icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
evittam
25. apr 2016

@mirkaaa80 To ťažko - nakoľko by "na....i sami sebe do úst". 😉

vejula
25. apr 2016

@mirkaaa80 ake moje vakciny? dala som akurat link na duel, názor nech si každý urobí sam 😉

vejula
25. apr 2016

@sarianah tak napríklad ja som vôbec nemala pcoit, že tí dvaja by argumentačne zničili toho jedného 🙂 Ale ako hovorím, každý nech si urobí záver sam. Ale ano je pravda, že pani redaktorka bola zaujatá, skôr myslím, že to bol príkaz z hora 🙂

aristka
25. apr 2016

@fidka79 je to teplota okolo 37 ,ktorá mu behom dňa kolíše ,takže permanentne nemá napr 37,5 ...no ja pokiaľ dieťa nemá žiadne iné klinické príznaky by som to vobec neriešila ..keďže sama za seba viem povedať ,že ani ja sama neviem akú majú moje deti behom dňa teplotu ,keďže im ju 5 krát denne nemeriam ,ale viem že sú ľudia ,ktorí majú takú teplotu a sú bez problémov, mamička bz mala vymeniť teplomer alebo porovnať teploty merané iným druhom teplomera .... inak by ma zaujímalo ,či aj predtým nonstop merala dieťatku teplotu ....možno dieťa reaguje stresovo ,teplotou už len pri pohľade ,že mamička k nemu ide s teplomerom ...

aristka
25. apr 2016

@mirkaaa80 ak pol roka roznášal č.kašel kade tade ,vznikla by asi minimálne epidemka ,minimálne v škole ,či nakazil by rodinu,prečo nevznikla ,možno všetci jedli vit.c 😀 ......a prečo mu to nezdiagnostikovali skôr ,treba sa pýtať jeho obvoďáka ,prečo mu nezobral krv na čk ,keďže obvoďák má právomoc toto vyš spraviť ...

mirkaaa80
25. apr 2016

@aristka pretože obvodaci robia hovno. Iba berú peniaze za pacientov a tvária akoby každé vyšetrenie museli platiť zo svojho. Ty máš možno iné skúsenosti, možno máš dobrého dr. Ale realita u nas je taká, že cakas 2-3 hod.v cakarni, kde ťa potom dr.len odbije ze o noc vlastne nejde. No a chlapec bol ockovany tak načo by to riešila? Tá nákaza je viazaná na imunitný systém, on bohužiaľ ho mál oslabenu, dostal to od otca, matka to nemala. Tak ako to teda je? Mne sa len nepáči že ti budú tvrdiť že ocko ta ochráni a vidíš, neochráni. A ten chlapec cakaval v cakarni u doktorky medzi nezaockovanymi babatkami, takze ja som chcela tým povedať, že to že je niekto ockovany, neznamená že neroznasa ochorenie a neochorie. Vies?

aristka
25. apr 2016

@mirkaaa80 pokiaľ viem to nikto netvrdí,že očko sa nenakazí ,veď sú tu aj v tejto téme plné stánky a opakuje sa to kolom dokola očko a nákaza ...asi chlapec ta tom nebol tak zle ,keď pol roka pokašľaval a nikoho nenapadlo nabrať mu krv ,bohužiaľ ,tu zlyhal doktor ,čo si matka asi poriešila ,ale je ok ,že aj napriek tomu ,že to pľul do okolia ,nebola z toho nejaká epidemka ...neviem čomu prikladáš ,že všetko okolo neochorelo ,keďže asi malo ,keďže očko je neúčinné .....alebo všetci očkovanci majú aj napriek očku silnú imunitu ....no záhada...

adsumus
25. apr 2016

@vejula ty si to počuvala

Po prvé, fillo poštudoval očkovanie na nete a citi sa kompetentný rozhodovať o životoch nás a našich detí, pre mna komplet neprijatelné a neuveritelne arogantne. To je ako dať sa operovať na srdce absolventovi google akademie.

