(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@kveta Hrozba, že ti dieťa nevezmú do škôlky je menšia ako pokuta? Mne to vychádza na 300 euro jednorazovo za neočkovanie a 300 euro mesačne za neočkovanie. Samozrejme, nemusíme sa baviť o povinnosti očkovať, pretože to je neudržateľné, len si treba aj to uvedomiť, že sankcie môžu byť vyššie ak je očkovanie len odporúčané a následky vážne. Uvediem príklad zo života, aj ked zatiaľ našťastie nie z vlastnej skúsenosti.
Analýza epidémie osýpok v Taliansku od oktobra 2010 do decembra 2011, 5,568 prípadov. Len 0,7% bolo komplet zaočkovaných dvoma dávkami a okolo 20% zaznamenalo aspon jednu komplikáciu. 7 encefalitíd ani jeden z nich nebol očkovaný, jeden Guillain–Barré syndrom.
http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.asp...
A takto sa stalo 7 nezaočkovaným ľudom presne to,čomu sa asi chceli vyhnúť pri očkovaní. Encefalitída. Teraz môžu dumať, či predsa len nebolo menšie riziko zaočkovať sa. 😕
Ale najviac ma aj tak trápia tehotné ženy, lebo pri epidémiách to majú oni najhoršie. Infekčné choroby istotne nebudú vyvíjajúcemu sa telíčku ku prospechu.
@adsumus Nevkladaj mi do ust, co som nepovedala. Vid prva veta Tvojho prispevku z 8:51.
Len som ilustrovala moju situaciu. Ze nie vsetci sme proti ockovaniam kvoli pokutam. Ver mi, ze pokuta je to posledne, co nas na sucasnej situacii trapi. Ale suhlasim s Tebou, ze povinne ockovanie je neudrzatelne.
Mam ockovania nad ramec povinneho ockovania, lebo som to povazovala za rozumne /praca s rizikovymi skupinami/. Som dospela, rozhodla som sa tak. A zena pred tehotenstvom je tiez dospela a moze sa rozhodnut chranit ockovanim pred rubeolou. Na to nepotrebuje ohrozovat moje dieta ockovanim MMR. Moze sa zaockovat sama.
Milé maminky, potrebujem poradiť... Nechcem začínať žiadnu filozofickú diskusiu, len si skrátka neviem dať rady... Dcérka má tri mesiace a pred týždňom sme absolvovali prvé povinné očkovanie hexavakcínou a proti pneumokokom. Už od začiatku som nebola celkom presvedčená o adekvátnosti a prospešnosti očkovania u takých malých detičiek, ale netušila som, ako sa mu vyhnúť, ani či by to bolo správne. Hneď v prvý večer po očkovaní nám samozrejme vyleteli horúčky, trvali tri dni, ale to sa dalo zvládnuť. Dcérka však zostala strašne mrzutá, plačlivá, už v prvý večer spustila veľký krik, otáčala hlavičkou a rúčky si stále prikladala na hlávku. Nevedela som, čo sa deje, nakoniec sa nám ju podarilo upokojiť, toto však trvalo asi štyri dni, teraz to už začalo ustávať. Poriadne sme nespali, stále sa budila s plačom, čo pred tým nikdy nebolo. Je plne dojčená, niekoľko dní dokonca odmietala prsník, tak sme bojovali ešte aj s tým. Myslíte si, že to môže mať súvis s očkovaním. Podľa môjho pozorovania, bola pred očkovaním v poriadku, nemala teplotku, ani soplíky ani tak, ale napríklad lekár sa o to ani nezaujímal... ani ju len pred očkovaním nepozrel...
Neviem teraz čo robiť, manžel ma presviedča, aby sme ju ďalej nedali očkovať - máme už v rodine autizmus spôsobený očkovaním aj cukrovku po očkovaní, všetko malé detičky, ktoré boli pred tým zdravé. Mám strach, aby som zbytočne neublížila dcérke nejakou hlúpou vakcínou. Na druhej strane, uvedomujem si, aj možné riziká nákazy (kontakt s rizikovými skupinami, cestovanie) a nechcem si zas raz trieskať hlavu, že moja dcéra dostala to či ono, lebo som ju nedala zaočkovať. Akosi sa neviem rozhodnúť pre menšie zlo, nakoľko je mi jasné, že absolútna pravda tu asi ani neexistuje... Viete poradiť, prípadne viete neajké zaujímavé linky, kde by som sa mohla niečo dočítať, pre aj proti, nech sa lepšie rozhodneme... Veľmi ďakujem za akýkoľvek názor...
@adsumus Za svoje vcerajsie hrube a vulgarne vyjadrovanie mas zakaz prispievat do tejto temy.
