(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@peter952 vieš čo, ale Ty tieto články vytrhuješ z celkového kontextu, povieš len A, nie aj to B. Koľko bolo tých zmrzačených detí, ochrnutých ? Aké to boli deti? Aké %, či dokonca len promile? Vždy je predsa nejaké %, či promile ľudí, ktorí na liečivo reagujú zle a majú vedľajšie účinky, napr. liek proti vysokému tlaku - 1 zo 100 pacientov má napr. problémy s erekciou. Povieme teraz - liek proti vysokému tlaku spôsobuje u mužov sex. neschopnosť, neberte ho ?
@aristka dobre, veď ja predsa píšem v iných mojich reakciách aj o tom, že sú vakcíny zlé a prečo sú zlé? Že treba bojovať za lepšie vakcíny, ak je to možné. Čím sa očkovalo kedysi? Boli tie vakcíny menej škodlivé alebo sa rodili zdravšie deti? Prečo to jednému ublíži a inému nie? Porovnajme tie deti. To nie je cesta? @peter952
Nie je cesta - neočkovať, to je návrat späť do stredoveku. Ja napríklad tu nechcem mať znovu choroby ako TBC, záškrt, čierny kašeľ, osýpky, tetan, hepatitídu,.. aj keď niektoré z nich sú tu stále, len u očkovaných, ak by ich dostali, nemajú potom tak katastrofálny priebeh a možno aj smrť.
...prosím vás, chcem sa spýtať, kedysi sa očkovalo tzv. " DITEPER-kou ", bola to vakcína, trojkombinácia, proti čiernemu kašľu, tetanu a záškrtu, preočkovávalo sa v priebehu života dieťaťa 3 x. Proti mumps-u sa šlo len " na lyžičku ", tak sa to mu vravelo, nebola to klasické očkovanie, ale vakcína podaná do úst dieťaťa na lyžičke. Toto teda tiež už neexistuje? Proti osýpkam a rubeole sa myslím neočkovalo, takže teraz ako píšete o " mmr očkovaní " - to nebolo. Proti TBC hneď po narodení-do ramienka, hovorím o dobe pred 20 rokmi - má niekto skúsenosť? TBC sa preočkovávalo myslím v 18-tke, podľa protilátok v tele, ak boli podľa testu, tak sa nepreočkovávalo. Tetan sa preočkováva stále, podľa veku myslím. Ja som sa sama dala, aj si vakcínu kupovala pred 5 rokmi. Prečo to píšem? Nie je aj v tomto problém? Že niekedy sa očkovalo len toto ( ak ešte niečo, doplňte, na iné si už nespomínam ) ....prečo je dnes to mmr? Nie je to teda preto, že sú v súčasnosti menej odolné deti, a potom sa deje, čo sa deje? Neviem, len taká úvaha....
@libawet mmr sa očkuje aby tu nekoloval virus rubeoly, inak neškodný pre ludí, sposobuje vážne poruchy vo vyvoji plodov, osypky tiež nie su neškodná choroba, možu sposobiť zápal mozgu a aj po rokoch dieťa zomiera, oslabuju imunitný system na niekolko rokov, po prekonaní, mumps zas može sposobovať neplodnosť. očkuje sa proti týmto chorobám od čias socializmu, nejakých 40 rokov to už bude, niekto za tým vidí ziskuchtivé korporácie. 😉
@peter952
nejaka konkretna statistika, alebo studia by bola? Lebo bez toho to je nieco podobne, ako vlastnictvo strieborneho auta v blizkom okoli zvysuje pravdepodobnost vyskytu bradavic na nohach. ( a mam na to 100% anekdotalny dokaz, rodicia, a aj susedia mali strieborne auto, to ze som 15 rokov aktivne dennodenne plaval s tym nema nic spolocne!)
@peter952 Ale to nie je porovnávacia štúdia. A o.i., aj tu na MK sa nájdu prípady neočkovaných detí so zdravotnými problémami.
Takže Tvoja osobná skúsenosť nie je pravidlo, na základe ktorého by sa dala spochybniť účinnosť a bezpečnosť vakcín. Zvlášť, keď k tejto problematike štúdie existujú.
Na svoj subjektívny názor máš právo, ale prezentovať ho ako absolútnu pravdu je prinajmenšom opovážlivosť.
