotenstva zistili,ze nemam protilatky proti ruzienke (nerozumiem, preco som na toto nebola upozornena uz na Slovensku, ked som bola tehotna s prvym dietatom) , takze som sa dala po porode zaockovat, co sa mi nakoniec zislo, lebo sme tu mali niekolko outbreaks mumpsu a ockovalo sa aj v praci.
@volterra len ci sa das alebo nedas kozmericky pripravok nikoho neohrozis, max sa ty z nej vyhazdes, ale ked nedas zaockovat, mozes ohrozit inych, to je ako ked sa vyzaduje bezpecna jazda autom, tiez si to nemozes stradovat 130 po meste, lebo okrem seba ohrozujes aj ostatnych a prekrocenie rychlosti je tiez pokutovane (aj ked v tu danu jazdu si nikoho nezrazila)
bola som u lekarky nieco vybavit minuly piatok a cakala uz dnu mamicka s 3 mesacnym babom, boli si kupit vakcinu v lekarni za ktoru zaplatila a sestricka mi hovri, ze vas maly nebol ockovany na 6 rokov a ja no a ani nebude, nebol ockovany ani na 15 mesiac nebude ani teraz, vysvetlila a povedala som jej svoje a zrazu do mna ta mamicka s tym 3 mesacnym na rukach, aaale ved tie vase neockovane deti na nase vsetko prenasaju 😀DDD no dovidenia musela som odijst, lebo by hned dala dole poporodne kila
@sirinka CHYBICKA SE VLOUDILA
Testovanie vakcíny rakúskej firmy Baxter v Česku sa mohlo skončiť rozšírením smrtiacej nákazy vtáčej chrípky medzi 13 zamestnancami českej spoločnosti Biotest v okrese Kolín. Vakcína sa v Česku testovala legálne, bola však kontaminovaná agresívnym vírusom vtáčej chrípky H5N1.
Rakúska firma Baxter priznala, že ku kontaminácii vakcíny došlo už v Rakúsku. Prípad má šťastný koniec, odhalil však vážne nedostatky v českej legislatíve.
https://www.zzz.sk/clanok/5751-kontaminovana-va...
..ale inak, fakt sa niet coho obavat ^^
@hajanka moja dcerka mmala koka v nose .ockovana .bol nabeh na zapal pluc a zvladli sme to z inhalaciami pod tlakom a stoptusinom a za 3 dni sme boli zo spitala zdravi doma ...tie serootypy su prave tie pre nieco urcene .ptetoze sposobuju najzavaznejsie formy chorob a pneumokok ako taky je typycka skolkarska dg ....a za ina nam doba .ze atb neteaguju a nam zacnu zomierat deti a chron.chori a stari ludia na tuto pliagu .ak da nebude ockovat ...toto su fakty ...vit.c koka neznici ....
ja len dodam ze kontaminovana vakcina bola TESTOVANA NA FRETKACH, cize nie neboli nou ockovani ludia a jednalo sa o vyskum, nie vakcinaciu ludi
ked sa vratim k zike...1, vyskyt mikrocefalii je len v jednej malej oblasti Brazilie, ale ockovanie danou vakcínou (Tdap) je celoplosne a to nielen v Brazilii, ale aj v okolitych statoch, ci uplne v iných statoch ako je Velka Britania a jedna sa o acelularnu vakcinu (nezivu, tj nemoze mutovat), 74% zien, ktorých deti mali mikrocefaliu, hlasili vyrazkovite ochorenie v prvom a druhom trimestri (zika ma prejav vo forme vyrazky), vsetky ale boli z danej obalasti, pripadne do nej cestovali, aj ked nie vsetky hlasili dany prejav (co ale znamena, s vírusom mohli prist do styku), vysetrenia, ktore doteraz boli robene, dokazali u novorodencov pritomnost ziky v mozgovom tkanive, u tehotných, ktorym sa zistila mikrocefalia este pocas tehotenstva, sa zistil virus v plodovej vode..
ak by niekoho zaujimali klinicke studie v suvislosti s danou vakcinou : http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articl...
