icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
22. sep 2016

@tutu_1 no dokonca už mi nejde o bezpečnosť očkovacích látok!!! som zvedavá, čo ešte vyprodukuješ ake obvinenia, ja som si pred očkovaním svojho dieťaťa prešla komplet všetkými informáciami dostupnými zo strany antivaxu a lekárov, aj zo strany rodičov, detí ktoré maju byť poškodene očkovaním aj vypovede rodičov, ktorým deti poškodili choroby, dokonca sledujem sudne procesy v usa a tam máš komplet rozobraty vedecký vyskum ohladom očkovania, nakolko ide o obrovske peniaze a nič, antivaxeri ani ich najlepší právnici a lekári nevedia nijako dokázať, že deti su poškodene očkovaním, naopak, čo prípad to sa odhali skutočna príčina, genetika, ochorenia, urazy, ja by som svoje dieťa nedala očkovať ak by som to nemala premyslené na milion percent a táto darebač antivaxerská, čo má tu neustále napada, aj všetkých, čo im neveria, tak to ma len utvrdzuje, že som sa rozhodla dobre, lebo take zlo ake ide z týchto ludí, to som nikdy ešte vo svojom živote nezažila. A neočko deti nám zatial zomieraju, antivax na otázky ohladom ich zbytočnej smrti mlčí. Radšej tu bude napádať nevinnných rodičov, ktorí si očkuju deti.

@aristka on má presne rovnake utoky ako zaočkujte aj slnko, ten mal asi tak desať nickov a bol špecializovaný na kvazi vtipne urážanie očko rodičov, bol niekolko krát blokovaný ale stále sa resurektuje po nejakom čase, tým netvrdím, že tento a henten je ta istá osoba, len ich sposob urážanie je uplne rovnaký. 😵

@sirinka a ja tu niekomu beriem právo sa vyjadrovať? kludne nech sa vyjadruje kto chce, ak tu neuráža ako besný. 😉 K maminke, čo hovoríte, zdupkala zo antivaxerskej milej spoočnosti hned ako jej deti pochoreli, asi nebudeme na tuto temu radšej debatiť, že? 🤐

tutu_1
22. sep 2016

@adsumus veď vidím o čo tu ide, nie o deti a ich zdravie a bezpečnosť ale o masírovanie vlastného ega a dokazovanie svojej pravdy cez mŕtvoly, pripadne o zhodenie spoludiskutujuceho. Takto sa však nikdy nikam nedostaneme. Len sa spýtam odkiaľ sa berú údaje z príbalových letákov keď je očkovanie bezpečne ? Vieš ja som presvedcena o tom ze keby sa skvalitnili očkovacie latky a najmä keby sa kládol doraz na ich bezpečnosť tato téma by tu nebola a my by sme nemali o čom diskutovať.

Inak syn po aplikácii tetanovky mal v mieste vpichu opuch, miesto bolo citlivé, teplota zvýšená. Žiadna dráma ale šli sme spať k dr. Povedala ze je to z očkovania, pravda však je ze sme neboli na SK ale v zahraničí. Neockovane deti zomierajú u nas na Slovensku ? Skutočne ? Neviem koľko ich poznáš ty, v mojom okoli ich je do 10. Rodičia majú dobre zázemie, sú inteligentní teda žiadne deti z osady. Deti sa tešia dobrému zdraviu. 😕 ešte by som sa chcela spýtať, úprimne ma zaujíma tvoj názor. Čo hovoríš na očkovanie žien v tehotenstve, v 3 trimestri, konkrétne tetanus a hepatitida ? Viem u nas sa to nerobi. Ale zaujíma ma tvoj názor. To iste sa spolu s TBC ak si dobre pamätám pichá aj novorodencom.

