(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Efektivita vakcinovej zlozky proti ciernemu kaslu v praxi:
Z okresu SNV 8 ročnému žiakovi pre suchý dráždivý kašeľ, najmä v noci odobratá krv na sérologiu. Dieťa má základné očkovanie + preočkovanie (4 dávky):
Infanrix Hexa 19.9.2008
Infanrix Hexa 2.2.2009
Infanrix Hexa 31.8.2009
Infanrix Polio: 24.8.2015
Viac info (aj o inych ochoreniach) v junovej sprave UVZ na epis.sk
antivaxerka celá nadšená, že jej dieťa by mohlo mať osypky.
"Antivaxeri su nebezpeční pre svoje aj cudzie deti." zdroj:
https://reasonablehank.com/2017/08/06/sydney-an...
možno aj preto dostávaju zákazy posobiť v niektroých krajinách
96% detí nastupujucich do škol v kalifornii je zaočkovaných, vzostup oproti minulemu roku o 3%. 👍
Antroposofická škola v austrálii napadnutá osypkami, je to naboženstvo, ktoré verí na prevtelovanie, očkovanie je zásah do božieho diela a naruša karmu, treba chorieť aby sme postupili na vyššiu uroven. Priniesli si to z europy, kde boli na dovolenke.
A zatial rumunsko čelí najväčšej epidemii osypok za posledne desaťročia, s 8000 chroými ludmi a 32 mrtvymi, vypoved lekárky, ktorá sa starala o zosnule deti.
"Cakali sme to, zaočkovanosť bola príliš nízka za posledné roky, vedeli sme, že to príde."
Krajina ide čoskoro príjmať zákon, že rodičia musia do školy dokladovať očkovací status dieťaťa.
Ockovane dieta (proti ovcim kiahnam) ochorelo a rozsirili chorobu na spoluziakov v USA. Doplatili na to neockovane deti, ktore poslali domov na 3 tyzdne.
Antivax vždy objaví ameriku, že očkovanie nemusí chrániť každeho, že niekomu sa imunita aj napriek očkovaniu nevytvorí. jeden prípad chorého aj napriek očkovaniu je rozhodujucejši ako tisíce neočkovaných chorých a z nich desiatky umretých.
Nie kazdy rodic ma informaciu, ze ockovanie jeho dieta nemusi ochranit pred ochorenim proti ktoremu je ockovane.
Ako napr. toto dieta, ktore ochorelo na zapal pluc (lalokovu pneumoniu) - viac v sprave UVZ 5/17
2 ročné dieťa s dg. J18.1 privezené RZP na hospitalizáciu na oddelenie KP JIS FNsP J.A. Reimana Prešov. Pri príjme zistené: TT-40°C, dusivý kašeľ, prítomná sekrécia z nosa (respiračný infekt). RTG vyšetrenie hrudníka - lobárna bronchopneumónia vpravo.
HK - Streptococcus pneumoniae, sérotyp 1. Proti pneumokokom dieťa očkované riadne Synflorixom.
inak každý rodič ma príbalový leták, kde sa tato skutočnosť uvádza a podpisuje informovaný suhlas.
Napisala som: sprava UVZ maj 2017
http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Me...
str. 19 hore
@adsumus a ked nebudu mat ockovania neprijmu ich do skoly? Nie je v rumunsku povinna skolska dochadzka? Este do skolky pochopim,ale do skoly😉 ale fajn,ked nemusia do skoly....
@maciatkolulu rozumiem dobre, ze si myslis, ze ak je dochadzka povinna, tak skola musi zobrat akekolvek dieta, ktore rodic prihlasi a ten zakon o povinnom ockovani pred nastupom do skoly tomu vlastne odporuje?
ze staci, ak rodic nezaockuje a ma ciste ruky od povinneho vzdelavania?
prenasas povinnost na skolu. ona vsak povinnost ma, len jej pribudne, ze za podmienky, kedy uz povinnost nema.
kdezto rodicovi povinnost ostava, plus navyse pribudne nova povinna podmienka.
zle urcujes, koho ta podmienka zavazuje povinnostou a koho naopak oslobodzuje.
takze nie, nic si neodporuje. jeden zakon bude podmienovat druhy. v podstate budu oba ulozene rodicovi. nesmie branit dietatu v povinnom vzdelavani a musi preto splnit podmienku ockovania, aby sa mohlo povinne vzdelavat.
to by sa rodic rovnako mohol vyhovarat, ze z lazov ide autobus dvakrát denne, aj to o desiatej rano a o stvrtej popoludni, a preto dieta bude do skoly chodit, ale az od jedenastej a iba do tretej, ked autobus odchadza z mesta na lazy.
vsak do skoly ho dal, tak co. zakon splnil. ze bude chodit na vyucko iba "na skok", uz nie je jeho problem.
u nas napr zakon uklada, ze dieta sa musi zucastnit celého vyucovania. ak tam nie je, musi to byt ospravedlnene, aj to len isty pocet hodin. zaskolactvo dietata pada na hlavu rodica.
takze napr u nas by takato podmienka znamenala, ze deti budu ockovane bez vynimky. uz by nepomohla ani ochota zaplatit pokutu.
uz by pomohla iba ziadost o vyucovanie doma.
