(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@vedvieskto Tak v tomto sa veľmi mýliš, NIČ sa nemôže dostať medzi nežiadúce účinky, pokiaľ tam neexistuje žiadna príčinná súvislosť a nevyskytlo sa to len jednorazovo. Ale škoda pri tebe klávesnicu drať.
V tomto kontexte reakcia znamená, že kauzálny vzťah medzi liekom a nežiaducou reakciou je aspoň na úrovni zdôvodniteľnej možnost
Na http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/pokyny/...
Zdvovoditelna moznost
@vedvieskto Takze stále spochybňuješ link ŠUKL?
http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_19.htm
Všimni si poznámku, kde je hviezdicka: Doplnené na základe studijneho pozorovania a publikovaných dát.
Všetci máte plno múdrych rečí, prečo niektorá z Vás nekontaktuje správcu tejto stránky a nepožiada ho o vysvetlenie, pokiaľ s nejakým zverejneným údajom nesúhlasí. Lebo ja tam medzi NÚ jasne vidím aj autoimunitné ochorenia.
@vedvieskto V poriadku, nazvime to aspoň zdovoditelnou moznostou, ked sa tento udaj dostal do tejto tabulky. Ked uz rovno nemoze byt neziaducim ucinkom.
Chybaju predockovacie vysetrenia, nejaka poistka, ze sa to dieta naozaj ockovat moze... Nieco ako ked vam pred predpisanim antiky doktor spravi pecenove testy...
@nelinka2009 S týmto absolútne súhlasím. Každý by mal mať pred očkovaním spravené imunologické testy a očkovanie by som odňala pediatrom a obvodným lekárom, ale spravila z toho samostatný lekársky odbor. Očkujúci lekár musí mať aspoň základy z imunológie, aby mohol zasahovať do imunitného systému jednotlivca, a tým očkovanie rozhodne je.
@toskanka no na mna sice lekarka vypkestila oci, ked som chcela ist na imunologiu s s krpcami, ale prezila to, kedze ja mam rozne zdrav. problemy ako alergie a,astmu... A cuduj sa svete obom vysla znizena imunita, mozno preto tak tikeruje oneskorene ocko... Alergici niesu..
@adsumus keby to tak bolo neockujem... Ockujem, ale pouzivam hlavu... Nie, ze zakon a neriesim... Su to moje deti... U mna vytuzene, dlgo ocakavane, vlastne ani nemali byt... Premyslam, kym im cokolvek do tela dam... A ak je nieco chemicky spracovavane, tak premyslam velmi dlho... A teraz nehovorim len o vakcinach, ale aj o liekoch, strave... Premyslame co dat a nedat detom jest... Tak preco by sne sa nemali zamyslat, ci im do tela vpustit choroby
@nelinka2009 Ale nezatvarajme si oci pred pravdou, ze ockovanie uz sposobilo velmi vazne trvale zdravotne poskodenie. Svojim sposobom je to loteria.
@nelinka2009 čo ti k tomu poviem, oneskorene alebo odkladané očkovanie je agenda antivax, deti nie su chránené v kritickom období a učinnosť očkovania zostáva otázna, ty si k tomuto rozhodnutia dospela uvažovaním, tak by ma zaujímalo na základe čoho?
@toskanka osobne tomu verim aj ked poznam Slovakov, ktori su stale presvedceni, ze to nieje pravda. Kazdeho osobne vec. Ja som presvedcena, ze vzdy ma kazda minca dve strany a vsetko co je na nieco dobre, je aj na nieco zle. Preto si vzdy vyhody a nevyhody staviam na misky vah a rozhodujem sa podla tohi, co prevazi. Osobne, keby moje deti nenavstevovali kolektivne zariadenia a nemali sme to tlupu neprisposobivych obcanov, ktori ziju aj so svojimi detmi v absolutne nevyhovujucich hygienickych podmienkach ( je to zas len prekvapujuce, ze stat a spolocnost sa prizera, ale neriesi) by moje deti ockovane neboli. Pre nezodpovednost inych, sa ja ako rodic musim rozhodnut, svohe deti vystavit nebezpecenstvu. Preto ho minimalizujem ako sa len da, ale stat sa moze vzdy...
@adsumus osobne mam znamu... Jej dcerka sa od ockovania zajakava a ma epilepticke zachvaty.. Skus to napisat jej!!!