@aristka keď žena nemá titul je zle, lebo je hlúpa, keď ho ma je zle, lebo je premudrela. Ani z voza ani na voz. Tvoj tón je v skutku priateľsky. Vždy som tvrdila ze honba za osobným si dokazovaním svojej pravdy je na škodu každého dialógu. Veď nemusíme sa spolu baviť. Budem rešpektovať tvoj pohľad a ty sa skús prekonať a môžeš rešpektovať ten môj. Nemusíš s ním súhlasiť, tak ako ja nesúhlasím s tvojim. Ale vzájomný rešpekt to by medzi inteligentnými ľudmi mohlo fungovať.

petot
22. sep 2016

@adsumus Podľa názvu som bol zvedavý, čo za múdry článok tu zase cituješ. Tak tentoraz je to dojímavé údajné svedectvo matky. Najviac ma zaujímalo, čože ju to vraj priviedlo k zmene postoja (o názore sa v jej prípade asi nedá hovoriť, vysvetlím ďalej). Takže čo to bolo? Prepytujem, rotavírusová hnačka! Ťažko povedať, kto trpel viac, či deti, alebo matka pocitom viny že ich nedala zaočkovať.

Teraz skladá Offitovi poklony za "život zachraňujúcu vakcínu". Pritom priznáva, že ochorenie u nich prešlo za pomoci "oddychu a pitného režimu". Takže to ju presvedčilo, že treba očkovať. Hmm? 😝

Aby bola irónia "o život zachraňujúcej vakcíne" ešte väčšia, pripomínam, že prvá verzia vakcíny musela byť stiahnutá z trhu, lebo desiatky detí dostali intususcepciu, čo je životu nebezpečné a nesmierne bolestivé ochorenie čriev.

O rotavírusoch som jakživ nepočul, kým ich moje dieťa nedostalo, prepytujem, v nemocnici na chirurgii (!) a to ochorenie je tak vážny problém verejného zdravia, že aby vôbec o ňom niekto vedel, musela reklamná agentúra výrobcu vakcíny urobiť masívnu kampaň. Mimochodom, veľmi zaujímavé informácie o tom, ako sa robí verejná mienka za pomoci PLATENÝCH DISKUTÉROV na Internete a pomocou "akoby nestranných odborných" článkov a reportáží v médiách:
"Dovoľte mi predstaviť sa, som rotavírus"
http://www.snowball.sk/?sid=5&aid=32

a "Od neznámeho slova k úspešnému predaju"
http://sa.uploads.ru/hFXGp.pdf

Niekedy mám taký pocit, že táto forma reklamnej propagandy rotavírusovou kampaňou neskončila. Ale to už je iná téma.

Celkovo, nechce sa mi veriť, že tak hlúpy článok napísala skutočná matka detí. Pripadá mi to skôr ako nejaký zúfalý reklamný počin. Je tam totiž namixované všetko bežné palivo mediálnej propagandy - stádová imunita, ústup ochorení, Wakefield, "strašná epidémia osýpok v Disneylande"...

Jedine že by táto matka zhltla všetku tú propagandu aj s navijakom. V tom prípade zjavne nepozná pojem "vlastný názor" ale bezmedzne verí každému (keďže najnovšie hltá posolstvá vakci-baróna Offita ktorý zarobil na patente na rotavírusovú vakcínu a na kontrakte s výrobcom zrejme desiatky miliónov).

A aby som nezabudol, teraz je hrdou členkou neziskovky Voices for Vaccines, ktorú vraj vedú úprimní rodičia bojujúci za očkovanie... a len náhodou majú vakci-baróna Offita v predsedníctve 😀

Zaujímalo by ma, či nakupuje zmäkčovač do práčky a zdravé čokoládky pre deti plné mlieka.

saska.t
22. sep 2016

@aristka a ty co si myslis ze su drzani v taboroch, pohybuju sa normalne po mestach, ich deti su zaclenovane medzi nase do skol skolok, zaujmovych kruzkov, obcas by si si mala pustit spravy

petot
22. sep 2016

@adsumus
"nie nedávam to do suvisu s okčovaním, pretože ičlo o vzostup oproti minulemu roku a pokles oproti predninulemu roku"

Aha, takže už nie všetko, čo sa deje v čase po zavedení očkovania, má súvis s očkovaním?

