icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
10. júl 2018

@tin007 vieš čo ma zarazilo? Že pre nedostatok lôžok budú pacientov hospitalizovať aj v Prešove a Košiciach. Nerozšíri sa nákaza rýchlejšie? Pohyb príbuzných - možných "nosičov" aj do iných oblastí, keďže ako sa tu písalo, preventívne opatrenia pre nich neplatia, resp. sa im smejú....

tin007
10. júl 2018

@eva8 Tu je vidno, ze najlepsie co UVZ a RUVZ vedia robit je udelovat pokuty, resp. vydavat usmernenia a opatrenia. Som zvedava potom na ockovaci status.

eva8
10. júl 2018

@tin007
stále som presvedčená, že pri porovnávaní treba vziať pomer nakazených očkovaných k celkovému počtu očkovaných a nakazených neočkovaných k počtu neočkovaných, tak s jednou dávkou. Závisí aj na pohybe, s kým sa stýkajú. Som zvedavá, či cestou z Anglicka niekoho tie osoby naakazili.

tin007
10. júl 2018

@eva8 Toto by bolo najobjektivnejsie, najpresnejsie. Problemom je, ze ty nevies kvantifikovat, s kolkymi ockovanymi a kolkymi neockovanymi sa stretli nakazeni; teoreticky sa moze 1 nakazeny stretnut len so samymi ockovanymi, resp. takymi, co chorobu prekonali a teoreticky neochorie nik. A moze sa stretnut aj s takymi aj takymi a ochoreju aj aj a pod., tych kombinacii je velmi vela. Nehovoriac o tom, ze niektori mozu byt opakovane vystaveni ochoreniu a ochoreju az po 2-3 tyzdnoch ci dlhsej dobe, ked maju imunitu oslabenu niecim inym.

eva8
10. júl 2018

@tin007 však práve

tin007
10. júl 2018

@eva8 Podla informacii zo vcera je pripadov 161 https://dennikn.sk/1176172/za-pat-dni-pribudlo-...

tin007
11. júl 2018

@eva8 V Michalovciach je vyhlaseny mimoriadny stav, dokonca budu ockovat za asistencie policie. Ako som pisala, u ludi, ktori roznymi sposobmi nespolupracuju (napr. ked sa bavime o zdravi , tak nechodia na preventivky, na ockovanie, zneuzivaju zachranky, ci neposielaju deti do skol, nepracuju a pod) nezaberie nejake Nariadenie RUVZ. Uradnici si mozu pisomne nariadovat co len chcu, aj karantenu, aj vysetrenie u lekara aj dodrziavanie hygieny... https://domov.sme.sk/c/20868176/ohrozenych-osyp...

tin007
12. júl 2018

Vyhodnotenie epd. situacie v okrese Michalovce a Sobrance je na webe, vyberam:
Ochorenia boli zaznamenané v týchto vekových skupinách:
- 0 roč. – 4 ochorenia (neočk. pre vek – 4x)
- 1-4 roč. – 13 ochorení (neočk. pre vek -5x; očk. čiastočne - 5x; neočkovaní- 3x)
- 5-9 roč. - 19 ochorení (očk. čiastočne -14x; neočkovaní – 5x)
- 10-14 roč. - 10 ochorení (očk. riadne – 5x; očk. čiastočne – 1x; očk. nedostatočne -2x;
neočkovaní – 1x; neočkovaný pre kontraindkáciu – 1x )
- 15-19 roč. – 9 ochorení (očk. riadne – 8x; očk. nedostatočne – 1x)
- 20-24 roč. – 3 ochorenia (očk. riadne – 2x; očk. nedostatočne – 1x)
- 25-34 roč. - 3 ochorenia (očk. riadne – 2x; nezistené – 1x)
- 35 - 44 roč.- 8 ochorení ( očk. riadne – 5x; nezistené– 3x)
- 45 – 54 roč. – 2 ochorenia ( očk. riadne (4.dávky) – 1x; nezistené – 1x)

libawet
12. júl 2018

peter952 zostal akosi ticho.....

vroni
12. júl 2018

@tin007, nerozumiem, ako moze byt v kategoriach 1-9 rocni niekto "ockovany ciastocne". MMR sa ockuje jednou vackinou v 15 - 18 mesiacoch, alebo zaockovany je alebo nie je... Ako sa da jednou vakcinou "zaockovat ciastocne"?

