(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus toto som uz cital je to plne blbych nahod, ale za vinu by som to nikomu nedaval, otazne je vsak keby dane dietatko nedostalo INFANRIXhexa,SynflorixaRotarix ci by priebeh tej meningokokovej sepsy nemal tak fatalny priebeh.. to je to co tvrdim ja, mozem sa aj s odbornikmi hadat. Je blbost potencovat detsky imunitny system takymto sposobom ze dostane hexa vakcinu s prevenarom napr dokopy. To je strasna sleha naraz. Ale ok nechcem sa s nikym hadat
@tatko_bebe u meningitídy bakteriálnej u detí je priebeh fatálny a u dospelých som zažila len ja 3 úmrtia do 24 hod. a len jeden pán sa podaril zachrániť a ten ju mal zo zápalu v uchu, s ktorým bojoval dlhodobo a takto mu to prešlo ďalej ,takže sa zhodujem s
@natas4 ,ale súhlasím aj ty čo píšeš je to veľká záťaž pre org...,ale tu by to bolo zajedno,bola to smola...
@tatko_bebe Za Iniciativu pre uvedomenie si rizik ockovania, pripad Maroska je opisany tu (na konci): http://rizikaockovania.sk/dok/Letak_iniciativa_...
Tlacova sprava: http://rizikaockovania.sk/spravy/ts_marosko_rea...
Pitevnu spravu sme samozrejme konzultovali s lekarmi. Dozvedeli sme sa to, co sme aj predpokladali - bez preukazania kauzativneho agens je takato diagnoza postavena na vode (sudny znalec tomu ani nechcel verit, doslovne "to by si nikto nedovolil"), a sprava dokonca neberie do uvahy v plnej sirke ani poznatky lekarskeho clanku na ktory sa sama odvolava. Pritom technicky je vraj preukazanie mozne dokonca aj po nasadeni ATB, lebo aj ked kultivacie uz zlyhavaju, meningokok je stale lahko rozlisitelny pod mikroskopom.
UDZS vec uzavrel, vsetko je v najlepsom poriadku. Samozrejme po medializacii sa aktivizovali zname tvare a suvislost s ockovanim vehementne popierali. Ze to robila Kristufkova, Dluholucky a spol ma neprekvapuje, pozoruhodnejsie bolo ked sa pod popieranie moznosti potlacenia imunity ockovanim podpisal este aj imunolog Pruzinec.
Ja neviem preukazat, ze Marosko zomrel nasledkom ockovania (napokon, podozrivych zasahov tam bolo viac, napr. podanie imunosupresivneho cipku). Obludne vsak je, ze na Slovensku je mozne aj takuto zavaznu udalost ututlat bez naleziteho vysetrenia vsetkych okolnosti.
@petot dieťatko sa už liečilo s atb a nikde som sa nedočítala ,či tam bola robená lumbálka ,ktorá ak je skoro robená môže byť negatívna a tak isto aj po atb môže byť negatívna a to isté platí aj o hemokultúrach,pretože dieťa nemalo rýchly nábeh tejto choroby ,ale postupný a tam liečba širokospektrálnymi atb bola ,preto sa to všetko mohlo skresliť...aj u nás sa to bežne v praxi stáva ,že dávajú sa atb na jedno a ak prídu febrility a zoberie sa hemokultúra zistí sa niečo iné a musia ísť iné atb lebo predtým zistená baktéria tam už po podaní atb nie je...a čo sa týka vašej konzultácie so patológom pokiaľ nemal on dieťa na pitevnom stole a na základe papierov sa určite nemohol objektívne vyjadriť...a to ,že dieŤatko začalo prv kašlať znamená ,že to išlo cestou dýchacích ciest a postupovalo to ďalej ..jednoducho smola a zhoda náhod....
@aristka Poviem to jednoduchšie:
1, Dieťa zomrie na sepsu (ktorá môže mať celú škálu rôznych príčin).