Po druhe to, že nemá lekárske vzdelanie ked na to moderátorka upozornila, označil ako osobnu urážku, pritom na MK aj na svojej stránke lekárov opakovane obivnuje, že su nacisti a nemaju vlastný nazor, ale zaplatení, pritom považuje za urážu, že medzi nich nepatrí. 😕

Po tretie, odborníci sa vyhýbaju diskusii s rodičmi, tvrdí fillo, ale lekári maju stránku pre rodičov, ktorí pochybuju o očkovaní. A ked povie lekárka, že nemala nežiaduce učinky za 20 rokov, tak ju napádaju, že je blbá a klame.
http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...

Po štvrté, russ povedal jednu veľmi vážnu vec, že ludia nevedia, že su infikovaní napríklad hepatitídou B a chodia do tetovacích studii a maju aj deti, ktoré sa od nich možu nakaziť. A tie deti dochádzaju do kontaktu s inými deťmi.

To najdoležitejšie, na besnotu by sa Fillo zaočkovať dal, lebo istota, že zomrie je 100%, takže ON VIE, že vakcíny su účinne, ale proti osypkam by sa nedal, lebo sa na ne až tak veľmi nezomiera, čiže verí svojej imunite, ale detičky su ovela slabšie ako dospelý človek.

V koncovke to ale moderátorka nezvládla, mala od filla pýtať dokazy o škodlivosti a nemotať o nejakej expertíze. Ten to ustál tým, že on je charakter a ako taký vzdelanie nepotrebuje, papier je predsa nepodstaný, sám sa uznal za experta a bodka a mnohí ludia mu to zožeru, lebo si myslia to iste a kompenzuju si tak svoju neodbornosť a neznalosť.

buckeye
25. apr 2016

@adsumus v Cechach maju velmi pdobneho cloveka vola sa Hrabak, nedavno na fb zdielany pekny clanok o nom 🙂 :Homeopat Ing. Václav Hrabák, predseda (Společnosti pacientů s následky po očkování, z. s.) jedného z českých antivax spolkov, opäť šíri nezmysly o očkovaní. Tvrdí, že nová prelomová štúdia (1), publikovaná v prestížnom vedeckom časopise Science, popisuje mechanizmus súvislosti očkovania a autizmu. Túto štúdiu pompézne predložil aj ako dôkaz, že očkovanie spôsobuje autizmus, v diskusnej relácii Michaely Jílkové Máte slovo (2), a chce kvôli nej dokonca usporiadať aj tlačovku a pozastaviť odporúčanie očkovania tehotných proti čiernemu kašľu.

1. štúdia nehovorí o mechanizme súvislosti očkovania a autizmu, ale o mechanizme vyvolania príznakov autizmu u potomkov myší infikovaných v rannom tehotenstve vírusmi. Aj spoluautor štúdie Dan Littman sa dištancuje od toho, že by sa jednalo o mechanizmus vyvolania autizmu očkovaním. Hovorí, že imunitné reakcie spojené s autizmom v tej štúdii sú spôsobované vírusovými infekciami matky, „nemajú nič spoločné s vakcínami“, dodáva (3).
2. štúdia skúma vplyv špecifického imunitného mechanizmu na vývoj mozgu počas embryonálneho štádia, ktoré prebieha v prvom trimestri tehotenstva. Štúdia preto ani nemôže mať nič spoločné s očkovaním tehotných v treťom trimestri vakcínou proti čiernemu kašľu, ani s očkovaním detí.

Preto, ak homeopat Hrabák spája túto štúdiu s očkovaním tehotných alebo s rozvojom autizmu u detí po očkovaní, je riadne mimo. Štúdiu nepochopil a (dez)interpretuje ju tak ako sa mu hodí a podľa toho, čomu verí. Falošne sa zahaľuje do rúška poctivej vedy. Upozornenia, že štúdia nie je o očkovaní, ignoruje.