tin007
12. júl 2018

@vroni Deti do 11. roku su povazovane za ciastocne zaockovane (ockovanie v 15.-18. mesiaci) a ked maju 2 davku v tom 11. roku, tak su uz plne ockovane.

vroni
12. júl 2018

@tin007, to mi je jasne, ze to takto uvadzaju, lenze ide o puhe klamstvo a nie statistiku. Dieta do cca 11 rokov je jednou vakcinou plne ockovane a nie ciastocne ockovane. To by bolo celozivotne ockovanie proti tetanu len "ciastocne", lebo ho treba kazdych x rokov opakovat...

tin007
12. júl 2018

@vroni Mne je toto jasne. Urbancikova to vysvetluje takto: "Podáva sa v dvoch dávkach, aj keď účinnosť vakcíny je pomerne vysoká už po prvej dávke, avšak druhá dávka v 11. roku je tzv. vychytávacia, teda má "zachytiť a posilniť imunitnú odpoveď" tých, u ktorých sa z rôznych dôvodov nemusela vytvoriť dostatočná imunologická pamäť po prvej dávke." ale vidis, ze ak nie je niekto ockovany 2x alebo viac, tak je iba ciastocne.

vroni
12. júl 2018

@tin007, ano, takze ak nam nevyjde prvy pohlad do kristalovej gule, hodime este jeden a v pripade neuspechu klameme ako doposial... No ano, co sa cudujem...

eva8
12. júl 2018

o chvíľu pribudnú štatistiky z Košíc a Prešova... Radšej by som navrhla previezť ľahších pacientov a rozšírila infekčné v Michalovciach

libawet
12. júl 2018

...mne sa celkom páči názor jednej mamičky v téme " Atopický ekzém a očkovanie ". Veľa anivaxerov totiž tvrdí, že práve atopický ekzém je následok z očkovania. Ona napísala - " malá má atopický ekzém a ešte nemala ani jedno očkovanie "......

libawet
12. júl 2018

@tin007 možno to vyzerá, že teda ochoreli na osýpky prevažne očkovaní, no chýba údaj celkového počtu. Možno ten by potom ukázal, že to tak nie je.

slimstar
12. júl 2018

@libawet včera som čítala na ruvzmi: 163 nakazených, z toho 69 plne očkovaných vzhľadom na vek, 10 očkovaných 1 dávkou a len 35 neočkovaných. U ostatných očkovací status neznámy, u 45 sa ešte prešetruje či boli očkovaní. Boli tam nakazený aj profesionáli, sestry a lekári. Ak by bol nejaký komplikovaný prípad, bolo by toho plné noviny, zatiaľ ticho.

tin007
12. júl 2018

@libawet Celkovy pocet bol v pondelok 161, vratane podozreni (chori maju napr vysyp, predtym 2-3 dni teplotu, zapalene ocne spojovky, ale este nemaju laboratorne potvrdene ochorenie, takze ti v statistike nie su). Toto su cisla potvrdenych pripadov za jun, komplexne informacie budu po skonceni epidemie.
https://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_maj18.pdf
https://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_jun18.pdf

tin007
12. júl 2018

@libawet Tu je dobre vidno rozdiel medzi hlasenym ochorenim a laboratorne potvrdenym:
Aktuálna epidemiologická situácia v okrese Michalovce od 10.5.2018 do 12.7.2018 - spolu hlásených 186 ochorení.

Výskyt osýpok bol zaznamenaný v nasledujúcich mestách – obciach okresu v počte: 102 Michalovce, 24 Veľké Kapušany, 35 Drahňov, 5 Trhovište, 5 Zemplínska Široká, 5 Kapušianské Kľačany, 1 Strážske, 1 Pozdišovce, 1 Senné, 1 Falkušovce, 1 Maťovské Vojkovce, 1 Vysoká Nad Uhom, 1 Ložín, 1 Iňačovce, 1 Kusín a 1 Pavlovce nad Uhom.

Aktuálna epidemiologická situácia v okrese Sobrance od 31.5.2018 do 12.7.2018 - spolu hlásených 6 ochorení.

