icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
21. apr 2018

@tin007 najhoršie je, keď sa niečo skryte šíri. Teraz je otázne, či je lepšie očkovať s tým, že ho prekonáme bez následkov a šíriť ho nevedoky ďalej aj na tých, ktorí zaoččkovaní nemôžu byť, alebo risknúť, že prepukne a hneď zachytiť príznaky a liečiť ho

eva8
21. apr 2018

a tým zabránoť ďalšiemu prenosu

eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
21. apr 2018

@teegreen mňa by vcelku zaujímalo, percento úmrtí detí z celkového počtu zaočkovaných na chrípku a percento z celkového počtu nezaočkovaných.
Lebo sa ľahko napíše, že zo 100 detí zomrelo 85 nezaočkovaných a LEN 25 zaočkovaných, keď z 1000 detí bolo zaočkovaných 50 (každé druhé) a nezaočkovaných 950 (cca každé jedenáste)
Alebo, keď z 1000 detí bolo zaočkovaných 500 a nezaočkovaných 500 - vtedy by sa už dalo hovoriť o účinnosti 85%

tin007
21. apr 2018

@eva8 Velmi tazka Shakespearovska otazka; do tej rovnice treba pridat kopec dalsich faktorov ako su neziaduce ucinky zlozky pertussis vo vakcine (v tej prednaske prof. Sebo hovori, ze cellularna vakcina sa prestala pouzivat kvoli prilis velkemu poctu NU najma zapaly mozgu), kratkodoba ochrana atd.

eva8
21. apr 2018

@tin007 tá prednáška je veľmi dlhá, ale ak sa vyskytne príležitosť, vypočujem si ju. ďakujem

lenadka
21. apr 2018

@rebekav ja som dala všetky deti zaočkovať proti meningokokom aktuálne dostupnou vakcínou dokonca to dostali spolu s MMR do jednej nožičky a proti meningokokom do druhej, žiadne nežiaduce účinky nemali ani jedno, dokonca najlepšie znášanã vakcinacia u všetkých ani teplota nebola len minimálne do 37,5. V zahraničí v niektorých krajinách spadá pod povinnê očkovania. Podľa mňa je to o ekonomike, je síce vyššia úmrtnosť, ale nižšia chorobnosť, je to skôr zriedkavé ochorenie, očkovanie je drahé preto to u nás nie je zahrnuté.Ale to je len môj osobný názor, možno je iný dôvod.

tin007
21. apr 2018

Osypky v CR:
V nemocnici uzatvorili urgentny prijem, nakazil sa zdravotnik, otestovali vsetkych zamestnancov, kto s nim prisiel do kontaktu - 31 ludi a ani jeden nema protilatky proti osypkam, takze idu povinne na 15 dni do karanteny!

„U všech osob byly zjištěny hodnoty protilátek, bylo zjištěno, že jsou negativní,“ řekl (Prymula hlavny hygienik CR). Kdyby byl test na protilátky pozitivní, znamenalo by to, že lidé jsou před nákazou chráněni a mohou dále pracovat.

eva8
21. apr 2018

@tin007 ešte by sa mohlo zistiť, či majú povinné očkovania za sebou a koľko rokov majú po povinnom očkovaní.

V konečnom dôsledku sa budeme dôsledne očkovať proti všetkému a celý život chodiť na preočkovanie, aby sme boli imúnni voči nákazlivým chorobám.... V prípade potlačenia príznakov sa staneme nosičmi a nechtiac darujeme ich tým, ktorí sa očkovať nemôžu. A snáď budemei hyperaktívni, plní energie 🙂

tin007
21. apr 2018

@eva8 Su dost skupi na taketo informacie - o tom, aky maju chori vek a ci boli/neboli ockovani

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/245670...

Aj tu informaciu, ze 47% z chorych z minulorocnej epidemie na Ostravsku boli dospeli zdravotnici som nasla tento rok v rozhovore v clanku, kde citovali lekarku.

aristka
21. apr 2018

@eva8 je rozdiel ak mas cim siriacu chorobu podchytit ,na bord.pertussis nemame nic ,deti nam budu koncit zaintubovane ,co obnasa sedaciu a imobilizacny syndrom s kvantum inych komplikacii ,nehovoriac ani to nemusi zabranit vaznej konplikacii tj.fatalnej ,,asystolii a smrti....ak ma telo protilatky i ked jedinec ochorie jeho dlzka infekcnosti je minimalna oproti jedincovi bez protilatok ,plus čk nie je tyzdnovy kaslik ,ale par tyzdnovy .....

eva8
21. apr 2018

@aristka súhlas, ale ako zabrániť šíreniu čierneho kašľa, keď tradičné príznaky sú tak potlačené, že sa nevie, že dotyčný má čierny kašeľ, však ani neteplotuje, len pokašliava?

eva8
21. apr 2018

@tin007 "V Česku je nyní již 88 případů nakažení spalničkami, z toho 59 připadá na Prahu. Zhruba ve čtvrtině případů přišla nemoc z Ukrajiny. Na šíření viru má vliv i snížení proočkovanosti v populaci."
Však dospeláci by mali byť povinne očkovaní, vírus sa nešíril výhradne medzi deťmi

