(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
vacsina virusov sa prenasa akymkolvek vzdusnym kontaktom, v podobe mikro aerosolov, takisto zachytenim na ciastockach prachu, kt vo vzduchu volne lieta, samozrejme je rizikovy priamy kontakt-cez spory koze sa virusy dostavaju taktiez von do priestoru a podla charakteru ochorenia mozu byt kontaminovane jednotlive telesne tekutiny.
Kychanim mozes prenasat takmer cokolvek (dost siroku paletu virusovych a bakterialnych infekcii) neratam specificke ochorenia ako AIDS
@mano5 noo, to si dostal odpovede hodne lekarky.... 😝
@tatko_bebe Dakujem dalsej "kapuste" (bez urazky prosim - len ako reakcia na moj predosly prispevok). Konecne je mi jasnejsie, ze virusove ochorenia akehokolvek druhu tu budu kolovat, ci budeme mat 40% zaockovanost alebo 95% zaockovanost, kedze ani vakciny nie su 100% - v inej diskusii podla EU statistik 3,5% ockovanych dostane danu chorobu.
@sorciera24 moja ja som z urgentnej vetvy a anestézie,čo je skôr meningitída ,encefalitída cukrovka ,sepsa multifunkčné zlyhanie,otrava hubami ,polytraumy ,jednoducho aro a mám bohužiaľ aj smutné aj dobré skúsenosti s detičkami ,preto máme odd. že každý má svoju špecializáciu a ak sme na pochybách zavolá sa človek z odvetvia a hľadá sa konsenzus..preto mi zdvíha tlak ak tu nieto napíše meningitída ,akoby nič ,zápal semeníkov akoby nič a otravu hubami liečim vit,c ....a s čím nerobím rada sa nato pozriem alebo si ozrejmím....
@sorciera24 a nemám potrebu sa tu vyjadrovať odborne a latinsky ,normálny tomu neporozumie...
@aristka to si napisala, akoby si nestudovala vseobecne lekarstvo?!....to, ze sa kiahne prenasaju uz pred vysevom vie snad kazdy (lekar by to mal vediet duplom a je jedno aky....sorry)....toto mna dviha viac....... (ja som si inak nikde neprecitala, ze meningitida akoby nic....bolo napsiane mierna meningitida.......presne taku mal moj muz prave pri spominanom mumpse......a je tu, zivy, zdravy, plodny....)
Este jedna otazka do plena:
Ked sa teda vacsina virusov siri kvapockou, tak prvy kontakt cloveka s touto chorobou je zachyteny organmi na to urcenymi - koza, nos, usta, mandle (nosne, ustne). Organizmus teda zachyti virus v podsate "na povrchu" a zacne sa "alarmovat" a nieco robit. Je to tak?
@mano5 😀 ty si neskutočný provokatér. Tak toto som zvedavá, ako ti odpovedia. Mala som virológiu ako súčasť môjho štúdia 😀 . Ale toto je celkom dobrá stránka: http://pathmicro.med.sc.edu/mayer/vir-host2000.htm
@mano5 imunita je problematika dost rozsiahla, co cakas, ze ti tu niekto napise VS skripta?
V skratke:najprv saaktivuje nespecificka imunita, t.j . zlozky, ktore reaguju na vsetko nezname, znicia to bez vyberu, a az potom specificka imunita, ucinkijuca selektivne - reagujuca na podnet, ktory jej aktivaciu vyvolal.
Ale ak chces, pozri si serial Bol raz jeden zivot, z toho zaklady pochopila aj moja dcera, ked mala len 3 roky. 🙂
@sorciera24 prepac, ale nedalo mi to... @aristka je zdravotna sestra, ak sa mylim tak ma oprav 😉 tym nechcem ani v najmensom zhadzovat vedomosti a zrucnosti ziadnej zdravotnej sestry, len mi nedalo zareagovat ked uz ona sama neodhali svoju profesiu aj ked uz par krat ju prispievatelia "nazvali" doktorkou.
@slniecko77 ja nie som povinná tu odhaľovať svoju profesiu a ani tebe neodpoviem ,je to anonymné fórum a ani ja neviem čo tu kto robí...preto nereagujem na žiadne oslovenia a dovolím si povedať ,že aj sanitárka v špitály má väčšie zdravotné uvedomenie ako tu niektorý.... ,píšem o liečiteloch....
@miskap2111 Fuha. To budem dlho luskat. Ale sak v zime su noci dlhe a chladne 🙂 . Ale pockajme aj na vyjadrenie mudrych hlav to na serveri.
@aristka ja ta ani nenutim, aby si pisala kto si co si 😉 a ani neznevazujem vzdelanie a pracu zdravotnych sestier a ani sanitarok 🙂 len mi nedalo zareagovat na to ked si niektori z fora myslia, ze si lekar..nemam rada zavadzanie, aleto som uz niekolkokrat napisala 🙂
@mano5 čo myslíš prečo som ti napísala navleč sa do igelitu,to nie je nič pohoršujúce ,človek sa má chrániť ,sliny sú všade ,na kľučkách ,stoličkách ..kam len pozrieš...keď útočila prasacia chrípka by si videl ako sme chodili ustrojené k našim pac...pomaly ako protichemická jednotka...
@slniecko77 bola som tu nazvaná aj fašistkou a mám reagovať,opakujem je to anonymné a každého si tu môžu nazvať ako chcú,či ten dotyčný reaguje alebo nie je jeho problém,,toto je forum a nie rozoberanie niekoho osoby....
