icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zuzu1122
10. okt 2016

@nada789 pravda...

petot
10. okt 2016

@lucinka511 Ak si nespomínaš, začala si riešiť, či som ja a moje deti očkované.

petot
10. okt 2016

@sardinka336 Antivax ti neodpovedal? Nuž to by tu najprv niekto taký musel byť 🙂

lucinka511
10. okt 2016

@petot na zaklade toho,ze si ty reagoval na temu kt som smerovala niekomu inemu, nie tebe,takze asi ty si dobre nespominas,
No len nejdeme sa tu dohadovat, kto co komu preco napisal,staci ze mna nezaujima to co pises,takze este raz maj sa pekne.

petot
10. okt 2016

@lucinka511 Nápodobne.

sardinka336
11. okt 2016

@zuzu1122 teta z Lídla nie nikto je preto lebo ma iny nazor, to si si vycucala ty z prsta - ja tvrdím, že teta z Lídla je preto lebo nema ziadnu kvalifikáciu, a vyštudovali na gugli. Ostatne tvoje klasicke tvrdenia o humusoch, sajrajtoch boli davno vyvratne na strane XXX načo to opakovat, nema to zmysel. Ja som zatial ziadne ine riešenie ako očkovanie chorob nenašla ako prevenciu. Cize ja odpoved mám, nema ju len antivax.

sardinka336
11. okt 2016

@petot ha ha...ani ty nemas riešenia...ale sak deti mas zaočkovane 😀 😀 😀 zena aj ty si zaočkovany.... 😀 😀 😀

Cize ako sa mam chranit pred ochoreniami? Odpoved nemas ale radiš neočkovat predpokladam.

zuzu1122
11. okt 2016

@sardinka336 a ty si z oboru, áno? čiže ty sa tomu rozumieš... tuším si napísala, že ani ty sa úplne nerozumieš očkovaniu, čiže aj ty si len "teta z lidla"... a odkiaľ máš ty naštudované informácie? toto by ma zaujímalo... alebo ti pán doktor povedal, že je to dobré tak mu dôveruješ? a na ktorej stránke že to bolo vyvrátené? a keďže nemáš rada linky, tak pozri na toto

Ak dôjde v časovej súvislosti s aplikáciou očkovacej látky obsahujúcej pertusovú zložku k niektorej z ďalej popísaných reakcií, je nutné ďalšie podanie dávok očkovacích látok obsahujúcich pertusovú zložku riadne uvážiť:

Teplota ≥40,0°C do 48 hodín s nepreukázanou inou súvislosťou.Kolaps alebo šokový stav (hypotonicko-hyporeaktívna epizóda) počas 48hodín po očkovaní.Trvalý, neutíšiteľný plač trvajúci ≥ 3 hodiny v priebehu 48 hodín po očkovaní. Kŕče s horúčkou alebo bez nej počas 3dní po očkovaní. Za určitých okolností, napr. pri vysokom výskyte pertussis, však potenciálne výhody očkovania môžu prevážiť možné riziká.
opakujem, za určitých okolností? potencionálne výhody???? môžu prevážiť riziká??? to je tá tvoja ochrana? prepáč, ale za určitých okolností, môžem ja byť potencionálne prezidentkou tejto banánovej republiky... takú to má výpovednú hodnotu pre mňa ako matku... zdroj http://www.ema.europa.eu/docs/sk_SK/document_li...

a keď sa bavíme o tom sajrajte, ktorý tvrdíš, že bol vyvrátený, tak trošku pre teba na doplnenie a objasnenie, čo to obsahuje:
Vakcíny používané na Slovensku zvyčajne obsahujú niektoré z nasledujúcich zložiek: hydroxid hlinitý a fosforečnan hlinitý (neurotoxíny, tzn. nervové jedy); glutaman sodný (E621 – excitotoxín, zabíja nervové bunky ich prílišným vzrušením); neomycín, chlórtetracyklín, gentamicín, polymyxín, amfotericín B (antibiotiká); formaldehyd (karcinogén, tzn. rakovinotvorná látka); fenoxyetanol (baktericíd); laktózu (alergén); polysorbát 80 (E433 – poškodzuje pohlavné orgány u lab. zvierat, čím vyvoláva neplodnosť); cudzorodé bielkoviny, fragmenty DNA a vírusy z organizmov a bunkových kultúr, použitých na „pestovanie“ vakcinačných vírusov (vajcia, opičie a ľudské bunky ai.), ktoré môžu vyvolať mutácie v bunkách očkovanej osoby alebo anafylaktický šok.

