(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus
@aristka dievcata, ste uz trapne, naozaj, ja nie som zastanca ani pre a a ni proti, ale som za to, aby si clovek o svojom zdravi a rovnako aj o zdravi svojho dietata rozhodoval sam. Je naozaj neuveritelne zaujimave, ze teda neockujuci rodic ma byt statom sankciovany a pritom nie je a to s pozehnanim lekara, hmmmm, niekde sa vloudila chybicka, vsakze a co sa skoly tyka, naozaj by to bolo zaujimave, kebyze zakazu prijimania neockovanych deti do statnych skol, tam sa uz neporusi ziadna charta? Booooze, jednoznacne ma pravo si rozhodovat o zdravi svojich deti ich zakonny zastupca a rovnako niest za ne zodpovednost, ktoru neprebere v pripaade problemov stat a to vsetci vieme, nebude a nijako. Nuz a ja len ziram ako srna ked vidim kolko je neockujucich rodicov v mojom okoli, ktorí sa teraz rozrozpravali a vies co je smiesne, ze vacsina neplatila ziadnu pokutu a ti co platili zaplatili minimum....A vies co je absolutne zaujimave, su tu aj taki, ktori to robia s pozehnanim pediatra, rovnako ako to bolo v nasom pripade, ani CENT pokuty a prislo aj rozhodnutie o tom, takze tak.... A mna absolutne nezaujimaju dievcinky co robili niekde v usa alebo na novom zelande pripadne u nasich rakuskych susedov, mna zaujima preco pri prvom minimalne zaockovanom dietati mi bolo jasne povedane, ze to nie je ziaden problem a teraz zrazu umieraju deti a ficia reklamy, zrazu je klasicka "crevna chripka" uplny des, zrazu sa ockuju klasicke ovcie kiahne, nuz dobre, kludne nech si daju ludia ockovat co len chcu, ale nech ma kazdy pravo sa sam rozhodnut, co pusti do svojho tela, alebo tela svojho dietata. Tot vsjo
@maciatkolulu
mas pravdu.
neockujuci by nemali byt pranierovani za svoje rozhodnutia, ak by platil taky zakon o povinnosti ockovat pred nástupom do skoly (zatial u nas neplati).
ved napriklad preco by mali byt pranierovani nasi nepracujuci spoluobcania a nemali by mat narok na rovnake vyhody ako my?
dokonca im ich stat mlcky dopriava (ved to vieme. presne ako neockujucim mlcky neudeluje pokuty. tiez nepoznam jediny pripad neockujucich, co by platil pokutu, aj ked prave tymto sa antiv u nas ohana, ze ludia tu ockuju nasilu pod hrozbou pokut. ja to skor vidim tak, ze u nas ockuje ten, kto tomu veri. kto nie, si cestu najde. a nic saa nedeje.).
ale myslim, ze v pripade nepracujuccich uz je ale iny nazor na rovnost prav za nerovnakych vstupnych podmienok.
a kazdopadne - ak by tu bola epidemia rozmerov ako v rumunsku, mali by sme uplne inu zakladnu bazu na diskusiu. teraz teoretizujeme (preto nevidim dovod, aby si pisala mierne stiplave a trosku utocne prispevky. ved o nic nejde.). potom by bola diskusia o povinnosti ockovat a oddelovat neockovane deti (aj pre ich bezpecie) uz aj s praktickými prikladmi (pripadmi).
