icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
siska53
24. júl 2013

@sorciera24 tak to bolo i za socika. Otec mal rubeolu a dr. poslali ho domov, ze ved ide vikend, to vylezi ma si kloktaz. Mama nastastie vedela, ako vyzera rubeola- s mamami sa rozpravala, poslala ho na pohotovost, povedala, co ma robit, mna rychlo deportovali k starym rodicom. Az ten dr., ked dostal listok z pohotovosti sa cudoval, ved to jedetska choroba! A mal tam x takych dalsich, ktorych s rovnakymi priznakmi ako moj otec, poslal domov! A pokial viem, rubeola sposobuje neplodnost. A taky laxny pristup mali i dalsi a tiez za socaka, nie je to len fenomen tejto doby.

sorciera24
24. júl 2013

@siska53 ja nevravim, ze je to len dnes 😉 len, ze ja sa s tym v poslednych rokoch az privelmi stretavam....asi to bude tym, ze uz mam dieta, zalezi mi najviac na jeho zdravi a tym padom to viac vnimam....a zacala som to asi viac vnimat 😉

katka0905
24. júl 2013

@aristka nie, v zdravotnictve sa urcite nepracuje rutinne. Urcite sa rutinne neockuju vsetky deti. Preto napriklad moje sesternice - inac zdrave ako repa - ockovane nie su, kedze ich otecko - lekar si ich zaockovat nedal.

sisaka
24. júl 2013

@aristka
mas pravdu, asi tazko tu niekomu vysvetlis, ako to funguje v nemocnici, kedze ludia, ktori tu prispievaju prd o tom vedia, ti si myslia, ze pozrali mudrost sveta, ked si nieco precitali na internete a tym padom schovaju vsetkych odbornikov do vrecka. Ja sice pracujem v zdravotnictve v zahranici, takze nemozem posudit ako to presne funguje v tom slovenskom, ale nerobila by som hned zo vsetkych ludi, a priori blbcov I ked v pristupe k pacientom maju lekari na SK urcite medzeri. Za lekarnikov tu u nas mozem povedat, ze su odbornici, neustale sa vzdelavaju, chapu, ako funguju vakciny a prave preto, tu v kolektive ziadneho AV nemame
A o tom ako si matka pozna svoje dieta, s ktorym je 24 h denne by sa dalo tiez diskutovat. Poznam jednu taku, ktora tvrdi, ze ma postihnute dieta po ockovani, pritom ostatna rodina aj znami videli, ze s tym dietatom nebolo nieco v poriadku uz od zaciatku. Nikto jej ale nechce oponovat, nic by s tym aj tak nezmenili, takze matka je spokojna,ze aspon nasla vinnika.....

kbeata
24. júl 2013

@siska53 nebol to mups?ten moze sposobit neplodnost

aristka
24. júl 2013

@kbeata ano chlap ,ktorý v puberte alebo dospelosti prekoná túto chorobu je neplodný..máme aj známeho čo je takto postihnutý...

aristka
24. júl 2013

@katka0905 ak je lekár ,neviem kde pracuje...,ale v mojom okolí detičky zaočkované sú ...

sorciera24
24. júl 2013

@aristka neskresluj, nie kazdy je neplodny.....nevynechavaj zamerne slova 😉
inak aj ja poznam par lekarov, kt. neockuju seba, ani svoje deti (aj tu na MK ich najdes.....normalni MuDr.)....uz si asi treba uvedimit, ze ty nie si vzor lekara vo vseobecnosti....ale aj vy ste rozni;)

aristka
24. júl 2013

@kbeata neviem čo kedysi,ale dnes ak dostane drobča febrilné kŕče nechávajú si hi na pozorovaní a ak to bolo prvý krát sa spraví aj neurologické vyš.či sa nejednalo o epi záchvať....

aristka
24. júl 2013

@sorciera24 keby som aj ja robila v ambulancii a deti mala zavreté len doma ,tiež by sme toho veľa vynechali.....a tiež máme povinné očkovania nič viac som nedala...stále si treba dať za a proti a očkovanie treba brať ,aj keď je to prevencia ako každý iný liek a už som to niekde písala,že je chyba ak to zlyhavá na primárnej úrovni,či je to informovanosťou alebo naša prestarnutá primárna zóna očkuje choré detičky alebo sú rodičia neni informovaný ako postupovať pri akýchkoľvek komplikáciach...takže v prvom rade to treba riešiť tam ,aby v tej primárnej zóne mali motiváciu pracovať aj mladšie generácie ,ktoré nato nekašľú ....