zuzu1122
11. okt 2016

@sardinka336 a stále si mi neodpovedala, kde som sa vyjadrila, že som proti očkovaniu... ani ty neodpovedáš... ja nemám riešenie ako chrániť, ale ani mne nikto neodpovedal na otázky, čo sa týka očkovania tak aby som bola presvedčená, že je to prínos... možno ty budeš prvá, tak smelo do toho... ja sa rada nechám poučiť 🙂

lucinka511
11. okt 2016

@zuzu1122 to je celkom zaujimavy clanok,taky na zvazenie,no a ako by su nam poradila chranit nase deti pred chorobami kt v minulosti skoro vyhladili ludstvo?.Ja som zaockovana aj na hep B ,kvoli povolaniu, ja som ziaden s tych neziaducich ucinkoch nezaregistrovala, ani surodenci,,ty mas nejaky nezuaduci ucinok sposobeny ockovanim, taky kt je ozaj z ockovania nie len domienka a dohad?Lebo autiymus, alergie a astmy maju strasnevela inych pricin, nie len ockovanie.

zuzu1122
11. okt 2016

@lucinka511 ja sa tu ale nechcem hrať na múdru, len myslím, že očkovanie nieje 100% ochrana... a nemôžem tu uvádzať nežiadúce účinky z očkovania z môjho okolia, nakoľko to som urobila iba raz a nedopadlo to dobre... takže svoje skúsenosti tu už určite uvádzať nebudem... ja som tým článkom nechcela nikoho nahovárať, aby očkovať nedal, ako si napísala, je to na zváženie... len nech ma nikto nepresviedča, že očkovacie látke neobsahujú bordel, keď to tak nieje... myslíš, že ja svoje dieťa nechcem chrániť? nie som predsa blázon... keď ma presvedčí niekto, že očkovanie ho ochráni, okamžite dávam očkovať...

lucinka511
11. okt 2016

@zuzu1122 a co ked za par rokov dostane nejaku chorobu na kt by mohlo pomoct ockovanie? nebudes banovat? lebo horucky, prejdu ale nasledky po prekonanej ak sa prekona , chorobe asi tazko.Ale ja ta nepresviedcam,ani nic podobne aby nedoslo k nedorozumeniu, len obdivujem tvoju odvahu nedat ockovat.

zuzu1122
11. okt 2016

@lucinka511 očkovanie posúvame, kým si nebudem istá.. lenže ani očkovaním sa nezabráni, aby danú chorobu človek nedostal... ja viem, že nepresviedčaš, je to normálna diskusia... v žiadnom prípade nechcem nič zľahčovať, ale zo svojich skúseností viem, že dnes môže človek zomrieť aj na obyčajnú chrípku... ale keď si to zoberiem zo širšieho uhla pohľadu, očkovanie nezabráni aby som danú chorobu nedostala, vakcína je nositeľom chemických látok, ktoré sú zdraviu škodlivé + nežiadúce účinky, ktoré sa v poslednom čase objavujú čoraz vo väčšom množstve, zatajované informácie, stanovisko lekárov, odcudzovanie... sú krajiny, kde je očkovanie dobrovoľné, napr. Rakúsko, Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Švédsko, Dánsko, Fínsko, Holandsko… a myslím, že to je určite lepšie ako človeka na silu do niečoho tlačiť... ale ako píšem, keď ma niekto presvedčí, že je to správna voľba, nemám jedinej námietky...

zuzu1122
11. okt 2016

@lucinka511 a ďalšia vec, áno, čo keď za pár rokov dostane nejakú chorobu a čo keď dám zaočkovať a očkovanie vyprovokuje nejakú chorobu, ktorá je skrytá a nemusela by sa za celý život prejaviť...