@moonlight1210 pozri stale si myslim a moj nazor nic nezmeni, najma po tom, co som si prezila s prvorodenym dietatom, ze rodic ma pravo si rozhodovat o tom, co do tela jeho dietata bude podane a ziadna epidamie nezmeni moj nazor rovnako. Ja som si preskakala a videla toho vo svojej 20 viac ako ktorakolvek zena za cely zivot, moja babka je pneumolog, zacinala s kalmetizaciou, nie som nejaky internetovy laik, nemiesam nepracujucich s ich pravami so zdravim a tym, co niekto vpichne, ci poda, mne, alebo mojim detom. Trochu zvlastny priklad si podala,ale dobre. Za mna je ockovanie vynikajuci prostriedok ako ochrana pred chorobami, ale pardon, vo veku troch mesiacov a sestkombinacia plus jedna - vakciny a ich zlozenie, hmmmm, nuz a stale dokola opakujem, zdravie je realne len jedno, ja viem, co je to starat sa o dieta s problemamy, viem, ze stat prd makovy pomoze, tak nech ma nenuti robit nieco, za co v pripade problemov odmietne niest zodpovednost. A co sa pokut tyka, davaju, ale nie maximalne a ked aj doktor spolupracuje a stotoznuje sa s nazorom rodicov, tak sa pokute da vyhnut celkom legalne. A su lekari, ktori mlcky suhlasia s neockovanim.
@maciatkolulu nikto nikomu právo na neočkovanie neberie, náš stát by mal dať dieťaťu, ktoré podstupilo všetky prehliadky a prevencia v siestom roku života, ookolo 2000 eur, určite je to menej ako by stála liečba neočkovaných detí a vybavené, koniec debaty, nikto sa nemože sťažovať, stát tiež musí chrániť občanov a financie. ty si rob čo chceš dosledky si znášaj sama, aj ak tvoje dieťa rozšíri nakazu, právne a morálne.
@maciatkolulu samozrejme ak dá lekár kontraindikáciu, že dieťa nemože byť očkovane, toto neplatí, toto platí pre rodičov, ktorých dieťa može byť okčovane ale oni neočkuju lebo sa dočítali toto a hento, proste dezinformovaní ludia.
Ak ockovane dieta alebo dospely rozsiri nakazu, ake dosledky bude znasat (v pripade dietata rodic)?
Ako postupovat napr. v takomto konkretnom pripade, ktory nastal u deti, ktore chodia do skol a skolok?
Cierny kasel (sprava UVZ 1/2017, zdroj epis):
8 r. dievča z okresu Nitra. Sérologicky potvrdené ochorenie (ELISA IgG pozit.) vzhľadom k veku riadne očkovaného dieťaťa (počet dávok 4, dátum posl. očk. 26.11.2013 Infanrix Hexa. EA: negat.
Cierny kasel (sprava UVZ, 2/2017, epis):
V prvom prípade 5-9 r. išlo o 5 r. dievča z okresu Nitra, dg. A 37.0 - Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis – 23x. EA: negat. K veku riadne očkovaného dieťaťa (počet dávok 4, dátum posl. očk. 8.1.2016 Infanrix Polio.
Cierny kasel (sprava UVZ 6/2017, epis):
Z okresu SNV 8 ročnému žiakovi pre suchý dráždivý kašeľ, najmä v noci odobratá krv na sérologiu. Dieťa má základné očkovanie + preočkovanie (4 dávky):
Infanrix Hexa 19.9.2008
Infanrix Hexa 2.2.2009
Infanrix Hexa 31.8.2009
Infanrix Polio: 24.8.2015
@adsumus ok a ochrani ten stat aj dieta, ktore by bolo po podani vakciny dozivotne nejako "poskodene" alebo sa z toho elegantne vyzuje? Poskytne nejaku pomocnu ruku?
@maciatkolulu Maximálne s tebou súhlasím. A tu stále niekto nechápe, že nie sme všetci len "sprostí" čo neočkujú len kvôli tomu, že čítali "hento a tamto" ale to nevysvetlíme fanatikom, ktorí si myslia, že všetci tí čo neočkujú sú len hlupáci a oni sú tí čo majú pravdu.😉
A tento štát či lekár čo podal vakcínu?! Sa na teba z vysoka vykašle nakoľko to určite nebolo z tej neškodnej vakcíny.
