icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
11. jan 2018

Deti zomieraju na prevenatabilne ochorenia, vdaka antivax hnutiu a statu ktorý im necháva volnu ruku, desiť rodičov, článok z austrálie.

https://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/nsw-...

tin007
11. jan 2018

@adsumus Nesnaz sa manipulovat a mutit vodu; plosne ockovanie proti osypkam zacalo v r. 1969, uz o niekolko rokov bolo jasne, ze vakcina nema taku ucinnost ako bolo ocakavane a ziadane, preto zacalo doockovanie a preockovanie. Link na to, ake rocniky a kedy boli ockovane som davala, tak si mozes vypocitat aky rocnik narodenia boli tie deti.

Z lekarskych zaznamov aj serologickych prehladov vychadza, ze takmer vsetci narodeni pred r. 1969 osypky prekonali, nikto netvrdi, ze ich prekonali uplne, uplne vsetci. Citovala som tu hl. hygienika, ktory ma tiez takyto predpoklad a davala som vysledky serologickeho prieskumu, kde seropozitivita vychadzala od 95 do 99%.

Ak mas problem s tlacovou spravou, ktoru vydala IURO v aprili 2017, tak tam napis, ja nie som hovorca.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
11. jan 2018

@tin007 ja ťa chápem, zastávaš myslienku, že máme chorieť a ziskavať prirodzenu imunitu, lebo 95 až 99% z nás bude na staré kolená imunnych voči osypkam, aj ked just tento pán, ktorý mal byť nebol ako na truc. a preto som sa pýtala, čo s tými, ktorých imunita je oslabená, deti po operáciach, kojenci, ktorým ani matkine protilátky nevydržia do 5 rokov, kým je organizmus ako tak schopný odolávať tejto chorobe, čo s ludmi, ktorí maju aids, su po chorobách, maju autoimunitné ochorenia, su hospitalizovaní, aku liečbu aku ochranu ponuka antivax hnutie im? čo ty nato?

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
slimstar
11. jan 2018

Ved očkovaných je tuším len 65 percent, ostatní neboli očko a zväčša prekonali osýpky, tých je vyše 2 miliony, už som sem dávala ten článok.

tin007
11. jan 2018

@adsumus Uz mi radsej ani nepis, ty tu proste citas to, co chces citat, co sa ti hodi. Pripadne si prekrutis nieco, ako chces ty. Nepis mi, dobre, uz niekolkokrat som ta o to ziadala.
Kazdy nech sa rozhodne tak, ako to vidi pre seba najlepsie, ti ktori sa boja ochorenia a neziaduce ucinky, ci mozna neucinnost vakciny nei su pre nich take podstatne, nech sa ockuju. Ti, ktori sa nechcu ockovat pre neziaduce ucinky, pre neucinne vakciny alebo ine dovody, nech sa neockuju.

tin007
11. jan 2018

@slimstar Podla prepoctov z udajov o pocte obyvatelstva a vekom rozdeleni (zo Stat. uradu SR) a imunologickeho prehladu o hladine protilatok v jednotlivych vek. kategoriach, je zaockovanost proti osypkam asi 60 %.

slimstar
11. jan 2018

áno a zhruba takto to vyzerá
@tin007

senta_sofia
11. jan 2018

@peter952 tak mi prosim vysvetli, kedze ockovanie nefunguje, preco posledna epidemia osypok bola na prelome rokov 1997-1998 a odvtedy nic, ak neratam nejake zavlecene pripady alebo terajsich 5 statocnych a dovtedy virus cirkuloval s periodicitou 2-3 roky. Len tak, z nicoho nic zmenil cirkulaciu na periodu 20tich rokov? Ci zmenili zlozenie mydla, aby sa vdaka umyvaniu ruk stalo obyvatelstvo menej vnimave proti virusu, ktory sa siri respiracnou cestou? Iba toto, nic ine, kludne ti mozu pomoct aj ini.

lenadka
11. jan 2018

@senta_sofia jemu zbytočne vysvetľovať ako pokazený gramofón sa stále opakuje a nič ti nevysvetlí. Už som si všimla, že ženy v tejto diskusii vedia diskutovať na jednej aj druhej strane, muži nie.

senta_sofia
11. jan 2018

@lenadka ved ja viem, ale ono sa mozno niekto najde, kto to vysvetli

slimstar
11. jan 2018

@senta_sofia asi takto to vyzeralo s osýpkami za posledných 10 rokov http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor...

senta_sofia
11. jan 2018

@slimstar graf pekny, len ono tomu treba trosku aj rozumiet. Je tam chorobnost na 100tisic, cize tam to vyskakuje ako keby ochorelo pol republiky, nemeni nic na tom, co som napisala, par pripadov, v tom 2016-2017 maju zrejme chybu, v 2016 nebol ziaden pripad osypok a sucasnych 5, ci 6 nespravi chorobnost na 100tisic na urovni 0,14. Virus necirkuluje, pohladaj si starsie grafy, aby si videla, ako casto boli epidemie a kolko ludi ochorelo.

slimstar
11. jan 2018

@senta_sofia šak to je stránka z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. A sú to informačné stránky o výskyte infekčných ochorení v SR

Analyzované údaje sú získané na základe hlásenia jednotlivých prípadov infekčných ochorení zdravotníckymi pracovníkmi a na základe ich aktívneho vyhľadávania epidemiológmi úradov verejného zdravotníctva v SR. Údaje o chrípke a jej výskyte sú analyzované na základe hlásenia zdravotníckych pracovníkov prvého kontaktu.

