icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
mano5
7. aug 2013

@alice107 Ja tu odpoved nepotrebujem. Moj synovec (4 roky) ma momentalne preplacanu homeopaticku liecbu a napisal som len to, co je pravda - cely system ma nezaujima a nie je to podstatne ako funguje. Napisal som len pravdu. To ze je v nemecku XY poistovni a funguje tam system pripoistenia ma nezaujima - to nech zaujima ludi, ktori to budu potrebovat alebo si o tom budu chciet zistit nieco viac - mozes im tu o tom napisat.
Ide o to, ze je to v nemecku MOZNE hradit taku liecbu zo zdravotneho poistenia. Ak je nutne byt pripoisteny pri takej liecbe, tak asi sestra je. Ja by som sa tiez na SK pripoistil keby som mal z toho takuto vyhodu a aj mnozstvo inych, ktore vyplyvaju z drahsej poistky.

pastelka74
Odpoveď bola odstránená
pectore
7. aug 2013

@petot a ty mi prosim napis zdroj tohoto grafu... . a nemas tam aj taky v ktorom by bola ukazana aj chorobnost od toho1919..... historia ATB ..... : http://www.testcrp.cz/antibiotika/historie-anti... ... a nieco s wikiprdu: Míľnikom v antibiotickej liečbe bol rok 1928, keď Alexander Fleming izoloval penicilín z huby Penicillium notatum. V polovici 30. rokov pribudli sulfonamidy.... nad ATB sa zacinalo spekulovat uz od roku 1877 ... takze umrtnost mohol ovplyvnit aj tento fakt... ze vyvyjali a testovali ... rovnako sa pomyla zvysovala uroven s zdravotnictve.....ako aj znizovala porodnost... vsetko so vsetkym posobilo na umrtnost.... .....preto v teme o zmysle ockovania su grafy umrtnosti jablka a nemaju co s hodnotenim očkovania .. pre taketo hodnotenie je dolezity vyskyt chorob a potom nasledna umrtnost na ne....cize cisla pred a po zavedeni ockovania..aka bola umrtnost na jednotlive ochorenia.... nie celkovo si to zhrmut a pomiesat vsetko so vsetkym....

tanapeta
7. aug 2013

@pastelka74 haha si myslíte, že s týmto niekoho ohúrite ??

nikimax
7. aug 2013

@pastelka74 veľmi trápny obrázok, neviem, ako to príde ostatným, ale pre mňa a
@tanapeta a dalšie, ktoré máme deti vážne poškodené očkovaním je tento obrázok veľmi trápny a nevkusný..... 😝

petot
7. aug 2013

@pectore Vývoj a test je jedna vec a reálne použitie u (vtedy prevažne chudobného) obyvateľstva je vec druhá. Wikipedia tvrdí, že penicilín sa začal priemyselne vyrábať až v roku 1944. V tom istom roku ho začala produkovať aj továreň V Roztokách u Prahy (BF Mykoin 510). Takže stále som sa nedozvedel, aké antibiotikum sa používalo masovo v Československu, ktoré mohlo znížiť úmrtnosť na osýpky v predvojnovom období?

Zdroje dát grafu o osýpkach sú:
Žiadosť o informáciu; Úrad verejného zdravotníctva, A/2010/02698, CEPI: 30011.
Avdičová M. a kol. Analýza epidemiologickej situácie v Slovenskej republike za roky 2005-2010. RÚVZ BB
Zdravotnícka ročenka Slovenskej republiky z rokov 1996-2011
Štatistické zprávy, ročník IV, číslo 3, december 1943. Štátny štatistický úrad, Bratislava, 1943.

Predpokladám, že ak nájdeš podrobnejšie informácie, tiež sa podelíš.

nikimax
7. aug 2013

@mano5 presne to by sme potrebovali napr. my......hradiť zo zdrav. poistenia homeopatickú liečbu, na ktorú syn reaguje....Vakcíny mu poškodili, ako sa dalo,tie boli uhradené z poistenia- lekári s tým poškodením nevedia teraz nič robiť a liečba, ktorá mu pomáha, tú si platíme sami.....Jasné- systém zvaný *všetko pre pacienta*..... 😝

tanapeta
7. aug 2013

@nikimax ani nehovor. Nás malej "liečba" stála niekoľko tisíc eur...podotýkam liečba následku po očkovaní. To je už druhoradé, to už zodpovednosť za zdravotný stav dieťaťa po očkovaní a liečbu následkov po očkovaní, berie len rodič. Lekár dáva ruky preč..Predtým nemal skúsenosť takúto po očkovaní, takže to je čisto len "náhoda" jasnééé.A ešte chcú zaočkovať takéto dieťa ďalšími vakcínami,,,,lebo je to povinné. By som chcela vidieť @pectore alebo @adsumus keby im deti ostali po očkovaní zdravotne ťažko postihnuté, či by ďalej očkovali v presvedčení, že robia pre svoje dieťa to najlepšie...Bez akýchkoľvek štúdii aleob nátlakom farm. firiem, čisto len z materinského hľadiska,,,či by ste boli schopné pichnúť niečo ďalšie