@aurorag Ale zrovna som nejake prace nasiel aj na nete (bakalarky a diplomky). Ale nikto to tam zrozumitelne nenapise - same RNA a DNA virusy a taky obal a hentaky obal sa rozlozi a nerozlozi v bunke nebunke.... 🙂 Kto sa v tom ma vysomarit? Normalnu odpoved pre sedliaka:
1. Zachyti telo virus uz na mandliach a v nose a hrdle a na kozi?
2. Zacne sa proti "votrelcovi" branit?
3. Ako podporit "obranyschopnost" organizmu - to vlastne nemusia, to by malo byt jasne - zdrava zivotosprava a pohyb.
@aristka co sa tyka "fasistov" tak na tu dotycnu "damu" mam svoj nazor a nie je pozitivny, myslim, ze nie som jedina a zrejme aj preto ma momentalne zakaz prispievat.
To, ze som napisala, ze nemas medicinske vzdelanie neber ako utok na svoju osobu.
@slniecko77 je to verejné fórum ,preto akúkoľvek pripomienku na moju osobu ako útok brať je hlúposť ,ale v tej úžasnej dáme by som ....no v tom sa zhodneme
@mano5
1. Ano zachyti. Sliznicna imunita(IgA), kozna imunita.... Mandle su lymf . uzliny.
2. Zacne sa branit. Koza je najvacsi organ tela, v 100% kontakte s okolim. Keby v nej neboli imunitne zlozky, neprezilu by sme. Popaleni pacienti maju tuto ochranu znicenu, preto su v uplnej sterilite.
3. Utocnici su velmi zdatni, tak ako sa nase telo brani, tak oni vyvijaju svoje mechanizmi ako prekabatit nas im. system. Preto ak ho prekonaju, nastupuju zlizitejsie mech. obrany.
Prepac, viac nejdem vypisovat, ani uvadzat rozne zdroje, lebo ja som sa imunologiu ucila kladicky zo skript a knih, nie z internetovych linkov. A v 3. si si sam odpovedal.
@mano5 a este nieco k tvojmu prispevku. Na vsetkych skolach zo zameranim medicinskym sa vyucuju zaklady - ako anotomia, fyziologia - az potom pediatria ci virologia. Takisto najprv treba preluskat mikrobiologiu a virologiu, pripadne biochemiu, az potom sa vrhnut na imunologiu. Preto sa stava, a tu na MK velmi casto, ze si niekto vygugli vysoko odbornu temu, ale nerozumie zakladnym suvislostiam.
@mano5 v podstate ano, nechapem ako si to myslel s tou kapustou asi mi niekto sedi na kabli
@aurorag Ja som na taku skolu nechodil, preto sa pytam. Kto sa vela pyta, vela sa dozvie.
A teraz prichadzame k podstate veci (toto uz nesuvisi s tvojou odpovedou, za ktoru ti dakujem). Ked virus obide vsetky vonkajsie receptory a dostane sa priamo k bunkam (napr. vo vakcine) ako zareaguje telo, a ma vobec sancu nejako zareagovat? A ako reaguje na viaczlozkove vakciny? Proti ktoremu antigenu zacne bojovat? Proti vsetkym naraz (hexavakcina)?
@tatko_bebe Len v dobrom. Hovori sa "viac hlav, viac kapusty", hlavne ked sa riesi nejaky "zapeklity" problem a je pri tom treba viac ludi - viac skusenosti - rozne odbornosti.... no proste viac kapusty 🙂 .
@aurorag Suhlasim s tebou. Vo vsetkom. A myslis, ze teraz ma medicina odpovede na všetko ohladne imunitneho systemu? Co ked sa za niekolko rokov ukaze, ze posun TH zloziek imunitneho systemu pri ockovani v tak mladom organizme (3. mesiace) bola obrovska chyba? Myslis, ze sa budu dat napravit taketo skody?
@mano5 za prve, neobide receptory - obide sliznicnu a koznu imunitu.
2. ked sa poskriabes do krvi, alebo porezes - tiez obides c.1. a imunita ti funguje.
3. vies, kolko potencionalnych zarodkov denne zjes? aj v crevach mame imunitny system -Peyerove plaky.
takze na vsetko mame urcity mechanizmus.
Nechcem pisat bludy (opravte ma ak sa mylim, nechce sa mi v tomto teple hladat moju staru imunologiu), ale vakcinacia funguje na principe tvorby specifickych protilatok - pokial viem, dnes sa uz nepouzivaju stare typy vakcin - teda sa do tela nedostane cela bakteria alebo virus (samozrejme inaktivovana) ale len cast z tela - antigen, je to taka cast tela bakterie alebo virusu, ktora je prave nasim IS rozpoznatelna ako nepriatel a Is reaguje, ako keby sa s infekciou stretol - zacne tvorit protilatky.
Co sa tyka hexy, zacne tvorit protilatky proti vsetkym, ale urcite nie naraz v jednej sekunde, a urcite nie v rovnakej intenzite. Raz som sa pytala prednasajuceho, prave na hexu, ci to naraz nie je vela, odpovedal mi, viete, kolko antigenov si naraz dieta napcha do ust pri hre na piesku? No, sama nie som presvedcena, ze by sa naraz mala davat hexa a prevenar, radsej oddelene.... Ale tiez mi bolo povedane, ze sucasne vakciny pouzivaju purifikovane antigeny, nie komplexy mnozstva antigenov, ako kedysi, takze su lepsie znasane.

@aristka virus varicelly sa v prvej faze pomnozuje na slizniciach dychacich ciest, rovnako ako aj virus napriklad rubeoly alebo osypok, preto je mozny prenos kvapockovou cestou - slinami a preto byvaju prodromalne priznaky typu zvysena teplota a sopliky