@peter952 po dlhom čase pozerám a tu sa stále motá o tom istom...že vás to baví presviedčať sa o správnosti svojho názoru. Som proti očkovaniu, to len aby nedošlo k omylu. Napísal si tu hlúposť. Výskyt autizmu u neočkovaných deti nie je nulový. Bohužiaľ také dieťa poznám...úplne neočko a aj tak ma autizmus
@peter952 ale tieto studie mame 🙂 respektive ani nie su potrebne studie, nakolko su evidente poklesy chorobnosti presne v casoch zacaitku plosneho ockovania voci konkretnym chorobam. Stacia statistiky. A nikto netvdi ze ockovanie je uplne bezpecne. Reakcia byt moze, a aj tak zavazna ako trvale poskodenie organizmu, alebo smrt. Avsak kym bez ockovania sa bavime o niekolkych percentach az desiatkach percent umrti alebo vaznych nasledkov v populacnom rocniku v pripade ockovania sa mozme rozpravat o percetach z percenta z percenta populacneho rocnika.
Kedze ale z hladiska odporcov statistkyy a podobne udaje nemaju ziadnu hodnotu ta poskytnem z hladiska odporcov nepopieratelny a nevyvratiteny dokaz. Teda dokaz anekdotalny, moj otcov otec pochadzal z oblasti Lucenca, narodeny 1928, ako 10 v poradi. Dokopy 14 surodencov. Odhadni kolko sa ich dozilo dospelosti? 4. 2 muzi a 2 zeny. Z toho 1 chlap sa uz dalej nemnozil, nakolko z neho bol nesocialny dedinsky podivin, ktory doopatroval svojich rodicov s nikym nekomunikoval a potom sa upil k smrti. Dnes by mu bol v 4-6 rokoch diagnistikovany asi stredne tazky autizmus a ockovany teda urcite nebol. A dedovi surodenci umreli na take banalne ochorenia ako osypky - 1 kus, 4 krat cierny kasel, bezne chripky zapaly pluc a podobne veci dnes liecitelne tymi hnusnymi chemikaliami zvanymi antibiotika.
Deti som zaockoval, dokonca aj nepovinnymi a platenymi vakcinami ako kliestovy zapal mozgovych blan, dokonca aj proti beznej detskej chorobe - ovcim kiahniam, nakolko viemna bratovi ake nasledky moze mat pasovy opar. A nelutujem. Bola nejaka bolestivost, bol nejaky neklud, nejake teploty. Ale aspon mam pomerne vysoku istotu ze budu mat stuzkovu, co surodenci mojho deda nedozili.
Ale aby som nebol ciste proockovaci, osobne by som aceptoval, dve ochorenia, ktore vo svoejj podstate nevytvaraju kolektivnu imunitu, aby boli len dobrovolne, teda zaskrt a tetanus, kde sa ockuje len voci konkretnemu toxinu. Teda samozrejme s uplnym vylucenim uhrady nakladov liecby zo spolocneho rozpoctu prozstrednictvom zdravotnej poistovnev pripade neockovanych jedincov.
@miskooo1987 zaskrt ...urcite nesuhlasim ,je to vysoko fatalne ochorenie s tazkou dostupnostou anatoxinu ,ktore je sposobene bakteriou prenasajucou sa kvapockovou infekciou ...tj.nosic moze byt hocikto ,len ocko zabrani ,co prax ukazuje ,fatalnym dopadom na organizmus.
Vakciny ako prevencia chripky u zdravych dospelych
http://www.cochrane.org/CD001269/ARI_vaccines-t...
Zaver - preventivny efekt je maly,minimalne 40 ludi musi byt ockovanych aby sa predislo 1 pripadu ARO (akutneho respiracneho ochorenia) a 71 ludi treba ockovat, aby sa predislo 1 priadu chripky.
Ochranny ucinok ockovania tehotnych zien je nejasny, alebo velmi limitovany, ucinok na novorodencov je statisticky nevyznamny.

@evittam ja som skôr hovorila vo všeobecnosti, nie konkrétne na Teba. Samozrejme, to sa nikomu nedá vnútiť, len ide o to, aby sme my ľudia neboli ticho a bili do farmaceutických firiem, neviem, možno aj touto diskusiou, správami v novinách, v TV, v médiách o škodlivosti vakcín, nenechali si to. Týka sa to všetkých, aj očkovaných, aj neočkovaných, pretože ak vypukne nejaká choroba, ktorá bola zažehnaná, tak sa nás to týka a možno vtedy hlavne tých neočkovaných. Rozmýšľala som nad tým, ako by som reagovala, mať teraz dieťa vo veku očkovania a vedela toto, čo sa deje s vakcínami a čo spôsobujú. Rozprávala som sa o tom aj s mužom, ten by očkovať nedal. Asi by som postupovala tak, že by som dieťa nechala dôkladne vyšetriť, aspoň tie základné odbery, aby napr. tam, nebol nejaký skrytý zápal v čase očkovania a ak by boli výsledky v poriadku a dieťa v čase očkovania 100% zdravé ( ani nádcha ), tak by som ho zaočkovať dala.