", navyše vyskyt ochorenia sa sleduje len posledných deveť rokov,"

Práve preto mi je divné že tak rýchlo bolo zavedené plošné očkovanie - v SR sa totiž ochorenie pred jeho zavedením vôbec nesledovalo z hľadiska sérotypového zastúpenia, takže nikto nemohol ani tušiť, či vakcína s vybraným 7-mimi sérotypmi vôbec bude mať nejaký efekt. Hlavne že povinne.

" tene naozaj nevadí, že zomrelo 66 ludí všetko neočkovaných? z toho dve detičky? uprimne sa pýtam , dalej si stojíš, že netreba sa očkovať? "

Stále si mi neodpovedala na možnosť, že tie úmrtia súvisia s plošným očkovaním. To čo sa deje po zavedení očkovania s ním súvisí len vtedy, ak je to pre očkovanie priaznivé?

adsumus
22. sep 2016

@petot ja tu nebudem riešiť tvoje hypotezy, tie si rieš sám dokazuj a argumentuj následne faktami, ktoré si zistil a nemyslím si, že za umrtiami je očkovanie ale naopak, pretože zomierali neokčovaní ludia na serotypy obsiahnute vo vakcíne, takže rodič si može akurát teraz trhať vlasy, že jeho dieťa mohlo mať protilátky, ale nemalo, ujo antivaxxer povedal, že netreba. bububububu leták, bububu hliník, bubububu bigfarma.

tutu_1
22. sep 2016

@adsumus ty máš vážne deti 😨 ? Zas a znova opakujem tu vôbec nemá ísť o osobne preferencie, ale skôr o skvalitňovanie liečby ! A teba ako matku nezaujíma ani príbalový leták ? To je zodpovedne ? Mna vždy desí či tie údaje sú zozbierané v rámci ľudskej populácie. A čo tie deti ? A čo ich rodičia ? Vážne máš deti ? Či toto riziko ti príde v poriadku ? Mne sa nepáči ani jedna voľba riskujem keď neockujem, riskujem keď ockujem. Vždy je to voľba menšieho zla.

zuzu1122
22. sep 2016

@petot všímam si tú postupnosť krokov:

1. krok - vyjadríš názor alebo pochybnosť o očkovaní, prípadne ti je niečo nejasné, isté osoby napíšu, že to je hlúposť, začnú presviedčať o potrebe očkovania, o jeho neškodnosti a hodia ti sem link s nejakou štatistikou alebo príbehom s poznámkou, aby si dokázal, že očkovanie je nebezpečné, inak si vymýšľaš...
2.krok - prečítaš si článok, štatistiku
3.krok - napíšeš dotyčnej osobe, ktorá ti štatistiku/článok poslala, čo sa ti tam nevidí a že ti tam niečo nesedí, aby ti to vysvetlila, prípade uviedla, čo z toho by ťa malo presvedčiť o tom aby si dal očkovať
4.krok - daná osoba ťa začne obviňovať v zmysle napr. že nie si natoľko vzdelaný, aby si to ty posudzoval a teda musíš veriť tomu čo tam je lebo je to neomylné a bezchybné, ona už dokazovať nič nemusí a tebe ak sa tam niečo nezdá tak si dohľadávaj sám a navyše dokazuj danej osobe, že ten článok/štatistika je blud alebo tam je nejaká nezrovnalosť...
z toho mi vyplýva, že niektorí tu v pohode môžu hádzať linky na to bezpečnosť očkovania a dokazovať nemusia nič a ty keď tu napíšeš nejakú vlastnú skúsenosť, tak pomaly aby si tu dokazoval aj to, či sa ti to nezdalo + odovzdal všetky dôkazy...
tak si hovorím, je vôbec toto nejaká diskusia?