Nie je to prvýkrát, čo šíri nezmysly o očkovaní. Propaguje tiež názor, že očkovanie tehotných spôsobuje mikrocefaliu u ich detí. Upozornenia, že je to teoreticky a prakticky nemožné (4), ignoruje a prispieva tak k debilizácii ľudstva. Keď to naňho vytiahol prof. Roman Prymula v relácii Michaely Jílkové, pokrytecky sa tváril, že on nič. Vo svojich oficiálnych dokumentoch tiež napr. dáva za príklad šarlatána Stefana Lanku, ktorý popiera existenciu osýpok, vírusov.

Hrabák sa už z odbornej diskusie o očkovaní diskvalifikoval dávno predtým, než založil svoj antivax spolok. Je to homeopat, podľa ktorého sa dá trebars malária a ebola vyliečiť cukrovými guľôčkami a vodou. Už samotná homeopatia, na ktorej ryžuje, je na úrovni Alice v krajine zázrakov a s medicínou, vedou a s realitou nemá nič spoločné. Hrabák a spol. vyzýva odborné kruhy na vyjadrenia a diskusiu, ale na mieste je najlepšia ignorácia. Reakcie na jeho bludy od odborníkov mu dodávajú len klamnú kredibilitu.

Falošný je aj názov Hrabákovej spoločnosti, pretože sa jedná len o ďalší antivax spolok oblbujúci verejnosť, ktorým si o.i. naháňa (pacientov) zákazníkov do svojho homeopatického biznisu podobne ako homeopatka Eleková. Namiesto toho, aby sa aktívne podieľal na vytvorení odškodňovacieho fondu, šíri nepravdy o očkovaní. Hrabák tak robí pacientom s následkami po očkovaní hrošiu službu.

1. http://science.sciencemag.org/content/early/201...
2. https://www.facebook.com/bezpecne.ockovanie/pos...
3. http://www.prnewswire.com/news-releases/model-o...
4. http://www.lovcisarlatanov.sk/zika-virus-co-o-n...

adsumus
25. apr 2016

@buckeye suhlasím, až na tu hrošiu službu, hovorí sa medvedia služba, ked medved odhánal muchy z hlavy svojho spiaceho priatela kamenom a tým ho zabil. aj ten lekár čo ho spomínaš ma trochu ine meno, je to asi hrabčák

buckeye
25. apr 2016

@adsumus on nie je lekar a meno je spravne, je to tiez len nejaky Ing. co si mysli, ze sa ockovaniu rozumie, lebo si precital par stranok na internete + sa veuje homeopatii 🙂

adsumus
25. apr 2016

@buckeye už som to našla, ide o ineho homeopata
http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/odbornici-...

buckeye
25. apr 2016

@adsumus ano ano toto je on 🙂 spominaju ho aj tu : http://www.zdravotnickydenik.cz/blog/bludy-jsou...

vejula
25. apr 2016

@adsumus nechce sa mi tu absolutne zamotavať a hadať. Od začiatku, kedypán Russ ani nevedel na aku študiu sa ho pani redaktorkapýtala mi bolo trošku smiešno. JEdine čo mal ako eso v rukave bol jeho titul. inak žiadne fakty, nič nové som sa od neho nedozvedela. Skôr ako naražky na vzdelanie MAriana Filla by ma zaujimali nejaké fakty k veci 😅 Toto čo tam predvádzala pani redaktorka, ked jej dochadzal dych a nemala argumenty, tak jedine čo jej ostávalo bolo naražať na jeho inžiniersky titul. Ako to mal byť duel k nejakej teme, preto by som očakavala, že tam aj druha provax strana bude argumentovať nejakými faktami a nie rečami o jeho titule. Ale to je tu u nas taký národný šport, tu sa tak proste bavia s ludmi bežne, ja mam titul ty si nič. Práve minule som sa rozprávala s kamaratkou, ktorá napriek tomu že naSlovensku malaešte právo na hraadené IVF išla do zahraničia a zaplatila si to radšej celé sama, lebo jej bolo na grc z tej arogancie naších lekárov. Tam ked chcela do niečoho zasiahnuť, upraviť aj dávku liekov, všetko s nou konzultovali, všetko zobrali do uvahy, vždy sa snažili výjsť v ustrety. Tu na Slovensku sa na nu dívali, čo im keca do roboty, šak nieje doktor. No tak asi tak
A ano, ked povie pani pediatrička, že za 20 rokov praxe nemala jediný nežiaduci učinok, tak prvé čo ma napadne je, že ho akurat nezaznamenala. PRečo? Lebo poznam nejeden prípad, kedymamička mala podozrenie na NU po očkovaní, na čo jej bolo rázne povedané, že to s očkom nič nemá spoločné. Samozrejme, ty verší doktorovi- to je pre teba neomylnosť sama, ked povie, že to s tým nič nemá tak nemá. Však ver, ok, ja si tým absolutne istá niesom 🙂 Pekný večer.

