icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
misscelaneous
13. nov 2016

@teegreen nemusim mu davat skolenie, ona tam napisal, ze sa ockovany moze infikovat, interpretoval to dobre, tvoja interpretacia bola, ze vakcina nechrani dieta pred ciernym kaslom. Moja pointa je, ze chrani pred priznakmi, ulahcuje priebeh choroby, no nebrani infikovaniu.

No mas urcite pravdu, a v tom suhlasim, ze treba robit podrobnejsie vysetrenia pred ockovanim. Sama som bola vo velkom strese pred kazdou vakcinou mojej dcerky, hlavne mmr. Jej brat den predtym ochorel, bol zrovna u nas a prisli do kontaktu, tak som sa bala oslabenej imunity. Na zaklade toho urobili malej vysetrenia "navyse" no trpla som co bude. Mozno bolo jednoduchsie aj ked nasi rodicia nemali informacie, dali nas ockovat tak rutinne a bez stresu, akoby nam len merali teplotu a neriesili dalej. Stale sme tu a sme relativne zdravi ...

ramzesa
13. nov 2016

@misscelaneous precitala som si Tvoj prispevok a reagujem na nazor, ze ockovanim Tvojho vlastneho dietata chranis tie,ktore nemozu byt ockovane... maju nejaku kontraindikaciu a pod. ... uz si si precitala skusenosti rodicov takehoto dietatka? Lebo je ich vela a nie kazdy detsky lekar uzna napr. taku alergiu na bielok ako kontraindikaciu... neuznaju Ti to a odporucia Ti ockovat v nemocnici pod dohladom lekara...
Dalsia vec... ze sme zdravi? Nasa ockovana generacia? Nemam ten pocit... vsade naokolo niekto bojuje s alergiami, ci respiracnymi, alebo potravinovymi... s autoimunitnymi ochoreniami, kde bolo povedane, ze je to dedicne a ze sa to spustilo po ockovani je len cista nahoda... ano, nahoda, ked v blizkej aj vzdialenej rodine autoimunitnou chorobou netrpi nikto... ked takych deti je stale viac a viac... aj dospelych... plus rakovina... ale tym, ze Ti ludia nezomreli, ale ockovanie prezili, aj ked s chorobou, tak to sa uz nerata... ako dieta si pamätam par deti, ktore mali nejaky problem... uz len taka alergia bola nieco a cukrovka? Tu som poznala snad iba z TV... teraz? Celiatikov poznam kopec, vsade kde sa pohnem...sama stitna zlaza... male deti s cukrovkou... nahoda, ze do skolky dcerka chodila s jednym takym chlapcekom, teraz v triede v skole ma ineho takeho spoluziaka?... mam pripad, kde osoba je uz pomaly na dochodku a ockovana bola niekedy na zakladnej skole naposledy, lebo proste zo skoly usla 😅 ... ziadne problemy,nic... a teraz sa tu osobu snazia vsetci presvedcit, ze ju treba ockovat, lebo na tie choroby moze zomriet... a ze urcite musela byt ockovana aj na strednej/vysokej skole... len ona si nepamata 😀 ... mna tiez sestricka presviedcala vsetkymi moznymi sposobmi, aby som sa dala zaockovat... co mi ta vsetko vykreslovala... moju buducnost ako budem umierat a pod. ... mne to prislo ako take vydieranie... mam skusenost, ze som mala neziaduci ucinok z jednej liecby a bolo to hned zamietnute bez dalsieho vysetrovania, ze to nemam z toho...bola som aj svedkom ako sa ockuju babky proti chripke... normalne clovek ocakava, ze sestricka/lekar navrhne nepovinne ockovanie s tym, ze "mate takuto moznost a poistovna Vam to preplati" "vyhody su take... neziaduce ucinky mozu byt take"... ale zarucene ani jedna babka ci dedko pribalovy letak s takouto informaciou v zivote nevideli... sestricka len... pani Mrkvickova, pani Hraskova... Vy ste este neboli ockovane... dnes Vas zaockujem, alebo si dohodneme nejaky termin... prislo nam z poistovne,ze este nie ste ockovane proti chripke 😕 😕 😕 🙄 😠 a babicky ako ovecky sa postavili do radu ☹...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa Pekne si to vystihla. 😉
@misscelaneous Ľahší priebeh choroby ti tiež nezaručí žiadna vakcína. Neexistuje vakcína, ktorá ti niečo zaručí - a určite nie to, že chorobu nedostaneš a budeš mať ľahší priebeh a neviem čo - to sú len "pekné rozprávky". A rovnako sa môže nakaziť chorobou či už očkované alebo neočkované dieťa a môže ju rovnako šíriť ďalej.