@maciatkolulu vieš tie poškodenia, dnes matka udáva, že dieťa bolo poškodene po okčovaní a pritom ho sama zabila trasením. ☹
@tin007 vsimla som si, ze to sem davas z epis.sk a vzdy len pripady ockovanych deti.
preco ale ich nedas za dany mesiac (co sa cierneho kasla tyka, nie celu spravu) vsetky?
napr. cely odstavec za 2/2017:
II. Vzdušné nákazy
Pertussis – A 37
Vo februári bolo zaznamenaných 24 ochorení (chor. 0,44/100 000), minulý mesiac bolo hlásených 9 prípadov a vo februári minulého roka 25 ochorení.
Etiológia ochorení:
dg. A 37.0 - Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis – 23x
dg. A 37.1 - Divý kašeľ vyvolaný Bordetella parapertussis – 1x
Očkovanie: 6x riadne očkovaní, 8x neočkovaní, 10x očkovanie nezistené.
Ochorenia boli hlásené z krajov BL (1,26), NI (0,44), ZI (0,58), BC (0,31), PV (0,49), KI (0,38). Ochorenie bolo hlásené najviac vo vekových skupinách 65+ r. (1,02) a 5-9 (0,71).
V prvom prípade 5-9 r. išlo o 5 r. dievča z okresu Nitra, dg. A 37.0 - Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis – 23x. EA: negat. K veku riadne očkovaného dieťaťa (počet dávok 4, dátum posl. očk. 8.1.2016 Infanrix Polio.
V druhom prípade 5-9 r. išlo o 7 r. dievča z okresu Šaľa, dg. A 37.1 - Divý kašeľ vyvolaný Bordetella parapertussis – 1x. EA: negat.
očkovaný podstupil prevenciu a teda urobil opatrenia aby minimalizoval riziko roznesenia chorob, neočkovaný nič take neurobil, takže nesie plnu zodpovednosť.
@moonlight1210 a pri tych neockovanych, islo o male deti, ci nepreockovanych adolescentov, ci dospelych? Haaaa, kto zabezpecuje povinnost preockovat aj dospievajucich, ci dospelych, kto ich sankciuje za nepreockovanie? Kto ich strasi a pritom je CK rozsireny prave najviac medzi touto vekou skupinou..... A behaju si po verejnych priestranstvach, moj otec, mama, moj manzel, ja, vsetci nasi znami, nepoznam nikoho, kto bol preockovani a pritom ked sa to tak vezme tak maloktora matka sedi s dietatom doma tri mesiace a nikam nejde, napriklad busom, nie vsetci mame auta, napr.k dr tu na MK sa clovek docita, ze poradna aj s ockovanim je bezna aj v case beznej ordinacie, obchody, nie kazdej matke ma kto nakupit a niekoho pri sebe a tie babatka su neockovane do troch mesiac a na osypky do vyse roka, hmmm, to sa maju tiez triast a bat a ked supnu ockovanie, tak fijuuuu, nic sa nemoze stat, lebo ja som sa stretla skor s takymto pristupom a pritom hold moze sa stat a nikto nezaruci, ktory jedinec bude mat aky priebeh choroby, nikto nezisti akoby znasal zaockovany chorobu keby ju dostal a nebol zaockovany a naopak, ale kopec reci a dristov z oboch stran je habadej, takze zase ako opakujuci papagaj zi a nechaj zit, kazdy nesie zodpovednost sam za seba a svoje deti, mna nezaujima co kto a ako ockuje, hoci mi je az smiesne ked pocujem, ze ovcie kiahne a pod..... ale ked je o tom rodic presvedceny nech sa paci, jeho vec, jeho rozhodnutie, ja sa nehadam, nepresviedcam nikoho.