lucus83
25. apr 2016

@mirkaaa80 zuby máte v poriadku? Kolegyňa tiez este pred rokmi riešila zvýšenú teplotu, tiez ju lekárka odbijala a boli v tom zuby. Hnisavý váčok pod zubom. CRP Vam aké vychádza?

lucus83
25. apr 2016

Uz som tu nejaký ten rôčik nebola a vidím, ze je to tu také iste, nič sa nezmenilo😐
Pred dvomi rokmi som mala Cierny kašeľ o tom som tu uz písala. A dnes mam uz druhu sezónu silnú alergiu na pele jarných stromov. Alergia prechádza do astmy tento rok som uz mala česť vyskúšať si, co je to astmaticky záchvat. Nikdy predtým som alergiu nemala, aj ked mam atopický základ - z času na cas sa mi rozbehne ekzém. Podla pluciarky a alergologicky mi ju spustil prave Cierny kašeľ. Moje ockovane deti ČK vobec nedostali, ani deti dvoch známych, co sa ako ja trápili pol roka so záchvatmi kašľa.
Momentálne k nám do lekarne chodí pani, co sa uz 4mesiace trápi s následkami po ČK. Ide z choroby do choroby, ma úplne narušenú imunitu.
Úplne banálna choroba.

mirkaaa80
25. apr 2016

@lucus83 crp mu nikto nerobil!!!

mirkaaa80
25. apr 2016

@lucus83 no to napadlo aj mna. Má jeden zub rozpadnuty, teda odlomene z neho a sa mu hybe. Chystame sa k zubarke, chcem nech ho vytrhne. Uvidim potom. No dúfam že to bude potom už ok. Dakujem za radu 😉

kbeata
25. apr 2016

@lucus83 c.kasel si dostala zrejme uz s narusenou imunitou:(,ja ju mam v poriadku a 7-mi rok po c.kasli,ziadna astma,alergia,ani predtym ani po tom