ramzesa
13. nov 2016

@evittam vdaka... no, zla skusenost v rodine ma donutila sa nad tym viac zamysliet... aj ked uz skor som sa tym zaoberala...
Inak ked si clovek precita nieco o napr. takych osypkach, tak sa docita, ze mozu spustit detsku cukrovku, ak je na nu geneticka predispozicia... ale pri mmr-ku tvrdosijne vsetci tvrdia, ze to nemoze byt z toho... moj nazor je taky, ze preco nie? A dokonca to moze byt horsie tym, ze okrem osypok telo bojuje s rubeolou a mumpsom... plus dalsimi zlozkami vakciny... kym prirodzene ochorenie prebieha prirodzenejsie... a vacsinou s jednou chorobou...
A ozaj...sme sa tak minule s mm zamysleli, lebo lekari sa velmi radi ohanaju tym, ze rodic nie je lekar a co on moze vediet... a dokonca, ked mm chcel vysetrenie este pred podanim atb (vyter z hrdla a pod.), tak ze "och Ti inzinieri" ... a mm vravi... tak ked idem riesit nejaky problem, tak najprv musim vediet, ze aky... tak mozno tu bude ten pes zakopany... taky inzinier si pohlada statistiky, tabulky, grafy, vety, defincie 😀 ... a posklada si to do kopy a vyjde mu logicky vysledok... napr. aj vyssie spominany... ak osypky mozu spustit autoimunitne ochorenie, tak preco ten isty virus, aj ked oslabeny vo vakcine ho spustit nemoze? Ak vakcina obsahuje zlozku, ktora ma vyprovokovat imunitnu odpoved na danu chorobu, tak preco nemoze tu imunitu vyprovokovat az tak, ze bude telo bojovat samo proti sebe?

kvieta
13. nov 2016

@peter952 Pripúšťam, že sa o očkovaní nepolemizovalo 50 rokov, ale zabudol si napísať, že iba vo východnom bloku. V západných krajinách predsa bola sloboda tlače a čudujme sa, očkuje sa tam tak, ako o u nás. Akurát tých 50 rokov majú náskok o.i. aj v tom, že dospeli k dobrovoľnému očkovaniu, čo si u nás zatiaľ neviem dosť dobre predstaviť a to hlavne vďaka aj Tebe podobných "vedátorom".

ramzesa
13. nov 2016

@kvieta ja niekedy pochybujem, ci sloboda tlace existuje 😒 ... myslim taka ta, aku by sme chceli... kto ma peniaze, vie vela ovplyvnit...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa Zas a znovu môžem s tebou len súhlasiť. No a prečo? No preto lebo okrem lekárov my ostatní vlastne tomu nerozumieme a vôbec o tom nič nevieme 😉 .
Minule ma tu jedna mamičky išla presviedčať o tom, že jej 5-ročné dieťa nedostalo kiahne len a len vďaka očkovaniu a že ho dala očkovať aj kvôli tomu, že nestojí o hroznú chorobu a neskutočné komplikácie v podobe teplôt, jaziev a neviem čoho. No a keď som jej napísala, že očkovaním to nebude a nič jej to nezaručí a ešte kľudne to dieťa môže kedykoľvek tie kiahne dostať - tak som bola za hlúpu. Hm, čo spravíš - čuduj sa svete moje neočkované deti proti kiahňam ich dostali - perfektní priebeh, žiadne teploty do týždňa boli fit....Syn ich dokonca nedostal pri minimálne desiatich možných príležitostiach.....Ale proste kto tomuto "zázraku" v podobe vakcín verí ten nech tomu verí - nikomu jeho presvedčenie neberiem. Ja svoje deti už očkovať nebudem pokiaľ budú na trhu vakcíny, ktoré tu sú. A nikoho nemienim presviedčať o tom, že môj názor je ten správny - každý z nás sa musí rozhodnúť sám. Bohužiaľ nie slobodne v našom štáte. 🙂

kvieta
13. nov 2016

@ramzesa Pochybovať môžeš, no nič to nemení na tom, že v západnom bloku mali možnosť vyjadriť sa a posúvať informácie verejnosti antivakcinisti roky dozadu. Teda peter si tu šije konšpiračku na mieru.

