(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
citácie z uvedeného linku - nebol o sektách:
Q: Does the flu vaccine work?
A: Those who have been vaccinated lessen their risk of contracting influenza B and influenza A (H1N1) the most, according to the CDC.
The most common strain so far this year is A (H3N2). The CDC said the vaccine offers less protection against this one because H3N2 is more likely to have changed than other strains since the vaccine was formulated. The vaccine is about 30% effective against H3N2, according to the CDC.
Experts strongly recommend that everyone over the age of six months be vaccinated.
(Poznámka-podporujme naďalej prežitie chrípkových vírusov "núteným" mutovaním - nachádzaním tej správnej očkovacej látky, však vírus chrípky je nevyspytateľný... Uznám, odborníci vedia viac ako ja)
Q: Is it too late to get a flu shot?
A: No. The flu season can last from October until May. It takes about two weeks for the shot to take hold.
Even those who are allergic to eggs should get the shot this year, said Dr. Christopher Belcher, medical director of infection control for St. Vincent Health. The egg protein in the vaccine isn't enough to set off allergic reactions in most people.
(Poznámka - upozornenie v letáku, ktoré som našla konkrétne o alergii na o vajíčka je teda bezpredmetné podľa tejto odpovede. Načo ho teda dávajú?)
@peter952 Mas pravdu, nerozumieme si. Ta z Kochovho institutu sa mi nie ze pozdava alebo nepozdava, kazdoladne ta studia hovori nieco ine, nez co si ty myslis, ze hovori. Autori prisli k zaveru, ze prevalencia atopickych ochoreni a nespecifickych infekcii nezavisi od vakcinacneho statusu. McKeeverovej studia tiez neriesi autoimunitu. K tej studii sme nedokoncili diskusiu, lebo sa ti nechcelo riesit, co som napisala. Uz len tie dve stacia na spochybnenie tvrdenia, ze vakcinacia = zvysena chorobnost.
Pokial by to platilo genericky, potom by to muselo platit aj specificky. Vakcina je siroky pojem, je tam mnoho roznych latok. Pokial by chorobnost zvysoval specificky antigen vo vakcine, nasiel by sa takyto konkretny vztah - a hlada sa, napr. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200102...
Pokial by chorobnost zvysovali niektore pomocne latky pritomne plus minus v kazdej vakcine, potom by to bolo zavisle na davke a znova by to bolo zistitelne. Ved aj Mawson zahrnul ciastocne ockovanych
Znova sa ti pokusam vysvetlit, ze doslovne taka studia ako ty pozadujes, neexistuje a existovat nemusi, pretoze existuju lepsie. Ci ty si predstavujes, ze aj ked jedna studia za druhou nepreukazuje ziadnu suvislost medzi vakcinou X a ochorenim Y (okrem tych, proti ktorym sa ockuje, kde je zavislost zjavna), tak generalizovany dotaznik zrazu zazracne ukaze, ze vsetko suvisi so vsetkym?
Ked ja poviem, ze cely tyzden prsalo, a ty mi dokazes, ze v pondelok neprsalo, ani v utorok, ani v stredu, ani vo stvrtok, etc, budem sa stale mocovat, ze ale dokaz mi, ze cely tyzden neprsalo?
no a nedá mi.
@adsumus - nepísala by som, keby si ma nezaraďovala do nejakej bohatej sekty, ktorá sa neočkuje a prežíva vďaka bohatstvu (tým si úplne zotrela to, čo zastávaš a podporila teóriu vymiznutia chorôb zvyšujúcou sa úrovňou)
Link o sekte, ktorý ťa tak včera ovplyvnil si si prečítala? Zacitujem:
“Vaccinations help cut the mortality rate enormously. I believe it is wrong to be against vaccinations. The concerns we have had are primarily with very young children who have family history of autism and with bundling too many immunisations at one time,” she ( Ms Pearsons) said."
Teda je za očkovanie. Dodala len jej názor ohľadom detí, kde sa vyskytuje v rodine autizmus.
