icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
11. feb 2018

@adsumus
len chudáci sa uchyľujú k takým praktikám. Niekde niečo o niekom prečítaš a s potešením to šíriš ďalej. Tak isto dávaš linky a nemáš ani šajnu čo je v nich. Len stále svoje - použijem tvoj slovník, aby si porozumela - hovadiny dookola. Teta s pazúrmi a podobne.... Z toho vyplýva, že halucináciami trpíš asi ty. Trafená hus zagága

agnes7993
11. feb 2018

@peter952 Nie je to tam napisane, pretoze by to bolo klamstvo. Otvorene su tam napisane mozne vedlajsie ucinky. Ci su tie cisla uplne presne, je aj otazka reportovanosti, ale ako tak dobre. A z tych negativnych reakcii iba niektore z tych najzriedkavejsich predstavuju trvale poskodenie zdravia a ani jedna nekonci smrtou, na rozdiel od infekcii, proti ktorym sa ockuje. A tie najzriedkavejsie su natolko zriedkave, ze nie je mozne odlisit, ci ide o kauzalitu alebo koincidenciu.
Predstava, ze sa da dokazat, se nieco sa nikdy nemoze stat, je naivna. Neda sa to dokazat, lebo to je epistemologicky stav veci. Ved ani u bezpecnostnych pasov sa neda dokazat, ze nikdy nikdy nemozu sposobit zranenie. Teda bezpecnostne pasy tym padom su zle a plne chemie a je za tym len spinavy biznis a iba ofce ich pouzivaju?

peter952
Odpoveď bola odstránená
agnes7993
11. feb 2018

@peter952 Rodicia si navzajom vymienaju svoje anekdoty bez akehokolvek meritka (a zaujmu) ako casto k takym anekdotam dochadza a ci je to teda statisticky relevantne. A zase ini rodicia, ktori maju ine stanovisko, ti neinformuju, to sa nerata?
Nebojis sa, ze zle korporacie vypnu internet, aby nemohlo dojst k obrodeniu?

agnes7993
11. feb 2018

@eva8 Inak ano, suhlasim s tym, ze vela ludi o tom nerozmysla. Toto jedno musim antivaxu uznat, ze rozvirili hladinu a ze je dobre, ze ludia sa zacali zaujimat. Len sme v tej faze, ked sme este nepochopili, ze rodne pravo na vlastny nazor neznamena, ze kazdy nazor je rovnako validny vo vsetkych temach.

eva8
11. feb 2018

@agnes7993 keď vezmeme internet - rôzne mamičky píšu. Medzi nimi aj také, ktoré majú deti očkované a neočkované a porovnávajú ich zdravotný stav. Samozrejme, nedá sa to vziať ako nejaký relevantný dôkaz, ani nejako štatisticky spracovať, ale isté "lastovičky" sú. Mamičky, ktoré majú obe deti zaočkované, porovnávať nemôžu. A taktiež na internete do tém neprispievajú len "neočkovacie" mamičky

toto som napísala pred prečítaním posledného tvojho príspevku mne 🙂 - to je k tomu internetu.

A s tou validitou názoru - názor podľa mňa nemôže byť pravdivý alebo nepravdivý. Tvrdenie áno, Nebezpečenstvo je práve v zamieňaní si významov a preberanie názorov iného bez overenia, bez porozmýšľania

peter952
Odpoveď bola odstránená
agnes7993
11. feb 2018

@eva8 Ano. ...preberanie nazorov ineho bez rozmyslania - to tvrdia vzdy obe strany o sebe navzajom, ale ziadna si to nemysli o sebe. Myslim si skor praveze, ze kazdy o tom premysla, po svojom, a potom ked sa stretne s opacnym stanoviskom, tak usudzuje, ze ten druhy o tom nemohol premyslat, lebo inak by nedospel k takemu stanovisku. Je to komplikovane.
Ano iste, nazor moze byt spravny alebo nespravny alebo aj nieco medzi tym, ale tou validitou som myslela skor meritko, do akej miery je nazor daneho cloveka relevantny ku konkretnemu tvrdeniu. Je pre nas tazke prijat, ze v tomto si nie sme na vsetkych leveloch za kazdych okolnosti rovni. Napriklad ked sa mi pokazi pracka, tak nebudem polemizovat s opravarom, v com je problem, pretoze tomu zbla nerozumiem. Ale mozem sa pytat a snazit sa nieco naucit. Len potom je tu este v hre slavny Dunning-Krugerov syndrom...