@bublinka711 V prvom rade by som dala dueta skontrolovat neurologom. Plac, chytanie sa za hlavicku,.. To vyzera, ze bola bolest hlavy a moze to mat nasledky.
@bublinka711 Poobzerala by som sa po monovakcinach proti smrtelnym chorobam. Je to setrnejsie ockovat postupne, nie naraz..
@kveta a aký je postup, skrátka poviem svoju pediatrovi, že nechcem ďalej očkovať, alebo iba monovakcínami, alebo ako? On to vie, alebo to si musím všetko nájsť sama... Ďakujem.
Ja som si to tiež vyvodila, že ju asi bolí hlavička, už sme aj objednaní na vyšetrenie, dúfam, že to bude v poriadku, lebo si to budem vyčítať do konca života, že som mala viac zabojovať jednoducho ju nedať zaočkovať, keď máme v rodine takéto prípady naviac... ach jaj
@bublinka711 Postup pri monovakcinach nepoznam. Ale viem, ze to niektori dovezu zo zahranicia. Pichnu sa, ale do zdravotnickej dokumentacie sa napise, ze dieta je zaockovane "statnou" vakcinou, teda monovakciny nepisu. Stat tu totiz stanovuje presne nazvy vakcin, ktore sa maju pichat..
@bublinka711 ja mam tiež dcerku postihnutu autizmom a s mojho okolia su tiež detičky postihnute autizmom a cukrovkou, pravdu sa nedozvieš je vela informácií za aj proti, ostáva ti len tvoj materinský cit a intuícia myslím že tvoj manžel ma pravdu neočkovať už ja na tvojom mieste by som neočkovala ta reakcia čo popisuješ po očkovaní moe byť vážna až časom sa ukáže aké nasledky zanechalo očkovanie na tvojom dieťatku,takže dalej by som ho radšej nezaťažovala očkovaním a ak si nespokojná s pediatrom skus najsť iného ja už som tak urobila a moja dcerka by mala mať preočkovanie v 5 rokoch ale už to nedovolím,rozhodnutie je len na tebe-tvoje dieta-tvoj život-držím palce
@kreativna Ďakujem, a ešte mi viete poradiť, ako postupovať, keď odmietnem očkovanie? Poviem pediatrovi, že odmietam očkovanie a čo bude ďalej?
@kveta ohnisko nákazy znamená ,že to bolo aj v špitáloch a nie len na určitom odd. a je hlúposť sa dať očkovať keď tá chrípka už tu je a nevieš ,ktorý pac .ju má.....proti chrípke má význam sa očkovať pred epidémiou ,ale to nikto nevedel ,že nejaká prasacia chrípka príde a aké bude mať dôsledky najmä na tehotné ženy a ľudí s vážnou primárnou diagnózou,keby sa to vedelo a očko by prišlo pred epi....určite by sa očkovalo....
@bublinka711 v prvom rade by som menila pediatra ,pred očkovaním má byť zobratá anamnéza ,či dieťako nebolo v styku z chorým a má byť vyšetrené pohľadom a auskultačne a samozrejme ak sa objavia akékoľvek zvláštne prejavy u dieťaťa a to nehovorím len o očku ,treba vyhľadaťdr.aj o pol noci ,máme aj pohotovosti a špitále...
@aristka Aha. Naco nam je teda novy zavod na vyrobu vakcin proti pandemickej chripke? Podla toho, co pises, tak sa to aj tak nestihne zachytit a vyrobit este pred epidemiou a pocas epidemie je to uz aj tak zbytocne..
Nie vsetci zdravotnici robia v spitaloch. Mnozstvo je na poliklinikach, obvodaci, pediatri.. Myslim, ze zaockovaniavhodnych by sa naslo este stale dost.
A vseobecna uvaha: ked stat vedel, ze ockovat Vas je zbytocne, preco Vas na to vyzyval? Ci o vyzvach na ockovanie v tomto state rozhoduju nevzdelanci? Ak ano, tak kde mame istotu, ze o inych ockovaniach rozhodli spravne?
@kveta myslím ,že tí v tej primárne j zóne to majú najhoršie,pretože majú možnosť len spraviť výter na prasacinu a teda nevedia či tú prasacinu alebo iné ochor.majú ,ale k nám tí pac prišli už s diagnózou danou a mohli sme sa chrániť...lebo tam boli omnoho vyššie proti epid.opatrenia....a očkovanie nám bolo ponúknuté ,nie nás niekto vyzýval a bolo to ponúknuté ako ochrana pred epi.lebo to bolo dostupné...
