(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@tahivka orgánoch ako mojej strednej v oku, hrozilo že oslepne, našťastie sa to odchytilo oko stabilizovali musela mať znehybnenu šošovku aby sa neodlupla. Našťastie to nie je často že sa skomplikujù. Moja pediatrička mala už dva prípady keď to prešlo do zápalu mozgových blán, ale dopadlo to dobre.
@tahivka na nase podmienky mi to pride prilis vysoke cislo, skor v globale. A hlavne tazko to porovnat, kedze aj dostupnost liekov a celkovo liecba mnohych ochoreni bola pred zavedenim ockovania na inej urovni.
AKTUALITA: HYGIENICI-MINISTER ZDRAVOTNÍCTVA- zajtra 9.1.2017 vás bude informovať na tlačovej konferencii minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker a hlavný hygienik SR Ján Mikas o imunologických prehľadoch obyvateľstva a aktuálnej epidemiologickej situácii v SR. Online informácie prinesieme aj tu
Pre tych, ktori kategoricky vyhlasuju, ze deti narodene pred r. 1969 nemohli byt ockovane:
V r. 1975-78 prebiehala mimoriadna vakcinacia neockovanych a ne-seropozitivnych v 1 rocniku ZS a v r. 1979-81 boli takto ockovane deti v 8 rocniku ZS.
nikto tu nič kategoricky nevyhlasuje, okrem antivaxerov, ktorí nám tu tvrdia, že očkovanie nefunguje lebo iste percento ludí ochorie aj napriek očkovaniu
@eva8 buď ešte nezaucinkovala káva ktorú pijem, alebo to čo píšeš nedáva zmysel, vážne som nepochopila súvislosť príspevku o 6.05 z antivax.
Neskôr tu @tin007 objasnila, že očkovaný byť mohol, lebo citujem:" v roku 1975-78 prebiehala mimoriadna vakcinacia neockovanych a ne-seropozitivnych v 1 rocniku ZS a v r. 1979-81 boli takto ockovane deti v 8 rocniku ZS."
Už viac krát odznelo aj v médiách, že v tom čase bola vakcina zle stabilná voči teplote, buď teda zlyhala, alebo už po toľkých rokoch nemal dostatok protilátok. Tiež je možné že ho očkovanie z nejakého dôvodu obišlo, lebo info o očkovaní u neho som nikde nevidela.
Keď tak na to pozerám kto vie ako som na tom ja. Vôbec netùžim dostať osýpky teraz ako stará 40 r. koza 😋 už len spolieham na to, že najvnîmavejšie osoby v mojom okolí ( deti)súckovanē nedávno a spoľahlivo.
@lenadka no a na tú vysvetšujúcu citáciu pre tých,ktorí tvrdia, že nemohol byť očkovaný, odpovedala, dotyčná, že "nikto tu nič kategoricky nevyhlasuje, okrem antivaxerov," Predtým ona samotná tvrdila, že nemohol byť očkovaný. Pritom mohol. Teda tak. Protirečiť za každú cenu a všade vsunúť antivax niekedy vyprodukuje komické výsledky 🙂
@eva8 za mna je komicke,teda skor tragikomicke,ze su chori iba zaockovani a preockovani a pritom v pophlacii je xy starsich rocnikov,neockovanych malych deti,ludi co sa nenohli ockovat,tych priserakov"neockovancov" ,ale chori su iba ockovani...hmmmm. kebyze je chory co len jeden,co ockovany nebol,tak by to bolo halooooo ako svina,vsade by toho bola plna r.t.
@maciatkolulu následok bude, že dospelí budú mať detské choroby v 45ke.
@maciatkolulu preto som veľmi zvedavá ako to bude na sk pokračovať s osýpkami.... Závisí to aj od toho, ktorá veková hranica sa kde pohybuje. MHD napr. využívajú väčšinou neočkovaní starší ľudia a očkovaní študenti.
Niekde na MK som čítala, ako neočkované deti ohrozujú svojich starých rodičov....
@slimstar zase neviem ci by bolo lepsie aby ich mali taki mali, ako mas ty... si zober, ze je to virus, prenasa sa vzduchom, epidemie byvali v priblizne 2 rocnych cykloch a komplikacie byvali zvacsa u tych mensich, pretoze je rozdiel v imunitnej odpovedi organizmu. Preto sa ani osypky neockuju skor, pretoze organizmus sa nevie s tymito protilatkami vysporiadat. To skor na uvahu, aj ked uvazovat by mali najma ti, co maju na starosti ockovacie plany a bolo by na case spravit testovanie seropozitivity. Aby sa nam to zase nevratilo potom na tych zranitelnych z opacneho konca, senioroch.
@senta_sofia prenáša sa vzduchom a medzi ludmi, ja s malým nechodím do obchodných a iných priestorov, ktoré sú umelo ventilované. Ono to tak bude, ked vymrú tí, čo to prekonali a tvoria akúsi imunitu, tak to budú dostávať všetci očkovanci v staršom dospelom veku. Aj sa to potvrdilo na týchto prípadoch. Tieto choroby sa posunú na neskôr.