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4219
co sa tyka vakcin, co ma 25% sancu mikrocefalie je ruzienka\rubeola (dokazane pri prirodzenej nakaze), avsak MMR vakcínou sa tehotne v ziadnom pripade neockuje, prave koli tomuto riziku
co sa tyka mutovania niecoho, mutacie su prirodzenym javom, niekdy mozu priniest vyhody, niekedy nevyhody nositelovi mutacie, napr v Európskej populacii (aj jej populacnym nasledovníkom USA a Australia) je silny vyskyt mutacie CFTR genu.. homozygot s poskodenymi oboma alelami ma cysticku fibrozu), preco je to tak? pretoze v Europe v stredoveku radila cholera, v stredoveku ich tato mutacia ciastocne chranila pred danou infekciou(heterozygotov, teda nositelov jednej alely poskodenej a druhej zdravej), nieco podobne je s kosacikovitou anémiou, v nasej populacii nie je casta, ale v Afrike (najme v oblastiach s maláriou) je hojna, pretoze nositelia mutacie su pred maláriou chraneni (malaria nevie napadnut taketo krvinky), nastava selekcny tlak, kedy nejaka infekcia uplne zdravých (bez poskodenej alely) likviduje, ale ti co maju ciastocne jednu alelu poskodenu, nemaju taky vysoku mortalitu, mozu mat potomstvo a tuto alelu na nich preniest, cim sa ustali v populacii
pred par rokmi (a ciastocne este stale) bola rizikova ebola, virus ma vysoku mortalitu, najpr vsetci nakazeni zomierali, lenze cim viac nakazených, tym vyssia sanca zmutovat, co sa aj napokon stalo, ak si totizto virus zlikviduje vsetkych hostitelov zahynie aj on, mutacia nie je cielena, ale statisticky, cim viac hadzete kockou tym je vyssia sanca hodit 6, v tomto pripade mutacia, taka, ktora znizi mortalitu..
Necitala som diskusiu, len jedna otazocka ako je mozne ze detska lekarka ktora ockovala tisice deti nema okrem teplot a lokalneho zacervenania ine negativne skusenosti? Ani jeden pripad za roky... preco by mi klamala... ?
@buckeye to je jasné, príroda je mocná pani, no bohuzial človek občas sa jej mieša do remesla. Ja s tým, čo všetko viem, ako veci fungujú a dejú sa jednoducho vždy budem pochybovať. Najme keď vieme, že v ďalšom dobre vybavenom labaciku sa už vari vakcina voči tomuto doteraz bežnému vírusu. A zrazu nám zmutuje a je z neho strašiak, alebo aspoň strasiacik a vakcinka tým pádom získava na význame...
@sirinka pozri ja viem, ze ludia radi sleduju vseliake akty x a rozne scifi filmy o vírusoch ktore bubu v labaku zmutovali, napr Ja legenda, akurát, ze na to, aby ti nejaky virus zmutoval fakt netreba vela, ved sa pozri na chripku, ta sa meni cely rok a kazdy rok, lebo privela hostitelov a navyse je to RNA virus takze jej to ide este ovela lahsie, pri kazdom deleni vznikaju chyby a navyse ak nejaka infeckia vyuziva hostitelsky aparat na mnozenie svojej vlastne genetickej informacie, ktory jej spravne sekvencie nepozna, tak tych chyb moze byt viac..to iste je aj u bakteriálnych infekcii, kedysi zaberali primarne atb teraz uz pouziva xtu generacia, lebo tie prvotne uz nestacia a su vytvorene rezistencie, a navyse bakterie su potvory, nemusi vzniknut mutacia v tej jednej konkrétnej, ale staci ze ju ma suseda, ona si ju vie od nej ziskat, vymienaju si casti DNA vo forme volnych usekov(odborne sa volaju plazmidy) len tak..ano niektore veci sa vyuzivaju v biologii vo vyvine novych liekov, vo vyskume, ale napr ja ked som chcela dostat mnou vytvoreny plazmid do bakterie musela som ju dat do specialneho media a davat jej elektrosoky(laicky opisane), aby som ju donutila prijat ho, ale ked oni chcu, tak im to ide aj bez toho, konjuguju, ak budes dostatocne dlho pestovat nejaku bakteriu, ktora je povodne citliva na ATB v mediu, ktore toto ATB obsahuje v slabej koncentracii, skor ci neskor ziskas bakteriu, ktora nan bude rezistentna, a to jej tu rezistenciu nemusi umelo vlkladat do genomu, ta mutacia casom vznikne sama (dostatocny pocet hodov kockou) a tak to funguje aj u ludi, a najviac u tych, ktori beru ATB zbytocne aj na virove infeckie, alebo maju uzivat tyzden ale po dvoch dnoch si povie aa sak uz mi fajn, naco to budem brat, ale tym nedostatocne vyhubi celu populaciu infenkcnych agensov a tym par prezivsim ostane ta slabsia koncentracia ATB, pomnozia sa aj v nej a vznikne rezistencia, ked sa tomu dotycnemu nasadia znova tie iste ATB, uz mu nezaberu a co si povie?," blbec lekar co mi to dal, sak mi to neucinkuje"..a pritom casto si za to pacienti mozu sami, lebo nedodrzuju pokyny lekarov

@volterra ja nemám pocit, že ma niekto nutil očkovať. 😕 pokuta ešte nikomu nezabránila v neočkovaní