agnes7993
11. feb 2018

@peter952 Neviem, preco by sa aj niekto pokusal to potlacit - ocividne kazdy si moze slobodne sirit informacie a dezinformacie bez obmedzenia, vid badatel, vid modry kon, etc etc. (teda, az tak slobodne niekedy nie, badatel mi blokol komenty, ked som po nich chcela referencie na niektore studie, ktore spominali a prekrucovali). Bojujes s veternymi mlynmi, myslim si.
Inak, ako by ti znelo, kebyze poviem: vakciny zachranuju rocne miliony zivotov, to je jednoducho fakt a treba sa s tym zmierit. Chapes, ked evokujem dojem, ze to aj vies, len sa s tym nedokazes zmierit. Ako hodnotis takuto retoricku taktiku?

peter952
Odpoveď bola odstránená
teegreen
Autor odpoveď zmazal
tin007
11. feb 2018

http://www.amedi.sk/files/files/s2_2017_12_ped_...

12. slovensky pediatricky kongres - prednasky podporene vyrobcami vakcin

V casti o ockovani:
Očkovanie v ambulancii detského lekára z rôznych aspektov. 15‘
Špániková M., Prokopová E. (Bratislava)
Prednáška podporená spoločnosťou Sanofi-Pasteur

Dostať chrípku – áno či nie? 15‘
Jeseňák M., Bánovčin P. (Martin)
Prednáška podporená spoločnosťou Sanofi-Pasteur

Význam plošného očkovania dojčiat proti hepatitíde B. 15‘
Avdičová M. (Banská Bystrica)
Prednáška podporená spoločnosťou GlaxoSmithKline

Sú na Slovensku osýpky hrozbou? 15‘
Hudečková H., Mečochová A., Švihrová V. (Martin)
Prednáška podporená spoločnosťou GlaxoSmithKlime

adsumus
12. feb 2018

@eva8 ty už ked nevieš kudy kam tak aspon si poriadne kopneš do človeka, obviníš ho že je ubožiak, má halucinácie a ešte navyše aj trafená hus, typický sposob komunikácie antivaxerov, ešte daj mantru nejaku, že neviem čo dávam do linkov a máš to cele vymalovane, administrácia samozrejme na taketo urážanie nereaguje vymazaním príspevkov, je to vporiadku. tak ideš dalej evka, máš z toho asi pozitok, ked sa možeš povyšovať nad ludí, ktorí s tebou nesuhlasia, ale bo neviem rpečo to robíš, to je tvoja vec, ale opakovane ťa žiadam prestan napádať mna, nájdi si inu obeť alebo sa zmier, že niekto nezdiela tvoje názory.

agnes7993
12. feb 2018

@peter952 Zase si nechytil pointu toho, co som sa pytala. Mne je absolutne jasne co si myslis o tych milionoch zivotov. Ja som komentovala tvoju diskusnu techniku.
A k tym mafiam, podvodom, etc, na com sa zaklada tvoja absolutna istota? Ako sa ti podarilo prejst z podozrenia hned k velkym zavaznym ani nie ze obvineniam alebo priamo sudom? Mas predstavu, kolkych ludi vlastne obvinujes? Dobre ze ta chrani (v psychologickom zmysle) tvoje presvedcenie, ze nic netreba dokazovat, rodicia budu na fore hlasovat a tym je vec vyriesena.

lauritka
12. feb 2018

"No Jab no Play" beating the anti-vaxxers :
https://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/no-j...

eva8
12. feb 2018

@agnes7993 ja som napr. kedysi preberala tvrdenia lekárov bez rozmýšľania. Začala som úremýšľať, až keď sa ukázali nezrovnalosti. O tom syndróme som nevedela. No veľmi sa mi páčilo toto:
No odborníci majú dostatok skúseností a vedia, čo všetko ešte nevedia, a tým sa podceňujú. To prvé "No odborníci majú dostatok skúseností a vedia, čo všetko ešte nevedia" som vždy písala - čím viac človek v danej problematike vie, tým zisťuje, že nevie toho ešte moc 🙂
S tou validitou názorudobre si to vysvetlila, záleží na tom, "do akej miery je nazor daneho cloveka relevantny ku konkretnemu tvrdeniu" No polemizovala by som s tým, že názor je správny či nesprávny. Myslieť si môžem hocičo, tvrdenie sa už dá považovať za správne či nesprávne. Toto som myslela pod tým zamieňaním, niekto berie názor toho druhého za "výsostný" a to je diskutabilné. Preto všade píšem, že "myslím si", "podľa mňa", "som laik".... Pri vážnych otázkach som písala, nech sa obráti na lekára, nech zajde za lekárom. Inak tu v týchto témach som nechtiac našla odpoveď aj na otázky, ktoré mi podvedome vŕtali v hlave, teraz mi to vŕta ešte viac. Toto nie je odborné fórum, toto je písanie skúseností a diskusia. Len vyjasnením si otázok sa dá spolupracovať a pohnúť sa vpred. Ako si pred tým písala, v súčasnosti je ťažké vyznať sa v kope info, pretriediť, roztriediť ich