lucinka511
11. okt 2016

@zuzu1122 a dr nenamietal,ze si nedala ockovat, sestra tak odkladala ockovanie,lebo mala nemala este 5 kg nakolko sa predcasne narodila a druhy dr mimochodom suepr dr, povedal,ze pokial nebude mat 5 kg neockovat,,no ale jej doktorka ju nutila ale nakoniec zaockovala podla seba ale tiet ten telefobat s tou dr bol mizerny,nakricala do nej,
Ja napr mam at poistenie ale zijem uz na SK a ked budem ockovat,tak asi pdla seba alebo pockam neskor, ale ja urcite chem dat zaockovat dieta,pokusim sa vyhnut hep B a mozno TBC ale ostatne dam zaockovat,minule som napr ciala ake nebezpecne su pneumokoky a ako na to ejdno dieta doplatilo,Mne pride stale mensie zlo dat zaockovat ako neockovat,,, ved tiez nevieme ako bude tato geenracia kt nebola ockovana odolavat ,lebo donedvna sa ockovalo povinne a to ci to neockovanie je ok nam tiez prinesie len cas ale an to si musime pockat zopar rokov,

gabrielkaa
11. okt 2016

TBC sa myslím už ani na SK neočkuje... ale áno zdieľam zhruba tvoj názor ... treba hlave individuálny prístup ku každému dieťaťu, lebo niekomu očkovanie naozaj môže ublížiť najmä ak sa ockuju ešte veľmi malé deti....

zuzu1122
11. okt 2016

@lucinka511 nenamietala, len sa nás pýtala, že keď sa rozhodneme, či dáme zaočkovať, či za ňou prídeme, čo mi prišlo trošku divné, však za kým iným by som mala ísť, keď nie za ňou, ja nie som zdravotná sestra aby som vedela pichnúť injekciu s vakcínou... ale tak nevadí.. mne napríklad vadí aj to, že sú zatajované niektoré zložky vakcíny, keď si napríklad pozrieš zloženie niektorých potravín, aj tam je napísané, aké stopové prvky to môže obsahovať a to je len potravina a do vakcíny, ktorá ide priamo do ľudského tela a neskôr jej zložky putujú krvným obehom to nenapíšu, lebo niekto rozhodol, že to nemusí byť? veď to je zavádzanie, tu sa nehrá o fazuľky ale o zdravie a mám pocit, že ľudí udržujú v sladkej nevedomosti... verím tomu ale, že aj veľa lekárov o tom nevie a konajú podľa najlepšieho vedomia a svedomia... no a potom sú takí, ktorí aj možno vedia a je im to jedno, len aby mali peniažky z ďalšej podanej vakcíny, však čo, oni pri dieťati nebudú v noci bdieť a strachovať sa oň keď bude mať vysoké teploty alebo vážne nežiadúce účinky...
niečo sa mi marí ale, že predčasniatka sa nesmú očkovať... ale ako vravím, nejdem špekulovať, niekde som to tuším čítala...

sardinka336
11. okt 2016

@zuzu1122 . Mojou ulohou nie je nikoho presviedčať a na otazku som ti odpovedala ale zase klapky na očiach a nevidim nepočujem. Ak mi niekto napiše ze očkovanie nechrani ako si napisala ty, tak predpokladam, ze je skor proti očkovaniu ako za očkovanie. Nevyjadruješ sa o tom nejako pozitivne a nebudem to uz opakovat ako pre retardovaných. Mna zaujima niečo ine ako sa mam chranit okrem vakciny a nie tu natahovanie za slovička kto čo povedal, to mi je srdečne jedno .....Kapišto? Ponimaeš?

zuzu1122
11. okt 2016

@sardinka336 jasne sibyla - ty predpokladáš, že ja som proti len na základe toho, že vyjadrujem nedôveru, nevadí... aj pre takých slnko svieti... ja som sa nikde nevyjadrila, že som zásadne proti očkovaniu, ale maj si svoju pravdu... neviem, neviem, kto má tie klapky na očiach...

petot
11. okt 2016

@sardinka336 Chrániť pred chorobami sa dá tak, že vytvoríš dobré podmienky pre prácu imunitného systému. To zahŕňa elimináciu stresu, kvalitný oddych, pravidelný pohyb na vzduchu, kvalitnú stravu a nevyhnutné vitamíny - C a v zimnom polroku aj D, v efektívnom dávkovaní.

