icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
alice107
7. aug 2013

@saska.t kedze roky zijem a posobim v DE,tak som tu poistena/mimochodom privat teraz./ a viem ,aky je realny system poistenia v DE. to ,comu ty veris je nepodstatne.naco mi to pises? mna nezaujima tvoj pocit .na verejnom fore nepis osobne pocity o nikom.ale do ip to patri.to nevies?mas ty nejaku osobnu,opakujem OSOBNU skusrnost s preplacanim homepatik grundsädzlich poistovnami? sprostredkovane info prosim nie.a ktora konkretne poistovna ci poistovne to su?
a kolko si platila? 5 eur,ci mensiu sumu,ci plne hradene? to znamena,ze je to na recept zeleneho tlaliva ci cerveneho? 😉
alebo si privat pacient?ktora poistovna ci poistovne konkretne napriklad maju take podmienky,ze prepacaju homeopatiu? no napis? 😉 alebo nech napise tvoj manzel slovak,takze mu budu citatelia rozumiet.iste to napise odborne. 😉
mozno to bude niekoho zauijimat..

saska.t
7. aug 2013

@alice107 ked si v tomto systeme taka dobra,mala by si vediet,ze tato moznost tu je,moj manzel slovak nie je,ale to je uplne pre teba nepodstatne,ja nepotrebujem vlastnu skusenost s preplacanim homeo,staci,ze mi to moj muz potvrdi,ale on vlastne urcite klame,kedze s tym denne pracuje a kedze si taka dobra vies si to jednoducho zistit a nie hned kazdeho zhodit,ze to nie je pravda,alebo to nie je mozne,alebo to poistovne nerobia,alebo si aj poistovaci Analytik? Ake poistenie mam a kolko za neho platim je moja sukromna vec a svoje osobne pocity si tu mozem vyjadrovat,kedze je to Forum a nie pravnicky Portal..

bluerose
7. aug 2013

@adsumus no nemam slov, a dik za link

alice107
7. aug 2013

@saska.t tvoja odpoved je uplne od veci. 😀 ,ziadne fakty co som sa pytala.samozrejme ,pretoze nevies na ne odpovedat. tvoje sukromie ma nezaujima.takze pokial neposkytnes relevanten fakty/to znamena nazvy poistovni/ ,ktore podla teba preplacaju v zakladnom poiateni homeopatika,uz ma nemusis ani v debate v komuto oslovavat.naco zbytocne pises o nicom?mna zaujimaju fakty.tie si potom preverim,ci su pravdive.veci osobnej povahy podla pravidiel fora patria do ip.takze znovu sa mylis vo svojom tvrdeni.

vidim,ze osobnu skusenost nemas,nevies uviest nazov ziadnej poistovne,ani jej podmienky za akych by preplacala v zakladom poisteni tie homeopatika takze ako mozes tvrdit ,ze nemam pravdu,ked nevies uviest fakty ,ktore zavazia v prospech tvojho tvrdenia?.ani som necakala inu odpoved.takze koniec debaty,uze? 😎

saska.t
7. aug 2013

@alice107 ty si asi vazne Sem chodis liecit nejaky komplex,ale nevadi,tema je o ockovani,a fakty si zisti sama,este raz opakujem je mozne preplacanie homeo v DE a ty uvadzas,ze nie je,takze ty dezinformujes a zavadzas,napriek tomu,ze o Tom nemas info. Laskavo ma nepoucuj o pravidlach fora,kedze podmienka je aj debatovanie o danej teme,ktora je predmetom riesenia a nie o uplne inej teme,takze ich porusujes presne tak, ako ja,to by si ako pravnicka (ak si dobre pamätam) mohla vediet a ano mas pravdu,my dve nemame o com diskutovat,nic relevantne v tejto teme si este neposkytla 😀

alice107
7. aug 2013

@saska.t hned prva veta v tvojom prispevku je napadanie a urazanie ucastnika debaty.ako sa to chovas? nevies sa ovladat?ano,debata je o ockovani.

petot
7. aug 2013

@aristka Súhlasím, v prvej otázke som to aj zdôraznil (že ide o vírusové ochorenie) ale @pectore vidí za poklesom úmrtnosti na osýpky antibiotiká tak jej dávam priestor aby svoj názor obhájila nejakými faktami, prípadne aby svoj omyl objavila sama, pretože upozorňovať ju na omyl je podľa mojich skúseností zbytočné.