aristka
22. sep 2016

@sirinka moje dg.ja tu pisem nejaku dg.a kde prosim ta.
@stavbyveduci si nonstop mimo temu a fakt s pubertalnym deckom sa bavit nebudem .ked este trosku vyrasties a dostudujes .nadobudnes skusenosti s hlavne slusnemu spravaniu k teme potom ma vobec oslovuj ....

aristka
22. sep 2016

@saska.t nie nie su drzany v taboroch .ale kym nastupia do skolok .tie deti asi niekto videl ....to nie je pohyb po ulici .ale uzky kontakt ...ci vy nedavate ziadne potvrdenie do sk.zariadenia.ze dieta je zdrave...na to nepotrebujem spravy .ved aj v ba mame dost cudzinvov a maju deti v sk.zr.....

tutu_1
22. sep 2016

@zuzu1122 trafila si do čierneho.
Navyše ak by sa ku mne takto arogantne správal zdravotník nevzbudzoval by vo mne ani rešpekt, ani dôveru, ani odbornosť. Zaujímavé však je ze ti čo zjavne majú problém sami zo sebou volajú po slušnom správaní 😕

peter952
Odpoveď bola odstránená
aristka
22. sep 2016

@tutu_1 tak uz ani studentka genetiky mi to nevysvetli ....pre av je to podstata .ktoru sposobuje nu a nikto mi to nevie vysvetlit ...akoby som sa pytala na ciernu dieru a pritom to tu predostrel vodca klanu av ....no studovany .netudovany .mozno sa raz dockam....a neviem preco mas pocit.ze ta nerespektujem .dokonca sa ta pytam .kedze ako studovana .aspon tak pises.by si mi mohla odpovedat na moju otazku .kde hladam odpoved uz rok ...a neviem sa jej dopatrat ani od samotneho tvorcu ....plus pozri si co sa ocko u deticiek a kde sa ockuje hepatitida ci tetanus bez vaznej indikacie u tehotnych.....

tutu_1
22. sep 2016

@peter952 naznačujes ze sú ľudia ktorí sú platení za mienkotvorbu na fórach ? Resp. mienkotvorne prostitútky, ktoré nehľadia kriticky na fakty iba podporujú tých ktorí im vylepšujú rodinný rozpočet ? To je nechutne. Potom už rozumiem prečo je to o percentách zaočkovaných a nie o bezpečnosti vakcín.

peter952
Odpoveď bola odstránená
tutu_1
22. sep 2016

@aristka ale ja sa nemusím pozerať kde sa takto ockuje 😉 Viem presne kde sa takto ockuje. Chodím do tej krajiny celkom pravidelne. Vidíš pýtaš sa. A odpoveď nikde. Možno tvoju otázku prehlusila štylizácia tvojich príspevkov. Neviem. Študentka genetiky nie som i keď tento predmet sme absolvovali.
Mna by ale naozaj zaujimalo podľa akých údajov sa robí rozpis nežiaducich účinkov vakcín. Či sa údaje zbierajú z ľudskej populácie ? Či o tom ma vedomosť lekár - teda o tých nežiaducich účinkoch ? Či je povinný ma na môj dopyt pravdivo informovať ? Veľmi ma to zaujíma, lebo podľa toho sa už dá posúdiť či lekár vie čo robí. V prípade ze sa vyskytne nežiadúci účinok vie ho lekár rozoznať ? To sú snáď legitímne otázky zodpovedného rodiča.

