icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
3. aug 2018

Brazílske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok potvrdilo 1053 nakazených.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/20884034/osypkami-sa-v-br...

eva8
3. aug 2018

@adsumus tú mantru viem aj od teba, nechce sa mi hľadať 🙂

adsumus
3. aug 2018

@eva8 osobne nepoznám prípad aby zaočkovaný človek rozšíril chorobu a zmenil ju na epidemiu, poznám len prípady neočkovaných, ktorým sa to stáva dosť často, čo už narobíme?

stormie
3. aug 2018

@adsumus ako sa prosim ta dokazat ze ockovany nakazeny nenakazil dalsich ludi?

eva8
3. aug 2018

@adsumus ani ja nepoznám osobne ani z rozprávania prípad, že by očkovaný spôsobil epidémiu. Tvrdí to niekto?

adsumus
3. aug 2018

@stormie čo epidemia to neočkovaný človiečik za nou a další neočkovaní ludia okolo neho. tak to býva hovorí sa tomu vaccination gaps, neočkovane skupiny ludí. potom štát platí zdravotníkom za opatrenia hopspitalizácie, dodatočne očkovania a následky neočkovania, štát, teda my.

adsumus
3. aug 2018

@eva8 jasne očkovaní ludia šíria podla teba nákazu, ale epidemie nesposobuju, chápem, čo si chcela povedať. iba neočkovaní ludia možu sposobiť epidemiu alebo zle chápem tvoje ekvilibristické vyjadrenie?

eva8
3. aug 2018

@adsumus však vMichalovskom kraji bola dostatočná percentuálna zaočkovanosť. Epidémia by nevypukla, keby sa cuigáni nepremávali hore-dole. Som zvedavá, či aj oni platili pioplatky za odmietnutie očkovania. Štát si to narobil sá a nie neočkujúce mamičky.
a druhá vec - k tej tvojej mantre, pre istotu si odbočuila od témy:
Zaočkovaný človek, ktorý sa nakazí chorobou proti ktorej bol zaočkovaný, zaručene nikoho nenakazí?

eva8
3. aug 2018

@adsumus áno, môj príspevok si pochopila úplne nesprávnbe, lebo si reagovala od veci - nejakou mantrou
🙂 Som rada, že sme si nakoniec porozumeli 🙂

adsumus
3. aug 2018

@eva8 prosím ťa to ako píšeš, kto sa premával hore dole, ludia nevedia 5 dní pred tým ako sa nakazia, že su nakazliví. k tomu zaručeniu posielam obrázok, na ilustráciu antivax argumentácie.

eva8
3. aug 2018

@adsumus skús pohľadať, si v tom dobrá, akú epidémiu spôsobili cestou tí rómovia - prenášači. Však päť dní pred prepuknutím - to by malo zahŕňať aj cestu lietadlom 🙂
A prečo sa neobúvaš do mamičiek nezaočkovaných cigánov, ale do mamičiek na fóre, ktoré neočkujú? Pozitívna diskrimiácia?

adsumus
3. aug 2018

@eva8 poprosím ťa nepísať o mne klamstvá a urážky, ja sa do nikoho neobuvam, diskutujem, reagujem na informácie, ktoré čítam, tvoj príspevok nahlasujem, dlho netrvalo.

adsumus
3. aug 2018

@eva8 inak cesta lietadlom, dá sa aj lodou, nie? ak boli všetci očkovaní okolo nich aku epidemiu mali sposobiť?

eva8
3. aug 2018

@adsumus prepáč 🙂 Môžeš teda zareagovať na zvyšok môjho príspevku?
skús pohľadať, si v tom dobrá, akú epidémiu spôsobili cestou tí rómovia - prenášači. Však päť dní pred prepuknutím - to by malo zahŕňať aj cestu lietadlom
Mám tomu rozumieť tak, že osýpky máme v sebe dlhší čas, zrazu 5 dní pred preukázaním príznakov sme nosičmi choroby a potom až po skončení choroby sme "čistí" Teda sa vraciame k môjme zavedeniu prísnej karantény v dedine, kdevypukjli osýpky, t.j. "nepremávaniuz sa hore-dole" cigánov mimo dediny, aby sa dala šíriteľnosť ustrážiť aspoň ako-tak

eva8
3. aug 2018

@adsumus dá sa aj trajektom, tunelom, autobusom, vlakom. Cestovať sa dá rôzne. 🙂
To je vývborné, že máš taký prehľad o zaočkovanosti cestujúcich 🙂

eva8
3. aug 2018

@adsumus haló, nedám ti pokoj. neočkujúce rómske mamičky neočkovali kvôli antivaxerom?
Myslím si, že sa môže zaviesť nová téma - nedostatočné dohliadanie zdravotníkov na všetkých? Alebo problém s určitými skupinami ľudí? Však naši zdravotníci očkovali proti TBC aj isté skupiny aj po zrušení povinného očkovania proti TBC, teda sa štát snaží aspoň ako-tak starať. A chudáci Rómovia nemôžu za to ako žijú, kde sa narodili. To si plne uvedomujem.
P.S. Prečo mi napadlo liewtadlo? Mala som pomerne čerstvé neoficiálne správy z letiska
Predtým, ako nahlásiš aj tento príspevok, mohla by si z neho vyčítať - aha, na tom očkovaní predsa len niečo bude, keď sa preventívne zaočkujú problematické oblasti aj už nepovinnými vakcínami

eva8
3. aug 2018

a zároveň niečo bude aj na hygiene, prevencii, nových a lepších spôsoboch riešenia chorôb. Zachytila som v novinách (neviem či som dobre počula), že mamička porodila zdravé dieťatko.

eva8
3. aug 2018

, evidujú aj osýpky u tehotných žien a na infektológii došlo aj k pôrodu, našťastie, bez komplikácií.
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/478757-...

eva8
3. aug 2018

inak je to nebezpečné
„Čím skôr tehotná infekčné ochorenie prekoná, tým väčšie môžu byť poškodenia plodu a môže to viesť až k indikácii na prerušenie tehotenstva. To je možné do 12 týždňov tehotenstva. Ak sa potvrdí poškodenie plodu, prerušenie je možné najneskôr do 20. týždňa,“ spresňuje gynekologička.