2, Nikto žiadneho meningokoka nevidel za života ani po smrti.
3, Ochorenie nemalo typické znaky meningitídy, ani pitva nepreukázala znaky poškodenia mozgu typické pre meningitídu.
A napriek tomu zopár verejne známych osôb svätosväte tvrdí, že dieťa zomrelo na meningokokovú meningitídu, a ÚDZS toto tiež stačí, dokonca vôbec neskúma, aký dopad mohlo mať podanie imunosupresívneho lieku ktorý je KONTRAINDIKOVANÝ k očkovaniu. A samozrejme ani to, či ochorenie nemohlo mať súvis napr. s rotavírusovou vakcínou ktorej jeden známy nežiaduci účinok má rovnaké prejavy aké malo dieťa deň po očkovaní. Pritom pár týždňov predtým zomrelo dieťa po podaní rovnakej kombinácie vakcín v Belgicku, a ďalšie dieťa na Orave s rovnakými príznakmi prežilo len vďaka okamžitej výmene krvi. Samá náhoda.
@petot Pitva konštatuje nález fulminantnej meningokokcémie, s príčinou smrti septický šok. Typickými zistenými nálezmi bola fulminantná purpura na koži a nález hemoragickej nekrózy nadobličiek – Waterhouse–Friderichsen syndrómu.
Ochorenie spôsobuje baktéria Neisseria meningitidis– gramnegatívny diplokok, ktorý sa bežne
vyskytuje na slizniciach horných dýchacích ciest a penetruje invazívne spôsobuje meningokokcémiu
a následné ochorenie. Vysoká infekciozita patogéna si spravidla vyžiada preventívnu antibiotickú clonu aj
u rodinných príslušníkov, resp. kolektívu, pretože môže dôjsť k závažnej kolektívnej epidémii. Mikrób je
veľmi citlivý na prostredie a antibiotiká a po ich nasadení je ho ťažké i vykultivovať – záchyt z hemokultúr
a liquoru. Zásadne negatívne mikrobiologické vyšetrenie nevylučuje meningokokovú sepsu, diagnóza sa
stanovuje na základe klinického obrazu.
@petot už som niekoľkokrát písala ,že choroby nie vždy majú typické príznaky a s tým meningokom to môže byť ako bolo popisované,robíme hemokultúry a jednoducho zakaždým vyjde niečo iné a neviem,ak bol robený aj tampón na kultiváciu na začiatku ,tie väčšinou nič neukážu ,či takto malinkým detičkám sa robí lumbálka a možno ani ak sa robí nechceli ,keďže malinké malo rozvinutú DIC a sepsu s veľkými edémami,kedy každý zbytočný vpich je na škodu a to by bolo smerodajné ...dá sa nám len polemizovať ,čo bolo príčinou a zbytok mohla byť náhoda ,aj detičky bohužiaľ vo svete zomierajú nie len na slovensku a či to z toho a toho neviem ,nepoznám tie prípady...pri rotavírusovej vakcíne je popisovaný Kawasakiho syndróm a toto dieťa malo nie vyrážky ,ale petéchie a zvyšok bolo následkom sepsy a čo sa týka podávanie kortikoidov ,ak sa podáva podáva sa hydrokortizon a prečítaj si niečo o ňom....malinkého je mi veľmi ľúto ,aj sama som zažila dieťatko s podozrením 9 mesačné ,ktoré sa u nás zaisťovalo a previezlo na Kramáre ...