ramzesa
13. nov 2016

@evittam mna vie najviac dostat argument... ale ved take kiahne su smrtelne, to treba ockovat... a ked sa opytam, ci myslia prave alebo ovcie... jasne ze prave... no, co k tomu dodat... tie sa uz dlhsie neockuju... ale zastancovia ockovania to vobec netusia ☹ ... a potom si myslia,ze Ti co neockuju, tu siria smrtelne kiahne a pod. 😕 ... ked som povedala, co sa ockuje, tak vsak toto sme ako deti bezne prekonavali tie choroby a tu sme... nie jedna kamoska ma muza, ktory prekonal mumps a podobne choroby, po ktorych mali byt chlapi neplodni a vysledok? Niektori uz cakaju piate, sieste... babo... samozrejme, ze sa mozu vyskytnut aj komplikovane priebehy, ale tie sa mozu aj pri obycajnom prechladnuti...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa No vieš, ono je to tak, že väčšina ľudí čo je zástancom očkovania (česť výnimkám) a normálne očkujú tak ani netušia čo obsahujú vakcíny a čo je najsmutnejšie väčšina z nich na otázku proti čomu vlastne očkuje svoje deti ani nepozná odpoveď - ale ak sa vyjadríš proti a priznáš, že neočkuješ tak si za hlupáka, nezodpovedného, ohrozuješ ich deti (aj keď neviem čím keď sú tak perfektne chránené...) a podobne - proste veľakrát mi je z toho na vracanie. Hlavne, že väčšina mamičiek vie čo má dávať jesť svojim deťom - hlavne tie super biomatky(ktoré pri pohľade na to ako dávam svojmu dieťaťu napríklad piškótu idú z kože vyskočiť) - ale ak sa ich opýtaš proti čomu majú zaočkované deti tak nemajú ani šajnu....Čo viac dodať....

ramzesa
13. nov 2016

@kvieta necitala som Tvoje prispevky, tak netusim, ze co... ani sa mi nechce vsetko citat... len ak si zastancom ockovania... otazka na Teba... poznas nejake dieta, ktore ma nasledky po ockovani? Ak by sa Ti to stalo v rodine, nadalej by si bola zastanca ockovania? Ak zastancom ockovania nie si, tak si tu otazku nevsimaj... 🙂
Lebo ja som sa s takym niecim stretla a kazdy dava ruky od toho prec... zarucene to nie je z ockovania, to uz muselo byt skor... nejdem to tu takto verejne cele rozpisovat... ale ockovaniu sa nic neprizna... asi tak... a ked som sa jednej imunoalergologicky pytala, ze ci ockovat, ked dieta trapi to a to... nie, urcite nie... ale ak zistila,ze ide o povinne ockovanie, hned zmenila nazor... ano, to musite...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa Presne tak - všetci čo neočkujeme ohrozujeme zdravie očkovaných (aj keď stále neviem čím - keď to očkovanie ich tak chráni) 😉 , ak nezaočkuješ - tak si to zaplatíš a ešte ťa obviňujú z priestupku. Ak ale tvoje dieťa má nežiadúce následky, dokonca doživotné alebo nebodaj zomrie - tak za to nikto nenesie zodpovednosť a všetci si nad tým "umyjú ruky" - lebo to nie je možné a ani sa to nedá dokázať či to bolo z očkovania. Proste zodpovedná si len ty - lebo si dala zaočkovať. 😒

evittam
13. nov 2016

@ramzesa A pozor toto tu verejne nepíš, lebo budeš vyzvaná aby si to dokázala - to čo tvrdíš - a to minimálne takým spôsobom, že treba najlepšie kópiu zdravotnej dokumentácie, telefónne čísla a mená lekárov, ktorí to potvrdili a podobne - a aj tak budeš za antivaxera a klamárku - bohužiaľ. Ale našťastie tu momentálne nie sú tie, ktoré to vždy a zakaždým rady vyťahujú a chcú doložiť. 😉