Akože keď sa rozprávalo, že migrácia môže priniesť choroby, bola som označená, mierne povedané, za extrémistku.
" Třiapadesát z nich se objevilo v Praze, z toho ve 21 případech jde o import viru z ciziny"
Ďalší aspekt podľa šlínku je:
"Zhruba polovina nakažených lidí nebyla proti infekci vůbec očkována. Zatímco v roce 2012 byla proočkovanost dětí kolem 98 procent, v roce 2016 už se podle dat ministerstva zdravotnictví pohybovala kolem 89 procent."
To znamená, že trpieť asýpkami by mali trpieť deti od 6 a menej rokov, tie neboli zaočkované kvôli "mýtom"
ale: "Zhruba polovina nakažených lidí nebyla proti infekci vůbec očkována."
Teda je to zhruba 50% : 50%. Keď sa odpočítajú tí 21 z Ukrajiny, tak sa percento este zmení. Alebo chorobu prenášajú nezaočkované deti okrem nezaočkovaných (?) Ukrajincov?

tin007
21. apr 2018

@eva8 Co som citala (uz sa mi to nechce hladat, ze kde), za neockovanych oznacuju hygienici aj tych, ktori nemaju dokumentaciu z detstva k dispozicii.

Prave som sa docitala: "Izolace se po kontaktu s infekcí týká i 18 pracovníků pražské záchranky."
Je jasne, ze ked idu do karanteny, tak im testovali protilatky a nemaju ziadne.

vierka22viki
21. apr 2018

Na nete sa mi podarilo objaviť súťaž o nový kočík BUGABOO a autosedačku tak ma napadlo, že Vám pošlem tipa 🙂.
https://sutazmesiaca.webnode.sk

teegreen
Odpoveď bola odstránená
eva8
21. apr 2018

@tin007 ale na koníku sa písalo, že aj zaočkovaní môžu byť nosičmi

tin007
21. apr 2018

@eva8 Pri akom ochoreni?

eva8
21. apr 2018

@tin007 všeobecne

peter952
Odpoveď bola odstránená
tin007
22. apr 2018

@eva8 Na vsetky ochorenia nie, na niektore priamo tak, ze siria vacinacny virus (rotavirove vakciny, ziva poliovakcina) a niektore tak, ze casom, ked poklesnu protilatky, resp. sa nevytvoria, tak to ochorenie dostanu v miernejsej podobe, resp. su bezpriznakovi nosici (typicky cierny kasel). Plus zaskrt je take ochorenie, ze vakcina ta pred bakteriou zaskrtu nechrani, mala by chranit pred toxinom, ktory produkuje bakteria ak ma na to podmienky.

eva8
22. apr 2018

@tin007 nevedela som

eva8
22. apr 2018

@tin007 živé vakcíny už skoro na Sk ani nie sú, či?

tin007
22. apr 2018

@eva8 ziva vakcina je napr. Priorix (mumps, rubeola, osypky), dalej vakcina proti ovcim kiahnam (bud spolu s MMR alebo zvlast), rotavirove vakciny (Rotarix a Rotateq), BCG vakcina proti tuberkuloze. Zive polio vakciny sa u nas uz nepouzivaju od r. 2007; v krajinach 3. sveta ano.

senta_sofia
22. apr 2018

@rebekav u nas to ochorenie nema epidemicky charakter, vyskytne sa vzdy par izolovanych pripadov bez nejakej miestnej suvislosti, takze nie je dovod zatial na to, aby to bolo zaradene medzi povinne ockovania. Napriklad v Holandsku bol okolo roku 2002 velky narast meningitidy typu C, tak zacali ockovat, Cecko potlacili a teraz im vyskakuje zase vela pripadov typu tusim W, nieco podobne sa u nas deje inak s pneumokokmi, ze typy, ktore sa podarili eliminovat ockovanim, sa proste nahradili inymi. U nas je najviac pripadov sposobenych typom B, lenze vakcinu v podstate len testuju, nie je dlho v obehu ani v krajinach, kde uz registrovana je, co som zachytila, ani v Nemecku nou zatial neockuju povinne, lebo vela lebo 🙂 akoze je to nadlho, keby si mala zaujem, ti holandania maju vypracovanu nejaku spravu, je na webe okolo 50 stran, grafy a rozpisane vsetko mozne aj nemozne https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2017-...

tin007
24. apr 2018

V roku 2018 evidujeme dva nové prípady osýpok u občanov Slovenskej republiky, ktorí pracovne pôsobia v Rakúsku. Ide o 40 ročnú ženu a 46 ročného muža z Bratislavského kraja.

peter952
Odpoveď bola odstránená
lauritka
26. apr 2018

Českom sa od marca šíri epidemia osypok. "Nedať dieťa zaočkovať a radšej zaplatiť pokutu, dieťa pred chorobou neochráni. Je to podľa lekárov krátkozraké a navyše nebezpečné a to nie len pre zdravie dieťaťa. Keď sa takéto dieťa nakazí, môže začať šíriť ochorenie, doslova rozpútať epidémiu. Tej môžu padnúť za obeť zraniteľné deti, ktoré sú v súčasnosti chránené očkovanou väčšinou." https://www.aktuality.sk/clanok/584177/najuspes...

eva8
26. apr 2018

@lauritka ale veď ochorenie sa nešíri medzi neočkovanými deťmi. Zatiaľ. Teda neočkované deti nie sú príčinou začínajúcej epidémie. Oni môžu byť len pokračovaním...... Prečo sa stále hovorí ako o príčine rodičia, ktorí neočkujú? Za efektívnejšie by som miesto tohto prístupu považovala upozornenie typu - pozor, šíria sa osýpky, teda ochráňte svoje deti pred prípadným nakazením sa.