stardust
7. aug 2013

@alice107 zakonne poistovne mozu preplacat homeopatiu...za predpokladu, ze poistenec si vyberie dany Wahltarif a plati si zan. Ale je to len marketingovy tah na prilakanie dobre zarabajucich mladych ludi, ved dobre vieme, ze cista alebo trochu znecistena laktoza nelieci 😀 To zistili aj nacisti pri pokusoch na vaznoch v koncentrakoch 😉

saska.t
7. aug 2013

@alice107 ved pisem,ze ich porusujem presne tak ako ty,na to ma upozornovat nemusis,v predchadzajucich prispevkoch si tiez napadla moju osobu a v zasade si ma nepriamo nazvala klamarkou,takze opakujem porusujem pravidla fora presne ako ty a uz to nemusime rozoberat,ja osobne som s touto debatou skoncila, nadalej sa budem venovat ockovaniu a mimochodom tvoje oznacenie ako sa to chovas a nevies sa ovladat?,je tiez urazanie a napadanie debatujuceho,tak ma prosim neobvinuj z niecoho,co sama praktikujes...

tanapeta
7. aug 2013

@petot mne radšej ani neodpovedala 🙂

alice107
7. aug 2013

@stardust sväta pravda.ale princip zastava,ze bez toho tarifu to nepojde.a v tom to cele je.cize v zakladnom poisteni ako takom nikto nepredpise bez toho tarifu homeopatika.a o to cele tu ide.
ze ani jeden z tych dvoch debatujucich o tom nemal ani ponatia.inak by to uviedol.bola som ozaj zvedava,,co napisu. 😀
a ta znecistrena ci cistena laktoza ako som mala moznost aj poznat pripady, nie ze liecila niekoho,ale bola podana v homopatiku pacientovi s intolerranciou.akosi lekar ´´pozabudol´´ na ten fakt,a pacient mal alergicku reakciu. te tiez tak doveroval homeopatiku,ze si neprecital co obsahuje.

petot
7. aug 2013

@adsumus Vyzývam ťa teda, aby si predviedla ten pravý vedecký prístup a zadovážila úplnejšie údaje za Slovensko. Ja som svoje zdroje uviedol a viac som z nich nezistil. Hneď prvým bol RÚVZBB a oni tvrdia, že úplnejšie dáta nemajú. Mňa len poteší, keď budem mať úplnejšie dáta, mám rád vo veciach poriadok a jasno.

adsumus
7. aug 2013

@petot Ked nemáš vo veciach jasno a nemáš úplne dáta, netreba robiť závery. Z tých údajov ani nie je čo zistiť, kedže nie sú kompletné-môžeš sa tak akurát domnievať a verejnosti predkladať svoje závery ako dohady a nie ako fakty. 😠

petot
7. aug 2013

@adsumus Hm, chúďa dieťa, doplatilo na heslá "bežná strava obsahuje všetko potrebné". 3/4 prípadov rázštepu chrbtice je spôsobených nedostatkom kyseliny listovej v ranom štádiu tehotenstva.

adsumus
7. aug 2013

@petot A to si teraz odkiaľ vyzistil, že mamičky mali dostatočný príjem v strave?

petot
7. aug 2013

@adsumus Zahmlievaš a vyhýbaš sa pravde. Faktom, veľmi dobre viditeľným aj z tých obmedzených údajov je, že úmrtnosť si pokojne klesla aj bez očkovania. A ak to bolo možné v zložitých predvojnových rokoch, potom nevidím dôvod, aby to nešlo kedykoľvek a kdekoľvek zopakovať. Stačí pozrieť pravde do očí a pomenovať faktory, ktoré to spôsobili.

A opakujem výzvu, zisti úplnejšie dáta, budeme ti (niektorí možno po prvýkrát) povďační.

petot
7. aug 2013

@adsumus Nerozumiem otázke. Ja som poukázal na bludnosť populárnych hesiel, že "bežná strava obsahuje všetko potrebné". Je vysoko pravdepodobné, že dieťa trpelo kvôli výživovému deficitu matky.

adsumus
7. aug 2013

@petot A ja sa ťa opakovane pýtam, čo zastavilo epidémiu osýpok v Pakistane, ak nie doočkovanie vyše 2,000,000 detí? Pretože životná úroven sa tam nezmenila, ani príjem vitamínu C. Niekoľko stoviek mrtvych detí.

stardust
7. aug 2013

@alice107 no, to uz vyjadruje slovko Wahltarif, ze to nebude v zakladnom poisteni. Keby som si cisto hypoteticky platila rocne 120 eur, tak mi moja poistovna preplati v danom roku maximalne dvojnasobok. Pri cenach pekne zabalenej a este cistejsej laktozy (vyssie riedenie) je to relativne mala ciastka. Nechapem, ako moze pacient zhtnut gulicky laktozy, ked vie, ze je na nu intolerantny?? Aj ked nie som skoro nikdy chora, vzdy si kontrolujem lieky, ci nahodou neobsahuju zlozky, na ktore som alergicka a hned to oznamujem lekarovi. Jedine, ze by som si chcela vylepsit rozpocet podanim zaloby a ziadanim bolestneho a neviem akych moznych financnych kompenzacii.