pectore
7. aug 2013

@petot mna zaujima skade je ten graf..."kto ho urobil..kto sa pod neho podpisuje"... kde je chorobnost z rokov 1919 ked je tam vytiahnute az roky "1975" ? .... pretoze to co si mi dal je na dlhe lakte ... prechadzat tie veci.... mna by skor zaujmalo ci ho zverejnil a zdokumentoval niekto kto o tom nieco vie a moze sa zan postavit... alebo ho urobil niekto svojvolne s dat ktore si zas svojvolne pozistoval.... pretoze to su dve roviny !!! Ked budeme vediet vsetky informacie myslim ze sa dokazeme posunut....

adsumus
7. aug 2013

@petot Rada by som sa vyjadrila k tvojmu postoju k vysokej zaočkovanosti vo vyspelých štátoch Europy ako sú Belgicko(96), Dánsko(90),Fínsko(97), Grécko(99),Luxembursko(96),Švédsko(97) a iné.

http://apps.who.int/immunization_monitoring/glo...

Podľa teba sa za týmito číslami skrýva "manipulácia verejnej mienky a šírenie poplašných správ". To znamená, že podľa teba absolútna väčšina ľudí západnej Europy si nie je schopná utvoriť vlastný názor a napriek antivakcinistickej propagande o tom ako vakcíny zabíjajú tisíce až desaťtisíce detí, dáva dobrovoľne očkovať vlastné deti, len preto, že to všetko sú ovce, ktoré nerozoznajú, čo je pre ich deti dobré a čo nie. Dá sa takémuto vysvetleniu vôbec uveriť?

Lenže ty asi nevieš, že západná Europa má už tieto antivakcinačné tanečky za sebou, v súčasnosti čelia epidémiám a hromadne sa dávajú doočkovať. Na Slovensku bohužiaľ média o tomto neinformujú, niektoré sa dokonca postavili na stranu AV a pomáhajú šíriť antivakcinačnú kampan a všetci máme možnosť sledovať, že pomerne úspešne a počet odmietajúcich rodičov stúpa. Dokonca v Bratislave už niektoré časti nevykazujú zaočkovanosť nad 95%, dá sa odôvodnene predpokladať, že ešte poklesne. To isté sa stalo asi pred 10 rokmi v západnej Europe, ludia pod vplyvom antivakcinačnej propagandy prestali očkovať a dnes čelia každoročne sa opakujúcim epidémiám. Média už nestoja na strane AV, ale otvorene toto hnutie kritizujú a priamo obvinujú z epidémií. Dokonca sa príjmajú zákony, ktoré nútia neregistrovaných poskytovateľov odporúčaní v zdravotnej oblasti niesť zodpovednosť za svoje odporúčania, zákony umožnujuce zastaviť takú činnosť, ktorá môže priamo ohrozovať zdravie ľudí, samozrejme po preštrení sťažnosti zo strany ľudí, ktorí im uverili a doplatili nato svojim zdravím alebo zdravím svojich detí.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015177...

mano5
7. aug 2013

@petot pectore nema rada grafy, tak sem prosim daj tie udaje, ktore ti poslali z minsterstva. Podla mna je jedno KTO urobi/nakresli obrazok podla danych, overenych a ministerstvom schvalenych udajov. Ale ked chce nejakeho autora, tak ja jej urobim iny stlpcekovy, ked sa jej ta krivka nepaci - len mi daj tie udaje.

mano5
7. aug 2013

@adsumus keby len v Bratislave 🙂 . A to si myslim, ze si poriadne pridala. Podla mna tam nie je uz ani 80% zaockovanost. Na nejakych 90% by som videl (usudzujem podla maleho mesta, v ktorom zijem) uz cele Slovensko. Takze padiatri by sa mali nachystat, ze budu aj liecit - a aj vaznejsie ochorenia ako len chripku.

adsumus
7. aug 2013

@mano5 @mano5 Nič som si nepridala, prečítaj si výkazy. A ked chceš grafy študovať s vykrytými údajmi o chorobnosti a očkovaní treba zavítať aj tuná:

http://www.health.gov.au/internet/main/publishi...

ak máš záujem o uplnejšie vytvorenie obrazu a zvuku, pretože na základe toho, čo dal petot sa môžeme len akurát tak dohadovať ako to bolo s tou chorobnosťou a úmrtnosťou a už vôbec sa nedá tvrdiť, že klesala, ked tam nieje vykryté obdobie 40 rokov.