@aristka čo chceš podložiť a čím?ano maš pravdu na moj vkus je okolo mna príliš vela detí s poruchami spravania a cukrovkou a keby som ja sama nemala take dieťa tak si to tak nevšímam a dokonca jedna mamička hned po očkovaní jej dieťa ostalo važne poškodené na mozog nehýbe sa mava epileptické záchvaty a tak dalej teba to asi nezaujma ty potrebuješ nejaké dokazy, som s dcerkou doma a chodím skoro každy den na jedno miesto kde chodí vela detí s rodičmi takže medzi sebou komunikujeme/je to vonku v prírode/ak narážaš na moj príspevok bublinke tak som jej napísala len svoj názor ak si si nevšimla nenapísala som tam že je to z očkovania,ale zase sami potvrdilo si ako chrobak truhlik všade bol a všetko vie a do všetkého rýpe a spochybnuje...
@bublinka711 pozri to záleží od pediatra, ja som si našla ineho a ten mi na rovinu povedal očkujeme ale ak rodič odmietne rešpektujem to a nerobim z toho tragediu a nikde ho nehlasim a nerobím hon na čarodejnice.vysvetlil mi aj ine veci ale tie tu verejne nebudem písať.
@kreativna Dokaz, ze choroba konkretneho dietata je sposobena ockovanim, sa ani neda ziskat. Pod mikroskopom nik neuvidi cedulku "som choroba z vakciny X". Na tom stavaju farmafirmy svoju obranu. Ze je to len casova zhoda, ze deti ochoreli po ockovani. A tento blabol je realne nevyvratitelny. Niektore vakciny maju medzi NU diabetes. Ale aj tak budu z rodica robit vola a volat po "dokaze".
@kreativna chcem ťa poprosiť ked maš take bohate vedomosti, poznáš všeliake linky a štatistiky, v minulom príspevku ked sa ešte hadali ohladom kvapiek do nosa som sa pytala to si si zrejme nevšimla, či ma niekto informácie o naraste autizmu o 60% a nepovedala som že v súvislosti s očkovaním, mohla by si mi k tomuto niečo povedať alebo zistiť, vieš ja nie som taka zdatna ako ty čo sa týka hladania informácií na nete.a tak ako si ty proti tak niektorí zas tvrdia že očkovanie može mať alebo má súvis s autizmom a inými chorobami a o tom to tu je že debatujeme za a proti tak nebud protivná, nikto tu nikomu nenariadil aby na tomto fore písal len o tom čo može potvrdiť dokazmi, nie sme v sudnej sieni.
predchádzajúci príspevok bol adresovaný aristke
@kveta máš pravdu už aj ja som nad tým premýšlala aj hladala niekoho kto mi dá dokaz, myslela som si naivne že ak by sa stalo že dieťa sa poškodilo vakcínou že určite sa to musí dať zistiť no bohužial nie, počula som už aj od jedneho odbornika že keby sa aj dali urobiť špecialne testy tak tu na to nie su laboratoria a dokonca že možno keby sa zobrala vzorka z tkaniva nejakeho orgánu tak by sa mohlo niečo zistiť ale vieš to je boj s veternými mlynmi a každý organizmus je iný a ináč reaguje je to ako hladať ihlu v kope sena a keby sa dalo zistiť poškodenie vakcináciou tak už by určite s tým niekto prišiel takže to ostava v rovine nie to nie je z očkovania a medicína si dá tu namahu aby zdovodnila pre ochorenie všetko možné aj nemožné len nie očkovanie.takže teraz je priorita nie kto je vinník ale ako dieťa z toho dostať alebo mu skvalitniť život.pretože v súčastnosti nie je páka zistiť pravdu čo by bolo keby...
