icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
pietricka80
4. apr 2018

@soldi Si najprv uvedom rozdiel medzi kolektivnou a subjektivnou imunitou 🙂

soldi
4. apr 2018

@pietricka80 to vobec nechapem ako suvisi s tym, co som napisala.
kolektivna imunita je vtedy, ked nikto chorobu nedostane, alebo ked mozes chorobu dostat, len mas udajne lepsi priebeh? lebo jedno vylucuje druhe.

pietricka80
4. apr 2018

@soldi Skor nez niecomu nerozumies, skus si to trosku nastudovat, lebo je to tu XY-krat spomenute a stale sa mi nechce opakovat. Jednak kvoli casu a jednak, ze to aj tak ludia ako ty nepochopia, lebo to nechcu pochopit.

Čo je kolektívna imunita?

Ide o taký stav odolnosti populácie, ktorá bráni šíreniu infekcie a vzniku miestnych epidémií. V ideálnom prípade vedie až k vymiznutiu (eliminácii) ochorenia v danom regióne. Z éry pred očkovaním vieme, že sa kolektívna imunita objavovala aj spontánne v dočasnej forme. Dialo sa tak po epidémiách osýpok či čierneho kašľa, keď dva - tri roky po epidémii bol zaznamenaný ich výrazne nižší výskyt až do doby, kým sa neobjavila nová populácia nechránených detí. Trvalú kolektívnu imunitu možno zabezpečiť len dlhodobým zaočkovaním značnej časti populácie.

soldi
4. apr 2018

@pietricka80 az na jeden rozdiel. ked prekonas osypky, tak mas dozivotnu imunity zabezpecnu. ked dostanes vakcinu, tak osypky mozes dostat aj tak, akurat je Ti prislubeny miernejsi priebeh.

to iste plati o ciernom kasli. po prekonani je imunita dozivotna. po ockovani je to par rokov.
a typicky priklad pre cierny kasel. u jedincov s funkcnou imunitou sa prejavuje len dlhodobym pokasliavanim a sirenim bakterie kade tade. a dr Ti ani nezoberie protilatky, ci to nie je cierny kasel, lebo vsak vsetci su ockovani. to sa potom velmi lahko pise do tabuliek, ze jeho vyskyt klesol, ked ho nikto netestuje 🙂
zazila som u sesternice. ona aj jej priatel pokasliavali tyzdne. obvodny jej odmietol zobrat ster na cierny kasel. nastastie priatelova mama bola tiez dr a zobrala ho. a cuduj sa svete, pertussis ako vysity 🙂

takze s takymi totalne nelogickymi tazkopadnymi argumentami na mna skutocne nechod, neobstoja.

a este podotykam, ja nie som proti ockovaniu ako takemu, ale z mojho pohlady ma velmi vela dier a chyb, ktore sa popieraju a banalizuju.

senta_sofia
4. apr 2018

@soldi prekonanie cierneho kasla nevytvara dozivotnu imunitu

soldi
4. apr 2018
senta_sofia
4. apr 2018

@soldi co su studie, okolo 30 rokov je imunita, cize mozu si na uvzsr pisat co chcu

soldi
4. apr 2018

@senta_sofia no, vidis, nikto sa nevie zhodnut na nicom, nie je to parada? 🙂 clovek uz potom fakt nevie comu a komu verit.

pietricka80
4. apr 2018

@soldi Ten link co si sem dala je v poriadku, s tym rozdielom co si zase nepochopila - dozivotna imunita po prekonani niektorych chorob NIEJE - de facto niektore ochorenie sa moze prejavit viackrat za zivot.. poznam zopar ludi co malo osypky 3x za zivot (po ockovani) a boli par dni doma iba

soldi
4. apr 2018

@pietricka80 ale ja rozumiem tomu, ze po prekonani niektorych chorob dozivotna imunita nie je, napr taky tetanus 🙂 neviem kto z nas dvoch je tu nechapavy, kedze stale riesis nieco o com vobec nepisem 🙏

co sa tyka osypok- nedavno boli u nas na svk dva pripady neockovanych s osypkami a oba mali bezproblemovy priebeh.

zaujalo ma ale:
poznam zopar ludi co malo osypky 3x za zivot (po ockovani)

fakt poznas NIEKOLKO ludi co malo osypky TRI KRAT?!

akoze, osobne ich poznas? a mali osypky potvrdene dr a boli len tak doma, aj ked islo o prudko infekcne nakazlive ochorenie? a este k tomu ho mali TRI KRAT?!

pietricka80
4. apr 2018

@soldi ano 3x a len pre TEBA to skratim. Slo o rodiny kde rodicia boli rocniky 1959 a starsie a mali viac ako 2 deti - tie su dnes okolo 30 roku zivota. Zvysok si dokazes asi odvodit preco ich mali viackrat. Podotykam, ze dnes vsetci ziju a maju vlastne deti (ockovane) ktore osypky nemali.

peter952
Odpoveď bola odstránená
pietricka80
4. apr 2018

@peter952 kriste zase si tu?

soldi
4. apr 2018

@pietricka80 nie, sorry, nechapem, kto mal tri krat osypky, rodicia ci deti? A mali to potvrdene od dr, ano? A tu na svk, ano?

teegreen
Odpoveď bola odstránená
pietricka80
4. apr 2018

@soldi deti, ANO a ANO

@teegreen daj si zeleny cajik 🙂

adsumus
5. apr 2018

@soldi vieš odpoved tu je, lenže ty ju nevidíš, s tým ja nič nenarobím.