@slimstar to je jedno, vyhybanie obchodnym centram je len forma prevencie, takisto ako umyvanie ruk, nefunguje tiez na 100%, nezijeme vo vakuu, praca, skola, skolka, ihriska, je toho vela. U nas v praci teraz zltacka A, ofuky, domov kazdemu dosiel z RUVZ list, ze ma ist na krv, horna hranica inkubacnej doby 50 dni, parada. Toto si mnoho ludi neuvedomuje, ale nevadi, ono cas vyriesi vsetko
@senta_sofia tak ako je možné, že som celé roky pracovala s ludmi, chodila som služobne po firmách aj po lekárnach, precestovala som pol europy a dodržiavam zásady opísané vyššie a nedostala som žiadnu chorobu za tie desaťročia. Stretla som sa s tisíckami ludmi. Momentálne nevidím význam, ked idem z malým von, tak idem do parku a na vzduch, nie do oc. S vykúrenej miestnosti, íst znova aj s kočiarom do oc, sa mi zdá nezmysel, ale niektoré nerozmýšlajú nad tým. A to že je u vás žltačka ? slabá hygiena rúk. Mnohokrát som videla, že ludia chytali klučky, alebo prišli do vlaku a s tými špinavými rukami sa krmili a dávali do úst potravu. Oni nad tým nerozmýšlajú a potom sú chorí.
@slimstar to bola reakcia na to, ze nezijeme vo vakuu a zase nemyslim si, ze si taka stara, aby sme sa bavili o desatrociach 😀 ono lahko sa zije v dobe, ked nam v zasade nic nehrozi 😉
Môže nákazlivá žltačka typu A spôsobiť poškodenie zdravia a/alebo smrť?
V lekárskom poznaní sú diery v otázke predpovedania, kto bude mať mierny priebeh nákazlivej žltačky typu A a kto bude mať vážny prípad, ktorý by mohol viesť (veľmi zriedkavo) k smrti.
Podľa CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA; obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. prekl.) sa drvivá väčšina predtým zdravých pacientov z nákazlivej žltačky typu A úplne zotaví, ale u malej časti z nich sa objaví choroba znovu po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch po očividnom uzdravení. V zriedkavých prípadoch môže táto choroba spôsobiť problémy s pečeňou na niekoľko mesiacov, tie však neprerastú do chronického ochorenia pečene
toto sa mi "páči" - otázka bez odpovede
Prečo ACIP odporúča toto očkovanie?
Od roku 2010 ACIP odporúča všetkým deťom od jedného do dvoch rokov dve dávky očkovania proti nákazlivej žltačke typu A v rozostupe najmenej 6 mesiacov. Deti plne nezaočkované pri dosiahnutí veku dvoch rokov môžu byť očkované pri nasledujúcej návšteve lekára.
Dve dávky tejto očkovacej látky sú tiež odporúčané pre staršie deti, ktoré žijú v oblastiach so zvýšeným rizikom nákazy, alebo u ktorých je žiadúca imunita voči nákazlivej žltačke typu A.
Očkovacia látka nie je schválená pre deti mladšie ako jeden rok.
Poznámka NVIC: Jestvujú lekári, ktorí buď očkujú samostatne alebo obmedzujú počet súčasne podávaných očkovacích látok. Mohli by ste prediskutovať so svojím lekárom možnosti načasovania očkovania.
Ďalej:
Príbalové letáky všetkých troch očkovacích látok proti nákazlivej žltačke typu A nemusia, vlastne nemôžu zabrániť tejto chorobe alebo ju vyliečiť u niekoho, kto je už touto chorobou nakazený. Obsahujú tiež varovanie, že niektorí jedinci s oslabenou imunitou možno nebudú chránení tak-či-onak
@senta_sofia myslela som aj také virozy a jednoduchšie ochorenia, ktoré kolujú medzi ludmi. Mojimi susedia, sú minimálne pár krát za rok chorý, každý rok je to tak.
@eva8 ta sa ockuje len dobrovolne, povinne sa ockuje B
@eva8 keď som sa pediatričky pýtala na očkovanie naviac pred nástupom do škôlky vyslovene mi povedala, že žltačku A ešte za svoju prax v ambulancii nemala a to je už v preddôchodkovom veku, že to očkovanie preto vidí ako zbytočné. zároveň má potešila, že wau to fakt? Nemala tam žltačku, sme na tom super 😁
Zatiaľ čo B bola veľmi rada, že sa zaviedlo, kvôli nozokomialkam, príde dieťa zo zvracaním do nemocnice a odnesie si bonus B žltačku a tá čím mladší jedinec tým vyššia pravdepodobnosť že prejde do chronického stavu.
@senta_sofia ja viem, že je to dobrovoľné
@lenadka meje deti som dala dobrovoľne zaočkovať proti žltačke typu A pred odchodiom do "rizikovej" oblasti
@tin007
@lenadka moja mama tiez dostala v nemocnici zltacku typu B ☹ vobec netusi ako a kedy, transfuziu jej nerobili. takze pravdepodobne pri operacii (vyberali jej mandle a rok predtym jej robili hysteroktomiu).
ani netusila, ze ju ma, len minuly rok mala vazne tazkosti so zazivanim a z krvi jej vyslo ze ma reaktivovany virus hepB a vysoke protilatky. ale nakazliva uz nie je .
@eva8
„Osoby, ktoré ochoreli, boli očkované v tom čase používanou menej stabilnou vakcínou. Hladina ochranných protilátok už nedosahovala hranicu, ktorá by ich ochránila pred ochorením,“ vysvetlili. Len posledný pacient v Bratislavskom kraji nebol zaočkovaný.
Ako moze jedna matka nezaockovat svoje dieta!!!!!

@senta_sofia skoda,ale skusim este hladat ...zarazila ma totiz informacia o mortalite na ovcie kiahne,nie prave,ale na tie,co su teraz bezne,vraj 1-5% (u pravych to je 10-90% v zavislisti od typu). Nepocula som vsak ani o jednom umrti na ne u nas,pritom to percento je dost vysoke,tak som si to chcela porovnat s mortalitou na choroby,proti ktorym sa u nas ockuje...a kedze kiahne sa povinne neockuju;chcela son udaje z obdobia pred zavedenim ockovania. Logicky musia existovat;ved na zaklade tohto udaju bolo ockovanie zavedene.