Takže je to dôveryhodné, stránka patrí - Štátny Zdravotný Ústav Banská Bystrica
https://www.whois.com/whois/epis.sk
Oni hádam majú všetky informácie. Ja nemám potrebu hladať pre teba grafy, ja som to sem dala, aby mali aj ostatní prehlad a mala som to náhodou otvorené 🙂

senta_sofia
11. jan 2018

@slimstar ved ja viem, ze je to ich stranka, len ti vysvetlujem, ze ten graf vypada pekny len naoko, ked si to rozlozis na konkretne cisla, tak by ten narast bol uplne zanedbatelny, aj to len vdaka tym tohtorocnym pripadom

lenadka
11. jan 2018

@slimstar je január, teraz sa prudko nahadzuje do systému kvôli výročnej správe aj sa urobí najviac chýb a chodí najviac e-mailov z centra čo to tam máte za kraviny nachádzané 😁 skontrolovať a opraviť. Hovorím z praxe. Do konca mesiaca by som to ani neotvorila. 😬

senta_sofia
11. jan 2018

@lenadka v epise maju hlavne nestastny typ grafu, v stlpcovom by to vypadalo uplne inak, ale zase aspon ma sloboda v ockovani radost, pretoze im svietia ocka, ked vidia usecku smerujucu prudko nahor

lenadka
11. jan 2018

@senta_sofia že? Päť prípadov a aký skok 😊

senta_sofia
11. jan 2018

@lenadka hej, len takto sa da krasne manipulovat s informaciami kvazi z doveryhodneho zdroja, pretoze ak si to pozrie nepovolany clovek, tak zvacsa vidi len ten narast z krivky a nevidi x dalsich veci, co s tym suvisia, to ma mrzi asi najviac

pietricka80
11. jan 2018

@senta_sofia ty si slepa? To su vsetky pripady na Slovensku a nie tie co su v TV! 0.12 % na 100 000 pripadov osypok. Obyvatelov je cca 5,5 miliona. 0.12 x 55 = X !!! X je pocet ludi u ktorych sa osypky prejavili. Vyrataj ak to dokazes a mozno sa ti otvoria oci. Ziadna chyba tam nieje, ale chapem, ze mentalita antivaxerov nepusti prijat pravdu..

senta_sofia
11. jan 2018

@pietricka80 len bohuzial osypky sa neprejavili u 55 ludi otvor si analyzy epidemiologickej situacie a zistis, ze za rok 2016 bolo 0 pripadov, za rok 2017, ak tam naratali tie, co sa riesia teraz, tak 5 pripadov a predtym boli v 2011 jeden a 2012 dva alebo naopak, nic ine. Ale dakujem za nazornu prakticku ukazku mojho tvrdenia uvedeneho vyssie.

bmuller
11. jan 2018

@pietricka80
@senta_sofia zle ratam? no ved 0.12x55 = 6,6 cloveka, co so statistickou chybou moze byt prave tych 5 zachytenych 😉

klud, baby - vsak pietricka konstatuje, ze "mentalita antivaxerov nepusti prijat pravdu.."

pietricka80
11. jan 2018

Ja som kludna... Ale tu je vidno, ze antivaxer posunie desatinnu ciarku schvalne za cislo, aby graf nedaval zmysel a oznacil ho za klamstvo.. Proti tomuto sa tazko bojuje argumentami, ked z pravdy dokazes urobis ucelove klamstvo, bohuzial...

senta_sofia
12. jan 2018

@pietricka80
@bmuller
dakujem, vecer mi uz neslo reagovat, vypadavala stranka, ja som kludna tiez, podla mna sme sa nepochopili. Ja som chcela poukazat na to, ze ten graf je nestastne spraveny, pretoze ta usecka ako vystreli do vysin, tak to vypada na grafe ako obrovsky narast a ked sa to prerata na konkretne cisla, tak je to malo ludi a poukazala som na to, ze v 2016 bola nula pripadov a leti to hore uz odtial. Ja som pocitala 0,14x54, v epise udavali v poslednej sprave pocet obyvatelov 5 426 252 a to potom vychadza viac. Co je na tom antivaxerske, netusim, ked bol pridany na moju otazku, ze ak ockovanie nefuguje, preco tu poslednych 20 rokov nebola epidemia osypok, ked predtym byvala v 2-3 rocnych intervaloch.

eva8
12. jan 2018

@senta_sofia presne, stĺpcový graf by bol v tomto prípade jasnejší a keby bol zhotovený dajme tomu od r. 1960, ukázalo by sa o čom hovoríš

slimstar
12. jan 2018

@senta_sofia no ale ved tie osýpky sa objavujú zhruba každé dva tri roky, takže stále tu sú prítomné. Nie že to tu nebolo už 20 rokov. Ja to beriem takto. Najlepšie, keby to tu nebolo, žiadne choroby, to by som bola šťastná.

senta_sofia
12. jan 2018

@slimstar ach, takto to vypada, ked sa melie svoje dokola... je rozdiel, ci je tu jeden dovleceny pripad alebo epidemia, ked sa virus prenasa z jedneho na druheho v pravidelnych cykloch zodpovedajucich cirkulacii virusu. Ked sa na to pozeras takto, tak tu mame aj malariu.
Opakujem, osypky posledne ochorenie epidemickeho razu 1998, 2003,2004 po jednom dovlecenom, 2011,2012 taktiez, pravidelnost ziadna, plus to co bolo teraz.

slimstar
12. jan 2018

@senta_sofia a čo take meliem stale dookola, ved s tebou som si nejako obširne nepísala. V tych rokoch 1998 atd, som ani nevedela, že niečo také tu je. Dnes média masírujú dokonale o tom , aké sú tu epidémie osýpok.