eva8
12. feb 2018

@adsumus pýtala si sa? Dostala si odpoveď.

agnes7993
12. feb 2018

K prackam: Prirovnanie sa tykalo vnimania odbornosti. A ked uz teda, naco je opravarovi vediet, ako sa pracky vyrabaju? Potrebuje vediet, ako funguju a preco nefunguju, ked nefunguju. Epidemiolog tiez nemusi ovladat embryologiu.
Popis vzdelany rodic vystihuje vacsinu pediatrov zhodou okolnosti. A lekar priamo vyrobcu neriesi, vakciny objednava stat.
Neviem, ja sa osobne necitim byt vzdelanejsia nez vsetci ti epidemiologovia, imunologovia a pediatri. Mozno teegreen a peter sa citia. V tom pripade sa rada necham vzdelat, co take lekar nevie o zlozeni vakcin, co ty vies, a ako vies, ze to vies? Ja som velkym privrzencom neformalneho samovzdelavania. Doverujem im, ze si veria, len preverujem. Taky bol svet vzdy.

agnes7993
12. feb 2018

@eva8 Ano, opravujem sa s tymi nazormi, spravnost / nespravnost sa tyka tvrdeni, nie nazorov. Myslim si, ze ani lekar by si dost dobre netrufol davat diagnozy a odporucania cez forum. A inak napriklad, vzdy si preverujem, co mi povie pediatricka, citam pribalove letaky, dva razy som odignorovala, co mi predpisala, raz som zistila, ze povedala totalnu blbost... samozrejme, kto to nerobi? Ale aj tak by som si netrufla citit sa vzdelanejsia v jej odbore, nez ona. A ked aj u odbornika ma clovek vzdy urcitu pochybnost (mal by mat), tak aku este pochybnost vzbudzuju laici na forach, ako som ja. Podpisujem sa pod to, ze laik moze vyzvat odbornika, len potom musi byt pripraveny podat kvalitu.

eva8
12. feb 2018

@agnes7993 v tomto podobne zmýšľam i ja 🙂 Vlastne v tom tkvie aj nebezpečenstvo takýchto diskusií pre ľahko ovplyvniteľných ľudí. Možno i ja robím chybu, že tu si dovolím uvažovať, a "fantazírovať", okrem písania skúseností a pozerania materiálov, separátiek, ktoré sa tu dajú...... Niektoré ma fakt aj cielene zaujímajú. V dôležitých otázkach idem za odborníkom, poradím sa s ním a na základe toho sa rozhodnem čo ďalej
Preto píšem toľko o sebe v posledných príspevkoch, aby si čitatelia uvedomili (ne)odbornosť príspevkov. Tu väčšinou prispieva obyčajný rodič - nelekár, neodborník, áno, niekto viac vidí do danej problematiky, niekto menej..... Veľmi kvitujem, že sa tu píšu a obhajujú presvedčenia a hlavne SKÚSENOSTI diskutérov. Treba mať medzi sebou úctu, ľahko sa to píše, už ťažšie sa to prevedie 🙂

libawet
12. feb 2018

@peter952 MRC-5 (bunkový kmeň 5 radu Medical Research Council ) je diploidná línia ľudskej bunkovej kultúry zložená z fibroblastov pochádzajúcich z pľúcneho tkaniva 14 týždňov starého potrateného mužského plodu z kaukazského pohlavia. Bunková línia izolovala JP Jacobs a kolegovia v septembri 1966. Bunky MRC-5 sa používajú na produkciu niekoľkých vakcín vrátane MMR , Varicella a Polio . Infikované bunky MRC-5 vylučujú vírus a môžu sa kultivovať vo veľkých objemoch vhodných na komerčnú produkciu. ....akoby inak vakcína fungovala bez tohto vírusu ?