Inak nepozdáva sa mi podpora Trumpa, to mi už zaváňa (moje predsudky?)
A k ďalšiemu linku - keď už dvakrát si udala link z Austrálie - opýtam sa na názov - už je záhada rozriešená? Skrýva sa tam viac otázok. Daj vedieť, ak bude
The family has been at the centre of vaccine-related controversy before. In 2013, a measles outbreak took place in Tarrant County, Texas, where its ministries are based.
According to reports in US media several sufferers were members of the Eagle Mountain International Church, an extension of KCM run by George and Terri Pearsons – daughter and son-in-law of Kenneth and Gloria Copeland.
At the time a church spokesman insisted that “we have never taken an anti-vaccine position. It has never been preached by this pulpit or put forth by our leadership”, ABC News reported.
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/...
ale súhlasím - toto "slovo viery" by som nedala ako tézu a primárne liečenie, nieto ešte vydanie novej biblie.... !?
aj keď stále tvrdím, že myšlienka má silu a vyslovená myšlienka ešte väčšiu
KCM’s teachings also appear to align with those of the “word of faith” movement, which holds that the spoken word influences a believer’s health and other parts of their life. It released a new word of faith edition Bible to mark its 50th anniversary, also costing $40.
@agnes7993 si presvedčená, že očkovanie nemôže byť spúšťačom nejakých skrytých ochorení, ktoré by sa nemuseli prejaviť bez očkovania? Nehovorím, že neskôr by ich nemohlo spustiť niečo iné (obyčajné ochorenie, stres....), no na druhej strane, neuselo by sa prejaviť celý život. Podľa mňa je všetko relatívne. Mňa to fakt zaujíma. Ja si myslím, že očkovanie môže dať v niektorých prípadoch podnet na vypuknutie a prejavenie sa ochorenia. Na druhej strane dúfam, že vakcíny sa zdokonaľujú, aby mali čo najmenej nežiadúcich účinkov. Zas - keď by mohla primárna zložka očkovacej látky negatívne zapôsobiť, vakcíny sa môžu zdokonaľovať, no už bez efektu... Vieš, čo myslím? Píšem "kostrbato".
pre komplexnosť, lebo niektorí sa tu budu čudovať donekonečna, vakcíny nespušťaju sklerozu multiplex ani ju nesposobuju, ani ine ochorenia.
a ešte si tých neočkovaných hodnostárov nevysvetlila, dozvieme sa niečo k tomu?
@adsumus ku komentu k tete s pazúrmi - citovala som o 8.39
A na tej SM a očkovaní predsalen nieečo bude:
"A small, unblinded study, published in the Archives of Neurology in 2011, of people with relapsing-remitting MS who received the yellow fever vaccination prior to travel, found a significantly increased risk of MS relapses during the six weeks following the vaccination when compared to the remainder of the two-year follow-up period. For people with MS who must travel to areas where yellow fever is common, the increased relapse risk needs to be carefully weighed against the likelihood of exposure to yellow fever – which is a potentially fatal illness."
- citácia z tvojho linku
@eva8 Chapem, co myslis. Kdeze, nie som na tisic promile presvedcena, ze vakciny nemozu trvalo poskodit zdravie, nikdy za ziadnych okolnosti. Napriklad pri tej autoimunite - spustacom moze byt antigen a nezalezi na tom, ci sa tam dostal ockovanim alebo infekciou. Z tohto individualneho hladiska to ma zmysel skumat, lebo potom ked vieme priradit konkretnu vakcinu ku konkretnej chorobe u cloveka s konkretnou predispoziciou, potom vieme takym pripadom predchadzat, ak teda take su. Jedna vec je znizovanie aditiv vo vakcinach, ina vec skusanie roznych epitopov, ale asi by najviac pomohlo, keby vedeli lekari odhalit aj tie predispozicie a riesit podla toho. A este uplne hudba buducnosti (ci utopia) by boli na mieru site vakciny. To je vsetko vo vyskume. Fakt, ze mnohe tieto detaily este nie su zname ale neznamena, ze to teraz musime vsetko plosne zavrhnut. Len niektori ludia sa nechcu vzdat nadeje, ze na vsetko existuje 100% riesenie.
