(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
whatever Peter.. Slovo Pána Ing
http://bedekerzdravia.sk/kolektivna-imunita MUDr. Ingrid Babinská, MPH, Lekárska fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach
Na Slovensku boli potlačené osýpky, posledný nakazený je vyliečeny a prepusteny.... Neviem prečo hovoria o epidémii a dokonca, že pandémia už nehrozí.... 6 infikovaných znamená epidémiu?! Alebo len kvôli sledovanosti médií sa správy zatraktívňujú?
@michaella94 mmr vakcina neobsahuje predsa cierny kasel, ten je v hexe a tu uz mate ako si pisala. Dve davky, ci tri? Tretia je len booster, v preklade zosilnovac, nie je nutne ju davat.
Ako dlho trvali tie krce? Lebo ak zacali po ockovani az tri tyzdne, tak asi skor nesuviseli s nim. Pokial ma raz dieta NU po vakcine, tak pri dalsej davke by boli tie NU silnejsie.
Tie testy na CK Ti dok musi urobit, ak nechce, tak zmen dr alebo si ich mozes dat urobit ako samoplatca. Ale ja osobne by som dr povedala ze CK je infekcne ochorenie a neliecene deti ho roznasaju kade tade, ze neviem ci by sa to pozdavalo uradu nadohlad nad zdravotnou starostlivostou.
Je teoria ze ockovany jedinec znasa lahsie ochorenia, ale to je naozaj iba teoria.
Konkretne vakcinacna latka proti ciernemu kaslu nie je moc ucinna, dava sa hlavne kvoli babatkam, ktore nevedia vykasliavat, vacsie deti a dospeli by ho mali zvladnut s atb liecbou.
@soldi Aj ja 🙂 Niekde som počula, že čím skôr sa choroba zachytí, tým je lepšia nádej na bezpečné vyliečenie (pri chronických niektorých chorobách aj na spomalenie priebehu - o čom som presvedčená) No potom by napr. aj pri tých chrípkach (nielen osýpkach) neboli žiadne úmrtia.... Niektoré choroby znášajú lepšie dospelí a staršie deti (napr. ČK) a niektoré deti (napr. ovčie kiahne), doteraz som si myslela, že osýpky znášajú zle najmä malé deti a dospelí. Zdá sa, že dospelí ich zvládli ok bez rozdielu, či boli očkovaní alebo nie.... Nie som si istá, ale prvé hromadné očkovanie proti osýpkam zaviedla v Rusku Katarína veľká a pomohlo, choroba sa nerozšírila, bolo potlačené šírenie
Ako bola zlikvidovaná choroba šialených kráv? bola vyvinutá aj vakcía?
Chronické chradnutie jeleňovitých totiž patrí do rovnakej rodiny chorôb ako choroba šialených kráv. Tá sa v 80. a 90. rokoch minulého storočia preniesla na ľudí, ktorí zjedli infikované mäso. Na ochorenie jeleňov zatiaľ neexistuje liečba či vakcína.
Čítajte viac: https://tech.sme.sk/c/20746168/zombie-ochorenie...
Katarína veľká sa určite nedala zaočkovať proti kiahniam, a ani nedala ockovat proti osypkam populáciu.
Z dnešného pohladu prvé očkovanie proti kiahniam bolo prvýkrát otestované asi polroka pred jej smrťou. Síce existovali aj iné pseudopostupy (inhalácia sušených chrast mŕtvych ľudí, kde je vírus oslabený) ale toto často viedlo k získaniu ochorenia ako takého.
Informáciu že by niekedy za života podstúpila očkovanie formou inhalácie sušených chrast, sa mi dohľadať nikde nepodarilo.
@miskooo1987 Čítala som to vo viacerých článkoch a bolo to spomenuté aj vo filme o nej.
@eva8 vakcína proti BSE nebola nikdy vynájdená, je dosť možné že je to nemožné. A keďže ochorenie ako take je prakticky neprenosne, v zasade jedine čo bolo potrebné spraviť je dobytok otestovať a eliminovať.
U CWD je to horšie, keďže sa predpokladá aj prenos slinami(pri okusovani trávy)
@miskooo1987
toto som našla, ale neviem či sú to overné zdroje, históriu očkovania moc nepoznám:
Hnis z vyrážok kiahní, ktorými boli chorí postihnutí, vtierali do naškrabnutej kože zdravých. Prepuknutie slabšej infekcie malo zabezpečiť imunitu proti vzniku ťažkého ochorenia. Táto, v Európe nová metóda bola riskantná, názory na ňu rozdeľovali aj samotných vzdelancov. Katarína sa však rozhodla zariskovať. Na dvor pozvala anglického lekára a dala zaočkovať seba aj syna Pavla. Všetko prebehlo úspešne a obaja sa chorobe vyhli. Očkovanie sa tak šírilo ďalej.