@natas4 To čo našli sú celkom všeobecné príznaky sepsy, akejkoľvek. Neexistuje dôkaz, či tam vôbec bol prítomný nejaký bacil, a už vôbec nie či to bol meningokok. To, že takéto ochorenie dokáže spôsobiť AJ meningokok neznamená, že ho aj spôsobil. Inými slovami, to, že auto dokáže zraziť a usmrtiť ešte nedokazuje, že Jožova Fabia zrazila Paľovie psa.
neviem čo vieš o sepse ,ale W F syndróm nie je bežná súčasť sepsy,pomaly každý druhý pac.na kaim si prešiel sepsou a nikto nemal tieto ani vonkajšie znaky tohto syndrómu..pozri so obrázky tohto syndrómu a za moju éru ani jeden pac,takto nevyzeral ,nehovoriac ak sme ho z toho dostali na obličkách neboli nekrózy....a ani rozvinutie DIC nie je bežné pri sepse ,ale pri hemoragickom šoku a v tomto prípade dieťatko krvácalo do kože a do svojho telíčka čo spôsobilo dicku...a meningokokcemia je presne to čo píše
@natas4 a to znamená ,že ak boli vzaté hemokultúry dieťatko skôr zomrelo ako prišiel výsledok ,lebo na výsledok sa čaká dlhšie aj pár dní...takže túto tému by sme uzavrely... 😉
@kreativna nejedná a tu o moje dieťa a predstav si aj ja mám v rodine jedno úmrtie veľmi blízkej osoby ,kde my ho zachraňovali kolegovia a bohužiaľ prišlo k úmrtiu a veľmi mladého človeka a nikomu som nič nevyčítala lebo som vedela,že pre neho urobili maximum a ,keď som mala možnosť dozvedieť sa pit.správu moje tvrdenie sa potvrdilo..to je život a bola to smola a to je tak aj u iných a zvlášť pri meningitíde je to buď alebo ..ak si myslíš ,že ak nám umrie človek a k nemu chodia príbuzný a komunikujú s tebou ,ich poznáš ,snažíš sa ich povzbudiť a pac. umrie ,že je to pre nás ľahké a umierajú mladý ľudia ,málokto je starý ,tých je fakt málo...a my sa nesmejeme a sem tam boli také zhody osudu ,že plakali sme s príbuznými,ale to pozná len ten kto to zažil a na smrť sa zvyknúť nedá , ale naučiť sa s tým žiť ano ..inak by to človek robiť nemohol...
@ vsetkym: popisany osud Maroška nezmenime, o kontraindikovanom podavani Rectodeltu po ockovani sa pise kde? (v SPC som to nenasiel, je tam praveze uvedene ze pri podani vo vitalnej indikacii su vs. KI iba relativne! )
Podla popisanej spravy robili vs zlozky to co robit mali aj ked nerozumiem preco sa nikto nepozastavil nadtym ze od 11:30 do 17:50 ma dieta horucku nad 39st C.. aj na destskej LSPP tato skustocnost lekara vobec nijako neuputala..
Ak by malo moje dieta vyse 6hod nad 39aj pop podavani antipyretik a chladeni (zeby ho chladili sa tam nepise) tak ho osobne odveziem do detskej FN aj keby som tam mal vyrazit dvere na odd. (fascinuju ma aj tunajsie mamicky co svojim detom preventivne davaju kombinaciu antipyretik kvoli bolesti zubov 😨)
Dieta dostalo adekvatnu lekarsku starostlivost az od 23:45 a podla vykonanej externej masaze srdca-personal urobil uplne maximum aby zil.
Letalita u deti je 25-50%
PS. nechcel by som robit na prijme, toto su tie pripady kt. sa tazko odhaluju, malokoho napadne poslat dieta na prijem ked ma podla prejavov len beznu infekciu.. (meningitida nikoho nenapadne-rutina)
V tomto pripade bol priebeh taky rychli -(pri meningitide rychli je 24hod)..ze proste nastala takmer okamzita smrt, multiorganove zlyhanie sepsa. Kultivacie z hemokultur sa nedaju vykultivovat okamzite pokial viem je tam cas cca min 36hod aj to nieje na 100% kultivuju sa dlhsie a navyse mozu byt aj tak negativne kvoli ATB liecbe ako pise aristka. Meningokok sa neda jednoznacne a rychlo zachytit a ano petot da sa zdiagnostikovat pod mikroskopom ale ako ho tam das aby tam bol????
