icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
aristka
29. júl 2013

@kreativna inak očkovací kalendár ovládam podľa svojich detí,nie som pediater a očkovanie v 18 mes, problémy v 24 mes...je to dosť dlhá doba aby sa to skôr prejavilo aspoň niečím...

kvieta
29. júl 2013

@kreativna S tým možným stúpajúcim vekom rodičov a prvorodičiek vôbec má @aristka pravdu.
http://www.rojko.sk/clanok.php?id=297
Sama som plánovala tehotenstvo vo vyššom veku a dosť som sa obávala, či bude všetko v poriadku.

petot
29. júl 2013

@aristka @siska.t K "doživotnej" účinnosti mumpsovej vakcíny asi toľko. Účinnosť vakcíny s aktuálnym vírusovým kmeňom (Jerryr-Lynn) je 64-66% po jednej dávke a 83-88% po dvoch dávkach. Účinnejšie vakcíny s kmeňom Urabe sa nepoužívajú, lebo pričasto spôsobovali meningitídu. 27% očkovaných detí vo veku 12 rokov už nemá merateľné protilátky. Keďže proti mumpsu sa očkuje ledva 25 rokov, skutočné trvanie účinku sa tak skoro nedozvieme. Potreba preočkovávania, ktoré sa možno onedlho bude zavádzať aj u dospelých, akosi nevypovedá o doživotnej účinnosti.

Pred zavedením očkovania väčšina obyvateľstva prekonávala mumps ako nekomplikované ochorenie, zvyčajne bezpríznakové, typicky do veku 10 rokov, a získavala celoživotnú odolnosť. Po zavedení plošného očkovania síce zatiaľ klesol počet diagnostikovaných prípadov, avšak vekové zloženie sa posunulo smerom k dospelým, kde je priebeh závažnejší, a aj vo vysoko zaočkovaných populáciách sa vyskytovali epidémie.

V roku 2006 postihla 11 štátov USA epidémia mumpsu, 74% prípadov bolo u ľudí plne očkovaných dvoma dávkami vakcíny a 92% aspoň jednou dávkou, napriek tomu úrady vinili z epidémie práve zaočkovanosť len jednou dávkou vakcíny, ako bolo zvykom v niektorých štátoch. Ďalšími uvádzanými vinníkmi boli slabnúca vakcínová imunita, a tiež lekári, ktorí nerozpoznali ochorenie na základe predsudkov (mysliac si, že nemôže postihnúť očkovaných). Takéto epidémie sú bežné a niektoré postihnú až 95-100% zaočkované populácie.

V súčasnosti sa vedie súdny spor, kde dvaja virológovia, bývalí zamestnanci jedného z dvoch dominantných výrobcov vakcíny tvrdia, že firma falšovala klinické skúšky aby získala postavenie na trhu. Ľudské sérum údajne zamenila za vopred vybrané zvieracie, pretože u ľudí vraj nijako nevedeli dosiahnuť požadovanú účinnosť (meranú titrom protilátok). Keď proti postupu protestovali, obom sa vraj vyhrážali vyhodením a súdmi. Uvidíme, ako spor dopadne, možno sa o účinnosti mumpsovej vakcíny dozvieme ešte veľa zaujímavého.

petot
29. júl 2013

@aristka Ak mumpsová meningitída po 3-4 dňoch sama prejde a v drvivej väčšine prípadov nezanecháva žiadne následky, tak neviem, čo je zlé na označení "mierna". Ako by si ju ty nazvala? Napríklad v porovnaní s hemofilovou alebo pneumokokovou meningitídou, kde sa trvalé následky počítajú v desiatkach %?

petot
29. júl 2013

@miskap2111 Ak si myslíš, že firma dá na trh lepší výrobok len preto, že ho má, tak si naivná. Firma sa riadi v prvom rade ziskom. Nový výrobok znamená nové drahé klinické štúdie (cca miliarda €€€$$$ čistých nákladov) a nákladnú zmenu výrobných technológií.