kbeata
24. júl 2013

@aristka maly mal vtedy nejake 3 roky,a bolo to do hodiny po f.krcoch 😒

kbeata
24. júl 2013

@aristka ale nie je kazdy po prekonani mumpsu zostane neplodny,ci ano?

sorciera24
24. júl 2013

@kbeata jasne, ze nie....dokonca je to male percento.....

kbeata
24. júl 2013

@sorciera24 aj ja som poznala sice len dvoch lekarov co sa nedavali ockovat proti chripke a zltacke,boli k tomu velmi skepticky,ale je podla mna kopu takych,ktori neockuju,alebo len ciastocne,no nevesaju to nikomu na nos,snad len blizkym,alebo niektorym kolegom 😉

aristka
24. júl 2013

@kbeata komplikáciou tohto ochorenia je zápal semeníkov a to je nebezpečné lebo tam dochádza k zrastom a iným komplikáciam a to spôsobuje neplodnosť...

sorciera24
24. júl 2013

@aristka ale ona sa pytala, ci kazdy muz ostava po prekonani neplodny....;)....tak jej uz odpovedz, ze: "nie" 😉

aristka
24. júl 2013

@sorciera24 ten čo má komplikáciu ,ktorú som napíslala ,ano

sorciera24
24. júl 2013

@aristka v poriadku, ona sa pytala ci kazdy muz...lebo tak si to napisala, ze chlap , kt. v dospelosti alebo puberte prekona tuto chorobu je neplodny a to nie je pravda.....toto je podla mna zavadzanie 😉 lebo je jasne, ze nie kazdy ma tu komplikaciu, ze?

aristka
24. júl 2013

@sorciera24 ak dostane mums v puberte alebo dospelosti je to častá komplikácia,samozrejme kto tu komplikáciu nedostane nie je neplodný....

sorciera24
24. júl 2013

@aristka aka casta? (mame nejake percentualne vyjadrenie? dakujem)....cize jasne, ze nie kazdy....inak obdobne je to pokial viem aj s kiahnami;)....ak ich muz prekona v dospelosti MOZE ostat neplodny (cize to iste, s rozdielom, ze na mumps sa povinne ockuje, ale proti kiahnam nie.....myslim samozrejme ovcie kiahne;))

kbeata
24. júl 2013

@aristka aha tak je to,lebo som rocnik 70,a v triede mali snad vsetci chalani mumps,a teraz maju uz aj deti,myslim ze vlastne 😉

miskap2111
24. júl 2013

@sorciera24 nehnevaj sa, ale tebe o čo ide? Aby ti povedala, že napríklad 5%, alebo 10% atď? A potom ju chytíš do " svojej pasce", aby si jej povedala, " tak vidíš a ty si tvrdila že každý!"?

Celá táto diskusia je na smiech. Baby, resp. ostatní, ktorí máte rozum, už tu preboha neprispievajte. Veď je to tu celé jedna veľká fraška.

sorciera24
24. júl 2013

@miskap2111 ty sa nehnevaj....normalne sa pytam....lebo stale som dokola pocuvala, ze je to caste, ze kazdy je neplodny a pod. (az kym som kedysis davnejsie nenasla ja osobne nejaku studiu, kde to bolo necele 3.....co pre mna nevypoveda o castosti, ak ma nejake ine zdroje, proste si ich rada precitam..... ja nemusim nikoho chytat do pasce;) ja chcem len objektivne informacie, nie neuplne;)

miskap2111
24. júl 2013

@sorciera24 ty si štatista, aby si vedela posúdiť mieru rizika? Klinické štúdie v medicíne sa hodnotia trochu inak. Nielen tak "z brucha", že si povieš, že "3% je nič".
Celé je to tu plné amatérov a je mi z toho už fakt špatne.

sorciera24
24. júl 2013

@miskap2111 nie, ale citala som tu vyhodnocovaciu studiu......tak ja neviem, ale 3 zo 100 mi moc nepride........(aj ekby to bola vzorka zo 100ludi, co nebola;))...ak ti je spatne, chod na zachod a necitaj to tu..... ja som reagovala len na ten blud, co tu bol napisany.....lebo ako k tomu pride niekto, kto sa rozhoduje a niekto mu tu napsie, ze ak prekona mumps v dospelosti urcite bude neplodny (sorry, som schopna zgustnus kadeco,a le nie takyto blud a od lekarky, kt. evidentne v tomto priapde zavadza....).....a potom im ma verejnost verit...sorry, kto si to rpecital, tak veir nemoze.... (a pozor, aby si tu neodpadla z toho...)

miskap2111
24. júl 2013

@sorciera24 presne tak. TEBE 3 zo100 nepríde veľa. Nechcem tu hodiť inú štatistiku, lebo by ste sa tu na mňa vrhli ako supy. A dobre vravíš, už to tu naozaj čítať nebudem. Je to tu pod úroveň.