Rusko:
Neplnoletý Peter II. sa tak stal bábkou v rukách veľmožov a 18. januára 1730 ako 14 - ročný zomrel na kiahne, s ktorými si vtedajšia medicína nevedela poradiť.
https://www.valka.cz/12629-Doba-palacovych-prev...
Katarína žila 1729-1796
Anglicko:
Už v roku 1721 zaviedla v Anglicku prvé očkovanie proti kiahňam Lady Mary Wortley Montagu. Použila pritom metódu už skôr používanú v Turecku. Očkovanie spočívalo v zámernom nakazení pacienta sušeným hnisom z pľuzgierov pravých kiahní, v ktorom je pôvodca oslabený. Kiahne sú však veľmi virulentné a tak aj následný ľahší priebeh ochorenia mohol viesť k znetvoreniu alebo dokonca k smrti pacienta, ktorý bol navyše po celú dobu infekčný a mohol šíriť ďalej chorobu.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner
Čína:
Prvé poznatky o možnom ochrannom očkovaní proti pravým kiahňam boli známe v Číne už v 10. storočí a skôr. Už vtedy sa zistilo, že nanesenie sekrétu z kožných zmien chorých na nosovú sliznicu resp. na kožu zdravých osôb vedie k menej silnému ochoreniu pravých kiahní. Môžeme to považovať za určitú formu imunizácie (tzv. variolizácie). V Európe bola zavedená v roku 1674. U takto zaočkovaných osôb sa však často vyskytli smrteľne komplikácie po variolizácii, takže sa od tejto metódy zase upustilo.
Čítajte viac: https://primar.sme.sk/c/4117223/prave-kiahne-va...
a o niečom podobnom sa už hovorilo - Anglicko:
Oveľa neskôr, v stredovekom Anglicku, si roľníci všimli jednu zákonitosť. Dojičky, ktoré sa nakazili kravskými kiahňami, boli odolné voči pravým kiahňam, smrteľným pre človeka. Tieto poznatky priviedli britského vidieckeho lekára Edwarda Jennera (1749 - 1823) k tomu, aby v máji 1796 uskutočnil nebezpečný vedecký experiment. Osemročnému chlapcovi najprv naočkoval kravské kiahne a o šesť týždňov vniesol do jeho organizmu vírus pravých kiahní. Chlapec sa pravými kiahňami nenakazil.
http://www.teraz.sk/magazin/pri-zrode-prvych-us...
Čiže prvý odvážny úspešný experiment očkovania proti kiahňam (máj) sa uskutočnil v roku smrti Kataríny (november). Ale to nevylučuje, že sa nemohla zaočkovať z pľuzgierov (pomýlila som sa pôvodne - nie osýpok, ale kiahní) To by chcelo seriózne knihy dejín....
Akurát pozerám Katarínu Veľkú na dvojke - celým vekom sa mé intrigy, krutosti.... Imperátori..... Ale aj úspešní. Vždy si úspech musí žiadať svoje obete? P.Boh obetoval syna, nie kvôli svojmu úspechu, ale pre oslobodenie ľudu.... Znova od témy, prepáčte 🙂
@michaella94 uz len z principu by som to dala detom vysetrit ako samoplatca, aby som mala cim plesknut doktorke po frnaku, ak by sa to u deti potvrdilo. Inak aj ked prekonas cierny kasel, tak potom bacha, imunita tiez nie je dozivotna, aby si o takych 20 rokov nebola prekvapena opat 😉
@miskooo1987 Ale máš pravdu, nešlo o očkovane, ako sa to uvádza v niektorých článkoch, ale o variolizáciu. Aby sme boli presní😉
@kvieta
@miskooo1987
už viem rozdiel medzi očkovaním a variolizáciou 🙂 Ďakujem
Zdraví, mladí ludia a deti zomieraju na chrípku. Antivax tlačí kaleráby dalej akokeby sa nechumelilo.
Inak by ma zaujímalo prečo peter dáva na každej stránke opakovane tie iste príspavky kolem dokola tralalalala, každy jeden je klamstvom zavádzaním manipuláciou spamom vyjadruje uplny nezaujem o diskusiu reklama na vitamín c, všetko komplet je porušovaním pravidiel, bez rekacie administrácie.
Neočkujuci rodičia sa na Ukrajine snažia dobehnuť zanedbane a očkuju deti počas poslednej smrtelnej epidemie osypok.
Devet z desiatich chorých na osypky v taliansku neočkovaní (87,5%). Zomreli 4 ludia, všetci neočkovaní. 48% potrebovalo hospitalizáciu. Ono to bez protilátok ide ovela horšie bojovať s infekciou.