@adsumus nechapem ako mozes pridavat taketo komenty, ved matka moze udavat co chce, kebyze je "stat" ferovy, tak po pripadnej pitve by mal ferovo priznat, ano sposobilo to ockovanie, inak super satifakcia pre rodicov..... Ale ja pisem o detoch, ktore si nesu nasledky cely zivot, ked sa da dokazat, ze hej, bola to vakcina, lebo su take pripade, ako pomoze nas stat tej rodine? Dostane 70eur ako prispevok a o pripadne zdravotnicke pomocky sa bude musiet xy casu nahanat po uradoch az sa na to nakoniec vy..... a specialnych skolach radsej pomlcim, takze o tomto to ja pisem a nie o nejakej psychicky labinej zene, co si "vytriasla dusu" z dietata z nejakej psej matere😉 z druheho konca sveta.... Pisem realne o nasej republike a o jej zodpovednosti voci rodinam, ktorych dieta realne ostalo "chore" z neziaducich ucinkov, lebo ci chces, ci nechces, su take.... Stat na jednej strane chce sankciovat a na druhej, ked poslusny obcan napicha dieta a vznikne problem, tak to uz nieeee, to uz sa ich netyka..... bleeee
@maciatkolulu Ale co si. Neockovani rodic je len cisty antivaxer, ktorý cital "hento a tamto" a preto neockuje. A len ona ma pravdu a nic len pravdu. Všetci co neockujeme sme "padli na hlavu". Vôbec nestracaj cas, moja rada.😊😉
@maciatkolulu ale ja som za odskodnovanie za všetky reakcie po všetkých liekoch aj vrátane vitamínu c, či homeopatik. alebo potom system ako v usa, že su určene poškodenia z očkovania, dokázane a ak rodič chce odškodnenie za niečo čo nie je dokázane, je na nom aby dokázal, že vakcína mohla poškodiť dieťa, ale opakujem za všetky lieky, prečo by jedno dieťa malo byť odškodnene a druhe nie?
@adsumus , ani vitamin c (d, e a ani ziaden dalsi) ani homeopatika NIE SU lieky. To by si mohla ziadat aj o odskodnenie v pripade pozitia cukru (ma podstatne silnejsie ucinky, nez vacsina homeopatik) Okrem toho nepoznam vyhlasku, ktora by ti pod hrozbou pokuty prikazovala nadzgat dieta vitaminom x alebo konskou porciou vody s cukrom, pardon, homeopatikom.
@maciatkolulu
reagovala som na tin.
co konretne ta teraz rozrusilo?
moja potreba, aby sa informacie (proti i za ockovanie) davali kompletne a nie iba vybrane vhodne slovne spojenia-vety-odstavce?
to by ta predsa naopak malo tesit. aj ty predsa chces uplne info, nie kusky.
no a, ako pozeram, ak si tu idete teraz zase nachvilu s evittoum z toho robi vtipny babinec, tak dajte vediet, ja si odbehnem na kavu s kamoskou, kym skoncite.
@adsumus ale ved vobec nerozumies tomu co pisem,ved teba nikto nenuti pod hrozbou sankcii davat sebe,alebo dietatu homeopatika,alebo c,d vitamin.....
@moonlight1210 "Vtipny babinec" tu robia uplne ine zeny.😉 Ja k nim urcite nepatrim.
@moonlight1210 prepac,ale vobec nerozumiem o com pises a co by ma malo konkretne rozrusit,ak mas zaujem tak reaguj konkretne k teme,ak nie,tak si poklabos na tej kave😉 ja som totizto zareagovala.na to,co si napisala do verejneho prispevku a to konkretne,pokial si teda mas zaujem pokecat s niekym na MK sukromne,tak vyuzi IP a vtedy ti nikto nebude reagovat😉nuz ale odpovedat,alebo nejako konkretne reagovat si zjavne nevedela. Tak ti zelam prijemne trkotanie pri salke kavy🙂a rovnako prijemny den.
@moonlight1210 Vybrala som niekolko pripadov, ktore hovorili o ockovanych detoch, ktore ochoreli aj napriek ockovaniu.