adsumus
26. apr 2016

@vejula tak ono nie pre každeho je vzdelanie doležité, ale napríklad pre mna ano a nielen kde studoval,a le ako sa dalej vzdeláva a či na sebe pracuje, uverejnuje svoje práce v odborných časopisoch, kde jeho vysledky môžu hodnotiť iní vedci a lekári, lebo to je jedným z meradiel, že nejde o vyšinutého sektárskeho samouka, ktorého jediným záujmom je vyberať od ludí peniaze za predaj svojich produktov a učasť na besiedkach. Co sa lekárky týka, ked povie že nemala vážne nežiaduce učinky za svoju prax a že očkuje deti už 20-30 rokov, tak rodič naočkovaný antivaxom jej automaticky neverí, pretože pre antivax su všetky choroby z očkovania, komplet všetky, jedine, ked sa zistí, že niečo už dieťa malo pred tým, ale to sa zas vysvetli, že očkovanie to ešte zhoršilo alebo, že to ma po otcovi, ktorý to má z očkovania. Plus mali by sme návod na deti bez akýchkolvek chorob, stačilo by neočkovať, ale nie je to tak, pretože vedci opakovane vykonávaju epidemiologicke studie, ktoré zahrnaju obrovske množstva deti, v ktorých skumaju, či je očkovanie rizikovým faktorom pre vznik najroznejšícj ochorení, robia to pretože štát nemá zaujem mať chorých občanov a vynakladať zbytočne peniaze na liečbu a vysledky su, že očkovanie nezvyšuje riziko najroznejších chorob, naopak, mnoho chorob zaočkovane deti nedostanu, teraz napríklad zistovali kolko mrtvych deti sa narodí zaočkovaným matkám proti chrípke a nezaočkovaným matkám a vysledok ťa určite prekvapí, zaočkovane matky maju ovela vyššiu pravdepodobnosť, že sa im narodí žive dieťa ako neočko, on ten chrípkový vírus vie narobiť s plodom riadnu šarapatu a anielen ten. http://www.aol.com/article/2016/04/15/flu-vacci...

takže ak máš pocit, že ja verím nejakemu lekárovi, si na omyle, ja "verím" zdravemu rozumu, faktom a vede, kde su dokazy a niekolkodesaťročí trvajuci vyskum desaťtisícov ludí z celeho sveta, nie antivaxerom, ktorí nedávaju žiadne dokazy o škodlivosti očkovania len šušušušušišišišiši, plus VEDIA a sami priznávaju, že očkovanie chráni pred chorbami, aj ked asi len omylom, inak tvrdia ludom, že nechráni a tí, to opakuju kolem dokola tralalalala, aj napriek tomu, že teraz hlava antivax na SK na plnu hubu tutu skutočnosť verejne priznala v rozhlasovej relácii.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
adsumus
26. apr 2016

@teegreen vieš, mne trvá príspevok pár minut medzi tým ako mám rano vyhradený čas na media a internet, dianie vo svete, ranajky, toaletu a hygienu, rozne stránky mám v záložkách, takže o žiadnu vyraznu časovu stratu sa v mojom prípade nejedná, nemusiš mať starosti. A asi si nečítala moj príspevok, lebo tam jasne uvádzam, že očkovanie je podprete masívnym vedeckým výskumom a bachorky z dielne antivax, že sa očkuje hlava nehlava na tom nič nezmenia, plus antivax cečkuje hlava nehlava, ale to ti zrejme nevadí.

aristka
26. apr 2016

@kbeata u vas vsetci co sy neocko a ochoreju z nasledkami mali predtym narusenu imunitu .zaujimave ved maju mat silnu imunitu a vsetko prekonat uplne v poho ....

kbeata
26. apr 2016

@aristka dobre rano stara mama,ty o com zas tocis? 😀 ,zrozumitelne pisat nevies,citat s porozumenim nedokazes.len upozornenia na koni si asi vies najst,lebo to svieti na cerveno 😀 ,ach

kbeata
26. apr 2016

@teegreen adsumusa nemusis obdivovat 😉 ,je to profesionalny internetovy špicel,sliedi aj v inych skupinkach,skoro som sa popukala od smiechu,ked v skupine naboz.a polit.situacia dava stupidne slnieckarkovske otazky prispievatelkam ktore ziju dlhodobe v zahranici v multikult.prostredi 😉

lucus83
26. apr 2016

@kbeata, nie v tom case som mala úplne v pohode imunitu. Za svoj zivot som brala ATB max 10x. Ale dostala som ČK v úplne nevhodnu dobu. Učila som sa na atestácie, riešili sme sťahovanie- kúpu nového a predaj starého bytu, domácnosť škôlkari a bác. Imunitu ovplyvňuje vela faktorov a stres je jedným z najsilnejších. Vždy ma vedelo udiviť, ako sa ludia vo fórach spoliehali na dobrú imunitu, ze keby dostali osýpky, rubeolu alebo pod v pohode to prekonajú.