lauritka
5. apr 2018

Epidemia mumpsu na Hawaii. Odpprucania; ockovat...
http://health.hawaii.gov/docd/advisories/mumps/

tin007
5. apr 2018

@pietricka80 Asi nechapes rozdiel medzi dobrovolnym a povinnym. Nik ma nenuti pod hrozbou sankcii, aby som jedla to, co sposobuje neziaduce ucinky, pri ockovani takuto volbu nemam.

soldi
5. apr 2018

@pietricka80 uplne seriozne si myslim, ze nepises pravdu.keby si napisala ze poznas jedneho cloveka, co mal tri krat osypky, tak budiz, rarita. ale niekolko? a tu na svk? fakt sorry, neverim.

tin007
5. apr 2018

@lauritka Citala si si to cele?
Napr toto? "The disease has been confirmed in children and adults, both vaccinated and unvaccinated."
Ochorenie bolo potvrdene u deti a dospelych, ockovanych aj neckovanych.

Alebo toto? "The outbreak dose of MMR vaccine is recommended, regardless of:
Previous age-appropriate vaccination; or
Documentation of a blood test showing immunity to mumps"

MMR vakcina je odporucana bez ohladu na:
Predchadzajuce ockovanie (vzhladom na vek) alebo potvrdenie krvnych testov preukazujucich imunitu voci mumpsu

Oni proste nevedia, ako to zastavit a tak robia vsetko, co ich napadne. Lenze ked sa ockuje vakcinou kde je serotyp A a koluje iny serotyp (mozno G), tak to ockovanie mnohym nepomoze.

Toto je zname uz aj z epidemii, co boli na Slovensku od 2013 do 2016.
Napr. r. 2014 - 1559 pripadov
Z celkového počtu chorých bolo riadne očkovaných 959 osôb, 16 x neočkovaných pre vek,
151 neočkovaných, pričom 39x sa jednalo o deti do 15 rokov veku vrátane, 31x do 25 rokov
veku vrátane a 81 x o osoby nad 25 rokov veku.

mogaa
5. apr 2018

Nechápem uplne túto konkrétnu diskusiu....mamička buď verí pediatrovi ktorého si sama vybrala pre svoje dieťa alebo mu neverí a mala by si hľadať iného. Ak mám v rodine ochorenie ako napr.alergia, astma, ťažký ekzém, dieťa malo pri pôrode problém.... - diskutujem so svojim pediatrom. Nie je pravda že každý pediater vnucuje očkovanie, normálny pediater ak je dôvod tak pristúpi na odklad očkovania, v závažnom prípade na neočkovanie. Ak ale mamička nemá dôvod neočkovať(normálny pôrod, celá rodina zdravá) a rozhodne sa neočkovať - tak tú nepresvečí nikto - hlavne ak neverí svojmu pediatrovi. V tom prípade má ale problém, lebo ako môžem chodiť so svojim chorým dieťaťom k lekárovi o ktorom nie som presvedčená že je dobrý lekár. Ako mu môžem veriť že ho bude liečiť správne, ak mu neverím pri očkovaní.

mogaa
5. apr 2018

A bludy že ide o tlak farmaceutických firiem sú pri očkovaní hlúposť.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
soldi
5. apr 2018

@mogaa vies ake by to bolo krasne, keby to tak skutocne fungovalo ako pises? u nas v meste asi nemame teda normalnych pediatrov, lebo konkretne moj priklad:

- v rodine tazke alergie a ekzemy
- predcasny porod,dieta s traumatickymi poraneniami hlavy a zlomenou klucnou kostou, preeklampsia(u mna, preto predcasny porod), silna zltacka
-napriek tomu hned ockovane BCG vakcinou
- NU po vakcinacii, dlhodobe hojenie pluzgieru, zvacsene uzliny na krku (doteraz)

slusne som poziadala dr, ze ci by sme mohli hexavakcinu dat v pol roku.
ten psychicky teror co na mna nasledne spustila bol nenormalny. na kazdej poradni ma zahrnala poznamkami ako mi dieta umrie, ako sa nakazi, nech si predstavim, ako mi bude ochrnuty lezat v naruci a podobne nechutnosti.
a to je vychvalovana a oblubena dr.
a nie je jedina dr u nas v meste, ktora ma tento pristup.

mozno keby vtedy zareagovala inak, keby sa normalne so mnou rozpravala, predlozila mi fakty, miesto psychickeho vydierana, tak MOZNO by som mala dnes deti ockovane. tazko povedat.

adsumus
5. apr 2018

@soldi a čo ti mala povedať? pani vaše dieťatko ked nezaočkujete, nič mu nebude, ako antivaxeri? ved to je realita, že neočko deti choreju a zomieraju. ake fakty si chcela počuť? antivaxerské dezinfo?

lauritka
5. apr 2018

"CDC Reports About 90 Percent of Children Who Died From Flu This Season Not Vaccinated "
https://www.cdc.gov/flu/spotlights/children-flu...

soldi
5. apr 2018

@adsumus "mila" adsumuska, daj si prosim svoje zazracne pilulky, nasad ruzove okuliare a dalej spi spokojne a sladko vo svete, kde ockovanie je ako zazracne brnenie, co ludi ochrani pred vsetkymi nastrahami zivota. 😘

adsumus
5. apr 2018

@soldi ty tu dáš info, že 90% detí, ktoré zomreli na chrípku neboli očkovane??? a ešte napíšeš, že som blbá.

teegreen
Odpoveď bola odstránená