Proste toto su vs hypoteticke veci, tazko dokazatelne.
Viem ze je to tazke pre ludi kt. sa to osobne tyka a ja som vzhladom aj na tento pripad odmietol ockovanie sucastne HExa +Prevenar, pretoze mam obavu prave pred takymto niecim, ten meningokok mohol Maroško a dam ruku do ohna ze ho aj dostal v zdravotnickom zariadeni nie od nejakeho bacilonosica ci rodinneho prislusnika.
Chcel by som vediet odkial ste ziskali tak presne informacie kolko mg Al ma kt. vakcina, pretoze ja tieto informacie najst neviem.
Co sa tyka patologickeho nalezu: fulminantna meningokokcemia, septicky sok, hemoragicka nekroza nadobliciek=akutna meningitida.
Mozme polemizovat akurat nadtym, aky by bol priebeh keby sa Marosko dostal na detske oddelenie KAIM o tej 11:30 a bola by mu poskytnuta adekvatna liecba (moj sukromny nazor je zeby to prezil, resp. by mal o 50% vacsiu sancu)
Co sa tyka NÚ po ockovani na druhej strane chapem aj Urad ze sa k tomuto vobec nevyjadruje, predsa len ide o schemu ockovania, musela by sa menit a statisticky aj keby potvrdili ze je to kvoli tejto kombinacii je to stale len 1dieta z mnohych (ja nechcem aby to bolo moje napr. preto sa branim)
Takze je to na kazdom z rodicov ako budu premyslat ale uplne neockovanie tiez nieje ta spravna cesta 😉
@kreativna co sa tyka aristky napr. aj ja osobne mam po uz vyse desatroci otupeny pristup k pacientom, musim ho mat otupeny lebo inak by som nemohol pracovat, napriek tomu obcas revem ked ma nikto nevidi 😀 emocie nepustia. Chcem tym len povedat ze ked niekto z profesionalov napise smola atd., neznamena to ze je to debil a nesuciti s danym clovekom, alebo mu nieje luto co sa stalo. Prve exity som bral tazko, potom som sa adaptoval, neskor som bral tazko len smrt deti. V detskej by som pracovat nedokazal..
Zazil som pripad ked bola pani klinicky mrtva cca 6mesiacov napriek tomu sme ju drzali proti vs racionalnym zakonom v umelom spanku so zabezpecenymi vitalnymi funkciami dalsich niekolko tyzdnov a preco?? pretoze rodinny prislusnici sa nedokazali zmierit s tym ze zomrie. Pani zomrela tak ci tak a myslim si ze to bolo znevazovanie jej osoby, pretoze nemala kludnu smrt.
Niektore veci, aj smrt bohuzial musime akceptovat ako fakt a ist dalej, inak sa neda
@tatko_bebe Ak by existovala meningokoková infekcia, tak jednak musel byť niekde primárny zdroj (napr. nosohltan), a ak nastala skutočne meningokokcémia, tak by musel byť aj v krvi. Pokiaľ nastala meningitída, musel by byť aj na mozgových blanách (tam sa však nenašlo výrazné poškodenie). Každopádne myslím, že lekárska veda dnes dokáže omnoho viac než zobrať vzorku a dať ju pod mikroskop.
Z môjho pohľadu je však vedľajšie, či sa nepreukázal preto, lebo sa to nedalo, alebo preto, že tam ani nebol. Podstatné je, že takto je diagnóza založená len na domnienke. Dá sa špekulovať, či dosť pravdepodobnej alebo nie, ale stále len domnienke. Lenže úrady a niektoré vakcicelebrity domnienku prezentujú ako pravdu pravdúcu. Ostatne, to by nás nemalo prekvapovať, lebo to robia často.