ramzesa
13. nov 2016

@evittam suhlasim... 🙂 ... a este trosku mimo... ale k tomu bio 😀 ... vsetci chcu bio, ale nech je to pekne... neze bude mrkva kriva, alebo od hliny 😀 ...nie raz som pocula, ze oni take zo zahradky nechcu, ze si radsej kupia z obchodu bez cervikov a pekne 😀 ...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa Tak, tak - najlepšie je vyprané.... 😀 I keď musíme priznať, že už ani z tej záhradky to už dnes nie je úplné a 100% bio - ale za mňa určite radšej moja mrkva zo záhrady ako tá z Tesca. 😉

evittam
13. nov 2016

@ramzesa Inak ako posledný prípad dievčatka z Čiech - zrazu ju matka zavraždila - už sa nikdy nedozvieme kde bola a je pravda. Ale rýchlo to "zamietli pod koberec"..... 😖

ramzesa
13. nov 2016

@evittam mne je to jedno... kto hlada informacie, tak mu to mozno pomoze, kto nehlada, tak mu to moze byt jedno, ci tu dam fotodokumentaciu, ci nie... liecenie mojmu dietatu platit nebudu, ani starat sa...nebudu ani to dieta, ze s tym budu musiet zit... zvysok nejdem pisat verejne... 😉
Vsak nech si ma oznacia ako chcu 🙂 ... mozme si dat aj osobne stretko a ja im to vsetko vysvetlim 😉

ramzesa
13. nov 2016

@evittam asi tak... jedno ockovanie a znicilo zivot rodiny... ako uz bolo pri tom pripade spominane... dietatko bolo na preventivke a na ockovani... a Dr. si nevsimla/nevsimol ziadne znamky tyrania? Ja neviem no, ale podla mna ked to tyranie malo tak zavazny dosledok ako smrt, tak predsa nejake stopy na tom dietatku byt museli 😢 ... je to cele hrozne... a jasne ... vek matky... ze kedysi to bol normalny vek na vydaj...

evittam
13. nov 2016

@ramzesa No asi tak nejak - a dieťa zaspalo - zobudilo sa-matka mu dala jesť a znovu zaspalo - no ja keby som sa chystala zavraždiť svoje dieťa tak mu už asi jesť nedám - či? Ťažko povedať.....Ale proste celé je to divné - a hlavne aj v tom, že nechcú podávať podrobnejšie informácie aj ohľadom pitvy a toho na čo prišli .....takže to celé pekne "smrdí".....Ale ani sa nedivím - nemôžu priznať, že to bolo z očkovania.....A najviac ma "pobavila" tá prvotná informácia, že išlo pravdepodobne o SIDS - jasnéééé u 16-mesačného dieťaťa....Ach jááááj, robia z inteligentných ľudí debilov. (prepáčte za výraz).

kvieta
13. nov 2016

@ramzesa Som zástanca očkovania a vo svojom okolí som sa za celý svoj život nestretla s poškodením zdravia po očkovaní (a to si ešte "pamätám" očkovanie proti pravým kiahňam teda nemám 20r.)
Teplota, mrzutosť, opuch považujem za bežné reakcie.
Dcéra dostala ekzém (alergia na BKM) mesiac pred termínom očkovania v 6.r, očkovala som riadne v termíne, alergia do pol roka bez príznakov, po ďalšom pol roku postupné zavádzanie mlieka a nl. výrobkov do stravy, dnes s tým nemá problém.