Výskyt osýpok bol zaznamenaný v nasledujúcich obciach okresu v počte: 3 Bežovce, 1 Baškovce, 1 Husák a 1 Úbrež.

tina1979
12. júl 2018

baby, necitala som to tu cele o osypkach , ale je daka prevencia, aby sme sa tomu vyhli ? Ockovanie neberem ako prevenciu , lebo dostavaju to aj ockovani . Viem, ze je to virusove , tak asi len posilnovat imunitu, ale ci nahodou niekto nieco zaujimave tu nepisal,
Ked by prisli prve priznaky horucky , nadcha , kasel.... co odporucate aby sa nic neskomplikovalo ?

katharines
12. júl 2018

@tina1979 pozri knihu SuperImunita. Je to podobne ako s chripkou.

senta_sofia
12. júl 2018

@slimstar co vydali teraz spravu za jun, bola tam 8x pneumonia

adsumus
12. júl 2018

@tina1979 kup si knihu, teta zarobi a tvoje dieťa ju nezaujíma, inak prečo nechceš aby ochorelo, ved to je hlavna myšlienka antivaxerov, že deti nemaju využívať prevenciu ale chorieť.

moonlight1210
12. júl 2018

@libawet peter prezatial presiel do inych tem a zacal sa tam pre istotu naplno venovat poslednej bašte nevyzadujucej od neho zodpovednost za jeho vyroky - autizmu.
teraz nema na virusove ochorenia ani pomyslenia.

osypky ho asi dost sklamali.
po tolkych rokoch rozpravania a tabuliek a grafov o tom, ze nehrozi, aby sa sem taketo ochorenia vratili, lebo nie ockovanie, ale prirodzena imunita neockovanych deti tomu pevne brani, taketo neprijemnosti.
a nejak chyba aj to jeho skandovanie: kdeze mate tu prorokovanu epidemiu, ukazte mi ju, mate na celom slovensku AŽ jeden pripad (sorry, to skandoval prevenar, ten tiez kdesi v tichosti zmizol, kym to prehrmi).
zato oblubeny vyrok: "daj mi studiu" Petrovi ostal. hodi sa mu totiz aj na autizmus 🙂

esteze je to len malicka epidemia a nemusime sa nou az tak trapit.

tin007
13. júl 2018

@tina1979 Vseobecne pomaha hygiena; t.j. nepijm po niekom z jeho pohara/flase, umyvam si pravidelne ruky, ak vidim niekoho, kto kasle, tak k nemu nejdem a nebudem sa s nim bozkavat, vyhnem sa miestam, kde by mohli byt nakazeni ludia (t.j. nemocnica, lekaren), mam zdravu, pestru stravu. Vitamin A je sa uziva pri liecbe osypok https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11869601

luxikate
13. júl 2018

Prosim Vas tie kt sa vyznate v ockovani,mozte mi odpovedat na otazku.Ohladne tych osypok,kedze ludia do roku 1984 boli ockovani nefunkcnou vakcinou a akosi osypky nedostali,naco sa uz teraz ockuju 18m deti,???Nieje to blbost?moje dieta teda nebolo ano chranene protilatkami odo mna kedze som bola pichnuta placebom a ma uz 18mes cas dat MMR ale mne sa matiska otazka,kedze mne sa doteraz nic nestalo ,naco budem pichat zbytocne moje dieta jedmi?BTW susedky mama prekonala osypky v 2r a nic sa jej nestalo.

petulda333
13. júl 2018

@luxikate ja tiez nie som odbornik,moj maly pred chvilou bol na ockovani,ale ma uz 2r 9m ,lenze my sme priamo v centre toho. Navyse ja pracujem v obchode kde vsetci z angimlyna chodia nakupovat. Nakazeni su aj ti,co sa narodili pred r 84,moja veduca tiez prekonala osypky ako mala,no len ktovie ake su teraz. Ja som raz videla dokument,kde sa lekari a vedci vyjadrovali,ze to ako prebieha choroba ci napr ako zareagujes na vakcinu zalezi aj od stravy. Kedze teraz je vsetko napchate chemiou a pod,moze clovek reagovat inak nez reagovali ludia 30r dozadu. Tazko povedat,verim ze maly to zvladne dobre. Tiez som si tu precitala mnoho a jojim sa