Podľa mamičky dostal Rectodelt na základe mierneho kašľa a teploty, pretože bežné antipyretiká nezabrali. V tom čase Maroško ešte nejavil známky život ohrozujúceho stavu, veď ich aj poslali domov. Potom dostal lieky a až následne sa začali objavovať podkožné výrony, a potom bol už odoslaný lekárkou do nemocnice.
Podľa toho, čo som čítal v letáku Rectodeltu, indikáciou bývajú akútne vážne alergické a reumatické stavy. U detí akútna laryngitída a spastická bronchitída. Teplota nie je uvedená medzi bežnými indikáciami. Možno sa lekárka obávala laryngitídy a preto ho nasadila, neviem. Ja osobne keby som podal antipyretiká a nezabrali by, tak by som sa predovšetkým zaoberal otázkou čo sa deje, a nedával imunosupresívne kortikoidy, pretože by som sa bál potláčať imunitu pri infekcii... Ale som len laik, a podľa ÚDZS lekárka nepochybila, takže ťažko môžem ja tvrdiť niečo iné.
Očkovanie je kontraindikované, s výnimkou vitálnej indikácie. Oprav ma, ale myslím, že vitálna indikácia znamená, že liek sa podáva na záchranu života resp. udržanie životných funkcií. Ak by išlo o vitálnu indikáciu, nemal byť s čípkom poslaný rovno na JISku? Lenže bol poslaný domov, takže o vitálnej indikácii pochybujem. Kontraindikáciou je aj vážna vírusová infekcia (rotavírusová vakcína je živá, čiže de facto ide o vírusovú infekciu, aj keď zvyčajne nie vážnu). http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/rectod...
Presný obsah hliníka vo vakcínach nie je známy, lebo výrobcovia deklarujú len ten hliník, ktorý zámerne pridali ako adjuvans. Neuvádzajú hliník ako kontaminant, ktorého tam môže byť aj niekoľkonásobne viac. Ale deklarovaný obsah je uvedený v príbalovom letáku, takže by si ho mal nájsť celkom ľahko.
@petot Napr. mne by úplne stačilo, ked už informujete o týchto záležitostiach, tak aby ste pridávali komplet všetky informácie o danej veci a nie len to, čo zapadá do vašej propagandy, pretože to u mna vyvoláva pocit, že informujete nepravdivo, že vyberáte len tie informácie, ktoré vám vyhovujú a ignorujete alebo zamlčujete tie, ktoré môžu vaše názory vyvrátiť. Nech si každý môže utvoriť vlastný názor, podľa toho, čomu verí viac. Na základe neúplných informácií aké ste dali aj v tomto prípade,sa cítim jednoducho oklamaná.
@petot ja sa s Tebou nechcem hadat ale v tomto pripade sa mylis opakujem sa:
Co sa tyka patologickeho nalezu: fulminantna meningokokcemia, septicky sok, hemoragicka nekroza nadobliciek=akutna meningitida.
Neviem o tom zeby existovala nejaka ina infekcia, kt by sposobila uz spominany stav, resp. zeby to sposobovala vakcina. S tym Rectodeltom mas ciastocne pravdu, ale v tom case lekar neurcil spravne dg.
A tvrdenie ze je komplot sa mi nezda, sudna pitva kt. bolo vykonana sa tazko falsuje. Nikto by si to nedovolil-mozno sa mylim ale so skusenosti viem ze sudny patologovia sa s tym neseru, napisu fakty..
Tejto mamicke zomrelo dietatko na meningokoka, dokonca typ C, ktory je velmi malo rozsireny (napriek tomu ho dieta dostalo a nie su to nejake "socky" akoby niekto mohol povedat, ze zla hygiena, zla zivotosprava), ale da sa proti nemu ockovat nepovinne.
Potom ta mamicka dala zaockovat aj seba s muzom a dalsie dve deti.