kbeata
26. apr 2016

@lucus83 ano,stresy,narusaju cely vnutorny org. ako si ani nevieme pripustit,ale bavili sme sa len v rovine c.kasla,rubeolu som mala ako male dieta do 6-tich rokov,fakt ziadne nasledy,o osypkach neviem,nevidela som,iba pocula ze tiez sa dali prekonat bez ujmy,generacia este predo mnou ich mala
a ta generacia co mi ich spominala sa vystrihala a bala zaskrtu

aristka
26. apr 2016

@kbeata nejak príspevok mimo ....takže ak si nepochopila ,ak má niekto následok po chorobe napr.preventabilnom očkom ,tak podľa av mal predtým oslabenú imunitu ...,ale pýtam sa prečo ju mal oslabenú ,čo je termín av ,keď nie je očko ....veď podľa av má mať imunitu silnú....pre mňa nonstop záhada......inak neviem koľko más rokov ,ale možno som mladšia ako ty ,ale rozhodne nepatrím k starým mamám ,na to si dúfam ešte chvíľu počkám ,keďže z biologického hladiska by to u mojich detí nebolo možné ....

vejula
26. apr 2016

@adsumus Osobne neviem o tom, že by M. Fillo vyhlasoval, že su všetky vakcíny su 100% neučinné. Skôr len hovorí o precenovaní ich významu a zaroven o podcenovaní rizik. Ak by však mal istotu, že ho pokusalo besne zviera, zaočkovaním by už nič nestratil, kedže umrtnosť je tam takmer ista. Takže ak by bola aka taká šanca, že to očkovanie pomôže aj za cenu možností nežiaducich učinkov, tak ako povedal, začokovať by sa dal, lebo v tomto prípade už do hry nevklada nič. Čiže jeho odpoved mi príde vcelku logicka 🙂
Druhá vec, ak už do rozhlasu pozvývam človeka, ktorý je podla mna v tejto oblasti nevzdelaný, tak do prčic, zotrem ho faktami a argumentaciou tak, že ten druhý nebudie vedieť kam s konopí. Toto by bol pre mna dôkaz, že áno tento doktor je skutočne pán, klobuk dole a sama, opakujem JA SAMA ako divák si vytvorím obraz o diskusii a ak pan doktor bude v argumentacii k teme tak neprekonatelný, tak si poviem : Teda pán doktor si ten titul skutočne vie obhajiť a pred jeho vedomosťami budem skladať klobuk. Ale zakladať diskusiu nie na argumetntoch k teme, ale na tom, kto ma aký titul, to je za mna osobne strašne ubohé, keby bol ozaj tak dobrý, tak ten titul ani nemusí spomínať a ja po diskusii poletím zaočkovať všetko čo som zaočkovať nedala. chápeš..
Ak sa jedna a financie a antivax čo spomínaš, tak na tom sa môžem len pousmiať. Som z mesta ako spomínaný pán a stretnem ho jedine tak na bicykli alebo v MHD-čke... Takže tu by som pouvažovala o tom, kto má aký profit zo svojej práce.. myslím finančný. LEbo ak on aj chce mať prístup k rôznym tým študiam výskumom článkom atd, vela z nich je platených a nie lacných... No a očividne tento podla teba hrozne zazobaný pan, ktorý si robí z antivax biznis 😀 si radšej zaplatí pristup k niečomu takému ako auto, Už to mi o niečom svedčí.

vejula
26. apr 2016

@lucus83 inak presne to isté čo ty, teda alergia, ktorá prešla až do astmy má i moja kamarátka, až na to, že to nemá po čiernom kašli, ale po očkovani HEP A a tetanus. Musela sa dať zaočkovať kvôli praxi v zdravotníckom zariadení a ked tam už bola a mala aj čas očkovania na tetanus tak jej to šupli naraz a bum, už si strieka korikoidne spreje, čo sa bez nich ide zadusiť