Výhoda - funguje nielen proti infekčným ochoreniam ale znižuje aj riziko civilizačných chorôb.

lucinka511
11. okt 2016

@sardinka336 no na to by som sa nespoliehala,co ti nizsie radia,, napr ja otuzovala som sa sprcah studena, tepla voda,denne v zime aj mrazoch beh vonku, 45 minut,Kazdy den prisun vit C,nie chemickeho ale rovno cely citron do salky caju,probiotika a aj vit D..no a predsa ked bola epidemia crevnej chripky tak som ju dostala so vsetkym,cize ani take posilnovanie imunity nestaci na zavazne ochorenia ako napr detska pbrma,tetanus, cierny kasel...ked to nezabralo na beznu crevnu chripku pochhzbujem zeby to zabralo na tieto pliagy-

saska.t
11. okt 2016

@lucinka511 vidis na kazdeho funguje /nefunguje nieco ine kedze kazdy organizmus je iny, mam ale dobry a overeny Tip,ktory funguje u nas a aj znamych na crevnu chripku lepsie povedane na prevenciu voci nej, zakup si oreganove kapsule a mas minimalnu sancu ze nieco dostanes, odkedy to praktikujem hned ako pocujem ze v okoli zuri podavam denne sebe aj detom 3 kapsule a crevna chripka nas uz 3 roky obchadza aj ked sme boli v kontakte s nakazenymi 😉

kvieta
11. okt 2016

@petot verím, že túto vetu si myslel "trošku" nadnesene:

"Lekári sa bežne na fakultách učia o očkovaní iba absolútny základ. Hociktorá mamička ktorá si o tom niečo prečíta má porovnateľné ak nie väčšie vedomosti."

Očkovanie predsa nie je len o príbalových letákoch a intervaloch medzi očkovaniami. Pre pochopenie, čo sa deje v ľudskom tele je potrebné poznať ho na inej úrovni, ako zo sprchy.

Ak si presvedčený o tom, že moje argumenty sú na úrovni stredoveku, neviem, prečo toto všetko robíš iba na amatérskej úrovni a nemáš už dávno svoje odbornosti spečatené štátnymi skúškami z medicíny. Ty a Tebe podobní by ste nemuseli dr. iba fušovať do remesla a možno by sa vám aj konečne tu i tu rozsvietilo.

K tomu písaniu brožúr, účasti na seminároch a pod.:
Kto to má robiť, ak nie špičky v danom obore? Hádam nemajú pozývať Teba, previho a Fila?
Teba a Tvojich kolegov s novinkami týkajúcimi sa Tvojej práce oboznamuje kto? Štátna veterinárna a potravinová správa?

Konflikt záujmov... znie to tak, no vzhľadom na to, že tí ľudia v tomto odbore pracujú...
Tie pneumokoky sa ale ani mne nejako nepozdávajú. Je ale pravda, že keďže sa mojej dcéry netýkali, nejako som nebádala. A ke´d som sa začala o ne zaujímať, bolo mi povedané, že "netreba". Kdesi tu lietal graf, že poklesli pneumokokové ochorenia, len ho teraz odo mňa nechci, ktorý to bol (určite je niekde na fóre).
Takže z tohto pohľadu sa môže zdať, že tam bol konflikt záujmov. No je možné, že k tejto vakcíne dospeli vyhodnotením niekoľkoročných štatistík ochorení.

Existuje Etická komisia Ministerstva zdravotníctva SR, jej členmi sú mnohé kapacity:

http://www.health.gov.sk/Clanok?zoznam-clenov-e...

...a táto komisia na svojich riadnych zasadnutiach dňa 1. októbra 2013 a dňa 19. novembra 2013 v Bratislave zaoberala niektorými etickými otázkami, ktoré sa objavujú vo verejnosti v súvislosti s aktuálnou diskusiou o národnom programe povinného očkovania.

O.i. dospeli aj k týmto záverom:
"... Komisia sa domnieva, že realizácia a výsledky národného programu povinného očkovania sú v súlade s hodnotou verejného zdravia a z etického hľadiska v súlade aj so správne chápanými etickými princípmi spravodlivosti, solidarity, autonómie, transparentnosti a správneho spravovania verejných záležitostí, ktoré patria k hlavným etickým princípom v oblasti medicíny a zdravotnej starostlivosti, s akceptáciou v celom súčasnom kultúrnom svete."

http://www.health.gov.sk/Clanok?eticke-aspekty-...

Ja som za očkovanie a ak konzultovať, tak s vyštudovanými odborníkmi s praxou v danom odbore, nie s Truhlíkmi, Vševedkami a Jasnovidcami.

kvieta
11. okt 2016

@zuzu1122 Mne to bolo polopate vysvetlené zoči-voči človekom, ktorý je v tom doma. Neuspokojila som sa s koníkovskými drístami typu: jedy vo vakcínach, autizmus po očkovaní a pod.
A na margo Tvojho odkladania očkovania zo strachu z možných NÚ Ti poviem len toľko: čím menšie dieťa, tým viac je ho treba chrániť, lebo je tým viac zraniteľné.