Keďže máš rada pubmed, tak si nájdi PMID 12211972. Firmy v USA zdržiavali zavedenie acelulárnej vakcíny na trh, lebo bola drahšia. Keď vyšiel zákon, že na trh môže ísť len lepšia vakcína, tak sa na nejaký čas stiahli z trhu úplne.

aristka
29. júl 2013

@petot ja teda ani tú miernu by som nechcela dostať ,lebo aj mierne ochorenie sa môže zvhnúť a zvrhnutú miernu meningitídu,by som nechcela tak ako, aby my robili lumbálnu punkciu,čo nie je absolútne príjemná záležitosť...

petot
29. júl 2013

@aristka Otázka neznela, čo by si chcela alebo nechcela dostať, ale ako by si nazvala meningitídu, ktorá v drvivej väčšine prípadov sama odznie bez následkov.

skeptik
29. júl 2013

jezisikriste som sem nemala klikat

aristka
29. júl 2013

@petot meningitída je len meningitída a už to slovo vysloviť je mi ťažko ...

jarhal
30. júl 2013

a ja som ju mala a prezila a nie je bez nasledkov.... bolo to v roku 2011..a kazdy si myslel ze som mala kliesta!!! preboha ..je to inak.....a tiez som nemala tu kliknut....kto nezazil nepochopi...

bluerose
30. júl 2013

No, ohladom meninigitidy, moja kamaratka ju mala a zostala nepocujuca a ochrnuta na pol tvare ☹ ☹ ☹ ☹ Teraz jej konecne robia operaciu, bude vyzerat uz ako normalna baba, ale pocut nebude ☹ ☹ ☹

saska.t
30. júl 2013

jasne a teraz vsetci prekonali meningitidu a maju tazke dozivotne nasledky 😅 hm stoji za zamyslenie,ktore samozrejme mozu byt po akejkolvek chorobe,kedze zalezi na priebehu a vsetkych pridavnych chorobach,je zaujimave kolko ludi v tejto teme prekonalo vsetky choroby o ktorych sa diskutuje,tu by statistikari mali vyborne 100% vysledky...

jarhal
30. júl 2013

@saska.t ale co si taka namosurena...vadi ti ak niekto tu napise pravdu? alebo sa tu chodis len vyryvat?? pre mna za mna si never..sak mne je to jedno...nevies ake to je ak ti v nemocnici nevedia pomoct s bolestou hlavy a zaberu len opiaty? nevies ake to je ak ti robia lumbalku a mladej lekarke sa trasu ruky a drzia ta 3 sestricky a jeden obrovsky osetrovatel. aby si sa nepohla 5 minut....a nevies ake to je ked nevedia najst pricinu bakterianej infekcie tak narezu aj dasna na stomatochirurgii a td..ale co ja sa tu stebou bavim vsak ? hlavne ze ty nemusis brat lieky na prekonany tazky zapal mozgu ☹

kvieta
30. júl 2013

@jarhal A nemala si náhodou iba tú miernu meningitídu? 😉 Veď si už zdravá... V podstate sa Ti "nič" nestalo a vyliečila si sa nakoniec. A to všetko, čo si písala, si nakoniec zvládla 😉

natas4
30. júl 2013

Mierna meningitida ...mierna hepatitida...mierna obrna...clovek by sa mal naucit narabat so slovami, lebo taketo spojenia ozaj nie su vhodne

sorciera24
30. júl 2013

preboha, ved sa uvedomte.....niekto prekona meninigitidu s kompliakciami,a le niekto (ako moj manzel)....mal prave tu miernu.....nechapeme, ci enchceme, ze naozaj aj taka forma je? 🙄

saska.t
30. júl 2013

@jarhal ale vobec nie,len si prestuduj tuto diskusiu,bavime sa o osypkach a zrazu vsetci prekonali osypky s vedlajsimi ucinkami a najlepsie dozivotnymi a tak to ide s kazdou chorobou,bola by som ti vdacna,aby si ma neosocovala,pretoze v Tom pripade ma odsudzujes za nieco,co sama robis,bol to vseobecny prispevok tak skludni Hormon a ani nebol smerovany tebe,takze porekadlo trafena hus zagaga,plati 100%

jarhal
30. júl 2013

jasne tu miernu... 🙂
ja prakticky nikdy nie som chora...bola to prva choroba v mojom dlhom zivote...
nemavam chripky ani nadchy ani anginy ani zlcnikove koliky nic mi nikdy nie je co je super..

a zvladla som to ved som silna zena,
nemozem ostat lezat a fnukat
..mam tuhy koren... 🙂
vzdy som to zvladla
mna nedogonat....