Ako sama vidis zo statistik, tak medzi chorymi su ockovani, su tam neockovani a su tam taki, u ktorych nebolo ockovanie zistene. A ked sa pozries blizsie, tak tam mas uvedene v akej vekovej kategorii je najviac pripadov (v tom mesiaci, ktory si dala) je to 65+ r. (1,02) a 5-9 (0,71). No a ta kategoria 5-9 je ockovana povinne a pripady su.
Prevencia proti sireniu infekcnej chorby nie je iba ockovanie; je to rad krokov/opatreni, ktore mozu byt realizovane s cielom eliminovat prenos ochorenia. Takze zjednodusit problematiku sirenia resp. nesirenia infekcnych chorob na ockujem/neockujem je velmi zle.
Preventivne opatrania su napr. dodrziavanie osobnej hygieny a hygieny prostredia, v ktorom zijem, zvysovanie vlastnej imunity prostrednictvom stravy, vyzivovych doplnkov a inych, pomocou karanteny atd.
Pekny clanok ako ilustracia k teme prevencie, citujem riaditelku protiepidemilolgickeho odboru v Jihlave a tyka sa sirenia virusu mumpsu: "„Jako prevenci doporučujeme především nepít z cizí lahve a neukusovat z cizí svačiny. Infekce se přenáší slinami, ale i vzduchem, takže se doporučuje hodně větrat a používat dezinfekci,"
Zdroj: http://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/epidemi...
@tin007 preto som chcela, aby si dala jednoducho vzdy vsetko o danej chorobe.
ja tie statist obcas citam (aj ked som zacala zo zvedavosti, ze som chcela vidiet, ci tam bude menovany jeden konkretny pripad, o ktorom som vedela). ja viem, co v nich je.
otazky na pocty a vek pacientov davala maciatko.
To je take typicky antivaxerske vytiahnuť zopár prípadov okčovaných detí a argumentovať tým, že okčovanie nefunguje a pritom ignorovať, že v čase epidemii najväčšiu skupinu chorých tvoria neočkovaní alebo nedoočkovaní a aj najviac postihnutí ochoreniami.
od 1.mája 2016 do 30.apríla 2017 ochorelo v europe, nie an marse, 8523 ludí z toho iba 1% predstavovali plne očkovaní ludia, ako to ked okčovanie nechráni mali chorieť všetci rovnako, či očkovaní alebo neočkovaní, ale zjavne choreli neočkovaní nie očkovaní.
To je take typicke provaxerske; vytiahnut 1 pripad a nim argumentovat - vid. "dopisovanie si matky a syna", resp. ani nedat zdroj a akoze "argumentovat".
Stale tvrdim a zjavne este dlho tvrdit budem: benefity ockovania su vyznamne precenovane sucasne s tvrdym podcenovanim neziaducich ucinkov a zlyhavania.
@tin007 A hlavne zlyháva hlásenie týchto vedľajších účinkov lekármi alebo samotnými postihnutými očkovaním. O zmietaní žiadostí zo stola ani nehovorím .... môj prípad sa rieši už od februára, akurát včera prišiel mail v znení:
..... Vášmu hláseniu sa na našom oddelení budeme venovať a doplnené hlásenie bude
> zaslané aj do európskej databázy a držiteľovi rozhodnutia o registrácii
> lieku Imovax. Všetky hlásenia sa prehodnocujú a posudzujú na národnej i
> európskej úrovni a je to povinnosťou aj pre jednotlivé farmaceutické firmy.
Už ma zamietli raz, ale som vytiahla niečo, čo riešiť musia. Tak uvidíme, aký bude výsledok.

matka straší ludí, že syn mal po očkovaní leukémiu, syn reaguje, že to je bullshit, že mal alergicku reakciu, preto došlo k opuchu lymfatických uzlín a odmieta aby sa jehoprípad uvádzal ako vystraha pred očkovaním, jeho deti budu očkované.
https://www.reddit.com/r/quityourbullshit/comme...