@eva8 ešte raz, prečítaj si linky, ktoré som tu dala, je to tam podrobne popísane, žive vakcíny u ludí so sklerozou su kontraindikovane, lebo je tam mala šanca, že možu spustiť infekciu, tá zhoršuje sklerotikom stav, inak opakujem vakcíny podla vedcov niekolkých vyskumov, nevyvolávaju ani nespušťaju autoimunitné ochorenia, podla antivaxu ano, ale nemáme k tomu dokazy, len bububu. asi prečo?
@peter952 nie som za radikálne ukončenie očkovania. Očkovanie proti tbc nie je poviné, uvidíme, čo bude ďalej. Sú nové "druhy" tbc,proti ktorým atb nezaberajú. Ak nevypukne epidémie, dá sa uvažovať o vylúčení iných vakcín. Moja teória je, že čím viac sa bránime (napr. proti chrípke), tým viac si nájdu tie choroboplodné zárodky svoje cestičky ako prežiť. Čo je prirodzené.
@peter952 Cize, ak nevieme najst dokaz pre svoje tvrdenie, tak sa zrazu rozhodneme, ze ved dokaz je aj tak nanic a vagne apelujeme na rodicovsky instinkt a zdravy rozum. Kriterium toho, ci je dokaz platny je to, ci presvedci zufalu matku, hoci nevzdelanu v danej teme. Kriterium toho, ci je nejaky trend spravny, je samotny trend. Crash course logic by Peter952 (c).
@adsumus tu je link, ktorý evokoval moje otázky ohľadom záškrtu v Austrálii:
http://www.news.com.au/lifestyle/health/health-...
Nedá sa všetko radikálne zovšeobecňovať
Chrípková epidémia je v plnom prúde, tak zaujímavosť:
Tamiflu je jedným z liekov, po ktorých siahajú rodičia ako po jedno z prvých, keď ich dieťa vykazuje príznaky chrípky. Má však vedľajšie účinky, ako napríklad halucinácie, ktoré pominú až po úplnom vysadení lieku. Pre dieťa môžu mať fatálne následky. Rodičia vo viacerých štátoch sú pohoršení, pretože lekári pacientov neinformujú o možných vedľajších účinkoch.
...
Úrad pre potraviny a lieky naopak tvrdí, že za stav detí nemôže priamo liek. Podľa úradu sú "mladšie deti počas chrípky náchylnejšie na vyššie riziko záchvatov, pomätenia alebo abnormálneho správania"
v súčasnosti asi ešte nie je vymyslené čo sa týka prevencie chorôb nič lepšie ako očkovanie

@peter952 posledné dva linky - page not foud
No pozrela som si rozdiel medzi ADEM a SM, nie je to to isté
Keď bol u nás cca pred rokmi boom v očkovaní proti chrípke, odporúčalo sa aj pre SM-kíáov (aby boli chránení pred chrípkou, ktorá môže vyvolať atak). V novinách sa vyskytlo, ako po očkovaní proti chrípke u niekoho spôsobilo probllém s chodením. Nepamätám sa presne, vtedy som sa tým nezaoberala. Ale viem, ako suseda vtedy mala dilému - zaočkovať sa, či nie....
Z tých tvojich linkov mi inak pekne vychádza ten záver o SM, ktorý @adsumus citovala a nevyjadrika sa k nemu. No v linkoch, kt. si dal, je spomenutéto, že ten vírus môže adem aj priamo vyvolať. A to vlastne koreluje s citáciou z odborných skrípt (nesúviselo to s očkovaním proti chrípke), ktorú som našla ja....
Vždy vravím, pred očkovaním treba individuálne zvážiť u koho a o aké očkovanie ide, to "pre a proti"
Vďaka za linky