Vysvetľuje, že vyšetrenia na vývojové chyby sa robia ultrazvukom. Existujú tiež genetické vyšetrenia na poškodenie plodu, ktoré si pacientka hradí sama. „V prípade, že sa poškodenie plodu zistí neskôr, žena ho musí porodiť. Dieťa sa tak môže narodiť s poškodeniami nezlučiteľnými so životom, no môže sa stať, že niektoré detičky prežijú,“ dodáva.

eva8
3. aug 2018

@adsumus Šíria sa vzduchom a prvé príznaky sa môžu objaviť 10 až 12 dní od nakazenia sa.
teraz naozaj neviem, či sú prenášačmi 5 dní pred prvými prízbnakmi, alebo aj 10 až 12. Nezapáram

tin007
3. aug 2018

Clanok, ktory nekopiruje tlacovu spravu, ale jeho autorka si dala tu namahu a isla fyzicky do Michaloviec a okolia. A vymenuva dovody, preco je taky problem s osypkami - nedodrziavanie karanteny, zrusenie 2 z 3 infekcnych ochoreni napriek tomu, ze epidemie roznych ochoreni sa na vychod Sr vracaju opakovane, mizerna hygiena a pod. https://www.aktuality.sk/clanok/610157/osypky-n...

adsumus
3. aug 2018

@tin007 ludia počkovaní nepočkovaní, polka nevie a nemá záznamy, či boli či nie.

adsumus
3. aug 2018

@eva8 no nie všetky tehotné žienky mali taketo šťastie, občas sa narodia aj detičky poškodene, bohužial, toto nám chystaju antivax aktivisti.

eva8
3. aug 2018

@adsumus no, vlastne potvrdené, že nákazu nešíria neočkujúce paničky z bratislavských domov 🙂
hľadala som percentuálnu zaočkovanosť proti osýpkam vo veľkej británii a nedopátrala som sa. Nevieš mi pomôcť?
mám len toto:
https://assets.publishing.service.gov.uk/govern...

eva8
3. aug 2018

@tin007 zaujalo ma:
Nevie nám povedať, či do Veľkej Británie chodili za prácou alebo za rodinou. Strávia tam vždy nejaký čas a potom prídu domov. Takto to opakujú, vysvetľuje nám
Však by sa podľa mňa malo zistiť, aká je situácia v oblasti v Anglicku, kde sa dotyční zdržovali. Je pravda, že sa mohli nakaziť hocikde, aj cestou. Ale aspoň mali daní rómovia dať vedieť o ich besprostrednom okolí, aj keď v Anglicku (žeby tam chodili pre dávky?mám predsudky, viem).
A toto sa mi zdá už úplne nezodpovedné:
Starosta najprv ani nevedel, že im v obci šarapatí ochorenie. Dozvedel sa to, až keď niektoré deti prestali navštevovať školu kvôli nariadenej karanténe.

tin007
3. aug 2018

@eva8 https://digital.nhs.uk/data-and-information/pub... tu su nejake najcerstvejsie data za UK co sa tyka zaockovanosti.
Neviem odkial mal primar tieto data: "Preočkovanosť sa v niektorých krajinách udáva 30, v niektorých 60 percent,“ hovorí primár."lebo UK sa teda netykaju ani nahodou.
Keby mali taku zaockovanost v UK, tak by nemohli mat par sto pripadov osypok za min rok („Za minulý rok bolo vo Veľkej Británii, ktorá má 55 miliónov obyvateľov, hlásených 260, my máme päť miliónov obyvateľov a už teraz sme prekročili hranicu 300,“ hovorí primár.)

eva8
3. aug 2018

@tin007 aj mňa tie čísla zarazili, primár hovoril o úspešnosti až keď je zaočkovanosť nad 95%, udávajú sa čísla tesne pod....Neviem, ktoré krajiny myslel pod tým 30% a 60%....
No je jednoznačné, že sa rozšírili osýpky hlavne medzi nezaočkovanými s ižšou hygienou, nedodržiavala sa karanténa a tak sa šíria aj ďalej. A preočkováva sa zaradom.

eva8
3. aug 2018

a tu je Informácia o aktuálnej situácii vo výskyte osýpok v Európe k 31. 03. 2018
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
VB - 280 za rok 2017 a 225 do marca 2018
ešte pred osýpkami na Sk

adsumus
3. aug 2018

aby sme sa tu nečudovali celý den, na ukrajine je preočkovaných 30% deti. maju tam epidemiu osýpok, 4 prípady záškrtu, uvidíme, čo ešte. antivax slávi víťazstvo.

http://www.euro.who.int/en/countries/ukraine/ne...

eva8
3. aug 2018

Anglicko: Coverage for this vaccine (MMR) is now (2016/17) at 91.6 per cent,
V rokoch 2016-17 štyri zo šiestich rutinných očkovaní v 1 a 2 rokoch zaznamenali nižšie pokrytie v porovnaní s rokmi 2015-16 (91.9😵

a predsa sa podarilo rómom doviesť z Anglicka epidémiu, ktorá tam neprepukla...