alice107
7. aug 2013

@stardust to boli tabletky,ktore sa mali uzivat kazdu hodinu jedna.teda zdali samu akom tabletky.takze pacient podla jeho vyjadrenia na to ani nepomyslel,ze je to cista laktoza.proste bol ´´zmagoreny´´ ´´prirodnou liecbou bez vedlajsich ucinkov.aj taki su.
a no a co sa tyka toho tarifu.,tak nevedno,,ci dotycna osoba mala vobec predstavu o tom systeme.ze to je vlastne zaplatene nou viac ako dobre.nie bezpatne cez kasu.no co napisat?asi niekto nema v tom jasno .vidi len homeopatikum ako zachranu.alebo sa nerozumie nicomu.

petot
7. aug 2013

@adsumus Zase sa vykrúcaš. Riešime Slovensko a zrazu sa vychytíš do Pakistanu.

natas4
7. aug 2013

@petot no ale mna by fakt zaujimalo, ze preco resp. co zastavilo epidemiu osypok v Pakistane, kedze zivotna uroven (hygiena) ostala nezmenena

adsumus
7. aug 2013

@petot Ty tvrdíš, že očkovanie nemalo vplyv na detskú úmrtnosť a odrazu sa deti v Pakistane zaočkujú a prestanú umierať. Prečo je to tak? Kto sa vykrúca radšej nechaj nech posúdia tí, čo to čítajú sami. Podľa mna si to ty.

tasiko
7. aug 2013

pise Igor @adsumus ty podla mna nemozes byt O.K. co napises to je hotova tragikomedia. je mi luto matiek ktore sa nechaju tebou ovplyvnit, inac mali by v ustavoch zakazat pacientom pristup na internet pokial sa nevyliecia.

mano5
8. aug 2013

@tasiko 🙂 🙂 🙂 . Ono to u nej tak funguje. Ked vycerpa internetove zdroje k nejakej teme - sup do pakistanu. Ziadna vlastna "tvorba". Petot to robi aspon vlastnym usilim a vela veci, ktore tu dava, pracne (velmi pracne) pozistoval a spracoval sam.

tatko_bebe
8. aug 2013

Pakistan 😀 napadlo niekoho z Vas preco sme prezili morove epidemie? (Pakistan je nieco podobne)
aj keby sa ludia vobec neockovali v populacii sa vzdy moze vyskytnut prirodzene imunny jedinec a mame potom pokles epidemie... 😀 😀

natas4
8. aug 2013

@tatko_bebe tak potom OK, svojmu dietatu nedaj ockovanie proti osypkam, kedze podla teba v Pakistane ockovanie nepomohlo, je zbytocne, aby si nadalej ockoval...

pectore
8. aug 2013

@petot kludni hormon 😀 .. nevravim ze konkretne na osýpky ...osypky su virus a nie su liecitelne ATB..vlastne vobec niesu liecitelne...iba sa potlacaju symptomy..... a pri pridruzenych komplikaciach ani vtedy sa ATB nenasadzauju?... pri zapale pluc atd.... Ked uz sa nejaka pliaga pridruzi tak rozvoj ATB mohol umrtnost ovplyvnit.... preto ma aj udivuje ze ty co neoCkuju veria ze budu mat lahky priebeh... hoc to plati len u tych co su zaockovany... u neockovanycych tento antivax mytus neplati.....kedze liecbA je len symptonICKA.... a nepisala som len ATB ale celkovy rozvoj zdravotnictva.... zvysena hygiena.. ale aj nizsia porodnost.... vsetko sa odrazalo na umrtnosti.... A zvycajne pisem vo vseobecnosti ze pokles umrtnosti sice zacal pred zavedenim ockovania(nie len na osypky).... ale dovodov preco sa to stalo bolo viac...a nemaju co docinenia s tym ci bolo ockovanie ucinne... v tejto suvislosti su dolezite grafy chorobnosti.... pretoze v umrtnosti sa odraza vela veci....

pectore
8. aug 2013

@petot a jak to je stym grafom? ... kto ho zverejnil?.... od kial si ho zobral..alebo si si ho nebodaj sam urobil?....

petot
8. aug 2013

@natas4 Odkial vies, aka bola a aka je zivotna uroven v Pakistane? Co ak im napriklad medzitym dostavali vodovod, alebo prisla potravinova pomoc, alebo bola spriechodnena nejaka zasobovacia trasa, alebo skoncil nejaky lokalny konflikt, alebo epidemia skoncila tak ako vsetky doterajsie? Mas historicky prehlad epidemii osypok v Pakistane, aby sme vedeli posudit, ci bola tato niecim odlisna od predchadzajucich?

@adsumus sa nevie vyrovnat s dostupnymi udajmi za Slovensko, ktore nepotvrdzuju vyznam ockovania, a tak uteka do Pakistanu, ale ani o nom nema udaje. Nikto z tu pritomnych nema na to, aby zhodnotil dianie v Pakistane v plnom kontexte. O to tristnejsie je, ako urputne sa niektori vyhybaju diskusii o omnoho blizsich podmienkach na Slovensku.