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zuzanaj54/
@bluerose dovolim si citovat mamickine slova
Ja som bola na tom rovnako. Nebola som odporca ockovania, ale ani zastanca, nemala som cas to az tak studovat pri dvoch detoch. Ale vladne vseobecny nazor, ze ockovanie je zle, kto nemusi, nech neockuje. Moje deti mali vsetky povinne ockovania. O ockovani proti meningokokovi som nevedela. Zato rotarix a kliest (pri kliestovej encefalitide) na vas pozera z kazdej elektricky. Ked som sa potom pytala pediatricky, preco o tom neinformuju mamicky, len kyvla plecom. Vraj je to drahe a pripadov je malo. Tak pre mna veru tych pripadov malo neplati. Podla mna si treba nakreslit bilanciu a dat do rovnovahy na jednej strane choroby, ktore mozu zautocit a co mozu sposobit a na druhej strane rizika, ktore moze ockovanie sposobit. Verim tomu, ze su. Ale co by som ja teraz dala za to, aby malicka mala epilepticke zachvaty ako tazky vedlajsi ucinok ockovania, ale bola by tu. Prilis sa zatvaraju oci pred chorobami, ktore mozu usmrtit a prilis malo sa o nich vie, pritom su stale tu. Za to neumerne vela sa vie o moznych vedlajsich ucinkoch ockovania. Doktorka na are povedala, ze mala 6 pripadov deti s touto diagnozou a vsetky zomreli Podla mna ta prevaha v tej bilancii je jasna
☹ ☹ ☹
Este si dovolim citovat, aby ti co sa stale rozhoduju mali aj pohlad z druhej strany, nielen od odporcov ockovania
Ja nechcem vyzerat, ze tu robim nejaku propagaciu meningokokovym vakcinam, to by som si nedovolila, lebo verim, ze kazda vakcina moze mat aj vedlajsie ucinky a to si urcite na zodpovednost nevezmem. Mna len mrzia dve veci, ta strasne slaba informovanost vobec o tejto hrozbe, nehovoriac o tom, ze takmer ziadne informacie o dostupnosti vakciny a moznosti ockovania. Celkom mi pomaha, ze niektore z vas aj vdaka mojej Laurinke aspon budete mat moznost tie informacie ziskat a urobit to rozhodnutie ockovat/neockovat, nech uz sa rozhodnete akokolvek. Ja som to rozhodnutie nemohla urobit, lebo som o tom nevedela. Mozno by som ju nedala ockovat, ktovie, ale potom by som sa mohla hnevat len sama na seba. A druha vec, co ma mrzi, su tie jedine dostupne informacie, o ktorych hovoris. Od odporcov ockovania. Aj ja som citala clanok na slobodavockovani, ze "ockovanie proti meningokokom je uplne zbytocne". Pisali tam rozne zavadzajuce informacie a mozno ovplyvnili aj ludi, ktori by inak ockovat dali, lenze hodnotnych protiinformacii je malo a to je smutne. Napriklad tam pisali, ze prevencia uplne staci, staci dietatko kojit, nefajcit, zit vo vyspelej krajine a dodrziavat zasady hygieny. Uz som to niekomu pisala do IP, moja dcerka bola plne kojena, nebola chorlava ani nedonosena, zijeme vo vyspelej krajine a zasady hygienye dodrziavame, sme normalni vzdelani ludia. Tak nech tam este napisu, ze k tomu staci zjest kilo cibule denne a meningokok sa vam zarucene vyhne! co potom napisu cloveku, ktory na zaklade ich informacii neda dietatko zaockovat a choroba aj tak pride a dietatko vezme
@adsumus prepac ,neber to v zlom,ale to robis presne vo vsetkych tvojich prispevkoch,vyberas len to co sa hodi do tvojich nazorov a presvedcenia,reagujem na tvoj prispevok z 9,38 @petot -ovi,preto nechapem,ako mozes niekomu vycitat,co sama robis,je to priam dehonestujuce.a nezaujaty clovek,ktory len hlada stranu ihned pochopi,ze nieco nie je v poriadku z tvojej strany....