bmuller
12. feb 2018

@eva8 "Mamičky, ktoré majú obe deti zaočkované, porovnávať nemôžu."
no. nemozu porovnavat ockovane s neockovanymi, ale mozu porovnat zdravie svojich dvoch (ockovanych ci neockovanych). ale myslim, ze rodicia 2 a viac deti by v mnohych pripadoch konstatovali, ze deti nie su "rovnako" zdrave, ze napr. jedno malo ovela viac soplikov alebo prechladnuti, alebo ma nejaku alergiu len jedno a druhe nie... teda - rovnaky ockovaci status, geneticky zaklad, zivotne podmienky - a rozne ochorenia 😔

libawet
12. feb 2018

..očkovať -ale proti chorobám ako : tetan, záškrt, čierny kašeľ, osýpky, TBC.
Neočkovať : proti mumpsu, rubeole, ovčím kiahňam, chrípke, zápalu pľúc, papilovírusu... a určite nepridávať stále nové očkovania proti chorobám, ktoré sa dajú prežiť.

eva8
12. feb 2018

@bmuller to o porovnávaní nezaočkovaných a zaočkovaných detí bolo v predchádzajúcej vete môjho príspevku, ako si vysvetlila. A máš plnú pravdu, že ich môžu porovnávať nedzi sebou, že nie sú "rovnako" zdravé. No tu na fóre sa nespomína moje zaočkované dieťa je zdravšie ako moje nezaočkované dieťa, ale len opak. Preto by bolo vhodné spraviť to porovnanie - nerovnaký očkovací status, rovnaký genetický základ, životné podmienky - a rôzne ochorenia
Inak - súhlas

libawet
12. feb 2018

@eva8 ja som si dokonca všimla v téme " Čo vášmu dieťaťu spôsobilo očkovanie " , že pozitívne reakcie boli vymazané ( teda tie, čo im očkovanie nič nespôsobilo ) a zostali len tie negatívne.

bmuller
12. feb 2018

@eva8 ano, samozrejme taka studia ocko vs. neocko - ale seriozna - by zaujimala aj mna. no ale napr. na vznik roznych alergii a pod. moze mat vplyv aj sposob zivota rodiny (prehnana hygiena, stravovanie, deti fajciarov) ci zivotne prostredie (vidiek, velkomesto, priemyselna zona) - a to sa v takej studii da tazko ustriehnut. teda na druhu stranu porovnanie zdravia surodencov v jednej rodine s rovnakym ockovacim statusom a podmienkami tiez nasvedcuje dost o tom, ci ockovanie "moze" za vsetky dalsie ochorenia, ktore sa mu pripisuju.

eva8
12. feb 2018

@libawet mňa zaujalo toto:
"C. Svetová
zdravotnícka organizácia odporúča zvážiť zastavenie očkovania proti TBC tam,
kde jej výskyt klesne pod desať prípadov na stotisíc ľudí. U nás sme ešte takýto
výskyt prípadov TBC nedosiahli a stále platí možné riziko ťažkých nákaz. Preto sa na
Slovensku proti TBC očkuje."
http://www.mccservices.sk/subory/sprievodcaocko...

V súčasnosti sa vraj očkovanie proti TBC zrušilo. Som zvedavá, ako sa situácia vyvinie a prečo sa zrušilo práve teraz, keď sa objavujú nové kmene rezistentné voči atb a prichádza do európy.

senta_sofia
12. feb 2018

@eva8 zrusilo sa preto, ze ten pocet, ktory stanovila WHO, sme dlhodobo dosahovali a navyse ta vakcina proti tym novym kmenom nechranila, dokonca ani dospelych proti plucnym formam TBC

eva8
12. feb 2018

@senta_sofia
našla som
S platnosťou od 1. januára 2012 sa však toto očkovanie zrušilo a ešte predtým (od 1. júla 2010) sa zrušilo aj preočkovanie 13-ročných.
https://www.dieta.sk/ockovanie-proti-tbc-uz-str...

Pri tbc neplatí to, čo pri chrípke? Vraví sa, že očkovanie proti chrípke dopomôže k miernejšiemu priebehu aj chrípky typu, proti ktorej očkovaný jedinec nebol.

Teda podľa tejto schémy by očkovanie proti tbc malo zmierniť priebeh tbc pri nových kmeňoch (proti ktorým nebol očkovaný)

eva8
12. feb 2018

link o tbc: " do Európy sa dostal pôvodca TBC rezistentný voči antibiotikám"
https://www.hlavnespravy.sk/z-libye-europy-sa-d...