saska.t
30. júl 2013

@sorciera24 nechcu chapat,treba sa predsa chytit okamzite tej horsej moznosti 😉 preco by mali dat za pravdu niekomu,kto predsa neockuje,hlavne ze vsetci akceptujeme nazor druhej strany 😉

jarhal
30. júl 2013

@saska.t tak osypky si nepamatam... a kludni hormony? ja ta osocujem? nebud vztahovacna... a studovat tuto diskusiu? vseobecny prispevok? ale nebud mala... si v 34 tak asi ti to prerasta cez hlavu moja..a poznam aj inu pesnicku

natas4
30. júl 2013

@saska.t tak ako tebe sa zda, ze tu vsetci prekonali kazdu chorobu proti ktorej sa ockuje (hoci si nepamatam , ze by tu niekto pisal o tom, ze malTbc, tetan, obrnu, hepatitidu..) tak mne sa zda, ze tu ma 90 % deti nasledky po ockovani...ale berem to s rezervou 🙂 to, ze niekto prekonal osypky, mumps, rubeolu, meningitidu nie je vobec rarita, sme tu povacsine rocniky, kedy sa proti tymto chorobam neockovalo (okrem osypok)

saska.t
30. júl 2013

@natas4 myslim,ze 1x s tebou suhlasim, to, ze niekto prekonal osypky, mumps, rubeolu, meningitidu nie je vobec rarita,,ale tu to prezentuju,akoby to rarita Bola a moze za to,ze vsetci masovo neockujeme... 😉

@jarhal o moje hormony sa neboj,zodpovedaju danemu tyzdnu tehotenstva a kedze to mam nnapisane oficialne pod nickom vobec sa tym netajim, vratme sa k danemu problemu nie studovaniu nasich osob,takze k teme

bluerose
30. júl 2013

@saska.t no ta moja kamaratka na tu meninig ozaj skaredo doplatila, bola krasne, zdrave, mlade dievca,a zrazu zostala ochrnuta na polku tvare a nepocujuca. Kolko sa jej rodicia nachodili po vselijakych odbornikoch, doma, aj v zahranici, maju dost penazi, tak si to mozu dovolit, nikde, jej nevedeli pomoct, akurat teraz konecne po vela rokoch si trufli na operaciu tvare, aby aspom vyzerala normalne, uz ked nebude nikdy pocut. ☹ Tazko sa mi o tom pise, kedze ju mam velmi rada a boli ma to. Ale pravdu poviem, ze neviem, ci bola, alebo nebola ockovana, nikdy som sa jej to nepytala...jej mamina robi v zdravotnictve, tak si netrufam povedat, aky maju nato nazor.

aristka
30. júl 2013

@natas4 a treba doplniť ,že kedysi sa neviedli štatistiky tak dopodrobna aj v špitáloch ,aby sa dalo povedať aké následky boli pri týchto chorobách a koľko a to ,že niekto, čo sa aj tu dá spočítať na prstoch jednej ruky ,nezažil komplikácie ,že neboli ak by neboli určite by nebol dôvod na očkovanie....naše babky a prababky by vedeli povedať ,ktorých chorôb sa tak veľmi báli....

adsumus
30. júl 2013

@slabachvila http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23828611 Nenašla sa súvislosť medzi tým vírusom a rakovinou. Takže ďalší blud zo strany AV.

slabachvila
30. júl 2013

@adsumus môže byť. neviem 😉

adsumus
30. júl 2013

@slabachvila Tých štúdií je viac, ktoré vylúčili súvislosť, ale to nebráni AV hnutiu ďalej šíriť túto informáciu.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16203661
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367569

nikimax
30. júl 2013

@slabachvila je úplne nad slnko jasnejšie, že ked vakcíny obsahujú formaldehyd (čo je silný karcinogén) a pichajú sa do ľudí, tak určite nespôsobujú rakovinu, to je logické podľa adsumus....Pozri ,nahádže štúdií, aby normálne vyvrátila logiku....ty brdo..... 😕 😕 😕 😕

nikimax
30. júl 2013

@adsumus a teraz nahádž štúdie, ktoré vyvrátia, že formaldehyd je karcinogén, a že je zdraviu prospešný, dokonca že je pre ľudské telo potrebný a nepostrádateľný...... 😝 😝