Ale tu je to fakt ako hrach na stenu 😠

kvieta
11. okt 2016

@petot Tak elimináciou stresu, kvalitným oddychom a všetkým čo píšeš si tak akurát skrátiš nábeh na infarkt, nie neschytanie infekčnej choroby v čase epidémie😀

petot
11. okt 2016

@kvieta V žiadnej epidémii neochorie 100% ľudí. Čo myslíš, prečo je to tak? Lebo u niekoho funguje imunitný systém lepšie ako u druhého. Ďalšia vec je, že z tých, ktorí ochorejú, iba malý zlomok má komplikovaný priebeh. Opäť, čo myslíš, je to náhoda? Nie, je to dôsledok stavu ich organizmu.
Je náhoda aj to, že podvyživené deti šíria vírusy 3x dlhšie, alebo je náhoda, že 85% svetových obetí osýpok je v Afrike a chudobných regiónoch Ázie? Práve pre toto vo vyspelých krajinách stratili epidémie svoju predošlú smrtiacu silu, a to už dávno pred zavedením očkovania - pretože sa zlepšila odolnosť populácie.

Ale možno máš na to nejaké lepšie vysvetlenie.

petot
11. okt 2016

@kvieta Pokiaľ ide o pneumokoky, Slovensko bolo na tom v rámci Európy veľmi dobre. Žiadna mimoriadna potreba plošného očkovania jednoducho neexistovala. Očkovanie nebolo povinné ani v krajinách s relatívne omnoho väčším výskytom IPD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075159
http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publicati...

Navyše až od roku 2011 začali v NRC vykonávať systematický sérotyping. Takže v čase zavedenia plošného očkovania v roku 2009 nebolo vôbec isté, aké sérotypy na Slovensku prevládajú a aký význam má vlastne americká vakcína, napriek tomu bola schválená ako povinná. Štatistiky NRC dodatočne ukázali, že jej sérotypovému zloženiu zodpovedalo iba 19% testovaných prípadov pneumokokových ochorení. Podotýkam, že sa najprv používala iba 7-valentná vakcína.
Zhrnutie za roky 2011-2014 tu: http://rizikaockovania.sk/dok/Kolektivna_imunit...

petot
11. okt 2016

@petot K tomu konfliktu záujmov, tam predsa nejde len o nejaké "písanie brožúr a účasť na seminároch". Niekoľkí členovia komisie sa zúčastňovali alebo zúčastňujú výskumných prác platených výrobcami vakcín, alebo im poskytovali platené konzultácie alebo platenú prednáškovú činnosť (pod čím si ja osobne predstavujem niečo, čo v konečnom dôsledku vedie k zlepšovaniu povedomia o produkte firmy).

No a aj títo ľudia rozhodujú o tom, aké vakcíny majú byť na Slovensku povinné. Ja v tom vidím zjavný konflikt záujmov.

Ja rozumiem, že firmy si najímajú odborníkov, aj tomu, že títo odborníci radi speňažia svoje skúsenosti. Nech sa páči. Ale z hľadiska transparentnosti je potom nutné, aby boli automaticky vyradení z rozhodovania o verejnom záujme v danej oblasti. Nič viac, nič menej.

kvieta
11. okt 2016

@petot Nemala som na mysli Tvoje grafity.

Pri každej epidémii treba brať do úvahy nie len % nakazenia, % doživotných následkov po prekonaní choroby, ale aj mieru úmrtnosti, čo napr. pri pravých kiahňach pri nezaočkovanej populácii by pri prvotnom výskyte táto choroba vyhladila 1/3 populácie.

Ale ja som zabudla, že Ty eradikáciu a kolektívnu imunitu neuznávaš.

Takže asi škoda rečí.

Ja napr. neverím na doživotnú imunitu po prekonaní niektorých chorôb-napr. žltačka A. Osobná skúsenosť. Žltačku som v minulosti prekonala a protilátky už nemám. Tak som sa dala zaočkovať, keďže u nás máme malú epidémiu☹
Každý sme nejaký.

kvieta
11. okt 2016

@petot Ak niekde bol nejaký konflikt záujmov, tak bol inde a nie tam, kde si ho popísal😉 (určite vieš, o čom hovorím). Ale to je už iná kapusta...