P.S Pre nás sprostejších to môžeš nahodiť aj do stlpikov. 😉

mano5
7. aug 2013

@adsumus Sak cakam na tie udaje. Potom to sem nahodim 😎 . Tie grafy mam ulozene v pocitaci. Ani jeden nie je o Slovensku. Ten graf, ktory dal petot je urobeny len pre Slovensko z udajov, ktore mu poslalo ministerstvo. Preto je taky zaujimavy. Tych grafov je samozrejme viac (len pre Slovensko a predtym Ceskoslovensko) - aj podla dalsich chorob - ale to by si musela navstivit stranky, proti ktorym tu pises.

mano5
7. aug 2013

@adsumus Az teraz som si vsimol to PS. Ja tu nikoho nepovazujem za sprosteho, nad nikoho sa nevyvysujem ale pred nikym sa nebudem ponizovat. Nikdy a nikde v diskusiach som nikoho neoznacil za sprosteho alebo inak hendikepovaneho.

adsumus
7. aug 2013

@mano5 Strašne zaujímavý graf, akurát, že tam skoro nič nie je. 😕 A závery ďalekosiahlé. Tomu sa povie naozaj vedecký prístup a hodnotenie faktov.

mano5
7. aug 2013

Ohladom zaockovanosti uvidime oficialne statistiky az na buduci rok (za rok 2013). Sam som zvedavy o kolko klesna zaockovanost na Slovensku. Urcite to RUVZ zverejni hned v januari - ako vystrahu, ze mame malu zaockovanost.

mano5
7. aug 2013

@adsumus To je GRAF. To znamena, ze je to graficke vyjadrenie nejakych udajov. Ak by to bola tabulka - boli by tam jednotlive cisla. Ale tie cisla su nevyvratitelne - zdroj ministerstvo.
Ako kto cita grafy, je uplne individualne. V tomto konkretnom niekto vidi jasny uspech ockovania a pokles chorobnosti a iny jasny pokles umrtnosti a nebezpecnosti danej choroby so zlepsovanim zivotnej urovne obyvatelstva este pred zacatim ockovania.

adsumus
7. aug 2013

@mano5 Zdroj môže byť jasný, ale či čísla sedia so skutočným stavom v tom období je úplne iná vec, lebo väčšina obyvateľov žila na vidieku, rodili sa a umierali bez lekárskej starostlivosti a preto treba byť maximálne opatrný pri vyvádzaní nejakých záverov z týchto štatisík, hlavne, ked tam nie je vôbec pokryté obdobie asi 40 rokov. Vôbec nevieme aká bola chorobnosť a úmrtnosť, to už ti viac prezradia grafy z Austrálie, lebo tie sú kopmletnejšie a z nich jasne vyplýva, že chorobnosť mala jasne stúpajúci a klesajúci charakter, ale na nule skončila až pár rokov po zavedení očkovania.

P.S. Ak niekomu ako som ja verejne vysvetľuješ, čo je graf, dávaš mu na znamosť, že je podľa tvojho cteného názoru prisprostený.

mano5
7. aug 2013

@adsumus Podla mna su praveze tie grafy z australie scestne - nikdy tam totizto nemali vojnu ako bola v Europe a tak isto vyvoj chorob (ine druhy virusovych ochoreni, nemali spanielsku chripku, morove epidemie...) bol v minulosti iny. Z toho vyplyva aj ina geneticka predispozicia organizmu na ine choroby. Ked prisiel kolumbus do ameriky tak indiani pomreli na obycajnu chripku a ine banalne europske ochorenia.
Skor je zaujimave na tych SK grafoch aj inych europskych, ktore som videl - tie biele miesta. Preco sa dana choroba sledovala a po urcitom casu (alebo v urcitom case) sa sledovat prestala? Kvoli vojne to nebolo, lebo niektore ochorenia sa sledovali aj pocas vojny. To by mna zaujimalo.

aristka
7. aug 2013

@petot žiadne atb,osýpky sú vírusové a pochybujem ,že v tej dobe mali antivirotiká.....

siska53
7. aug 2013

Nas akurat dnes zaockovali MMR. Malej som uz predtym davala probiotika, imuniglukan, pri posteli a v byte cibula, dojcime sa stale. Uvidime, maly nemal ziadnu reakciu, ako zareaguje mala.