peter952
Odpoveď bola odstránená
aristka
22. sep 2016

@tutu_1 asi to tak bude .ty si studovala gemetiku a namiesto vysvetlenie .utocis o mojej arogancii a pritom ani nevies co sa kedy ocko.petot ten tu propaguje vit.c vo velkom .dokonca az tak .ze v jeho teme ak sa nick pytal bol mazany .pretoze to nebolo len o superlativoch vit.c ....a bali sa ,ze im asi padne kseft ,prevenar to detto .ved musi predavat vysavace .cisticku vody a bohvie coho a aby to vyzeralo doveryhodne sa tu objavuju zrazu nove nicky .ktore boli nedavno zaregistrovane s hned sup do tem utocit na adsumus a mna .akoby sme boli stare zname .co tak odpovedat na otazky .pretoze podavanie otazok nie je arogancia .ale snaha o dialog ....kedze napr.ani ty nevies o vakcinach nic .....a spinis farmy .samozrejme je to lobby .pouzijem tvoj vyraz mienkotvorna prostitutka ....inak asi petot vyraba vit.c na kolene .urcite nie farma .ktora sa z blaznov tesi ako mucha .kedze z doplnkov vyzivy ma najvacsi kseft.

peter952
Odpoveď bola odstránená
saska.t
22. sep 2016

@aristka nie pri nastupe do skol a skolok nepotrebujes potvrdenie lekara ze je dieta zdrave jedina povinnost je odovzdat cestne prihlasenie ze dieta zdrave je a raz rocne navstivit lekara na pravidelnej zdravotnej prehliadke, takze ako hovorim, nevies o com rozpravas.

aristka
22. sep 2016

@tutu_1 no mozno zijes niekde v Ugande .ked ta nikto neupozornil .za to my nemozme .mozno jazykova bariera .

tutu_1
22. sep 2016

@peter952 posledné vety možem potvrdiť. Dokonca mi bolo povedané ze očkovanie je úplne bezpečne. Otázka je, či lekárka zámerne klamala, alebo o očkovani skutočne nič nevie ?! Jedna možnosť je horšia ako druha.

aristka
22. sep 2016

@saska.t mas pocit .ze clovek.ktory neovlada vas jazyk napise cestne vyhlasenie a pustia ho len tak do skoly .ved presli kolko pesi .na lodi .hygiena v prdeli .keby mali svrab .hepatitidu a vsi...toto mi nenahovoris .skus sa popytat zriadovatela .ako ich prijmali ....lebo toto srsi naivitou....

saska.t
22. sep 2016

@aristka nehraj sa na vsevedca, maju bezne dostupneho prekladatela, su choroby ktore maju dlhsiu inkubacnu dobu alebo si myslis ze ich drzia v karantene? Ved sa dojdi pozriet na realitu

peter952
Odpoveď bola odstránená
tutu_1
22. sep 2016

@adsumus akú otázku som ti nezodpovedala ? Prepáč prestávam sa orientovať v tvojich príspevkoch. Ak ta možem poprosiť nápis mi ju a keď budem vedieť vďačne ti dopíšem.
Verím ze rovnako aj ty dopíšeš na moje niekoľkokrát položené otázky.

@aristka v skutku odpoveď dospelej osoby. Nesmierne sa bavím na tom ako rýchlo niektorí ľudia strácajú slušne mravy a sebakontrolu, a potom už len bezhlavo kopu a urážajú. To je osvedčený spôsob ako sám seba deklasovat v akejkoľvek diskusii.

peter952
Odpoveď bola odstránená
katka121
22. sep 2016

Moje skusenosti : obe deti som dala zaočkovať na všetko čo bolo dostupné. Syn, 12 rokov doteraz nikdy nebral antibiotiká, žiadne iné vážne ochorenia nemal, 2 x do roka mával laringitídy s miernym priebehom., ale z toho už vyrástol.
Dcéra 5 rokov - antibiotiká brala 1 x - tiež je plne očkovaná - dala som jej očkovať aj rotavíry. Toto leto sme dostali norovírus - celá rodina. Dcéra keďže bola očkovaná mala oveľa miernejší priebeh ako ostatní, syn skončil v nemocnici, my s manželom sme ticho trpeli doma.....

peter952
Odpoveď bola odstránená
saska.t
22. sep 2016

@peter952 citaj vyssie v prispevkoch, napisala som to myslim jedna strana dozadu