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
miskap2111
24. júl 2013

@sorciera24 presne o tomto to tu celé je. Ak sa niekto na niečo pozerá inak, už ho tu začnete ponižovať a robiť z neho neviem čo. Fakt to tu nemá žiadnu úroveň. A ďakujem ti za tvoj názor.

sorciera24
24. júl 2013

@miskap2111 neviem, kto prvy napisal: je to tu pod moju uroven......tak tu nestracaj cas......ty si isto prilis vysoko, my tam nikdy nebudeme...... ja som napr. z tvojich slov ziaden nazor k ockovaniu ani neockvoaniu nevyciatal, sorry, len rypanie na mna....(odveci...)...... zatial som sa o ockvoani od teba nic nedozvedela (ani nik).....ja toto nepochopim, ze niekto ide do temy, rypne, a ide dalej.....a neviem, ci vobec tusi o com tema je....kasli na to, chod si na svoju uroven a prosim, mna nechaj teda na tej mojej 😎 🤐

alice107
24. júl 2013

@sisaka presne si vystihla realitu.na sk hlavne v statnych zariadeniach treba niekde zmenit prstup k pacientom na bazu klient.ale ja som sa aj na sk od detstva stretla osobne len spristupom lekarov,ktory bol na baze lekar-klient.mali sme a mame /ked som na sk/ lekara,ktory je tzv.domaci lekar.pozna anamnezu celej rodiny,je to viac ako lekar.je to rodinny priatel a lekar zaroven.hoci ma 60 rokov,vie perfektne aj a nj,schodi na sympozia,vzdelava sa,ma niekolko atestacii.a ked to potrebuje hocikto z rodiny,tak je ochotny prist aj v noci.
a to iste mam aj v zahranici,kde zijem.
co sa tyka tych ´´ziskanych ´´ chorob z ockovania,tak ani ja som podobne ako dai necitala ani nezistila ,zeby sa prekazala niekde vo svete priama suvislost medzi ockovanim a autiznom ci diabetes apod.ako mi bolo vysvetlene lekarmi,tak napriklad autizmus/mozgova porucha/ ma korene v prenatalnom vyvoji uz v prvych 8 tyznoch gravidity.a prejavuje sa do 5 rokov veku dietata. mnohi rodicia ak sa zacnu prejavovat priznaky poskodenia mozgu casto potrebuju najist vinnika.a casto aj prehliadaju tieto priznaky .tie sa neobjavia naraz z jedneho dna na druhy. ale su tam boli tam prakticky od prenatalneho vyvoja. ale prejavuju sa v urcitom obdobi zivota dietata vyraznejsie.to je cele.presne,ako si to popisala u tej konkretnej mamicky.

@aristka ma s preto pravdu,ze problem je v priamarnom kontakte. ale nie vzdy starsi lekari ako vidiet su ti spiatocnici.a to sa tyka aj problematiky ockovania. treba s lekarmi komunikovat ako s partnermi. ale to neznamena,ze ked si nieco ako neodbornik precitam na nete tak mozem odborne a kvalifikovane oponovat odbornikovi,ktory ma prax a vzdelanie v odbore preco si jednoducho s tym lekarom nenajdu cas na prebratie prblematiky ockovania,vedlajsich ucinkov ci moznych rizik?toto ja nechapem.a prave tu casto aj ja vidim na sk problem rodicov.ked nie su ochotni ci schopni mnohokrat akceptovat odbornu mienku svojho lekara,ktoreho si vybrali.oponuju mu,hoci sami nemaju velmi casto v problematike ziadne vzdelanie a prax. nie aby isli k inemu lekarovi na konzultaciu.ale oponuju tomu svojmu .a casto neodborne samozrejme.a potom to dopada tak,ze samozrejme lekar ich laicky nazor nemoze akceptovat. a uz je tu problem lekar-verzus pacient.
ja nechapem jedno.ako je mozne,ze rodicia sa aj na tomto fore stazuju na postupy ich lekarov.a to tych lekarov,ktorych si sami zvolili.takze problem bude v nespravnej komunikacii,pristupe a nepochopeni sa.