(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Povinne preockovanie niektorych zamestnancov nemocnice v Michalovciach (ak neprekonali osypky, alebo nemaju 2 davky) a dovod uz znama klasika "ockovanie nestabilnou vakcinou a tym padom nedostatocna imunita" https://vzdravotnictve.sk/hygienici-nariadili-o...
@eva8 Myslím, že tu nepotrebujeme sexuálne okienko... Ja viem, že nechráneným stykom sa môžu prenášať rôzne sexuálne choroby. Ak už začínaš od seba kladením ?, tak si odpovedz aj na tú, či si mala stále chránený styk... Jednoznačne by bolo fajn, keby chránený styk bol samozrejmosťou. A o cnostných ženách tiež nemusíme hovorť... stačí, ak jej parner nie je cnostný.
Na očkovanie v mojom veku je už "trošku" neskoro si myslím a dcéru plánujem očkovať na HPV bez toho, či bude povinné, alebo bude dobrovoľné.
@eva8 Je to iba strašenie, treba si zvážiť benefity pred dôsledkami. Ako v prípade choroby, tak v prípade očkovania. A v neposlednom rade vziať do úvahy štatistiky. Ale nie štatistiky z AV stránok, im totižto matika veľmi neide a to sú IT-čkári poväčšine (žeby to bol zámer?... zavádzať číslami)
@kvieta no samozrejme, praveze som suhlasila som s tebou, ze aj cnostna zena sa moze hocicim nakazitt prostrednictvom "necnostneho" partnera. Viem co si chcela povedat tym prispevkom o vychove. Len som chcela naznacit, ze stykom sa mozu prenasat kadejake svinstva. A prenasaju ich aj ockovsni aj neockovani.
Vymyslia vakcínu proti blbosti a oni si ju dajú, lebo to všade tlačia, hlavne svojim deťom.
K tomu očkovaniu proti HPV ak neviete:
Kondóm ani orálny sex nezabezpečujú ochranu pred šírením vírusu HPV! Vírusy sa prenášajú už pri kontakte s infikovanou kožou a sliznicou vonkajších pohlavných orgánov. Infekcia HPV sa neprenáša krvou. HPV sa v krvi nevyskytuje, je iba v postihnutých tkanivách. HPV na vzduchu vydrží len veľmi krátko, netreba sa báť nákazy na toaletách apod. Takže dokonca aj panna a panic môžu byť nakazení HPV alebo inými infekciami ak vykonávali intímne kontakty a techniky s infikovanými osobami, pri ktorých sa tieto infekcie môžu preniesť aj mimo priameho pohlavného styku cez pošvu (napr. bozkávanie, petting, orálny sex, análny sex, vzájomná masturbácia a pod.).
Takže ja som jednoznačne za očkovanie proti HPV.
@eva8 Súhlasím, ale nič nie je ideálne. V dnešnej dobe je cca tretinová rozvodovosť a nevyzerá to, že by sa znižovala. A deti fakt začínajú veľmi skoro s intímnosťami, hlava nestihne ešte dospieť a to sa ťažko spoľahnúť na to, že dostalo dobrú výchovu. Myslím, že to nemôžeme porovnávať s našimi časmi.
@eva8 hlavne seba a tým samozrejme aj partnerov, ak ich budeš mať viac. Ešte niečo k HPV:
Existuje viac ako 100 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná a vyvoláva len bežnú infekciu. Pätnásť z nich je onkogénnych, čiže môžu spôsobiť vznik rakoviny. Za vznik rakoviny krčka maternice sú zodpovedné hlavne typy HPV 16 a 18. HPV 6 a 11 spôsobujú asi 90% genitálnych bradavíc. Vakcináciou nie sme chránení voči všetkým typom HPV ale len proti niektorým (hlavne tým nebezpečným).
@kubko111 ďakujem. Ešte sa chcem opýtať - zaočkovaný chráni svojho partnera/partnerov tým, že vírus už neprenáša? Teda zaočkovaním sa vírus zlikviduje ak som ho náhodou už mala pred očkovaním alebo ak som mala s "nosičom" styk po očkovaní? Alebo sa ochránim len sama tým, že neprepuknú dôsledky, aj keď mi v tele ostane?
@evittam Prepáč, viem, že to myslíš dobre. No keďže ma zaraďuješ medzi všetkých, kde zaraďuješ seba? S gynekológom som to konzultovala, keď to bolo pre mňa aktuálne. Keďže odvtedy prebehlo hodne času a zaujalo ma čo tu píše prispievateľ, ktorý je jednoznačne za očkovanie, tak s ním diskutujem. A smiem sa spýtať, prečo ťa zaujíma táto téma, keď môžeš aj ty konzultovať priamo s lekárom? A úplný súhlas s tebou - konzultácia s odborníkom z očí do očí je pre mňa dôveryhodnejšia ako rozhovor s neznámym prispievateľom, nerozhodujem sa podľa príspevkov na modrom koníku 🙂 Keď ma niečo/niekto zaujme, rada sa porozprávam.
@eva8 očkovanie má najväčšiu účinnosť vtedy, ak si s vírusom ešte neprišla do kontaktu. Preto sa očkujú deti vo veku 12-18 rokov. Neskôr, ak si už sexuálne aktívna, tak očkovanie ťa chráni pred ďalšími typmi HPV obsiahnutými vo vakcíne, s ktorými si sa ešte nestretla alebo chráni pred opakovanou infekciou a znižuje riziko recidívy ochorenia. Vtedy už ale poisťovne nič nepreplácajú.
@ice8 super 👍Velmi rozumna rec.
@kubko111 ak by nebola promiskuita, tak by nebolo HPV a mnohé ďalšie pohl. choroby....ale keďže je a bude, treba sa chrániť ako sa dá a je možné a dostupné. Dievča, panna, stretne chlapca, čo ich už x vystriedal alebo mal len jednu, no tá ich mala x. Mala by sa ho na to spýtať? Povie jej pravdu? Ak povie, ona podľahne, hrozí jej nakazenie, má smolu. Ak povie, ona ho nechá, je zachránená. Ak nepovie, má smolu. Alebo opačne, chlapec panic, dievča radodajka....ten istý scenár. Ideálne by bolo - obaja panici, a verní si byť po zbytok života, boli by zachránení....možno, tam by ľudstvo malo smerovať - k vernosti a čistote, nuž.....🙂

@kvieta
@lauritka
Prepacte, prispevky horeuvedene su adresovane @kvieta