Toľko môj stručný postoj k očkovaniu.

kvieta
13. nov 2016

@ramzesa A ešte k tomu, čo by bolo, keby bolo: Riešila by som to, keby bolo. Nie všetko, čo sa zdá, že je, naozaj je.

cervikpepik
13. nov 2016

@tin007
@teegreen neviem ci to tu niekto pisal,necitam celu diskusiu,ak ano ospravedlnujem sa...to rocne dietatko,ktore udajne umrelo po vakcinacii bolo podla najnovsich info,po vykonani pitvy zavrazdene jej 16 rocnou matkou,na tele boli objavene stopy nasilia

evittam
13. nov 2016

@cervikpepik Áno - písala som vyššie - že celý ten prípad pekne "smrdí" - najskôr to bol SIDS, potom udusenie a nakoniec ho zavraždila vyšinutá matka - zaujímavé, že ho nejaké dve hodiny predtým nakŕmila, dieťa nemalo žiadne známky násilia ale po pitve na ne prišli ale nechcú zverejňovať bližšie informácie ohľadne príčiny smrti - celé to pekne "zaváňa".....

evittam
13. nov 2016

@kvieta Áno to máš pravdu - ale mne stačí poznať prípad, že hneď po očkovaní dieťa osleplo a ohluchlo.....a nebola to určite náhoda. A poznám našťastie menej prípadov nejakých "ľahších" nežiadúcich následkov....a to naozaj nepripisujem každý prd a každé kýchnutie len očkovaniu - nie som aktivistka a ani nič podobné a ani nemám nič proti očkovaniu. Len proste nechcem dať svoje deti očkovať vakcínami, ktoré sú momentálne na trhu.

evittam
13. nov 2016

@kvieta Vieš, ( a to netvrdím, že je to tvoj prípad) a ani to nejak nezveličujem a taktiež uznávam, že veľa chýb je dedičných - ale záleží na tom či sa za života prejavia a kedy a o tom to tiež celé je. Neviem a ani ti to neprajem - ale ako by si reagovala keby tvoje zdravé, živé, celkom v poriadku dieťa náhle po očkovaní MMR prestalo počuť a vidieť? Bola by to podľa teba len náhoda - a vlastne sa to dalo čakať a bolo to možné?! Mohlo sa to vlastne stať kedykoľvek a možno aj nikdy?......A najsmutnejšie na tom celé je, že tí čo sú za to zodpovední ani o tom nevedia.

zuzu1122
13. nov 2016

Ja by som sa chcela niečo opýtať a budem rada odpovediam, lebo mi tu nejak uteká zmysel. Čo majú z toho ľudia, ktorí sú vyslovene zástancami očkovania a čo očkovania prezentujú ako jediné správne riešenie, to všetci vieme. Na to netreba vysokú školu. Ale chcela by som vedieť, čo majú z toho ľudia, ktorí prejavia názor, že sú proti očkovaniu, lebo nie sú presvedčení o ochrane pred danými chorobami alebo napíšu vlastnú skúsenosť so zlým priebehom očkovania a rozhodnú sa ďalej neočkovať? Aký prospech z toho takí ľudia majú?

ramzesa
13. nov 2016

@kvieta ano, nestretla, lebo vraj to fungovalo asi tak, ze v jeden den bolo ockovanie a po case zrazu nejaky spoluziak/spoluziacka neprisli do skoly... nikto nevedel preco... naco by si to niekto vymyslal, ze sa to stalo pocas jeho detstva...
A mozno to bude aj tym, ze ked sa nabehlo do triedy ockovat, tak sa to robilo hromadne... boli nachystane vakciny, ktore sa hned pouzili... teraz tie vakciny vyrabaju tak, aby vydrzali mesiace... cize pekne svinstvo v tom musi byt oproti minulosti...
A vlastne... nemam dovod to niekomu vysvetlovat... mna uz zivot presvedcil... a kym clovek nezisti na vlastnej kozi (nestaci ani blizky pripad v rodine castokrat) , tak casto neuveri... mna by uz len zaujimal ten uzasny nazor, ze moje neockovane dieta nakazi to jeho ockovane 😀 ... skuste si niekedy kuk, co sa ockovalo kedysi a co sa ockuje povinne teraz... a nakazili ste tymi chorobami svoje este neockovane deti?
Ozaj...zaujimave by bolo, keby kazdy jeden kasel, kazdy jeden sopel, horucka sa vysetrovali vyterom, odberom krvi a pod. ... potom by sme zistili, ktore choroby sa "uz vdaka ockovaniu" u nas nevyskytuju... popravde... malokedy sa to robi... vacsinou sa hned daju atb a uz sa nezistuje, aka bakteria to sposobila...