@kreativna prečo máš pýtať zdravotný záznam ,veď sama hovoríš ,že debatíte a debata je získavanie informácií a ak tu napíšem do témy o očkovaní ,že je tu veľa postih detí a s cukrovkou a pod.a nemáš žiadne info o rodine a priebehu ochor.nemáš to tu čo písať lebo je to zavádzanie a nie som propagandista očkovania ,to si na veľkom omyle ,ale nemám rada zavádzanie a čo sa týka autizmu ak by autizmus stúpol o 60 percent ako píšeš asi by sme mali každé druhé dieťa autistu a prečo to stúpa kedysi tieto detičky deďže máme rôzne druhy autizmu a a špecifiká ,kedysi tieto detičky sa ani nevedelo ,že sú autisti ,myslím tie ľahšie formy ,ale boli laicky povedané hlúpi,až postupom času a štúdiu psychológie a výskumu v tejto oblasti sa prišlo na to ,že to dieťa nie je hlúpe ,ale je to forma autizmu ,dostalo to odbornú diagnózu,aj ti ľahšie formy ,tak ako neboli dyzgrafia ,dyzlexia a pod.lebo to všetko boli hlúpe detičky ,ale teraz to máme diagnózu...a kedysi detičky v 26 týždni tehu ak sa narodili zomreli a dnes ich dokážeme zachrániť a máloktoré nemá následky a medzi následky patrí často aj autizmus ,je vela párov čo postupuje asist,reprodukciu a tým pádom nám narastajú aj predčasné pôrody a tým pádom aj následky ,ďalej rodičia majú detičky vo vyššom veku ,kedysi v tomto veku mamičky boli babky a oteckovia dedkovia ,dnes sú novopečený rodičia ,ale ten genofond už nie je taký perfektný a zdravý a to má častejšie a častejšie následky a medzi ne patrí aj autizmus a v neposlednom rade je to životný štýl rodičov budúcich a prostredie a to najposlednejšie je problémový pôrod ,ak príde k nedokyslyčeniu mozgu novorodenca aj po resuscitáciach detičiek čo má následok aj poruchy ,ktoré sú porovnateľné autizmu..nato nepotrebuješ štatistiky ,ale trošku znalosť a hľadanie informácií...a pozor neurážaj lebo ťa stopnú... 😉
@aristka to čo píšeš má logiku je to vporiadku je v tom vysvetlenie a preto hovorím že vždy si medicína n danú chorobu najde ine vysvetlenie ako očkovanie i ked netvrdím že všetko je z očkovania, pozri všetky moje 3 deti mali všetky povinné očkovania a nikdy som to neriešila až teraz a nedá mi pokoja ked som sa opýtala mamičiek ako to vlastne začalo že ich dieťa zrazu bolo iné či to bolo od narodenia či neskor spoločným menovatelom okrem iného je že dieta naraz prestalojesť, komunikovať,rozprávať, pytať sa, usmievať sa,začalo vela piť ako keby zhaslo a je to prave v tom období pred 2 rokom, nezda sa ti to zvláštne,?tebe by to nevrtalo hlavou?jeden lekár tvrdí,že autista sa rodí autistom a je to na nom vidieť už od narodenia, že autizmus sa neda získať počas života a su to mamičky aj mladenap r.23ročná 1 dieťa a porod noralny atd.chapem že ťaťke porody alebo pridusene deti alebo predčasne narodené tomu rozumiem ale čo ak je všetko vporiadku a aj napriek tomu sa niečo také stane?nemam zaujem ťa urážať ale ty ked nesuhlasiš z príspevkom tak okamžite utočiš a nepripustzíš ani tu možnosť, že niektoré deti možu reagovať na očkovanie aj zle.ak ti vadí že tu píšem príspevky stačí povedať, nemám záujem sa tu hádať ja bez toho budem a už sa tu možeš naplno bez oponentou realizovať a presadzovať svoju pravdu
@aristka Autizmus ako nasledok predcasnych porodov? Mas na to aj nejaky dokaz, link na studiu..? Vplyv zivotneho stylu rodicov na autizmus.. detto. Lebo venujem sa tejto teme dlho a toto pocujem prvy raz..
To, ze nedokysliceny mozog moze viest k symptomom "ako pri autizme", autizmus nevysvetluje, lebo to autizmus nie je. Len sa to na autizmus podoba.
@kreativna ja ti to napíšem takto očkovalo sa dlhšie ako som ja na svete a to nedosahovali takú kvalitu tie očkovacie látky ako teraz a ako je možné,že nebolo toľko autizmu...potom je veľa foriem autizmu a to znamená ,že fakt až pokiaľ sa dieťatko nezačne prejavovať v plnšom rozsahu to nemá rodič šancu zistiť ,že sa niečo deje a niektorý to zistia až v predškolskom zariadení a dokonca až v škole a ďalej ,ktorá choroba spôsobuje autizmus ,priamo ako prvá reakcia autizmus chcem vedieť....ako následok komplikácie napr.pri hypoxii mozgu alebo po anafyl.šoku kedy bolo nejaké nedokysličenie ,ale aj tak sa nejedná o pravom slova o autizmus ,ale ako následok komplikácie dôjde k poškodeniu mozg.buniek ...veľmi málo chorôb pôsobí priamo neurotoxicky a čo sa týka toho nešťastného hliníka ,dieťatku by muselo byť pichané dennne aby to spôsobilo aj neurotoxicky a buď si istá,že by sa to prejavilo aj celkovo inými problémami ...aké je tam na letáku uvedené percentuálne vznik autizmu ...časté ,menej časté ojedinelé alebo málo pravdepodobné ,lebo ja mám pocit z týchto príspevkov ,že autizmus má dieťatko len z očkovania ...čo je úplná demagógia...

@adsumus Nezavadzam. Neurazaj ma.
Hrozba pokuty, socialky.. to nie je slobodne rozhodovanie. Slobodne rozhodovanie je ked za ziadnu volbu nehrozi perzekucia alebo za kazdu volbu hrozi rovnaka perzekucia.