@adsumus na zaklade individualneho vyvinu imunitneho systemu kazdeho z mojich deti... A pokial su teda vsetci okolo teda ockovani, tak ten rok dva navyse im neublizi. Imunita je viac vyvinuta.
@nelinka2009 Tvoj zodpovedný prístup sa mi páči. Tvoje rozhodnutie bolo na tebe s prihliadnutím na všetky riziká a prínosy očkovania. Lebo ty poznáš zdravotný stav svojich detí najlepšie.
@toskanka moje deti su moje vsetko... Moj mm je tvrdy zastanca ockovania. Ked som sla so starsou dcerou k pediatricka a bojovala som za imunotesty (podla lekarky a mm zbytocne) neskutocne sa so mnou pohadal, prvy krat v zivote. Povedal mi, ze som nezodpovedna matka a keby to vedel, tak ani deti so mnou nema. Ked o par tyzdnov prisli vysledky, a v sprave imuno bolo napisane, ze sa ma ockovanie odlozit na neurcito zo zdrav. dovodov (mala mala znizenu imunitu), nechapal. Pediatricka mu vysvetlila, ze dieta, ktore je akolkolvek chore a nema v urcitom stupni ukonceny vyvin imunity sa ockovat nesmie. Ked sa narodil syn, pediatricka mi na poradni podala papier na imuno sama. A mm??? Ten ma upozornil, aby som nezabudla na tu ' imunologiu' , nieze sa jeho synovi ( kazdy chlap, tuzi po chlapcovi, co si budeme hovorit 😁😂) nieco stane!!! @adsumus nesnaz sa ma poucovat... Ja mam na to 7 lekarskych potvrdeni, ze moje deti sa maju ockovat neskor. Ako som pisala niesom proti, ale chyba mi indi vindi pristup, pri kazdom jednom dietatku.
@nelinka2009 Môžeš si gratulovať, že si zodpovedná matka, lebo si to zobrala do svojich rúk. Ale toto mala byť práca pediatričky. Preto hovorím, že očkujúci lekár by mal byť zameraním imunológ. Bolo by oveľa menej nežiadúcich účinkov po očkovaní a väčšia dôvera zo strany očkujúcich/matiek. Aj v samotnom linku sa uvádza, že v niektorých prípadoch sa očkovanie musí vylúčiť úplne. Preto je dôležité hlásenie všetkých prípadov po očkovaní aj zdanlivo nesúvisiacich, aby sa do budúcnosti mohlo predísť podobným prípadom. Lebo neexistencia dôkazu ešte nie je dôkazom jeho neexistencie.
@toskanka mozem s tebou len suhlasit... Jednoducho toto bezducha pich sem pich tam a vsetci za radom... To nieje ono... A vyhovorka na nejaku kolektivnu imunitu, co mi tu poslala jedna mamka do sukr. spravy ( ze ona nezvykne diskutovat na forach) - nazor si spravte same, pri otvorenych hraniciach... Nikto nekobtrluje, ci sem pricestuje niekto ockovany, neockovany, zdravy, chory... Mne osobne pride zbytocna... Neodsudzujem tych, co neockuju a niesom ani za to, aby boli len ockovane deti prijate do kokektivu... Preco??? Ved do ockovania ma tlacili preto, aby mohe deti neochoreli, ked budu v kontakte s niekym chorym... Tak mi moze byt jedno, ci su deti v skolke ockovane a ci nie... Ci?!?! Ako som povedala az sa nieco stane, tak tym mudrlantom zhora, nepomize ani sv. voda!!!

@toskanka ano NU su klasifikovane vyskytom na 1:50, 1:500, 1:5000 atd ak NU prevysia ucinnost, tak sa liek obmedzi v indikaciach alebo sa stiahne z trhu a NU nemusi byt ani v priamej suvislosti s danou latkou ale pocas jeho uzivania sa povazuje za NU...napriklad ja ked som bol maly, mal som ATB biseptol, vypil som na to nieco kysle- asi citrokolu a cely sa vyhodil, vyhodnostili to ako alergia na biseptol, ale to je cista somarina, lebo na biseptol sa nema nic s kys. citronovou ani uzivat, tak to nebola alergia, len zle interpretovana reakcia