alice107
7. aug 2013

@mano5 z tvojej odpovede je zrejme,ze absolutne nic nevies o systeme v De.preto aj si reagoval nespravne na moj prispevok o tom,ze zakladne poistenie nehradi homeopaticku liecbu.pises,ze asi bol synovec pripoisteny,ved aj ty si na sk bol : no to povazujes za odpoved ktora ma nejaku vypovednu hodnotu?-Dvies ty vobec,ako to v de funguje? pripoistenie?) 😉 aspon skor ,ako si mi odpovedal,si sa mal na to,ako tom ma v skutocnosti spyta sestry ak to ona vie.taka realne pisana skutocnost by mala nejaky vyznam..a pisatelia a citatelia by mali aspon realnu predstavu.a napisat ozaj nie asi..ale realne skutocnosti.nic v zlom, 🙂
dolezita je ta forma.a o tom bol moj prispevok,ak by si bol pozorne cital.
tvoje vyjadrenie,ze ta nezaujima system poistennia v De je len zastieranie skutocnosti,ze nvies,ako to v skutocnosti tvoj synovec ma.takto tvoja odpoved nema pre mna vahu.to mi prepac.
ja staale nechapem/aj jedna pisatelka to uz nedavno pisala tiez / preco mnohi ked nepoznaju skutoocnosti za ktorych dochadza k istym udalostiam postenia ci osetrenia ci vakvcinacie v inom state v akom ziju,svoje domniekyky vydavaju za realitu.
ty zijes na sk..tak urcite mas nejake zaujimave skusenosti z realnej praxe na sk.to napis.o tom pripoisteni na sk napriklad k hopmeopatikam,o skusenostiach z ockovanim na sk,pripade ak si bol predvolany ako zakonny zastupca na spravne konanie pre neockonanie a podobne.mna by toto skutocne zaujimalo,skusenosti z praxe v state,kde zijes.nie nieco`` asi ``v De.

pastelka74
7. aug 2013

@tanapeta
@nikimax ................iba som vyjadrila svoj názor...... 😀 😀 😀 😀 😀 ,ved na to je táto téma......nepotrebujem nikoho ohurovať a nepríde mi to vôbec trápne....neočkujte,ked nechcete....neprišla som sem vnucovať svoj názor nikomu...ako podaktoréééé.....

bluerose
7. aug 2013

je to mimo temy, ale je tento link pravdivy? ste tu experti na hadzanie vierohodnych linkov, tak ci sa tento svet fakt zblaznil 😖 Su ti lekari vobec ludia ?!? ☹
http://www.hlavnespravy.sk/terorizmus-s-ludskou...

adsumus
7. aug 2013

@bluerose Tu sú opísané prípady, kde išlo o diagnozu spina bifida spojenú s veľkým utrpením a beznádejným stavom, obaja rodičia museli dať súhlas. 😢 😢 😢
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp058026

saska.t
7. aug 2013

@alice107 ty ale realne tiez nevies,ako funguje poistenie a pripoistenie v DE, takze nechapem tvoj prispevok na @mano5 ,ktory ti napisal ako to ma jeho sestra,takze z pravej ruky,tvoje info,ktore je o poisteni v DE,si si niekde vyhladala na internete,tiez nema nejaku vypovednu hodntu,moj manzel pracuje pre viac zdr. poistovni a su aj poist. bez pripoistenia-klasicke jednoduche statne povinne poistenie,ktore preplaca aj homeo liecbu,kedze klasicka medicina nezabrala,alebo mi chces povedat,ze ty si expert na zdr.poistenie v DE,kde podla toho co tu pises urcite nezijes... Takze v podstate ani netusim,co si tym chcela povedat

maznacik007
7. aug 2013

nasho chlapca vcera zaockovali infarix polio v piatich rokoch ocko, najradsej by som to nedala ale nemohli sme odmietnut, maly ma od vcera zvysenu teplotu tak okolo 38 sa mu pohybuje, a nevie sa postavit, ani sediet nic len lezi ... ze ho strasne ta noha boli mi hovori nedovoli ani dotknut ... ani tu lepku odlepit po ocko... len ho nosim na wc inak lezi, neviete do kedy ta noha prestava boliet... obklad si na to neda dat ..

on je inak velmi zivy chlapec ADHD, a ma znizeny prah bolesti (neciti tak uplne bolest ako bezne deti aj ked si nieco urobi) takze tipujem ze ho to dost boli ...

tanapeta
7. aug 2013

@maznacik007 akože si nemohla odmietnuť? Každý môže odmietnuť, akurát že je sankciovaný.
Mne v špecializovanej poradni psychologie pre školskú zrelosť inak povedali, že ADHD je len z očkovania.

maznacik007
7. aug 2013

@tanapeta nie nemohla som odmietnut, kedze maleho mam zvereneho sudom do pestunskej starostlivosti a hoci ho zastupujem pred uradmi a zdravotnickymi zariadeniami atd. nas pediater musi davat spravy socialke a nasledne to ide na sud kde sa to zaklada do spisu ... nas nema ADHD isto z ocko ... on to ma len ako poddiagnozu k inym od pedopsych.