@moonlight1210 asi si sedim na vedeni ja, alebo potom neviem.... takze ked rodic dieta neda ockovat, dostane nanajvys pokutu a dieta mu nevezmu do skoly, takze tak, to bude.... hmmm, fajn, to bude zaujimave, ale jednoducho nerealne. Alebo proste budu vzrastat uplacania dr, aby dali nejaku tu diagnozicku, ktora sa bije s ockovanim😅 Nuz, ved je to rumunsko, co sa budeme vzrusovat, vsakze, ale rozhodne nema nikto pravo rozhodovat, co a kedy a aku vec podam svojmu dietatu, to je podla mna zaklad, nemusi nikto so mnou suhlasit, co mi je aj uprimne jedno😉
@moonlight1210 a len taka otazocka, co spravi skola, stat, ked rodic jednoducho odmietne ockovat? Odobere mu dieta do ustavnej starostlivosti? Ci ako si to predstavuju v praxi.... naozaj velmi zaujimave a vzrusujuce, priam take demokraticke s nadychom diktatorstva😉
@maciatkolulu
ano, je to nutene plnenie podmienok.
ty si zakonny zastupca (bavme sa teraz o SVK, keby to tu bolo, lebo podmienky v rumunsku nepoznam).
ak ti trebars dieta chodi poza skolu, je to tvoja chyba, tvoja vina a bude to tvoj trest.
(vynechajme teraz privilegovanu mensinovu nepracujucu vrstvu, co zije z davok).
mas zodpovednost, aby sa ucastnilo vyucovania v stanovenom pocte hodin. a musis na to dohliadnut, vyhovorky sa neberu.
ak by bolo podmienkou nastupu do skoly ockovanie a ty ho odmietnes, branis dietatu zucastnit sa povinnej skolskej dochadzky. a to je trestne.
tvoje dovody su irelevantne, pokial nie su zavazne a potvrdene (od lekara, alebo teda ako hovoris od lekara, ale vymyslene. ako kedysi modre knizky na vojnu).
ale ja sa s tebou nehadam o tom, ci je to neprijemne, ci nie.
iba hovorim, ze nezaockovanie dietata rodica od nicoho neoslobodi, ani nepostavi system pred dve vzajomne si odporujuce veci.
ako si to v prispevku naznacila ty.
naopak, obe budu povinnost rodica a musi ich splnit. (alebo teda vymyslat, ako sa im vyhnut. ja namiesto falosnych potrvdeni a uplacania doktora navrhujem legalnejsiu cestu: sukromne skoly alebo domace vyucovanie.).
@moonlight1210 no myslim, ze je absolutne normalne, ze dieta ked dovrsi skolsky vek, tak nastupuje na povinnu skolsku dochadzku, to je fakt a urcite ho nikto nespochybnuje, lenze prepac, ked ja ako matka nie som stotozne s tym, ze do mojho ledva trojmesacneho dietata chcu napichat 6plus1kombinaciu a ja to odmietnem, pretoze to je moje dieta a hlavnu zodpovednost, presne ako si pisala, nesiem ja ako zakonny zastupca, tak je to moje rozhodnutie, za ktore si nesiem zodpovednost. Nuz a skola by potom robila co? Na to sa pytam. Zobrali by mi dieta a napichali ho nasilu, zavreli ma do basy? Nuz trochu nerealne, teda minimalne v demokratickom state, vsakze😉 Potom by nemohla byt povinna skolska dochadzka, ale inak ja som sa to domace vyucovanie🙂 , alebo teda sukromne skoly, lenze potom by realne nemohla byt ta dochadzka povinna, kedze by si to stat asi velmi tazko mohol vediet odkontrolovat.
@maciatkolulu preco by nemohla byt dochadzka povinna ,ty ako rodic porusujes zakon ,ze neockujes a samozrejme musis dodrzat zakon o skolskej dochadzke tj.dietatu hladat skolu a kedze stat si moze diktovat za akych podmienok dieta moze chodit do jeho prevadzok ,je tu moznost obmedzenia neockujucich ....a rodic si bude musiet hladat cesty ako dodrzat zakon ...vies demokracia nie je svojvola ,ale aj dodrziavanie zakonov ,plus nielen brat ,ale aj davat....nehovoriac ty ako neocko rodic popieras pravo dietata na prevenciu tj.porusujes chartu prav dietata ....takze stat ta za to moze sankciovat ...
@maciatkolulu rodič, ktorí neverí lekárom, že chcu jeho dieťa očkovaním chrániť,má možnosť vzdelávať si dieťa sám, je ich vela ktorí neveria ani učitelom, že chcu ich deti učiť (čo je tiež na pováženie, lebo už take stredošloslé učivo neverím, že dokáže rodič obsiahnuť v akomkolvek odbore), alebo potom su sukromne skoly, kde su neočkovane deti koncentrovane a kde sa pravidelne vyskytuju epidemie, ale aj v takejto škole musí isť neočkovane dieťa do karantény, v niekotrých prípadoch sa domáca karnatena može pretiahnut aj na mesiace, to su hlavné nevyhody neočkovania, dieťa máš nechránené a navyše aj nevzdelané, písala to jedna dievčinka na nete, hned ked mala právnu slobodu sa dať zaočkovať tak učinila, s tým, že to bol otras prekonávať choroby a sedieť doma mimo spoločnosti rovesníkov. matka penila, ale tak, musela rešpektovať.