@petot takže ten nešťastný rectodel mám doma a je tam písané aj o očku, kontraindikácia pred a po ochrannom očkovaní,ale z krátkodobého hladiska 1 až 2 dni , nie sú žiadne kontraindikácie,to znamená na zvládnutie akútnej fázy a to ako bolo popisované malinké malo suchý dráždivý kašeľ a bol im v prípade potreby doporučený,preto ak sa dieťatko rozkašle zo suchým kašľom je to nezastaviteľné a veľmi rýchlo môže dôjsť k opuchu a laryngiálnemu kašľu a dieťatko sa začne dusiť a vtedy je vhodné podať tento čípok ,lebo zaberie rýchlejšie ako fenistil kvapky ,keďže sa to podáva per rectum a je to kortikoid a samozrejme volať rýchlu,nebolo to podané na zníženie teploty ,na to sa kortikoidy nedávajú,ale na zvládnutie prípadného dusivého kašľa kým príde rýchla,lebo dieťa by sa dotiaľ zadusilo...takže dr.len zhodnotila riziká keby niečo...
@tatko_bebe no fajn. Obe moje deti boli zaockovane vsetkymi tromi naraz, lebo obe detske lekarky ockuju takto. Dobre vediet.. Keby dakto v rodine alebo v okoli mal take babo, tak ho upozornim. Nastastie my sme to zvladli len s miernou teplotou.
@tatko_bebe Píšeš, že je lepšie čakať s očkovaním, ale mne to vychádza, že ten meningokok môže zabíjať v akomkoľvek veku, máš ešte nejaké iné dôvody? Pretože detičky ohrozujú aj pneumokoky a iné choroby, tak aby sa niekomu nestalo, že bude čakať kvôli meningokovi a doplatí na pneumokoka alebo niečo iné.
@saska.t Beriem to v zlom, pretože zatiaľ len dvaja ľudia ma upozornili nato, že v mojich príspevkoch boli faktické nedostatky a nemala som problém si to priznať a oparviť sa a ty si medzi nimi nebola, takže neviem na základe čoho si po mne šľahla také obvinenie ako si šľahla. Radšej by som prijala konkrétne upozornenie, v čom sa mýlim alebo dokonca zavádzam, čo je už pre mna urážka, pretože v otázkach zdravia deti by som si nikdy nedovolila klamať.
@tatko_bebe chapem ťa aj aristku ked si mi to takto vysvetlil a ja som nepovedala že zdravotníci niečo zanedbali, ja viem že pre maroška robili čo mohli ale už bolo neskoro ja to beriem z pohľadu očkovania, čo ak keby nebol zaočkovaný tak by žil čo ak mhol naozaj takto nešťastne zareagovať na to očkovanie chápeš?a prišlo mi to hrozne chladné od aristky vdety som to tak citila tak som preto tak aj reagovala.nič v zlom
@petot vdaka za info o rectodelte už aj ho vyhadzujem z ladničky moja dcerka nebýva chorá ale dostala prednedávnom laringitídu okrem antibiotík mi prikazali dať na noc rectodelt akože preventívne aby sa nezačala dusiť a k tomu ešte fenistil, našťastie som jej nedala nič okrem antibiotík,a pekne sa z toho dostala a ešte maju pediatri vo zvyku predpisovať detičkam diazepan tiež preprípad...a to vždy ked je vyššia teplota.ja teplotu zrážam liekmi až ked je nad 39 a ked do hodiny klesne tak už nedavam, vpodstate to neprehánam z liekmi od teploty.a doteraz som naštastie nemala problem z dusením ani s krčmi, niekde som čítala že vysoka horúčka nie je naškodu má to svoj význam pre organizmus, že horšie su zvýšené teploty ako 37,1..5,

@tatko_bebe Strana 35, pravdepodobne ide o tento prípad. http://www.udzs-sk.sk/buxus/docs//dokumenty/kaz...